Ti gange på ét år fra august 2021 til august 2022 fik administrerende direktør i A.P. Møller Fonden Mads Lebech en henvendelse fra enten ministre eller departementer om forskellige projekter, som de mente fonden skulle støtte op om.
Den ene gang var ønsket et tilskud på 300 millioner kroner, hvoraf fire millioner skulle gå til at opbygge et sekretariat, som så skulle stå for at uddele pengene.
Det fortalte han under debatten ’De hemmelige milliarder’ under årets Folkemøde på Bornholm.
”Vi har masser af gode samarbejder med ministerier og kommuner, og det er rigtig vigtigt og værdifuldt, men jeg rejser pelsen, hvis politikerne og ministerierne begynder at se fondsmidler som nogle penge, de som politikere bare kan bruge til at løse samfundets problemer,” sagde Mads Lebech.
Skat – ikke fondsbevillinger
Han påpegede desuden, at selve overskriften for debatten ’De hemmelige milliarder’ sender et signal om, at her er nogle penge, samfundet eller politikerne kan bruge.
”Men den form for penge til at løse samfundsudfordringer er ikke fondsbevillinger. Det er skat. Hvor vi som borgere vælger nogle politikere, der så fordeler den skat, de kradser ind,” sagde Mads Lebech.
Han efterspurgte større respekt for fondsstifternes vilje og for ansvarsfordelingen mellem samfund og fonde.
”Vi støtter gerne op om samfundsudfordringer, som vi gjorde med folkeskolemilliarden, har gjort med store sociale uddelinger og nu gør med erhvervsuddannelserne. Vi har også reageret på de mere akutte udfordringer, som vi har gjort det med pandemien, krigen i Ukraine og de frygtelige jordskælv i Tyrkiet og Syrien, men det er ikke kernen for os.”
”Kernen er at drive en nyttig virksomhed og følge stifters vilje, og vi har en meget klar fundats, vi skal efterleve, og vi kan ikke bare delegere en fondsuddeling til andre, som ønsket var i det ene projekt,” lød det fra Mads Lebech.
Et farligere liv som samlet flok
Debatten satte fokus på fondene nu og i fremtiden og stillede blandt andet spørgsmål om demokratisk ansvar og fri filantropi i takt med de voksende fondsformuer.
Altinget var arrangør, og ud over Mads Lebech deltog administrerende direktør i Lundbeckfonden Lene Skole, partner og stifter af Kraft & Partners Markus Bjørn Kraft samt partner i Poul Schmith Kammeradvokaten Peter Hedegaard Madsen i panelet.
Derudover sad flere fondsdirektører blandt tilskuerne foran Grønbechs Hotel – heriblandt Søren Kaare-Andersen, administrerende direktør i Bikubenfonden, der også blev inddraget i debatten.
”Vi har den holdning, at vi er sat i verden for at disrupte, og vi tror meget på, at vi skal påvirke samfundet, og vi modtager for eksempel ikke ansøgninger,” fortalte Søren Kaare-Andersen til et publikum, der også inkluderede helt almindelige borgere uden særlig viden om fonde.
A.P. Møller Fonden derimod arbejder rent ansøgerdrevent.
”Vi taler alt for meget om fondene. Jeg synes, vi skal tale om den enkelte fond, om Bikubenfonden, om A.P. Møller Fonden, så vi ikke bliver rørt sammen til ’fondene’ inde på Christiansborg. For vi lever livet langt farligere, når vi bare bliver en samlet masse, de kan tage nogle penge fra,” sagde Mads Lebech.
Vi skal kende vores plads
Det bekymrer ham, at fondsmidler i stigende grad indregnes, når der skal løses aktuelle samfundsudfordringer.
”Alle ministerier har lavet fondsstrategier om, hvordan de kan få fat i fondsmidler, og der er et billede af fondene, som nogle der tager en meget vigtig rolle i samfundsproblemer, men her er det vigtigt at forstå, at vi fonde er forskellige, og at vi arbejder på forskellige måder,” sagde Mads Lebech.
Han påpeger, at alle fonde i princippet forholder sig til samfundet og dets udfordringer.
”Forskellen er, om man som fond vil være en politisk aktør, eller man vælger nogle områder og ansøgninger ud, hvor man støtter op om andres arbejde.”
Vi skal passe på, at vi ikke overspiller vores kort og ikke bliver berusede af vores muligheder
Mads Lebech – Administrerende direktør, A.P. Møller Fonden
”Vi skal passe på, at vi ikke overspiller vores kort og ikke bliver berusede af vores muligheder. For vores legitimitet kommer fra stifters vilje og er en anden end politikernes. Fondene er ikke på valg, og vi skal kende vores plads og opgave,” uddybede Mads Lebech over for Fundats efter debatten.
Hvor mange fonde har egne scener og står bag et stort antal arrangementer på Folkemødet, var Mads Lebechs medvirken i Altingets debat den eneste deltagelse fra A.P. Møller Fonden på årets Folkemøde.