”Titlen på denne konference fik en ny betydning som følge af de seneste begivenheder i Ungarn, hvor regeringen annoncerede sin plan om at introducere en Putin-lignende ngo-lov, der har til hensigt at miskreditere og eliminere uafhængige civilsamfundsorganisationer, som modtager midler fra udenlandske donorer.”
Sådan indledte EFC-formand Ewa Kulik-Bielińska d. 31. maj de tre dages årskonference og generalforsamling for filantropiske fonde og organisationer i den europæiske fondsforening, European Foundation Centre (EFC).
Titlen var #Courage4solidarity og, som formandens opvarmende bemærkninger lagde op til, blev konferencen afholdt i en stemning af et filantropisk oprør mod højrepopulistiske kræfters indskrænkning af borgeres demokratiske rettigheder og af civilsamfundets udfoldelsesmuligheder.
Det polske formandskab havde inviteret Polens tidligere premierminister, Jerzy Buzek til at tale om sin tid som aktivist i den dengang ulovlige og antikommunistiske undergrundsbevægelse, Solidaritet – der i dag er Polens største fagforening.
I løbet af konferencen blev der fra talerstolene henvist til nationalistiske partiers tilslutning ved forårets valg i Holland og præsidentvalget i Frankrig, til valget af USA’s præsident Donald Trump og Storbritanniens udtræden af EU-fællesskabet. Og ikke mindst til de konkrete fondsrelaterede problemer i flere af de østeuropæiske lande – særligt Ungarn.
”Det badge, som jeg har på i dag, bærer man i Ungarn som symbol på solidaritet med og støtte til de civilsamfundsorganisationer i Ungarn, som Orban-regeringen ønsker at undertrykke. Det er også et symbol på solidaritet med vores medlemsorganisation, Open Society Foundations, som den ungarske regering ønsker at presse ud af landet. Og med modtagerne af Open Society Foundations midler, som den ungarske regering ønsker at eliminere, fordi de overvåger regeringens forbrydelser og forsvarer dem, som får deres rettigheder krænket af den ungarske stat,” sagde EFC-formand Ewa Kulik-Bielińska, og opfordrede konferencedeltagerne til at tage et badge og bære det under konferencen.
Tillidskrise
For flere af EFC-medlemmerne – også flere af de danske – lå de storpolitiske erklæringer dog et stykke fra det primære formål med at deltage på konferencerne. Dette gjaldt bl.a. en af de danske deltagere direktør i FrederiksbergFonden, Martin Dahl. Fonden er ikke medlem af EFC, men deltager først og fremmest i årskonferencen for at hente inspiration i den videndeling og erfaringsudveksling, som foregår på de forskellige spor under konferencen.
”Det er sympatisk, at europæiske fonde støtter hinanden i en markering af international solidaritet. Det er ikke rart at høre om lande som Ungarn, hvor organisationer, fonde og civile foreninger bliver kontrolleret, overvåget eller chikaneret. Også selvom det ikke er FrederiksbergFondens hovedvirke i dagligdagen at bekymre sig om retstilstanden og frihedsrettighederne i andre lande,” siger Martin Dahl.
Han har forståelse for, at en bred konference med en stor mangfoldighed af fondstyper og formål fra mange forskellige lande har brug for en fælles ramme for arrangementet.
”Det er naturligt nok for EFC, at konferencen kommer med nogle internationale solidaritetserklæringer om økonomisk og forsamlingsmæssig frihed. For mig er den del måske ikke så vigtig, men jeg kan godt forstå idéen i, at der er brug for en fælles overligger – som for eksempel europæisk solidaritet – som en ramme om en konference med både internationale, nationale og lokale temaer,” siger Martin Dahl.
De mere end 500 konferencedeltagere kunne i løbet af de tre dage deltage på sessioner og høre foredrag med overskrifter som ”Fostering solidarity and inclusion – Foundations bridging divides between communities in a fractured Europe”; ”Revitalising democracy in Europe” og ”Building bridges not walls: philanthropy’s contribution to solidarity around the world”.
Underminering og miskreditering af ngo’er og civilsamfund er tilsyneladende ikke kun et problem for de østeuropæiske lande. For selvom den ungarske case stod stærkt i konferencens fortælling om behovet for at genskabe solidariteten, så er mistillid til civilsamfundsorganisationer også et problem i vesteuropæiske lande.
Den pointe blev illustreret på sessionen ”Moving from words to action – The role of philanthropy in opening civil society space”. Her henviste International Policy Manager, Adam Pickering fra Charities Aid Foundation, til undersøgelser om borgernes tillid til ngo-miljøerne i Europa.
”I hvilket EU-land har mindre end 50 pct. af borgerne tillid til civilsamfundsorganisationerne?,” spurgte Adam Pickering og gav selv det overraskende svar:
”Det har de i Storbritannien – men også i Tyskland, Polen, Holland og Sverige. Disse lande var de eneste EU-lande, der indgik i undersøgelsen, så sandsynligvis gælder det også for de øvrige EU-lande. Tilliden er faldet dramatisk. Der er en tillidskrise i forhold til civilsamfundsorganisationer, fordi de bliver angrebet mange forskellige steder fra. Så før vi kan begynde at overveje, hvordan vi kan adressere problemet politisk, er vi nødt til at vinde befolkningerne tilbage,” sagde Adam Pickering.
Ny solidaritetsfond
Udover de samfundsrelaterede problemstillinger bød konferencen også på sessioner om netop den erfaringsudveksling og videndeling, som er et væsentligt trækplaster for mange af deltagerne.
Fonde som støtter kunst, kunne på sessionen ”Power to the people through arts and culture”, få inspiration til, hvordan billed- og scenekunst kan nå nye målgrupper ved at flytte kunsten ud fra museerne og teatrene. Her deltog kommunikationschef fra Kunsten i Aalborg, Lars Ulrich Tarp Hansen, og fortalte om museets succes med at installere malerier i private hjem og invitere publikum til at se Kunstens samling af bl.a. Michael Kvium og Wilhelm Freddie i folks spisestuer og soveværelser. Et projekt der var støttet af Spar Nord Fonden og Bikubenfonden.
På sessionen ‘Interlacing the climate change and inclusion agendas in cities’ fortalte Realdanias filantropidirektør, Anne Skovbro, om erfaringer med at gennemføre klimatilpasninger i byer.
Også på investeringssiden var der inspiration at hente i forhold til samarbejde om investeringsstrategier, investor network og screening af kapitalforvaltere.
For lokalt og regionalt arbejdende fonde var der erfaringer at hente fra fonde i flere af de lande, der har tradition for community foundations, og som har et fast etableret netværk i EFC-regi.
”Der er gode break-outs og sessioner, hvor man kan få noget med hjem omkring udvikling af medborgerskab i bysamfund og om samarbejde mellem civilsamfundsorganisationer i lokal- og bymiljøer," siger direktør i FrederiksbergFonden, Martin Dahl.
Han mener derfor, at EFC-konferencen med det internationale fondsnetværk er et godt sted at hente inspiration – også for lokalt arbejdende fonde med et klart afgrænset geografisk fokus.
”Der eksisterer mig bekendt ikke et fagligt netværk for lokale fonde eller Community Foundations i Danmark. Det tror jeg, at der bliver god brug for de kommende år, også fordi det kan have stort potentiale for de større nationale fonde at have mindre partnere, der kan sikre solid forankring og dermed en mere vedvarende værdi af indsatsen på lokalt niveau,” siger Martin Dahl.
På konferencens sidste dag annoncerede den afgående polske EFC-formand, Ewa Kulik-Bielińska, en ny Alliance for Solidaritet og Demokrati i Europa bestående af en gruppe af fonde blandt EFCs medlemmer. Den filantropiske alliance forpligtede sig samtidig på at stifte og finansiere en ny Solidaritetsfond, som har til formål at støtte initiativer til at styrke aktører i civilsamfundet og værne om demokratiske værdier i Europa.
Læse mere om Alliance for Solidaritet og Demokrati i den såkaldte Warszawa-deklaration her.