
Indholdet i de fysiske bøger Legathåndbogen og Vejviser til Legater og Fonde kan fremover også tilgås elektronisk på portalen fonde.dk. Det sker i forlængelse af, at konsulentvirksomheden Fundraiseren, som blandt andet står bag fonde.dk, har købt alle rettigheder forbundet med fonds- og legatprodukter fra forlaget Billesø & Baltzer.
Legathåndbogen og Vejviser til Legater og Fonde er udgivet som fysiske bøger siden 1976, og fra år 2000 er vejviseren også udgivet på cd-rom med oversigten over cirka 13.000 legater og fonde.
Dennis Hørmann, der er partner i Fundraiseren, understreger i en pressemeddelelse, at det er med både glæde og ydmyghed, at legatprodukterne nu bæres ind i den digitale tidsalder, men stadig med respekt for det trykte medie.
”Jeg har kendt til både Legathåndbogen og den store vejviser siden midt-1990’erne, hvor jeg flere gange søgte om legatmidler til udlandsophold. Det fantastiske ved disse produkter er, at du vitterligt kan finde nålen i høstakken. Det er her, man som legat- og fondsansøger især finder de fonde og legater, som man ikke kan finde på nettet og i dagspressen,” siger Dennis Hørmann.
Jeg har drevet forlag i 50 år, men er nu begyndt at neddrosle antallet af udgivelser.
Per Billesø – forlagsdirektør, Billesø & Baltzer
En vigtig forudsætning for opkøbet har været at bibeholde de fysiske legatprodukter, bøger og cd-rom, samtidig med at de tusindvis af fonde og legater bringes i spil på nye måder med det klare formål at skabe endnu mere værdi for legat- og fondsansøgere overalt i Danmark.
”Vi har ventet længe på denne mulighed for ikke blot at kunne kalde vores fundraising-portal fonde.dk, men også selve fonds- og puljedatabasen, for landets største og mest opdaterede. Det kan vi med stolthed i stemmen nu sige er tilfældet. For os er det vigtigste ikke bare dét at kunne sige, at der nu er mere end 13.000 fonde, legater og puljer i vores database, men også at kunne sige, at kvaliteten af disse er høj og indholdet så opdateret som muligt. Det skyldes, at opdateringen sker i et tæt samarbejde med både de offentlige og private bidragydere i Danmark og med udgangspunkt i legatprodukter, som har eksisteret siden midt-1970’erne,” siger Dennis Hørmanns partnerkollega i Fundraiseren Rasmus Munch.
Forlag fortsætter uden fondsudgivelser
Ifølge forlagsdirektør Per Billesø fra Billesø & Baltzer sker frasalget af rettighederne til fonds- og legatprodukterne som en del af en stille igangværende neddrosling af forlagets aktiviteter.
”Jeg har drevet forlag i 50 år, men er nu begyndt at neddrosle antallet af udgivelser. Og jeg mener, at Fundraiseren med fonde.dk har vist, at de er de bedste til at føre fonds- og legatprodukterne videre. Men det er bestemt planen, at forlaget skal fortsætte med at udgive omkring 15 bøger om året” siger Per Billesø til Fundats.
Fundraiserens overtagelse af legatprodukterne betyder, at man som abonnent på fonde.dk nu ikke kun har adgang til de tidligere cirka 2.000 udvalgte fonde og puljer, men også til yderligere godt 11.000 fonde og legater. Disse kan gemmes i fondslister i forskellige sorteringer og man kan tilgå mange oplysninger om fondene, som ikke findes på andre databaser.
De erhvervede legatprodukter kommer også til at spille en vigtig rolle i Fundraiserens nyeste tiltag, som er et administrationssystem til især større organisationer, der allerede arbejder eller ønsker at arbejde strategisk med fundraising og finansiering af projekter. Her har Fundraiseren i samarbejde med en ekstern partner udviklet systemet Grant Manager, som erstatter de klassiske excel-ark og CRM-systemer og gør arbejdet med fundraising mere overskueligt.
2021-udgaven af Legathåndbogen samt Vejviser til Legater og Fonde vil være at finde på landets biblioteker og i boghandelen fra årsskiftet. Men allerede nu kan de opdaterede fonde og legater tilgås via et abonnement på fonde.dk.