Havet er et af de absolut mest hotte politiske emner - både herhjemme, men i høj grad også internationalt. I EU-regi debatteres en Blue Deal, og unionen har for nylig fremlagt 2030-missionen Restore our Ocean and Waters som del af deres Horizon program. USA’s præsident Joe Biden annoncerede i juni tre nationale strategier til beskyttelse af havet. Kina reviderede i 2023 deres såkaldte Marine Environmental Protection Law med fokus på mindre forurening og forbedret biodiversitet.
Også på den internationale fondsscene er havet de seneste år kommet i søgelyset.
“Vi ser på tværs af forskellige lande en klar udvikling mod flere fonde, der sætter fokus på havet - og begynder at uddele penge til indsatser på området,” siger Michele Betsill, professor i global miljøpolitik på Københavns Universitet og forsker i filantropi og havet.
Hun peger på, at blandt andet forskning, støtte til NGO’er, lokale genopretningsindsatser og sammenhængen mellem klima og havet er nogle af de områder, som i stigende grad høster opmærksomhed og får flere bevillinger fra fondene.
Det bakkes op af rapporten Funding Trends 2023: Tracking the State of Global Ocean Funding fra de amerikanske konsulentvirksomheder CEA Consulting og Our Shared Seas, som viser, at bevillinger målrettet havet på globalt plan er fordoblet i perioden fra 2010 til 2022 og udgjorde 811 milliarder dollars i 2022. Ifølge rapporten er den udvikling båret frem dels af øgede uddelinger fra store og veletablerede fonde som David and Lucile Packard Foundation, Gordon and Betty Moore Foundation og Walton Family Foundation, dels af nye filantroper som eksempelvis Jeff Bezos’ Earth Fund.
Rapporten viser også, at det særligt er inden for forskning, klima-hav-problematikken og forurening af havet, at bevillingerne fra fondene er steget markant i perioden fra 2010 til 2022.
Også en trend i Danmark
Der er også flere danske fonde, som de seneste år har rettet blikket mod havet som del af deres filantropiske uddelingsstrategi. Det gælder blandt andet Velux Fonden, Aage V. Jensen Naturfond og Nordea-fonden.
Velux Fonden har indsatsen Et hav i balance som et af de fire primære uddelingsområder i strategien frem mod 2030. Fonden var i perioden fra 2010-2022 på listen over de 20 mest uddelende fonde i verden, når det kommer til bevillinger målrettet havet.
Aage V. Jensen Naturfond har i flere år uddelt midler til forskellige havprojekter og gav sidste år 41 millioner kroner til en ekstraordinær pulje øremærket havet - specifikt med fokus på forskning i genopretning.
Også Nordea-fonden har inden for de seneste to år øget havindsatsen, som er det ene af fondens to områder indenfor naturområdet. Senest har Nordea-fonden bidraget med 8,8 millioner kroner til projektet Det Store Ålegræsinitiativ.
Alle tre fonde fortæller, at de oplever stigende interesse for området.
“Der er et øget momentum i fondsverdenen i forhold til puljer, indsatser, ansøgninger og bevillinger, der har fokus på at forbedre vores havmiljø og biodiversiteten i havet. Det er virkelig vigtigt og en positiv udvikling,” siger Charlotte Mogensen, som er uddelingschef og ansvarlig for Et hav i balance-programmet hos Velux Fonden.
Velux Fonden fik ved deres ansøgningsrunde i maj 47 ansøgninger til en pulje på 226 millioner kroner, hvilket ifølge Charlotte Mogensen er ekstraordinært mange.
Samme vurdering har Henrik Lehmann Andersen, som er direktør i Nordea-fonden.
“Vi sætter ikke selv dagsordener, men prøver at gøre os relevante på de samfundsdagsordener, der rører sig. Det kan man sige i den grad er sket for havdagsordenen, som virkelig har fået fat. Det vil vi gerne bidrage til, og derfor er det blevet et vigtigt indsatsområde for os - netop som en del af at indfri vores filantropiske ambitioner om at fremme gode liv,” siger han.
“Akut behov for handling”
Herhjemme har havet i den seneste tid været genstand for flere politiske sager med stor mediebevågenhed og overskrifter om iltsvind, kvælstof og fedtemøg.
Havets tilstand er da også et område, som danskerne i stigende grad er bekymrede for. En undersøgelse lavet af Megafon for WWF viser, at 89 procent af danskerne er bekymrede for naturens tilstand i havet, og 62 procent mener, at vi i Danmark gør for lidt for at passe på vores havnatur.
Det er netop det stigende fokus på og bevidsthed om havets akutte tilstand, som er baggrunden for, at Aage V. Jensen Naturfond sidste år lancerede den store forskningspulje på havområdet:
“I de senere år er der kommet en øget bevågenhed på det marine område. Forskerne har dokumenteret, at der er store problemer med havets tilstand - både når man kigger på biodiversiteten, klima og mængden af næringsstoffer. Vi så derfor et behov for en ekstra støtte til området. Vi ønskede at støtte og skabe viden, som kan bane vejen for mere dialog og implementering,” siger Hanne Haack Larsen.
Det er et område, hvor der i mange år er sket alt for lidt.
Charlotte Mogensen – uddelingschef, Velux Fonden
Charlotte Mogensen påpeger, at Velux Fondens motivation for at gå ind på området er båret af et ønske om at sætte fart på indsatser, der kan bringe havet i en bedre tilstand:
“Det er et område, hvor der i mange år er sket alt for lidt. Vi har ikke foretaget os de nødvendige tiltag, der skal til for at beskytte vores havmiljø. Derfor er det vigtigt for os, at indsatsen kommer op i tempo, og vi får adresseret den Triple crisis - klima, biodiversitet og forurening, som presser havet. Det er ambitionen med vores store havindsats og baggrunden for vores uddelinger på området - eksempelvis etableringen af Tænketanken Hav,” siger hun.
Ifølge Charlotte Mogensen har Velux Fondens uddelinger de seneste år været med til at sætte havmiljøet på dagsordenen:
“Det er min opfattelse, at vores bevillinger har været med til at sætte fokus på området og været med til at øge den politiske bevågenhed på området. Det er vigtigt. Det har været en løftestang til øget fokus blandt andet på næringsstofudledning i forbindelse med vores genopretningsprojekter.”
Ingen konkrete skaleringsplaner
Rapporten fra CEA Consulting og Our Shared Seas viser dog samtidig, at havet stadig er et område, som i kroner og øre får meget lidt fra den filantropiske sektor. På globalt plan får havet kun 1 procent af de samlede filantropiske midler.
“Det er stadigvæk et nicheområde i forhold til, hvad fondene ellers giver til, og hvor få fonde stadig er aktive,” siger Michele Betsill. Hun forventer dog, at det i de kommende år fortsat vil være en fremgang i fondenes uddelinger til området.
Hverken Velux Fonden eller Aage V. Jensen Naturfond sidder i dag med konkrete planer for at skalere markant op på området de kommende år. Charlotte Mogensen oplyser således, at Velux Fonden vil følge den strategi, der ligger frem til 2030 og “fortsat have et stærkt fokus på havområdet” de kommende år.
Hanne Haack Larsen siger, at fonden ikke umiddelbart har planer om nye store puljer på området.
“Vi har syv store projekter i gang baseret på forskningspuljen, som vi nu vil følge over de næste 3-4 år. Vi vil selvfølgelig også kigge på de løbende ansøgninger, der kommer ind på området,” siger hun.
Fra Nordea-fonden er der dog en åbenhed overfor, at området vil vokse yderligere de kommende år.
“Det er et af vores to indsatsområder inden for natur, og derfor er vi også klar til skalere op, men det afhænger af efterspørgslen og hvilke ansøgninger, vi får ind,” siger Henrik Lehmann Andersen.