En lille håndfuld selvopstillere udfordrer bestyrelsens kandidater, når Realdania i løbet af denne måned afholder valg til repræsentantskabet i tre af landets egne.
Den filantropiske forening, som har medlemsdemokratiet som en hjørnesten, og som hvert år bruger 30 millioner kroner på medlemsaktiviteter og repræsentantskabet, er gennem årene blevet kritiseret for et tyndt medlemsdemokrati.
I løbet af november holder foreningen valg i kredsene Fyn og øerne, Midt- og Vestjylland samt Østsjælland og Bornholm. I alle kredsene er feltet domineret af de kandidater, bestyrelsen selv har opstillet, men samtlige kredse har én eller to selvopstillere.
Med andre ord byder alle tre af efterårets valgmøder i de geografiske valgområder på kampvalg.
"Det er jo ikke så tit, der er selvopstillere med i feltet. Her i området er der kun mig, og resten er opstillet af bestyrelsen," siger Carsten Mulvad Sørensen, projektleder fra Viborg, som opstiller i valgkredsen Midt- og Vestjylland, hvor der afholdes valgmøde den 14. november.
Her er der anmeldt syv kandidater til de seks pladser i repræsentantskabet. Herunder altså bestyrelsens seks kandidater, som blandt andet tæller Hernings tidligere borgmester Lars Krarup, som i forvejen er bestyrelsesformand i Realdania såvel som formand for repræsentantskabet.
"Når man besøger de projekter, Realdania støtter, får man som medlem at vide, at vi bør stille op. Og i år tænkte jeg, at jeg kan bidrage som ambassadør for Realdania, da jeg har erfaring med fonde og ansøgninger som frivilligt foreningsmenneske, projektleder og som delegeret for Foreningen Østifterne og selv donerer midler i midtjylland fra foreningens formue på 2,4 milliarder kroner. Jeg tager ud og besøger ansøgerne, og jeg sætter mig ind i tingene," siger Carsten Mulvad Sørensen.
Realdanias bestyrelse kan ifølge foreningens vedtægter vælge at opstille lige så mange kandidater til repræsentantskabet, som der er pladser til; hvilket bestyrelsen altså har gjort i samtlige tre valgområder.
"Bestyrelsens kandidater og repræsentantskabet er personer med indflydelse og stort netværk, men jeg holder fast, da jeg mener, jeg kan gøre en forskel for projektansøgerne," siger Carsten Mulvad Sørensen.
Ingen indflydelse på uddelinger
Repræsentantskabet er Realdanias øverste ledelsesorgan, og de 109 medlemmers opgave er at godkende årsrapporten og vælge bestyrelsen, men repræsentantskabet har ifølge vedtægterne ikke formel indflydelse på hverken uddelingsstrategien eller investeringerne.
Foreningens medlemsdemokratiske model er ad flere omgange blevet kritiseret af eksperter og i Realdanias egen evaluering Herunder professor emeritus og civilsamfundsforsker Bjarne Ibsen fra Center fra Syddansk Universitet, som har betegnet Realdanias model som tynd.
Han pegede i et interview sidste år på, at repræsentantskabet i Tryghedsgruppen til sammenligning har regional indflydelse på uddelinger og uddelingsstrategi, mens demokratiet i Realdania er "meget tyndt", idet repræsentantskabsmedlemmerne ikke har indflydelse på uddelingsstrategien.
"Hvis Realdania decentraliserede sine uddelinger og fordelingen af Realdanias midler, således at man ude i lokalområderne kunne være med til at bestemme, hvilke nye bytorve, der skal anlægges, og hvilke bygninger, der skal opføres, så kunne man givetvis også få en langt større valgdeltagelse ved valgene til repræsentantskabet,” sagde Bjarne Ibsen i juni 2023.
Carsten Mulvad Sørensen, som altså opstiller i Midt- og Vestjylland, understreger, at han ikke har stiftet konkret bekendtskab med, hvordan demokratiet fungerer i Realdanias repræsentantskab.
"Det kunne da godt tænkes, at medlemsdemokratiet skulle have en makeover. Jeg har selv været ude og besøge flere af de projekter, Realdania har støttet. Og jeg vil gerne gøre en ekstra indsats. Jeg vil gerne gå ind og massere bestyrelsen og hjælpe, hvor der skal uddeles penge. Og hjælpe ansøgerne i gang med at få lavet den rigtige ansøgning," siger han.
Jesper Nygaard: Lytter til repræsentantskabet
Realdania er som filantropisk forening ikke omfattet af erhvervsfondsloven, og foreningen kan derfor frit vælge at ændre i vedtægterne uden at søge tilladelse fra myndighederne, således at repræsentantskabet kunne forholde sig til andet og mere end at udpege bestyrelsen og godkende årsrapporterne.
Administrerende direktør Jesper Nygård har her i Fundats understreget, at man i Realdania lytter til input fra repræsentantskabet trods den begrænsede formelle indflydelse på substansen i foreningens filantropiske arbejde.
"Vi har en super-super god involvering og diskussion i vores repræsentantskab om alle mulige relevante emner. Det er rigtigt, at repræsentantskabet formelt set ikke godkender hverken filantropi-, investerings- og foreningsstrategien eller det årlige budget, og at selve ledelsen af Realdania foretages af en bestyrelse og en direktion. Men bestyrelsen lægger op til mange temadiskussioner med repræsentantskabet,” sagde Jesper Nygård i 2023.
Fakta: Valg i RealdaniaRealdanias valgmøder afholdes hvert fjerde år.
De 10 geografiske valggrupper vælger 60 af de 109 medlemmer i Realdanias repræsentantskab.
De såkaldte faglige valggrupper vælger 42 af de 109 medlemmer i Realdanias repræsentantskab. De omfatter valggrupper for byudvikling, for almene boliger, for landbrug, for privat boligudlejning, for ejerboliger og for erhverv.
Repræsentantskabets faglighed i spil
I valgkredsen Fyn og øerne, hvor der afholdes valgmøde den 13. november, opstiller Gert Michael Henningsen fra Svendborg, som til daglig er partner i et landinspektørfirma, som én af to selvopstillere. I valgkredsen er der anmeldt syv kandidater til de fem pladser i repræsentantskabet.
"Jeg stiller ikke op for at lave en revolution nedefra, fordi det halter med medlemsdemokratiet," understreger Gert Michael Henningsen.
Har du et ønske om, at man i Realdania bevæger sig i retning af mere indflydelse på substansen i repræsentantskabet, eksempelvis på uddelingsformål?
"Jeg kunne godt ønske mig, at man i hvert fald har en opmærksomhed på den faglighed, der er forankret ude i repræsentantskabet. Og at man også har en åbenhed over for de input, der måtte komme fra repræsentantskabet, også på det faglige område, og lader sig inspirere af repræsentantskabet. Jeg så gerne, at man betragtede repræsentantskabet som et udvidet advisory board, idet der indgår mange mennesker fra flere forskellige faggrupper," siger Gert Michael Henningsen.
"Hvis idéen med medlemsdemokrati overhovedet skal give mening, skal man jo også bringe den faglighed i spil. Der er langt hen ad vejen en åbenhed i den måde Realdania arbejder. Men der måtte også gerne være en åbenhed for at involvere og engagerere repræsentantskabet i det substantielle i foreningens arbejde," siger Gert Michael Henningsen.
Han håber – i tråd med Jesper Nygårds tidligere udmeldinger – at man som medlem af repræsentantskabet kan bidrage med faglige input til foreningens arbejde, selvom det ifølge vedtægterne ikke er en del af repræsentantskabets mandat.
"Jeg ved godt, at det ikke er repræsentantskabet, der står for den daglige drift. Men jeg tror da på, at man som en del af fællesskabet kan få lov at inspirere sine omgivelser, og det vil jeg da arbejde for," siger Gert Michael Henningsen, som har været medlem af foreningen siden 2002.
"Som forretningschef og landinspektør har jeg arbejdet meget med planlægning og rådgivning. Og så har jeg i mange år beskæftiget mig med arealforvaltning, som også fylder meget i Realdania. Realdania er jo ikke kun optaget af det byggede miljø, men også af vores arealudnyttelse og måden, vi forvalter vores landskaber på. Så der er mange grænseflader mellem mit arbejde og det, Realdania står for," siger han.
Vigtigt at lytte til baglandet
I valgkredsen Østsjælland og Bornholm, hvor der afholdes valgmøde den 27. november, opstiller journalist Jan Jørgensen fra Hasle på Bornholm som én af to selvopstillere. Han er bedst kendt som direktør for TV2/Bornholm, som han stod i spidsen for i næsten tre årtier, indtil han gik på pension i september. I valgkredsen er der anmeldt otte kandidater til de seks pladser i repræsentantskabet.
"Bestyrelsen har med god ret opstillet kandidater til de seks pladser her i valgkredsen. Og selvfølgelig skal bestyrelsen sikre, at der er medlemmer af repræsentantskabet. Men der var ikke en eneste kandidat fra Bornholm," siger han.
"Så en del af min motivation er også, at jeg synes, det er vigtigt, at der er en bornholmsk stemme i repræsentantskabet," siger Jan Jørgensen, som samtidig håber at kunne trække på sine egne erfaringer med repræsentantskabsmodellen.
"Jeg har arbejdet med et repræsentantskab her på Bornholm, idet alle TV2-regioner har et repræsentantskab bestående af lokale foreninger. Den model har jeg arbejdet med i 28 år, hvor jeg som administrerende direktør har holdt to årlige møder med repræsentantskabet," siger han.
"Deres input og deres efterkritik af vores programmer var faktisk vigtig for os, og dermed har jeg en særlig tilgang, fordi jeg har oplevet et repræsentantskab fra den anden side. Repræsentantskabet spiller en vigtig rolle, og det er vigtigt at høre på det," siger Jan Jørgensen.
Han kender godt til debatten om medlemsdemokrati i Realdania og det forhold, at repræsentantskabet ikke har formel indflydelse på uddelingsstrategier eller investeringer.
"Jeg kender jo begrænsningerne og mulighederne, fordi jeg har arbejdet med repræsentantskaber i mange år," siger han.
"At vælge bestyrelsen i Realdania er jo reelt repræsentantskabets vigtigste rolle, og det skal man ikke underkende. Det er jo enormt vigtigt, at der i en så stor fond med milliarder i kassen sidder en professionel og ordentlig bestyrelse, som er i stand til at bevare overblikket over Realdanias strategi," siger Jan Jørgensen.
Det er rigtigt, at repræsentantskabet formelt set ikke godkender hverken filantropi-, investerings- og foreningsstrategien eller det årlige budget, og at selve ledelsen af Realdania foretages af en bestyrelse og en direktion. Men bestyrelsen lægger op til mange temadiskussioner med repræsentantskabet.
Jesper Nygård – adm. direktør, Realdania
Har du et ønske om, at repræsentantskabet kan gøre sin indflydelse gældende på områder som uddelingsstrategien?
"Det er jo ikke det, der står i vedtægterne. Det er bestyrelsens ansvar at beslutte, hvad der skal ske. Det ansvar kan ikke deles, for sådan er den juridiske ansvarsfordeling," siger han:
"Men det er vigtigt, at bestyrelsen og direktionen rent faktisk lytter til det bagland, repræsentantskabet udgør. For bestyrelsens 11 medlemmer har jo ikke det samme lokale kendskab eller den samme baggrundsmæssige bredde, som et repræsentantskab på over hundrede mennesker kan tilbyde. Dermed er repræsentantskabet jo helt vildt vigtigt for, at Realdania kan få en fornemmelse for den verden, vi lever i," siger Jan Jørgensen.
Ti underskrifter
Både Gert Michael Henningsen, Jan Jørgensen og Carsten Mulvad Sørensen har oplevet processen med at stille op til repræsentantskabsvalget som forholdsvis gnidningsfri.
"Det har været meget nemt og tilgængeligt. Der er selvfølgelig spørgsmålet om, at man skal stille med ti underskrivere. Og det var ikke nemt, og jeg har brugt rigtig mange timer på at finde ti stillere. Det er et krav, som nok vil få nogle til at droppe at stille op, men det bør stadigvæk være sådan," siger Carsten Mulvad Sørensen.
Det er et krav for alle nyopstillere til repræsentantskabet, at man kan levere underskrifter fra ti Realdania-medlemmer inden for samme geografiske valgområde som opbakning for sit kandidatur. Et krav, som kandidater opstillet af bestyrelsen i forvejen har klaret med bestyrelsens 11 medlemmer.
"Jeg gjorde det ved at tage ud til præsentationen af et af Realdanias projekter her i området, hvor jeg har fået en masse underskrifter, som jeg bagefter skrev til for at få deres medlemsnummer, navn og adresse, og som jeg efterfølgende har fået godkendt i sekretariatet. Der har de været imødekommende, men det er jo mig, der skal lave arbejdet. Sekretariatet udleverer ikke medlemmernes oplysninger, for det må de ikke ifølge GDPR-reglerne," siger Carsten Mulvad Sørensen.
"Det betyder, at dem, der vil stille op til repræsentantskabet, skal lægge en arbejdsopgave i det, og man skal virkelig ville det," siger han.
Nogenlunde samme melding lyder fra Jan Jørgensen.
"Problemet var jo at finde nogle underskrivere, som rent faktisk var medlemmer af Realdania. Men i kraft af mit ret store netværk kunne jeg jo ringe rundt og finde medlemmer. Det krævede noget knofedt. Det er selvfølgelig besværligt, hvis man ikke har et stort netværk. Men jeg kan ikke se andre løsninger. Det er jo spillereglerne i sådan en forening," siger han.