
Når startskuddet den 1. august i år lyder til et nyt nationalt program kaldet NAFA, der skal fremme motiverende og udbytterig undervisning i naturfag i grundskolen, er det i høj grad takket være en solid økonomisk støtte fra to store fonde.
Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden giver således tilsammen 200 millioner kroner til at styrke uddannelsen af naturfagsundervisere i hele uddannelseskæden.
I programmet indgår alle landets professionshøjskoler, fire universiteter, det nationale naturfagscenter Astra og godt 200 grundskoler i 30 kommuner i et forpligtende samarbejde.
Med NAFA skaber vi en langvarig og bæredygtig kapacitetsopbygning i alle de led, som i mange år fremover vil gøre en forskel for den naturfaglige dannelse i Danmark
Stefan Hermann – Formand, Danske Professionshøjskoler
”For mig er det helt særlige ved NAFA, at vi styrker den røde tråd mellem alle led fra skole til læreruddannelse og forskning. Med NAFA skaber vi en langvarig og bæredygtig kapacitetsopbygning i alle de led, som i mange år fremover vil gøre en forskel for den naturfaglige dannelse i Danmark,” siger formanden for Danske Professionshøjskoler og rektor for Københavns Professionshøjskole, Stefan Hermann, i en pressemeddelelse.
Baggrunden for NAFA er blandt andet, at fagmiljøerne oplever, at børn og unges interesse for naturfag svækkes gennem deres formelle skolegang. I 2018 viste et studie, at interessen for naturfag i gennemsnit falder en fjerdedel mellem mellemtrinnet og udskolingen, især hos pigerne.
Berith Bjørnholm, der er chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger inden for uddannelse og formidling, understreger, at fonden ønsker at styrke børn og unges motivation for naturvidenskab og teknologi.
”Her spiller lærerne en afgørende rolle. Med støtten til NAFA vil vi bidrage til en langsigtet styrkelse af både uddannelse og efteruddannelse af naturfagslærerne på læreruddannelsen og i grundskolen, og vi er begejstrede over, at initiativet bygger på et ambitiøst samarbejde på tværs af uddannelseskæden,” siger Berith Bjørnholm.
Også Villum Fonden ser frem til projektet.
”Med samarbejdet med universiteterne er der skabt grobund for superspændende forsknings- og udviklingsprojekter. I Villum Fonden er vi glade for at kunne støtte indsatsen, som helt sikkert vil give danske børn og unge en god ballast, når de skal ud at løse de store udfordringer i fremtidens samfund,” siger Agi Csonka, der er programchef for området Børn, unge og science i Villum Fonden.
Ud i naturen i Vendsyssel
I en noget mindre økonomisk målestok har Augustinus Fonden, Spar Nord Fonden og Nordea-fonden skudt tilsammen 775.000 kroner ind i et nyt projekt, der sætter fokus på det tætte samspil mellem kunst og natur i Vendsyssel.
Med otte såkaldte kunstspor inviteres borgere og turister rundt i landsdelen for at opleve den storslåede natur, som i generationer har inspireret kunstnere. Det sker under overskriften ’I sporet på kunsten’, skriver Nordea-fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Sporene er af forskellig længde og fører brugerne rundt i hele landsdelen – fra Råbjerg Mile i nord over Hjørring til Vrå i syd. Brugerne vælger selv de dele af sporene, de ønsker at besøge, og kan dermed selv forme oplevelsen.
”Naturen er en afgørende del af Vendsyssels dna, og landsdelen er rig på vandreruter og naturstier – for eksempel Hærvejen og Nordsøstien. Derfor er vi meget glade for, at vi nu får mulighed for at tilføje endnu et lag til naturoplevelsen, og forhåbentlig vil projektet samtidig inspirere flere til at opsøge kunstoplevelser,” siger museumsdirektør Sine Kildeberg fra Vendsyssel Kunstmuseum.
Nyt studie om unges brug af lattergas
Hvad er unges erfaringer med lattergas? Og tænker de unge over, hvorvidt det er forbundet med en risiko at inhalere lattergaspatroner for at få en hurtig rus?
De spørgsmål udgør omdrejningspunktet for et nyt studie, som professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet Vibeke Asmussen Frank står i spidsen for. Projektet er støttet med 350.000 kroner af Helsefonden, skriver fonden på Linkedin.
Baggrunden er, at der gennem de seneste år er sket en stigning i brugen af lattergas som rusmiddel blandt unge. Forskerne mangler blandt andet svar på, hvorfor og hvordan de unge bruger lattergas.
Støtte til gymnasieelevers arbejde med ligestilling
Den sidste af ugens udvalgte fondsuddelinger kommer også unge danskere til gavn – nærmere bestemt danske gymnasieelever. DGS, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, ønsker i et nyt projekt at give elevråd større handlekraft til at skabe lokal forandring, og projektet støttes af Tuborgfondet med 340.000 kroner, skriver fonden på Linkedin.
DGS vil gennem kurser og konferencer understøtte elevernes arbejde med at sætte fokus på ligestilling, unges samvær og trivsel.
"Der er ingen tvivl om, at dette er noget, unge har stor opmærksomhed på lige nu blandt andet på baggrund af MeToo-bølgen. Det er så vigtigt, at vi samarbejder om at skabe den bedst mulige kultur på vores uddannelser, hvor der er plads til alle,” siger forkvinde i DGS Ingrid Kjærgaard.
I Tuborgfondet er bevillingen givet som en del af fondens arbejde med at udvikle demokratiske og mangfoldige fællesskaber, hvor unge har indflydelse, og med at sikre, at endnu flere unge tager del i fællesskaberne.