Den europæiske fondsorganisation Philea har sammen med Impact Europe netop lanceret en række politiske anbefalinger til, hvordan impact investeringer kan få mere vind i sejlene hos europæiske fonde og filantropiske aktører. Anbefalinger, som skal bane vejen for, at fonde både herhjemme og i resten af EU kan tjene penge på at udøve deres almennyttige ambitioner.
Impact investeringer er til trods for stor bevågenhed de seneste år, fortsat en investeringsform med meget begrænset udbredelse i fondsverdenen. Realdania har i dag eksempelvis kun afsat fem procent af deres investeringspulje til missionsrettede investeringer, og hos Villum og Velux Fondene, som siden 2013 har haft specifikt fokus på grønne impact-investeringer, er ambitionen i dag, at 15 procent af fondenes investeringer skal være impact investeringer.
Philea mener, at den manglende udbredelse skyldes “restriktive lovgivninger” på tværs af EU-landene, som står i vejen for den type investeringer. Med anbefalingerne, som blev præsenteret i Europa-Parlamentet i anledningen af den europæiske fondsdag den 1. oktober, slår Philea derfor et slag for at fremme impact-investeringslysten ved at indføre bedre skattevilkår for impact investeringer, styrket og mere formaliseret samarbejde med det offentlige samt flere innovative finansielle værktøjer.
Phileas hovedargument for anbefalingerne er, at de filantropiske organisationer er en vigtig del af løsningen på de udfordringer, som EU står overfor. Den filantropiske sektors mulighed for at skabe almennytte og bidrage til de store udfordringer kan og bør “styrkes ved at bringe fondenes kapital mere i spil,” skriver Philea.
Bedre finansielle vilkår
Overordnet set påpeger Philea, at der på tværs af EU-landene er en manglende forståelse af, at fonde ønsker at kunne investere og ikke kun uddele penge som del af deres filantropiske værktøjskasse. Og de mener, at netop det ønske i højere grad skal tænkes ind i lovgivningen og herunder særligt i skattelovgivningen.
Philea anbefaler derfor, at man på medlemsstatsniveau skal kigge på at smidiggøre lovgivningen, så det bliver mere attraktivt for fonde at koble deres investeringer med deres almennyttige missioner.
Desuden mener Philea, at filantropiske organisationer i relation til deres program- og uddelingsaktiviteter skal have mulighed for at støtte socialøkonomiske organisationer med, hvad de kalder “tilbagebetalingspligtige finansielle instrumenter (lån/tilbagekaldelses tilskud) og andre værktøjer” – samtidig med, at fondene kan bevare deres almennyttige status og dermed deres skattefritagelse.
Det er en model, som flere europæiske lande allerede arbejder med. Det gælder blandt andet Holland, hvor det tidligere i år blev vedtaget, at filantropiske organisationer kan yde støtte til og investere i socialøkonomiske organisationer og generere overskud uden at miste deres skatterabat, så længe overskuddet bruges inden for den filantropiske organisations formål.
Del af EUs finansielle pakke
Udspillet fra Philea skal ses i relation til, at der er stigende politisk fokus på at fremme impact investeringer og bringe filantropiske penge i spil i forhold til unionens udfordringer og ambitioner.
Blandt andet fra EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen, som i flere omgange har betonet vigtigheden af, at få flere private investeringer i bekæmpelsen af klimaforandringerne og i sikringen af EU’s digitale omstilling. Det har vi ligeledes set herhjemme, hvor flere politikere har opfordret fondene til at komme på banen - blandt andet i forhold til finansiering af landbrugets omstilling.
Philea mener, at det vil kræve et stærkere og mere formaliseret samarbejde mellem offentlige og private penge. Derfor anbefaler de, at filantropi og herunder ideen om impact investeringer integreres i EUs flerårige finansielle ramme - det såkaldte Multiannual Financial Framework, som er en syvårig ramme, der regulerer EU's årlige budget. Ambitionen med dette er, “at muliggøre større grad af fælles investeringer og investeringstilgange,” skriver Philea.
Som del af dette opfordrer Philea “kraftigt til en acceleration i udviklingen af et passende og modigt fælles investeringsorgan for filantropi under InvestEU.” Tanken bag InvestEU-programmet, som blev oprettet i 2015, er at mobilisere offentlig og privat finansiering til EUs strategiske investeringer - herunder med primært fokus på klimaomstilling, digitalisering og resiliens. Philea mener, at der under det program, skal være et organ, som har specifikt fokus på filantropi. Og at det organ skal levere målrettede produkter, værktøjer og finansieringsinstrumenter, der kan tilskynde filantropiske organisationer til at putte deres penge i impact investering “samtidig med at de dermed forbundne risici minimeres effektivt,” skriver de.