Et opslagsværk indeholdende et bud på en ny, global verdenshistorie, en række nye udstillinger på danske museer og digitalisering af gamle danske dokumentarfilm.
Det er overskrifterne for nogle af de 41 forskellige projekter, som på det seneste bestyrelsesmøde i Augustinus Fonden modtog tilsagn om bevillinger på samlet 51 millioner kroner.
Bag et nyt opslagsværk i fem bind med titlen ’Global Historie’ står Gads Forlag, som vil udarbejde en moderne verdenshistorie, der genbesøger vores fælles globale historie og ser på den med friske øjne – ikke kun fra et europæisk perspektiv. Augustinus Fonden støtter arbejdet med en bevilling på 1,5 millioner kroner.
”I stedet for at genskrive en klassisk kronologisk nationalbaseret verdenshistorie vil fembindsværket tage udgangspunkt i globalhistorien gennem overordnede tematikker som klima, miljø, folkevandringer og pandemier. Udgivelsen vil afdække udviklinger og udvekslinger over tid og på tværs af verdensdelene. Fokus er på lange historiske processer, på udviklinger på globalt plan og på sammenhængen mellem klodens forskellige kulturområder,” skriver fonden på sin hjemmeside.
Blandt de øvrige støttede projekter er Københavns Museum, som får 1,5 millioner kroner til projektet ’Byrummet under Rådhuspladsen’, og Museum Vestsjælland, der modtager 300.000 fondskroner til særudstillingen ‘Carmen Curlers – Iscenesat’ på Kalundborg Museum.
Det Danske Filminstitut skal i gang med et stort projekt, der blandt andet omhandler digitalisering af den danske dokumentarfilmarv fra 1960-90, og det får filminstituttet fem millioner kroner til. Hovedparten af de danske dokumentarfilm fra perioden eksisterer i dag kun som utilgængeligt analogt materiale.
Arkitekturpris til ’Lysets mester’
Næste stop på turen rundt blandt nye, udvalgte fondsuddelinger er hos Nykredits Fond, som netop har overrakt 2022-udgaven af fondens arkitekturpris på en halv million kroner til lysdesigneren Jesper Kongshaug med tilnavnet ’Lysets mester’.
Jesper Kongshaug får prisen for sin passion og sit beundringsværdige virke i både indland og udland, skriver Nykredits Fond i en pressemeddelelse.
Med sin eftertænksomme og følsomme tilgang til sit arbejde har Jesper Kongshaug blandt andet sat Tivoli, KB Hallen, Den Blå Planet, Amager Bakke, Operaen, Skuespilhuset og Højbro Plads i rampelyset – bogstavelig talt.
Lys kan åbne en plads og skabe rum for liv – eller i værste fald efterlade den tom
Jesper Kongshaug – Lysdesigner
”Lys har en vigtig indvirkning på vores følelser og adfærd. Lys kan åbne en plads og skabe rum for liv – eller i værste fald efterlade den tom. Herhjemme kan vi ikke få nok af lyset, fordi vi ikke har så meget af det. Nordiske arkitekter har et ubesværet forhold til lyset, og de tænker det ind i arkitekturen både bevidst og ubevidst,” siger prisvinderen i pressemeddelelsen.
Jesper Kongshaug er adjungeret professor på Kolding Designskole og har undervist på Stanford Universitet i USA samt i Peking, Shanghai, Hong Kong, Prag, Stockholm og Oslo.
Iværksætterforløb for unge drenge får jysk kontor
Organisationen ’Mind Your Own Business’ (MYOB), der gennemfører iværksætterforløb for unge drenge fra udsatte boligområder, har kontor i København og kan snart supplere med et kontor i Esbjerg.
Det sker takket være 10 millioner kroner, som MYOB netop har modtaget i støtte fra Det Obelske Familiefond, Lauritzen Fonden, K.G. Fonden og Claus Sørensens Fond.
Organisationen rykker dermed tættere på jyske samarbejdspartnere i kommuner og erhvervsliv samt ikke mindst flere af de drenge, som har brug for støtte til at træffe gode valg for deres fremtid.
”Vi glæder os meget til at åbne endnu et kontor og komme tættere på vores jyske samarbejdspartnere og de drenge, som skal etablere mikrovirksomheder. Jeg er taknemmelig for, at de fire fonde er gået sammen om at støtte vores arbejde for at give unge drenge en tro på sig selv og vise, at de har noget at tilbyde samfundet. Der er gang i meget spændende iværksætteri i Esbjerg, som rummer muligheder for gode samarbejder,” siger Maria Kavita Nielsen, der er direktør og grundlægger af MYOB, i en nyhed på Lauritzen Fondens hjemmeside.
Jeg er taknemmelig for, at de fire fonde er gået sammen om at støtte vores arbejde for at give unge drenge en tro på sig selv og vise, at de har noget at tilbyde samfundet
Maria Kavita Nielsen – Direktør, Mind Your Own Business
Det overordnede formål med MYOB er at fastholde drengene i deres skolegang og generelt øge chancerne for, at de gennemfører en kompetencegivende uddannelse.
”Iværksætteri og foretagsomhed er en del af Lauritzen Fondens dna, og derfor glæder vi os over, at flere unge esbjergensere nu vil blive hjulpet godt på vej i livet gennem Mind Your Own Business. Programmet tilbyder de unge et fællesskab, hvor de lærer alt fra, hvordan man etablerer et godt samarbejde med virksomheder og myndigheder, til at udarbejde forretningsplaner. Det er kompetencer, som de får gavn af resten af livet, og det er vi glade for at kunne bidrage til,” siger Inge Grønvold, direktør i Lauritzen Fonden.
Unge får penge til at skabe positive forandringer
Vi fortsætter inden for samme tema med nyheden om Poul Due Jensens Fonds støtte til projektet ’Kollektive Ungebudgetter’.
Projektet har fokus på at hjælpe sårbare og udsatte unge i Danmark, der står uden uddannelse eller job, og som har brug for inspiration, støtte og nye konkrete muligheder for at komme ind på en ny livsbane.
Ideen med projektet er at udforske og afprøve kollektive, borgerstyrede ungebudgetter i kombination med lokale uddannelses- og arbejdsmarkedsrettede oplevelser og forløb for ledige unge i udsatte positioner. I den forbindelse får de udsatte borgere penge i hænderne til selv at skabe positive forandringer – såkaldte ’cash transfers’.
”Vi har i årevis vidst, at samfundet ikke fik inkluderet en stor gruppe unge, men de løsninger, vi som samfund har forsøgt os med, har ikke virket. Derfor skal der nye svar til – og et af dem, der har virket andre steder i verden, mener vi har stort potentiale til at gøre en forskel her. Særligt når vi kombinerer budgetterne med et stærkt fokus på lokale netværk samt fællesskaber indbyrdes blandt de unge,” siger Mathias Bruhn Lohmann, der leder projektet i Socialt Udviklingscenter (SUS), i en nyhed på Poul Due Jensens Fonds hjemmeside.
Projektet gennemføres med økonomisk støtte fra Poul Due Jensens Fond på 5,8 millioner kroner.
Socialt Udviklingscenter SUS, Herning Kommune, Randers Kommune og Aarhus Universitet skal i en treårig periode stå for det første eksperiment i en dansk kontekst med kollektive, borgerstyrede budgetter.