Vi står på tærsklen til en bred bæredygtighedsbevægelse, der er lige så vigtig for os i dag, som introduktionen af stål, biler og internettet tidligere var. Den udvikling er fondene en del af, og de bør derfor overveje at lade deres investeringer og filantropiske formål gå hånd i hånd.
Sådan lyder et af hovedbudskaberne i bogen ”Philanthropy Back to the Drawing Board,” der er skrevet af den hollandske filantropiekspert og mangeårig fondsrådgiver og medlem af talrige fondsbestyrelser Rien van Gendt. Han har i de sidste 35 år beskæftiget sig med fonde og filantropi i USA og Europa, og som administrerende direktør for den store hollandske fond Van Leer Group Foundation, var han blandt andet ansvarlig for fondens investeringsstrategi- og politik.
Hans nye bog spænder bredt: Fra fordele og faldgruber ved partnerskaber med andre organisationer over relationer til støttemodtagere og lokalsamfund, til effektivisering af filantropiske udgifter og hvordan fonde kan lade deres investeringer og formål følges ad. Alt sammen i en tid, der er præget af hastige forandringer og ustabilitet med krig i Ukraine, klimaforandringer og efterdønningerne af covid-19.
”Mit håb er, at bogen vil bidrage med inspiration og selvrefleksion hos fondene. Hvis nogle fonde, i lyset af de udfordringer verden står over for, går tilbage til tegnebrættet for at kaste et nyt blik på deres arbejde og strategier, så vil jeg gerne komme med nogle bud på emner, som fondene kan kigge på,” siger Rien Van Gendt over en skrattende Skype-forbindelse i et interview med Fundats. Han tilføjer:
”Selvrefleksion fører jo ofte til innovation og læringsprocesser.”
Vi skal kaste et moralsk blik på investeringerne, for man kan ikke adskille hoved og hjerte
Rien Van Gendt – Forfatter
Hoved og hjerte kan ikke adskilles
Et af de emner, som Rien Van Gendt går i dybden med i sin bog er fondenes investeringer. Hans hovedbudskab er, at fondene bør tage ansvar for deres økonomiske investeringer, som i langt højere grad bør flugte med fondenes filantropiske visioner.
”Vi skal kaste et moralsk blik på investeringerne, for man kan ikke adskille hoved og hjerte. Vi skal undgå, at man med den højre hånd forsøger at løse problemer, som man selv er med til at forårsage med den venstre,” siger forfatteren.
Han opfordrer derfor fondene til at se deres formuer i et større perspektiv. I stedet for alene at se på alt det gode, de kan skabe med deres uddelinger, skal de også overveje, hvad de kan få ud af deres investeringer.
”Hvorfor kigger vi kun på de penge, vi kan uddele og ikke på de penge, vi har investeret? Kunne det være, at man investerede i ting, som dybest set bidrager til de problemer, man prøver at løse?” siger han som et eksempel på et af de spørgsmål, som fondsbestyrelserne kan stille sig selv.
Som bestyrelsesmedlem i mange fonde er det ham magtpåliggende, at fondsbestyrelserne også tager ansvar for fondens investeringer, fremfor at uddelegere hele ansvaret til en bank, en rådgiver eller et enkelt bestyrelsesmedlem.
”Uanset hvor godt fonde sørger for at inddrage eksterne parter i deres investeringspolitik, så forbliver en bestyrelse i sidste ende ansvarlig. Nogle fonde tror fejlagtigt, at de kun er ansvarlige for fondens udgiftsside, og at investeringssiden kan uddelegeres til tredjeparter, men det er ikke rigtigt,” fortæller Rien Van Gendt.
Snakker du om juridisk eller moralsk ansvar?
”Begge dele,” siger Rien Van Gendt og forklarer, at det blandt andet er finanskrisen i 2008, der har gjort indtryk på ham. Her troede mange bestyrelsesmedlemmer, at deres investeringer var fornuftige, men det viste sig ikke at være tilfældet.
”De var ikke bevidst om deres eget ansvar,” siger Rien Van Gendt.
Aktivt ejerskab kan være vejen frem
I sin bog oplister Rien Van Gendt en række forskellige metoder, hvorpå fondene kan gøre deres investeringer mere bæredygtige. Det gælder alt fra investeringer i ESG-index over negative og positive lister, såkaldte impact-investeringer og aktivt ejerskab samt fordele og ulemper ved de forskellige metoder.
Selv anbefaler Rien Van Gendt en blanding af det hele, men en af de ting han taler varmest for, er aktivt ejerskab.
Rien Van Gendt fortæller, at han for nyligt sad i en paneldebat med en fondsformand, der fortalte, at han havde renset ud i sin fonds investeringer alene ved hjælp af negativlister.
Men den model bakker filantropieksperten ikke op om.
”Jeg sagde til ham, at han i stedet kunne have udvist aktivt ejerskab. Han kunne have hævet stemmen og forsøgt at påvirke virksomheden fremfor bare at sælge sine aktier. Nu er han gået glip af muligheden for at gøre en forskel. Mange virksomheder er i en transformationsproces, og måske kunne han have brugt sin stemme til at stimulere virksomhederne i den retning,” siger Rien Van Gendt.
Men kan aktivt ejerskab ikke hurtigt blive en sovepude for reelt ikke at gøre noget?
”Nej, for man skal jo hæve sin stemme. Man kan ikke gøre det alene, men skal gøre det sammen med andre, som for eksempel andre fonde. Man skal engagere sig og gå til aktionærmøder, hvor man siger sin mening, i stedet for at sælge sin aktie,” siger Rien Van Gendt og forklarer, at tempoet for en række virksomheders bæredygtighedstransformationer er sat kraftigt i vejret som følge af pres fra kritiske aktive aktionærer.
‘Philanthropy back to the Drawing Board’ er udgivet af Philea med støtte fra European Cultural Foundation and Fondazione Compagnia di San Paolo. Bogen er gratis tilgængelig her.