Ud fra ønsket om at styrke den tekniske og naturvidenskabelige forskning på de danske universiteter uddeler Villum Fonden nu 132 millioner kroner til 18 unge forskertalenter gennem fondens Young Investigator-program.
Med bevillingen i ryggen skal de 18 forskere hver især opbygge et forskerteam og bidrage med excellent forskning, skriver Villum Fonden i en nyhed på Velux Fondenes hjemmeside.
”I Villum Fonden arbejder vi for at støtte universiteterne med at skabe forskningsmiljøer på et højt internationalt niveau ved at tiltrække og fastholde dygtige, yngre danske og udenlandske forskere gennem vores Young Investigator-program. De unge forskere får mulighed for at skabe en selvstændig profil og forfølge de idéer, de brænder allermest for,” siger Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i Villum Fonden.
Otte af årets 18 projekter kredser om miljø og bæredygtighed. Et af projekterne fokuserer på Power-to-X-systemer, der ved hjælp af elektricitet fra vindmøller eller solceller kan lave brint. Brinten kan så omdannes til grønt brændstof til eksempelvis lastbiler, fly og skibe.
Forskerne, som hver modtager syv-ni millioner kroner, er fordelt på syv danske universiteter: Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet.
Nyt praksisakademi på Nørrebro
Fra universiteterne fortsætter den ugentlige uddelingsrundtur til Next Uddannelse i København, som netop har modtaget en bevilling på 125 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til at udvikle skolens campusområde på Nørrebro. Det kommer til at ske i form af et såkaldt praksisakademi, som skal forene det praksisfaglige og teoretiske på erhvervsuddannelserne med et mere attraktivt ungdoms- og studiemiljø, skriver A.P. Møller Fonden på sin hjemmeside.
Akademiet får til huse i en helt ny bygning, der skal samle unge på tværs af erhvervsuddannelser. Det kan for eksempel være frisørelever, tømrerelever samt elever på skolens EUX-uddannelser, der er en kombination af erhvervsuddannelser med en gymnasial eksamen.
Donationen til det nye praksisakademi skal forhåbentlig bidrage til at gøre det mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse ved at tilbyde rammer, der understøtter høj faglighed, viden i bred forstand og ikke mindst fællesskab mellem unge
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla – Bestyrelsesformand, A.P. Møller Fonden
Den nye bygning, der bliver godt 6.000 kvadratmeter stor, vil også gavne elever i skolens 10. klasse og elever i brobygningsforløb til grundskolen.
”Dansk erhvervsliv har brug for dygtige, fagligt uddannede medarbejdere. Men desværre vælger alt for få unge de perspektivrige erhvervsuddannelser. Donationen til det nye praksisakademi skal forhåbentlig bidrage til at gøre det mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse ved at tilbyde rammer, der understøtter høj faglighed, viden i bred forstand og ikke mindst fællesskab mellem unge,” siger Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er formand for A.P. Møller Fonden.
I den kommende tid vil der blive afholdt en arkitektkonkurrence for byggeriet, som skal påbegyndes snarest muligt og om muligt stå klar i slutningen af 2027.
Hjælp til forældre, som har mistet et barn
A.P. Møller Fondens søsterfond, Den A.P. Møllerske Støttefond, har netop offentliggjort, at den med 6,4 millioner kroner støtter Landsforeningen Mistet Barn og Det Nationale Sorgcenters fælles styrkede indsats og hjælp til forældre, der har mistet et barn.
Flere end 500 forældre mister hvert år et barn under 18 år. Det er en voldsom oplevelse, som rammer familien hårdt med konsekvenser for både privatliv og arbejdsliv. Mange er i risiko for at udvikle komplicerede sorgreaktioner, som gør det svært for familierne at komme tilbage til et nogenlunde almindeligt liv, skriver støttefonden i en nyhed.
Med samarbejdet og den styrkede indsats vil de to organisationer blive bedre rustet til at hjælpe og rådgive forældre i sorg.
Den A.P. Møllerske Støttefonds donation dækker projektet i en fireårig periode.
Øget støtte til LGBTQI+ personer på flugt
LGBT Asylum styrker nu indsatsen for LGBTQI+ asylansøgere og flygtninge i Danmark. Det sker med økonomisk støtte fra Oak Foundation Denmark på 3,7 millioner kroner.
Fondspengene betyder, at organisationen i et nyåbnet community space kan tilbyde personlig rådgivning til de LGBTQI+ asylansøgere og flygtninge, der flygter til Danmark i håb om en sikker fremtid.
”Vi er rigtig glade for den anerkendelse, der ligger i den nye bevilling fra Oak Foundation Denmark. LGBT Asylum har arbejdet med at støtte LGBTQI+ personer på flugt i over 10 år. Vi har nu mulighed for at kapacitetsopbygge med en åben personlig rådgivning og sociale aktiviteter i vores nye community space,” siger Yanaba Mompremier Rymark Sankoh, der er generalsekretær i LGBT Asylum, i en fælles pressemeddelelse fra LGBT Asylum og Oak Foundation.
De fleste personer, der opsøger LGBT Asylum, er unge, som er flygtet alene. De kommer fra lande som Uganda, Iran, Ukraine, Syrien, Irak og Rusland og flygter typisk, fordi de bliver forfulgt i hjemlandet på grund af deres seksuelle orientering og/eller kønsidentitet.
Fondsmillioner til museums største formidlingsprojekt
Vi fortsætter til kulturens verden, hvor Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg netop har fået tilsagn om samlet 5,5 millioner kroner fra Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond til realisering af formidlings- og udstillingsprojektet ’Underdanmarks tavse skæbner’.
Det skriver museet på LinkedIn.
Det her projekt kommer til at bidrage væsentligt til at manifestere Danmarks Forsorgsmuseum som en central attraktion i det danske museumslandskab
Jeppe Wichmann Dam Rasmussen – Museumsinspektør, Danmarks Forsorgsmuseum
Der er tale om museets til dato absolut største og mest ambitiøse formidlingsprojekt. Det skal fortælle historien om en række af de mennesker, der igennem Svendborg Fattiggårds 102-årige levetid har været indlagt på anstalten.
”Samlet drejer det sig om ny formidling på tre etager, hvoraf to i høj grad er uudnyttede samt udearealer. Det her projekt kommer til at bidrage væsentligt til at manifestere Danmarks Forsorgsmuseum som en central attraktion i det danske museumslandskab. Det binder alle museets tilbud sammen, så man som gæst får en helstøbt oplevelse, der både tilgodeser særudstillinger og fattiggårdens egen historie, såvel som fattigdommens og ikke mindst fattigforsorgens historie generelt,” siger museumsinspektør Jeppe Wichmann Dam Rasmussen i nyheden på det sociale medie.
Udstillingen forventes at åbne i sommerferien 2026.
Udstilling om D-A-D på Nationalmuseet
Så lang tid behøver man ikke at vente, hvis man har lyst til at komme en tur på Nationalmuseet i København og se – og høre – udstillingen ’Danmark After Dark’. Den åbner nemlig 3. marts.
Udstillingen er støttet af Manufakturhandlerforeningen i Kjøbenhavns Almene Fond, Inge og Asker Larsens Fond til støtte af almennyttige formål, Knud Højgaards Fond og Axel Muusfeldts Fond.
Den handler om rockbandet D-A-D og fortæller historien fra starten i en kælder i København frem til bandets optræden på Smukfest i sommeren 2023.
“Vi ser på, hvordan reklamebranchen, musikken, USA og populærkulturen formede en hel generation og vores kulturgods. Bandet er på en måde værter i en tidsrejse, hvor vi tager gæsten tilbage til sin egen ungdom og følger gæsten langt ind i voksenlivet. Der er musik, tidens elektronik, flimmer og mode at gå på opdagelse i," siger museumsinspektør Ulla Hahn Ranmar, der er instruktør på udstillingen, i en pressemeddelelse.
Når det netop er 3. marts, udstillingen åbner, er det fordi D-A-D den dato fejrer 40-års jubilæum.
Flere børn skal blive venner med naturen
Fra Nationalmuseet fortsætter vi til Experimentarium i Hellerup, som netop har modtaget 15,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden til et nyt, landsdækkende oplevelsesunivers, der skal styrke de tre-seks-årige børns lyst til at opleve og beskytte naturen.
”Børn har krav på, at vi hjælper dem til oplevelser, der giver dem et personligt forhold til naturen. Det er en vigtig forudsætning for, at de vokser op med en lyst til at forstå og beskytte naturen i dens mangfoldighed,” siger Kim Gladstone Herlev, administrerende direktør på Experimentarium, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Det nye oplevelsesunivers har arbejdstitlen ’Venner med naturen’. Det inkluderer en interaktiv udstilling på Experimentarium og på landets biblioteker samt lokalt forankrede aktiviteter, der skal inspirere børn, forældre og pædagoger over hele landet til sammen at drage på dannelsesrejse i naturen.
”Hos Nordea-fonden er vi rigtig glade for at støtte ’Venner med naturen’ – ikke mindst fordi, det bliver et landsdækkende tilbud, der vil kunne opleves på mange forskellige lokationer rundt omkring i landet,” siger uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller.
Oplevelsesuniverset udvikles i samarbejde med Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening. Det ventes lanceret næste år.
Startups får hjælp til grøn og lokal produktion
Hardware-startups skal have bedre hjælp til fra start at komme gang med en bæredygtig produktion. Det er målet med projektet ’Future Manufacturers’, som netop har modtaget 4,5 millioner kroner i støtte fra Industriens Fond.
”For mange produktionsiværksættere er det en afgørende fase at gå fra ide og prototype til etableringen af en reel fuldskalaproduktion. Kravene er mange, og det er en stor investering, der kræver særlig teknologisk indsigt. Med dette projekt skaber vi en platform, hvor iværksættervirksomheder kan få hjælp til at opbygge en effektiv og bæredygtig produktion fra starten,” siger direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang i en pressemeddelelse.
Projektet skydes i gang med tre forskudte hold af hver cirka 15 startup-virksomheder, der skal gennemgå intensive forløb, som blandt andet indebærer sparring med rådgivere, afsøgning af produktionsmuligheder i Danmark og mulighed for finansiering af projekter relateret til bæredygtig produktion og cybersikkerhed.