Med målsætningen om at støtte projekter i lande, hvor børn er særligt udsatte, følger også en øget risiko for, at der opstår problemer i projekterne.
Det siger Lego Fonden, efter at Fundats i sidste uge kunne fortælle, at fonden har modtaget underretninger om "hændelser" i projekter finansieret af fonden, som bryder med Lego Fondens retningslinjer for at beskytte børn.
"I 2023 modtog Lego Fonden underretninger fra vores partnere om hændelser i projekter finansieret af Lego Fonden, der var i strid med vores børnebeskyttelsespolitik og adfærdskodeks," skriver fonden i sin årsrapport.
I årets løb har Lego Fonden endvidere konstateret ét tilfælde af bestikkelse eller korruption, viser årsrapporten.
Fundats har siden juni forsøgt at få svar fra Lego Fonden om sagerne. Men først efter publiceringen af artiklen sidste tirsdag er Lego Fonden vendt tilbage.
"Der er en række iboende dilemmaer forbundet med at arbejde i de lande og miljøer, vi gør. Herunder i flygtningelejre eller lande med høje forekomster af korruption. Jeg er derfor helt på linje med professor Winni Johansen, når hun påpeger, at Lego Fonden netop er aktiv, hvor vi kan gøre en markant forskel, men hvor risikoen for mulige overtrædelser samtidig er højest," skriver Mads Hvitved Grand, kommunikationschef i Lego Fonden, i en email til Fundats.
Winni Johansen, professor på Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet, som kommunikationschefen henviser til, pegede i sidste uge på, at Lego Fondens ønske om at støtte projekter i lande, hvor børn bliver ramt af konsekvenserne af kriser og konflikter, samtidig medfører en øget risiko for, at der blandt samarbejdspartnere opstår problemer i arbejdet med børnene.
"Det er en velkendt udfordring i vores sektor, og derfor er vi også transparente om det i vores offentligt tilgængelige rapportering," skriver Mads Hvitved Grand.
Få faktuelle oplysninger
I Lego Fondens årsrapport kan man læse, at der er tale om tre tilfælde af brud på fondens retningslinjer i 2023. Det fremgår også, at der i 2022 var ni lignende hændelser, der involverede børn.
Lego Fonden beskriver ikke i sin årsrapport, på hvilken måde børnene i de pågældende sager har lidt overlast. Det fremgår heller ikke hvilke støttemodtagere, der er involveret, eller hvor i verden, sagerne har fundet sted.
Der er en række iboende dilemmaer forbundet med at arbejde i de lande og miljøer, vi gør. Herunder i flygtningelejre eller lande med høje forekomster af korruption
Mads Hvitved Grand – kommunikationschef i Lego Fonden
Fundats har stillet Lego Fonden spørgsmål om en række faktuelle oplysninger om sagerne. Vi ville blandt andet gerne have svar på hvilke konkrete hændelser, der var tale om; hvorvidt det var de samme samarbejdspartnere, der var involveret i de tre sager om børn i 2023 og de ni sager om børn i 2022; og hvilke handlinger der er foretaget som konsekvens af sagerne.
Ingen af de spørgsmål svarer kommunikationschef Mads Hvitved Grand på.
"Når vi ikke kan gå i detaljer med enkeltsager, skyldes det dels hensyn til arbejdet med at komme til bunds i de konkrete henvendelser, dels fordi vi er opmærksomme på, at offentlighed herom potentielt kan afholde nogle partnere fra at oplyse åbent om eventuelle overtrædelser fremadrettet," skriver han.
"Derfor arbejder vi som tidligere nævnt heller ikke med et mål om at have nul indrapporteringer fra partnere om potentielle incidents. Tværtimod ser vi indrapporteringer som et udtryk for, at mekanismen virker, og at vi er lykkedes med at opbygge betydelig tillid i værdikæden, som i sidste ende gør det muligt at beskytte de børn, der er omfattet af projekter muliggjort af uddelinger fra fonden," skriver Mads Hvitved Grand.
Det fremgår af Lego Fondens årsrapport, at man fra fondens side har reageret på problemerne. Fonden har truffet "foranstaltninger for at sikre, at yderligere hændelser ikke vil forekomme," lyder det i rapporten.
Højrisikolande
Lego Fonden, som er Danmarks næststørste fond målt på uddelinger, uddeler årligt over en milliard kroner med et altovervejende fokus på børns læring og udvikling i Danmark såvel som globalt.
Herhjemme er Lego Fonden mest kendt for at bruge betydelige millionbeløb på projekter med fokus på såkaldt legende læring i folkeskolen. Fonden meldte for tre uger siden ud, at internationale projekter og humanitært arbejde fremover skal fylde endnu mere i fondens arbejde.
"Vi opererer altid igennem partnere, og som en del af deres kontrakt knyttet til en bevilling forpligter de sig til at oplyse os om mistanke om overtrædelser. Herudover forpligter alle bevillingsmodtagere sig til at overholde gældende lovgivning samt til at sikre, at de lever op til at beskytte involverede børn og til enhver tid behandle børn anstændigt og respektfuldt," fortæller Mads Hvitved Grand.
"Det nemmeste ville være at sige, at vores ansvar som fond slutter ved vores uddeling, og at den enkelte partner herfra selv er ansvarlig. Men vi tager i stedet ansvar ved at involvere os i at forebygge incidents hos bevillingsmodtagere, foretage stikprøver, aktivt afhjælpe mulige overtrædelser og gennemføre korrigerende foranstaltninger, herunder for eksempel træning af partneres medarbejdere eller inddragelse af myndigheder, når dette er nødvendigt, fordi vi tror på, at vi på den måde gør den største forskel og forhåbentlig kan være med til at udvikle vores partnere. Alt sammen til gavn for de børn, vi arbejder for. Ikke mindst i højrisikolande," skriver han.