For første gang nogensinde uddeler Carlsbergfondet nu et samlet større millionbeløb til initiativer, der alle har til formål at udbrede kendskabet til forskning og videnskab for en bred målgruppe i Danmark. I alt uddeler fonden 21 millioner kroner fordelt på 27 projekter. Det sker på baggrund af to åbne opslag, som fonden annoncerede i maj.
Ifølge en nyhed på Carlsbergfondets hjemmeside tæller de støttede projekter blandt andre en tv-serie fra Thin Green Line Productions om Danmarks vilde natur med titlen ’Hvis dyrene kunne tale’. I serien, der skal vises på DR, kommer seerne med danske forskere på ekspedition ud i Danmarks vilde natur for at opleve marsvin, sæler, ugler og ulve. Tv-serien er støttet med 2,5 millioner kroner.
Øvrige projekter, der får penge fra fonden, er blandt andre en pop-up-udstilling om aktuel klimaforskning, en dokumentarfilm om jagten på DNA-koden for 5.000 fortidsmennesker og podcastserier om klima- og biodiversitetskrisen.
”Jeg er utroligt glad for, at vi for første gang nogensinde kan uddele et tocifret millionbeløb til en lang række spændende og idérige formidlingsaktiviteter, som skal bringe videnskaben og dens mange fascinerende facetter tættere på danskerne. Der er – ikke mindst i en tid med megen misinformation og hurtige meninger i omløb – brug for at stimulere udbredelsen af solid, videnskabelig viden, så flest muligt får kendskab til den. Det har været vigtigt for os, at aktiviteterne favner fagligt bredt, at de udkommer i forskellige formater, og at de har potentiale til at nå ud til alle interesserede kvit og frit,” siger direktør i Carlsbergfondet, professor Lasse Horne Kjældgaard.
I alt har Carlsbergfondet modtaget 145 ansøgninger på baggrund af opslaget ’Forskningsformidling’ og 29 ansøgninger til opslaget ’Carlsberg Mindelegat’. Begge puljer åbner på ny for ansøgninger på fredag den 1. december.
Penge til projekt om konstruktiv klimajournalistik
Det handler også om formidling i ét af de fem projekter, som netop har fået del i tilsammen 28 millioner kroner fra Velux Fondens ’HUMpraxis-program’.
Projektets tema er klimajournalistik. Ideen er at gøre to fynske medier til et levende laboratorium, der skal teste, om en mere løsningsorienteret journalistik giver seere og læsere mod på at gøre noget for klimaet.
”Et ensidigt fokus på katastrofer og alvorlige konsekvenser i dækningen af klimakrisen kan være decideret demotiverende for modtageren, fordi frygten for, hvordan det hele dog skal ende, kan gøre folk handlingslammede. De bliver nødt til at tro på, dels at de er i stand til at handle, dels at handlingerne vil gøre en forskel, og derfor vil vi undersøge, hvordan nyhedsdækningen kan pege på gode eksempler og mulige løsninger, og hvordan det kan bidrage til en mere klimavenlig adfærd hos borgerne,” forklarer professor med særlige opgaver (MSO) Morten Skovsgaard fra Center for Journalistik på Syddansk Universitet i en nyhed på Velux Fondenes hjemmeside.
Et ensidigt fokus på katastrofer og alvorlige konsekvenser i dækningen af klimakrisen kan være decideret demotiverende for modtageren, fordi frygten for, hvordan det hele dog skal ende, kan gøre folk handlingslammede
Morten Skovsgaard – Professor MSO, Center for Journalistik på Syddansk Universitet
Det bliver Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn, der sammen med konsulentfirmaet Room of Solutions skal stå for den konstruktive vinkel på klimadækningen i praksis.
De fire øvrige HUMpraxis-projekter, der får penge fra Velux Fonden, opererer indenfor det sociale område. Programmet fokuserer på at komme med konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer gennem samarbejde mellem forskere og praktikere.
Nye metoder til oprensning af plastik fra havene
En samfundsudfordring kan man også roligt kalde mængden af plastik i verdenshavene. Plastik i havene betragtes af eksperter som en af tidens største miljøudfordringer, fordi det har en stor negativ påvirkning på dyr og fødekæder.
I en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside oplyser fonden, at den støtter udviklingen af metoder til at fjerne plastik fra verdenshavene med godt 120 millioner kroner. Pengene går til den hollandsk baserede NGO The Ocean Cleanup, som siden 2013 har arbejdet med at udvikle teknologier, der kan fjerne plastik fra havene og i videst muligt omfang genanvende det.
Konkret er fondspengene øremærket The Ocean Cleanups afsluttende validering og udvikling af opsamlingsmetoderne i 2024, så det bliver muligt at benytte metoden i en større skala og med en lavere klimabelastning.
Mærsk Supply Service og A.P. Møller Mærsk medvirker ligeledes i projektet, oplyser fonden.
Stor donation til forskning i havet
Vi bliver på vandet med nyheden om, at Aage V. Jensen Naturfond netop har besluttet at støtte forskning i havet med 41 millioner kroner. Det skriver fonden i en pressemeddelelse.
”Havets biodiversitet er i en særlig dårlig tilstand. Næringsstoffer, fiskeri, klimabetingede ændringer og fysiske forstyrrelser af havbunden er nogle af årsagerne bag. Aage V. Jensen Naturfond fokuserer med denne donation på ny viden til forbedring af naturen i havet,” siger bestyrelsesformand Mette Fabricius Skov.
Naturfonden støtter i alt seks projekter, hvor en række forskningsinstitutioner i Danmark har vigtige roller. Projekterne vil i løbet af tre-fire år blandt andet se på, hvordan man kan sikre og forbedre biodiversiteten i de danske farvande - både generelt, men også specifikt i de østjyske fjorde, Århus Bugten, Odense Fjord og Roskilde Fjord.
Andre projekter ser på mulige konsekvenser ved støj under vandet samt evaluerer og forbedrer de metoder, der i dag bruges til at genoprette naturen under havets overflade.
”Aage V. Jensen Naturfond ønsker med vores donation til forskningsprojekterne at øge den viden, vi har på området, så vi som samfund kan træffe de bedste beslutninger, når vi vil forbedre havmiljøet. Vi har brug for at vide mere om, hvordan vi kan genoprette havet med henblik på øget biodiversitet, reducere fragmentering af økosystemer og genoprette fødekæder? Hvordan vi kan beskytte - og samtidig benytte - havet? Hvordan vi både kan genoprette og beskytte i en situation med klimaforandringer og miljøpåvirkning? Det er nogle af de spørgsmål, det bliver interessant at få svar på,” siger direktør i fonden Hanne Haack Larsen.
Det forventes, at de første projekter vil begynde i foråret 2024.
Ungdommen indtager Folkemødet
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til Bornholm, nærmere bestemt til Allinge, hvor det årlige Folkemøde de kommende tre år gerne skulle have flere unge deltagere.
Med 4,9 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden er Ungdomsskoleforeningen klar til at etablere et nyt demokratisk laboratorium kaldet ’Folkemøde for Fremtiden’, hvor unge kan eksperimentere med aktiviteter og deltagelsesformer, som de selv udvikler og finder meningsfulde.
Det er afgørende, at unge ikke trækker sig fra Folkemødet eller andre betydningsfulde demokratiske arenaer
Jimmi Mørup Nielsen – Programleder, Ungdomsskoleforeningen
Hos Ungdomsskoleforeningen oplever man, at mange ungdomsskoler og unge i stigende grad vælger Folkemødet fra som konsekvens af, at aktiviteter og faciliteter ikke er inkluderende for unge. Derudover kæmper halvdelen af alle unge med lav demokratisk selvtillid og føler ikke, at de har noget at byde ind med i politiske diskussioner.
”Det er afgørende, at unge ikke trækker sig fra Folkemødet eller andre betydningsfulde demokratiske arenaer. Derfor er der behov for at gøre det mere relevant for unge at deltage på Folkemødet. Med Folkemøde for Fremtiden kan der skabes et demokratisk laboratorium, hvor unge oplever, at de selv har en indflydelse på form, indhold og dagsordener, og hvor den demokratiske selvtillid kan opbygges," siger programleder i Ungdomsskoleforeningen Jimmi Mørup Nielsen i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Nordea-fonden står også bag sammenlagt fem millioner kroner i støtte til hele 373 små projekter over hele landet. Der er tale om fondens såkaldte ’delepulje’, der nu er tømt.
Blandt de støttede initiativer er ’Rid på Kæphest i Ho’, hvor en støtte på 8.000 kroner har skabt et nyt samlingspunkt i Ho i Nordjylland. Grundejerforeningen Haveløkken i Odense har fået støtte til at anskaffe en fælles, miljøvenlig plæneklipper, som nu erstatter 24 individuelle maskiner. Og spejderne i Gullestrup har fået penge til at oprette en tøjbank, hvorfra de tilbyder, at nye medlemmer kan få en brugt eller ny FDF-skjorte.
Fondspriser til unge kunstnere og designere
November er den foretrukne måned til at uddele priser i den danske fondssektor, og forleden var det 15. Juni Fondens tur til for 10. år i træk at uddele fondens hæderspriser til nyuddannede talenter inden for kunst og design.
Seks hæderspriser blev tildelt otte nyuddannede kunstnere og designere, der ifølge 15. Juni Fonden alle besidder et bemærkelsesværdigt stort potentiale til at sætte et tydeligt aftryk på feltet.
“Vi mener, at ved at støtte unge talenter inden for design og billedkunst kan vi gøre en positiv forskel. Det er vigtigt, at design og billedkunst til stadighed kan bidrage til dialog, debat og udvikling, som er fundamental for, at hele vores samfund udvikler sig. Og det tror jeg, vi bidrager til fra vores side, hvis vi giver nogle af de unge talenter lidt medvind,” sagde formanden for 15. Juni Fondens bestyrelse Helene Kähler Hjenner i forbindelse med prisuddelingen.
I designkategorien blev de tre hæderslegater uddelt til designduoen Mathilde Juul Ipsen og Louise Aght Lindstrøm, der er uddannet fra Det Kongelige Akademi, Birgit Marie Østerbye, som er uddannet fra Crafts Bornholm, og designduoen Antonella Ingrid Emilsson og Kathrine Hagemann Snabe, der er uddannet fra Det Kongelige Akademi.
I kunstkategorien tilfaldt de tre hæderslegater Jonas Hollerup Helle, uddannet fra Det Fynske Kunstakademi, Laura Hjort Jensen, der er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi, og billedkunstner Sofie Winther, som er uddannet fra Det Kongelige Akademi.
Hver pris er på 50.000 kroner. I de tilfælde, hvor der har været to om projektet, får hver modtager således 25.000 kroner.
Udvider vandprogram i Etiopien
Vejen er fortsat lang, hvis FN’s Verdensmål nummer seks om rent vand og sanitet for alle skal realiseres inden 2030. 2,2 milliarder mennesker mangler stadig adgang til rent vand, og ét af de steder, der er hårdt ramt, er Etiopien.
Siden 2020 har Planbørnefonden, den amerikanske NGO Water Mission og Plan Etiopien arbejdet for at skabe stabil adgang til rent drikkevand i to flygtningelejre i Gambella-regionen i Etiopien. Gambella er særligt hårdt ramt af vandmangel samt pludselige, kraftige regnskyl og oversvømmelser som følge af klimaforandringer.
For at løse den globale vandkrise, har vi brug for kompetencedrevne partnerskaber, innovative løsninger og private investeringer
Anne Smith Petersen – Programdirektør og vicedirektør, Planbørnefonden
I de kommende tre år udvides indsatsen, så yderligere 184.000 etiopiere i Gambella får adgang til rent drikkevand og sanitet. Til det formål donerer Grundfos Fonden 10,6 millioner kroner det første år.
”For os i Grundfos Fonden er det utrolig vigtigt at sikre en holistisk indsats i Gambella. Vi vil ikke kun være i flygtningelejren, for værtssamfundene i områderne udenfor har ofte lige så hårdt brug for rent vand som flygtningene indenfor. Derfor er vi meget glade for, at vi nu er klar til at udvide indsatsen til også at omfatte de etiopiere, som er naboer til flygtningelejren i Gambella,” siger fondsdirektør for Grundfos Fonden Kim Nøhr Skibsted i en pressemeddelelse fra Planbørnefonden.
Anne Smith Petersen, der er programdirektør og vicedirektør i Planbørnefonden, håber, at projektet i Etiopien kan blive et skoleeksempel på, hvordan man implementerer vandprogrammer i flygtningesamfund til gavn for mennesker og klima.
”For at løse den globale vandkrise, har vi brug for kompetencedrevne partnerskaber, innovative løsninger og private investeringer. Det er vigtigt for at sikre adgang til rent og sikkert drikkevand, sanitet og hygiejne til verdens mest marginaliserede børn og familier", siger Anne Smith Petersen.
Penge til skytter og spejdere
Vi slutter under hjemlige himmelstrøg og på et lidt mere beskedent økonomisk niveau med nyheden om, at Videbæk Skytteforening og KFUM-spejderne i den lille vestjyske by Rækker Mølle i alt har modtaget 50.000 kroner, som de kan bruge til initiativer og aktiviteter til glæde for lokalsamfundene.
Pengene er uddelt af Fonden bag Andelskasserne i område Nord, oplyser Danske Andelskassers Bank i en pressemeddelelse.
Videbæk Skytteforening har modtaget 25.000 kroner som bidrag til elektroniske markeringsanlæg, mens KFUM-spejderne i Rækker Mølle har fået et tilsvarende beløb til t-shirts og køkkenudstyr.
Michael Knudsen, som er bestyrelsesmedlem i Fonden bag Andelskasserne i område Nord, glæder sig over, at fonden kan være med til at sprede glæde og udvikling i lokalsamfundene.
”Det er vigtigt, at vi er med til at støtte op om nogle af de mange lokale projekter og dermed også de initiativrige ildsjæle, der står bag. På den måde bidrager vi til at fastholde og udvikle aktiviteterne i lokalområdet og øge interessen for at bosætte sig og leve i de midt- og vestjyske lokalsamfund,” siger Michael Knudsen i pressemeddelelsen.