Den 22. august er der kickoff-møde på det nye projekt Bevar Mere. Et projekt, som er finansieret af fire fonde - Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania.
Målsætningen med projektet er at gøre op med riv ned og byg nyt-kulturen – for at reducere byggeriets enorme klima- og ressourceaftryk og udnytte den eksisterende bygningsmasses kulturarv til at skabe byggeri med større kvalitet og livskvalitet.
“Vi kan ikke imødekomme fremtidens boligbehov og samtidig holde os inden for klimaets grænser, hvis vi fastholder den nuværende byggepraksis, hvor vi både river ned og bygger nyt. Det kræver både, at vi ændrer holdninger, kultur og adfærd, men også at vi finder alternativer til at supplere nybyggeri med. Vi ønsker derfor med Bevar Mere-initiativet at vise, hvordan vi kan bygge med afsæt i de bygninger, vi allerede har – hvor vi reducerer byggeriets klimaaftryk og ressourceforbrug og øger kvaliteten af byggeriet,” siger Simon Kofod-Svendsen, projektchef hos Realdania.
De fire fonde har tilsammen skudt 45 millioner kroner i projektet, som løber over de kommende fire år. Arkitektvirksomheden AART er sekretariat på indsatsen.
Ifølge Johanne Mose Entwistle, som er sekretariatsleder på Bevar Mere samt effektchef og partner i AART, er en vigtig ambition i projektet at skubbe på for, at både byggeriet og befolkningen får en øget bevidsthed om værdien i at bevare:
“Det er vigtigt, at vi bevarer mere, men det kommer ikke til at ske, hvis ikke branchen eller befolkningen kan se værdien i det og ikke forbinder byggeri med bæredygtighed. Derfor vil vi med projektet forsøge at oplyse, hjælpe og inspirere byggebranchen og danskerne generelt, så flere vælger at bevare frem for at bygge nyt. Vi vil vise, at det faktisk kan lade sig gøre, og at boliger i eksisterende byggeri kan være et attraktivt og kvalificeret alternativ til nybyggeri,” siger hun.
Opgør med vi plejer
Byggeriet har i dag et massivt ressource- og klimaaftryk. Samlet set tegner byggeriet sig for 40 procent af Danmarks ressourceforbrug, 30 procent af affaldsproduktionen og 30 procent af de samlede CO2-udledninger.
Den udbredte praksis for nedrivning og nybyg er en af de væsentlige årsager til dette. En opgørelse fra Aalborg Universitet viser, at der i perioden 2010 til 2021 blev revet 5,5 millioner kvadratmeter ned, mens der i samme periode blev opført 8,9 millioner nye kvadratmeter.
Det er netop den praksis, som Bevar Mere-projektet gennem tre hovedspor vil forsøge at ændre på. De tre spor er ny viden, konkrete værktøjer og inspiration.
“Der er brug for viden om, hvilken værdi, der kan ligge i det. Eksempelvis i forhold til totaløkonomien ved bevaring i stedet for at rive ned og bygge nyt, der er også brug for viden om, hvordan man gør det, og de gode eksempler - og det vil vi samle og formidle i løbet af projektperioden,” siger Johanne Mose Entwistle.
“I dag betragtes nybyg som både den nemmeste og eneste løsning - og det er ofte den løsning, som bliver understøttet eksempelvis med banklån og byggetilladelser i kommunerne. Det er den tænkning, vi skal væk fra.
Simon Kofod-Svendsen – projektchef, Realdania
Simon Kofod-Svendsen håber, at de tre spor vil bidrage til en ny tænkning området:
“I dag betragtes nybyg som både den nemmeste og eneste løsning - og det er ofte den løsning, som bliver understøttet eksempelvis med banklån og byggetilladelser i kommunerne. Det er den tænkning, vi skal væk fra. Det gælder både hos boligejeren, bankrådgiveren og bygherren,” siger han.
Som led i dette sigter projektet også mod at demonstrere, at den eksisterende bygningsmasse i mange tilfælde udgør en kulturarv, som kan understøtte, at boligerne både vil få en særlig historie og en særlig kultur med - som nybyggeri ikke kan.
Dertil har projektet specifikt fokus på uudnyttede kvadratmeter i det eksisterende byggeri - med henblik på at dæmme op for øget urbanisering og behov for flere boliger. Forundersøgelser til Bevar Mere viser nemlig, at det, på baggrund af den samlede overskudskapacitet, er muligt at etablere mellem 40.000 til 70.000 boliger i eksisterende byggeri frem mod 2040. Eksempelvis gennem uudnyttede tagetager, omdannelse af parcelhuse til boliger for flere og udnyttelse af tomgang i bolig- og erhvervsbygninger.
Momentum lige nu
Projektet lægger sig i slipstrømmen af en bredere samfundsmæssig debat om byggeriet, som har kørt på fulde drøn de seneste måneder.
En stor del af branchen har blandt andet gennem mobiliseringsindsatsen Reduction Roadmap slået på tromme for mere og skrappere lovgivning, som kan sikre, at byggeriets aktivitet holder sig inden for grænserne i Parisaftalen. Og flere i branchen har på det seneste rejst spørgsmålet, om det overhovedet skal være muligt at bygge nyt i fremtiden. Der har også politisk været øget fokus på byggeriets aftryk blandt andet med en politisk aftale om at sænke grænseværdierne for CO2-udledning ved nybyggeri.
Ifølge Simon Kofod-Svendsen skal projektet understøtte og være med til at fastholde det momentum:
“Projektet er i overensstemmelse med en udvikling og en strømning mod mere fokus på ressourceforbrug og bevaring. Det er enormt positivt, og den udvikling vil vi gerne understøtte eksempelvis ude i kommunerne,” siger han.
“Det er også derfor, vi holder et stort kick-off møde for projektet. Vi ønsker at invitere folk, som har fokus på dagsordenen, med ind og invitere dem til at komme med ideer til projektet og ikke mindst til at være med,” siger Simon Kofod-Svendsen.