Det vil kræve en lovændring, hvis en erhvervsdrivende fond fremover skal kunne anvende betegnelsen ’forperson’ i stedet for ’formand’ i sine vedtægter.
Det fremgår af et skriftlig svar, som erhvervsminister Morten Bødskov (S) netop har givet Folketingets Erhvervsudvalg.
Svaret kommer tre måneder efter, at folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted bad ministeren bekræfte, at det er rigtigt, at det ikke er muligt for erhvervsdrivende fonde at benytte betegnelsen ’forperson’ i stedet for ’formand’ i sine vedtægter.
”Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at vedtægterne for en erhvervsdrivende fond skal anvende betegnelsen 'formand', som den fremgår af erhvervsfondsloven. Det vil derfor kræve en lovændring, hvis det skal være muligt at anvende betegnelsen 'forperson,'” fremgår det af svaret, som Erhvervsstyrelsen har været med til at udarbejde.
Som begrundelse for svaret fremgår det, at vurderingen er baseret på en almindelig ordlydsfortolkning af erhvervsfondsloven, som bruger betegnelserne ’formand,’ ’næstformand,’ ’bestyrelsesmedlem’ og ’direktør’ for de ledelsesfunktioner, som er reguleret i loven.
”En fonds vedtægter skal være klar og utvetydig, så tredjemand ved læsning af vedtægten ikke er i tvivl om, hvad der gælder. Dette er navnlig et vigtigt hensyn i relation til tegningsreglen (dvs. hvem der kan forpligte fonden ved aftaler), som ofte vil indeholde en angivelse af, at formanden eller direktøren kan tegne fonden,” fremgår det blandt andet af svaret.
I svaret fremgår det også, at det efter Erhvervsstyrelsen vurdering, derfor ikke er muligt for en erhvervsdrivende fond at opfinde sin egen betegnelse for de ledelsesorganer og ledelsesfunktioner, som reguleres i erhvervsfondsloven.
Jeg er enig med spørgeren i, at så mange som muligt skal føle sig inkluderet i sprogbrugen
Morten Bødskov – Erhvervsminister (S)
Minister igangsætter arbejde
Præcist hvor mange fonde, der har fået afvist ønsket om at have en ’forperson’ eller ’næstforperson’ i deres vedtægter, har det ikke været muligt for Erhvervsstyrelsen at lave en eksakt opgørelse over, men styrelsen vurderer, at det drejer sig om cirka fem erhvervsdrivende fonde indenfor de seneste par år.
På den baggrund oplyser erhvervsministeren, at han nu igangsætter et arbejde for at finde ud af, hvad der skal til for at gøre det muligt at bruge betegnelsen forperson i stedet for formand.
”Jeg er enig med spørgeren i, at så mange som muligt skal føle sig inkluderet i sprogbrugen,” udtaler han, samtidig med at han slår fast, at der skal være klare og utvetydige termer, når det gælder juridiske betegnelser i virksomheders vedtægter, så der ikke opstår tvivlsspørgsmål.