Det er et brud på vedtægterne, at Dansk Metals formand Claus Jensen har fået lov at leje en lejlighed på en attraktiv adresse i hjertet af København af en ejendomsfond, selv om han ifølge fondens egne bestemmelser falder udenfor den målgruppe, der må leje fondens lejligheder.
Det konkluderer Erhvervsstyrelsen efter at have gennemgået sagen om Fonden for Boliger til Sørestaurationspersonel, der som navnet antyder har til formål at sikre boliger til det sejlende køkkenpersonale.
For at komme i betragtning til en af fondens lejligheder skal man enten være aktivt eller tidligere medlem af fagforeningen Dansk Sø-Restaurations Forening, som i 2011 fusionerede med Dansk Metal, eller være enke eller enkemand til et medlem.
Kriterier, som den magtfulde formand for Dansk Metals over 100.000 medlemmer altså ikke lever op til.
"Erhvervsstyrelsen kan på denne baggrund som fondsmyndighed for fonden konstatere, jf. erhvervsfondslovens § 24, stk. 1, at fonden har udlejet boliger til personer i strid med formålsbestemmelsen i vedtægtens § 2, stk. 1," skriver Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse.
Det er i strid med erhvervsfondsloven, eftersom fondens bestyrelse er bundet af de fondsretlige grundsætninger til at efterleve det formål, der er nedfældet i vedtægterne.
Sagen så første gang dagens lys, da mediet Frihedsbrevet i december kunne fortælle, at Claus Jensen stik imod fondens vedtægter boede i den 90 kvadratmeter store lejlighed et stenkast fra Nyhavn og Kongens Nytorv.
Såfremt det var fondsstifterens ønske, at der tillige skulle foretages uddelinger til ”nærtstående”, skulle dette som allerede nævnt have været nedfældet i den oprindelige vedtægt.
Erhvervsstyrelsen
Claus Jensen har over for Frihedsbrevet ikke ønsket at oplyse, hvad han betaler i husleje. Man kan imidlertid læse i fondens årsregnskab, at ejendommens 24 lejligheder årligt genererer 1,65 millioner kroner i lejeindtægter. Det svarer til en gennemsnitlig husleje på lige over 5.700 kroner om måneden, hvilket ifølge regnskaberne også er, hvad fondens bestyrelsesformand Ole Philipsen betaler for en lejlighed i samme ejendom.
Ifølge fondens vedtægter er ejendommen på hjørnet af Heibergsgade og Herluf Trolles Gade købt med det formål at sikre sunde boliger "til normal markedsleje". Men som direktør for Lejernes Landsorganisation Hovedstaden Claus Højte udtalte i Frihedsbrevet, er det nærmest umuligt for almindelige danskere at få fat i så billige lejligheder i så attraktive områder.
Fakta: Fondens formålAf Fonden for Boliger til Sørestaurationspersonel formålsbestemmelse § 2, stk. 1, fremgår det, at fondens formål er:
At tilvejebringe og bevare sunde og gode boliger til udlejning til normal markedsleje til her i landet boende:
a) medlemmer af Dansk Sø-Restaurations Forening med mindst fem års medlemskab,
b) nuværende og tidligere medlemmer – ophør af medlemskabet skal være sket frivilligt –, der har haft et samlet medlemskab af Dansk Sø- Restaurations Forening i mindst 15 år. Et tidligere medlems adgang til at leje en lejlighed kan kun komme på tale, såfremt det ikke er muligt at leje den ledige lejlighed ud til et nuværende medlem,
c) enker, respektivt enkemænd, efter de i a og b anførte.
Køber ikke forklaringen
Dansk Sø-Restaurations Forening findes som nævnt ikke længere. Der findes dermed heller ikke længere de aktive medlemmer af foreningen, der som udgangspunkt er målgruppen for fondens lejeboliger.
Bestyrelsen har over for Erhvervsstyrelsen forklaret, at fonden, når en lejlighed ikke har kunnet udlejes til et aktivt medlem, har udlejet til andre personer for at undgå tomgang.
Udlejningerne sker i det tilfælde til ”nærtstående” personer, der har relation til Dansk Sø-Restaurations Forening. Ingen af de 15 medlemmer på ventelisten til lejligheder har ifølge fonden ønsket at leje lejligheden, og derfor er den gået til Claus Jensen.
Det skete i 2012, mens Claus Jensen var næstformand i Dansk Metal, og i dag kan han som fagforeningens formand ifølge fondens redegørelse betragtes som "en de facto formand for Dansk Sø-Restaurations Forening" efter fusionen mellem de to foreninger.
Den forklaring køber Erhvervsstyrelsen imidlertid ikke, og styrelsen afgør altså, at fonden har udlejet lejligheden i strid med sin egen formålsbestemmelse.
"Dette skyldes, at formålet ikke angiver en mulighed for at udleje til ”nærtstående” med relation til den nu ophørte Dansk Sø-Restaurations Forening, og at Claus Jensen hverken i 2012 eller i dag i øvrigt kan anses for omfattet af formålet," skriver styrelsen.
En formildende omstændighed
Fondens forklaringer "ses ikke at tegne et entydigt billede af, hvordan bestyrelsen fortolker formålet," skriver Erhvervsstyrelsen. Og det er på baggrund af de divergerende forklaringer uklart for styrelsen, om bestyrelsen rent faktisk vurderer, at Claus Jensen er omfattet af formålet i vedtægterne.
Uanset hvilken af forklaringerne, man vælger at lægge til grund, er udlejningen sket i strid med fondens vedtægter, konkluderer Erhvervsstyrelsen:
"Såfremt det lægges til grund, at Claus Jensen blev valgt som lejer som følge af sin funktion som næstformand i Dansk Metal i 2012, og at bestyrelsen derfor vurderede, at han var omfattet af formålsbestemmelsen, finder styrelsen, at valget skete i strid med fondens formål i vedtægtens § 2, stk. 1," skriver styrelsen.
Og:
"Såfremt det derimod lægges til grund, at bestyrelsen efter fejlslagne forsøg på at finde lejere omfattet af formålet valgte Claus Jensen for at undgå tomgang, finder styrelsen ligeledes, at valget skete i strid med fondens formål i vedtægtens § 2, stk. 1."
Det må dog i dette særlige tilfælde "anses for en formildende omstændighed," at bestyrelsen valgte en lejer, som havde en relation til den ophørte forening, og at bestyrelsen allerede havde forsøgt at udleje lejemålet til personer omfattet af formålet, skriver Erhvervsstyrelsen.
Fonden har iværksat indhentning af en juridisk vurdering fra fondseksperter med hensigt i at anke Erhvervsstyrelsens fortolkning af fondens vedtægter til Erhvervsankenævnet.
Ole Philipsen – formand, Fonden for Boliger til Sørestaurationspersonel, i brev til Erhvervsstyrelsen
Erhvervsstyrelsen gør afslutningsvis opmærksom på, at hvis fondens formål om at udleje til aktive eller tidligere medlemmer af den nu ophørte Dansk Sø-Restaurations Forening ikke længere kan opfyldes, bør bestyrelsen i stedet overveje at lave fondens formål om.
Bestyrelserne i landets fonde kan dog ikke bare ændre på vedtægterne med et pennestrøg. Formålsændringer kræver både Erhvervsstyrelsens og Civilstyrelsens godkendelse, og det er et krav, at der er en nær sammenhæng mellem det oprindelige formål, der er udtryk for stifters vilje, og det nye formål. En formålsændring må samtidig ikke være mere gennemgribende, end hvad der er nødvendigt som følge af fondens ændrede vilkår.
Overvejer at klage
Bestyrelsesmand Ole Philipsen oplyser til Fundats, at han ikke har nogen kommentarer til afgørelsen andet end dem, der kan læses i sagens dokumenter.
Her fremgår det, at fondens bestyrelse nu overvejer at klage over Erhvervsstyrelsens afgørelse til Erhvervsankenævnet.
Det begrunder bestyrelsen blandt andet med, at den fortsat fortolker fondens vedtægter sådan, at lejlighederne kan udlejes til "en nærtstående" af Dansk Sø-Restaurations Forening, hvis de ikke kan udlejes til personer, som opfylder kriterierne. Bestyrelsen skriver, at den fortolkning af vedtægterne har været gældende siden fondens stiftelse i 1981 og blev besluttet af den første bestyrelse i fonden.
Erhvervsstyrelsen fastholder sin afgørelse og skriver i sit svar til bestyrelsen, at "såfremt det var fondsstifterens ønske, at der tillige skulle foretages uddelinger til ”nærtstående”, skulle dette som allerede nævnt have været nedfældet i den oprindelige vedtægt."
Fonden har nu "iværksat indhentning af en juridisk vurdering fra fondseksperter" med henblik på eventuelt at anke sagen til Erhvervsankenævnet.
Bestyrelsen vil samtidig tage hul på arbejdet med at ændre fondens vedtægter, således at fonden fortsat kan udleje boliger til skibsrestaurationspersonale, selvom disse altså ikke længere kan blive medlemmer af Dansk Sø-Restaurations Forening.