At Asien er som et lyntog der buldrer derudaf, når det kommer til økonomisk vækst, er næppe gået nogens næser forbi. Og nu er den rivende samfundsudvikling mod øst også ved at sætte sit tydelige præg på den globale, filantropiske sektor.
Derfor er det med at stige på vognen i fart, så Danmark kan være med til at præge retningen.
Det mener Det Østasiatiske Kompagnis Almennyttige Fond (ØK Fonden) og Grundfos Fonden, der med deres nye initiativ ‘Spaces’ (Strategic Philanthropy for Accelerating Circular Economy and Sustainability) vil fremme filantropiske samarbejder mellem Norden og Asien.
“Hvis man ser på verdens økonomiske udvikling, er Asien en særdeles toneangivende verdensdel. De værdikæder, de skaber i Asien, er vi nødt til at blive en del af ved at gøre os til og tage del i den udvikling. Det har vi ikke været rigtig gode til fra dansk eller nordisk side,” siger Ove Ullerup, der er bestyrelsesformand i ØK Fonden.
Med det nye netværk vil ØK Fonden og Grundfos Fonden netop forsøge at “gøre sig til” overfor mulige asiatiske samarbejdspartnere og skabe en platform, hvor nordiske og asiatiske filantropiske aktører kan mødes og vidensdele og drøfte muligheder for partnerskaber.
Om SpacesSpaces er initieret af ØK Fonden
Formålet er at engagere globale virksomheder, forskningsinstitutioner, filantropiske fonde og lokale borgerorganisationer både i Asien og Norden.
Projektet ventes realiseret i løbet af 1- 1 ½ år
Du kan følge projektet på Spaces’ hjemmeside her:
Sigtet er, at nordiske og asiatiske fonde skal samarbejde med hinanden og med lokale virksomheder og myndigheder, borgerorganisationer, universiteter med mere for at bekæmpe klimaforandringerne og skubbe til den grønne omstilling i Asien.
“Hvis man virkelig vil gøre noget ved klimakrisen, skal man gøre noget i Asien. Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling, og vi vil gerne have den danske fondsverden med ind i det, fordi der er nødt til at blive bragt forskellig ekspertise og indgangsvinkler i spil,” siger Ove Ullerup, og Kim Nøhr Skibsted, direktør i Grundfos Fonden stemmer i:
“Hvis vi forener vores kræfter og kompetencer med andre uddelende fonde, der også kan bringe deres kompetencer i spil, vil effekten blive større, vi vil kunne rykke hurtigere og i øvrigt hjælpe flere mennesker,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Søger flere samarbejdspartnere
Spaces er initieret af ØK Fonden, der i internationalt øjemed kalder sig for EAC Foundation, og qua sine historiske rødder i Det Østasiatiske Kompagni har et indgående kendskab til Asien.
Projektet er i sin tidlige udvikling, og derfor er der endnu ikke en klar plan for, hvordan Spaces skal udformes i praksis, fortæller Ove Ullerup.
“Vi vil gerne koble forskellige fonde sammen og skabe nye måder at tænke på og har især fokus på grøn omstilling. Der vil være mødefora i fondssamarbejdet, og måske vil vi også afholde en konference på sigt, men vi vil gerne have, at vores samarbejdspartnere selv er med til at udvikle Spaces,” siger Ove Ullerup.
Lige nu arbejder teamet bag Spaces på at få flere nordiske samarbejdspartnere med om bord, og næste fase i udviklingen bliver at indgå mere formaliserede partnerskaber med asiatiske fonde, som de indtil videre stadig er i dialogfasen med.
“Vi har indgået partnerskab med Grundfos Fonden og de fem største tech-universiteter i Norden, DTU blandt andre, og har startet dialogen med andre danske fonde, herunder Novo Nordisk Fonden, om at indgå i Spaces for at udvide kredsen af interessenter. Vi bliver nødt til at have et fornuftigt netværk i Norden, før vi for alvor går til de asiatiske fonde,” siger Ove Ullerup.
Asiatiske fonde er interesserede
Dialogen er dog allerede i gang med flere asiatiske fonde. I sidste måned deltog Ove Ullerup og Kim Nøhr Skibsted i den årlige asiatiske konference AVPN (Asian Venture Philanthropic Network), hvor fonde fra hele verden mødtes og blandt andet drøftede mulige samarbejder.
“Det lader til, at den danske fortælling om, at vi er frontløbere på den grønne omstilling, har bundfældet sig i Asien. Der var i hvert fald mange, der gerne ville tale med os om især bæredygtighed,” siger Kim Nøhr Skibsted, som efter konferencen blandt andre er kommet i dialog med to asiatiske fonde om et muligt samarbejde om et vandprojekt.
“Vi ved noget om vand, fordi vi er rundet af Grundfos. Det er den styrke mange danske erhvervsdrivende fonde har, at vi har specialviden med os fra vores virksomheder og har et blik for at tænke kommercielt,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Også Ove Ullerup har indtrykket af, at de asiatiske fonde er interesserede i at samarbejde med danske fonde.
“Der er ret stor interesse fra andre fonde i Asien, og også fra amerikanske fonde, der er aktive i Asien. Godt nok er Danmark ikke et stort land, men kigger du på fondsverdenen, kan vi sætte et stort præg. Vi har nogle unikke fondsmodeller i Danmark, som kan gøre os interessante for asiaterne. Vi har været gode til at kombinere virksomhed og fond og tage ekspertise med ind i fonden, så vi kommer ikke kun med penge, men også med ekspertise. Og det er en interessant model, der har vist sig succesfuld,” siger Ove Ullerup.
Asiatiske fonde er langt fremme i skoene. De er på mange områder foran os og kommer nok snart på højde med den amerikanske filantropiske sektor.
Kim Nøhr Skibsted – Direktør, Grundfos Fonden
Med sig hjem fra konferencen, der blev afholdt i Abu Dhabi, fik de også et forøget kendskab til den asiatiske filantropiske sektor.
“Mit indtryk er, at der er mange penge i spil, og at de asiatiske fonde interesserer sig meget for impact og for at skabe systemiske forandringer. Men de mangler til tider den holistiske tilgang. Derfor er de nordiske lande interessante. Asiatiske fonde er langt fremme i skoene. De er på mange områder foran os og kommer nok snart på højde med den amerikanske filantropiske sektor. Jeg synes, de har styr på processer, impact, myndighedskontakter og laver nogle meget gennemarbejdede, strukturelle projekter,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Samme oplevelse har Ove Ullerup:
“De asiatiske fonde er noget længere fremme end vi er i Europa, når det kommer til at arbejde på tværs af grænser. De har en stor villighed til at arbejde på tværs af både grænser og sektorer,” siger Ove Ullerup.
Noget, som især de amerikanske fonde har fået øjnene op for.
“Det er interessant at se, hvor toneangivende de store, amerikanske fonde allerede er derude i Asien. Du kan være sikker på, at alle de store, amerikanske fonde allerede har kontorer derude. De har allerede set, at der er en stor spillebane der,” siger Ove Ullerup.