I dag - tirsdag den 27. februar – begynder valget til repræsentantskabet i den filantropiske forening Velliv Foreningen.
Og i modsætning til de fleste repræsentantskabsvalg, der hvert år udspiller sig i de fire største, uddelende foreninger, åbner dette valg med et brag af et valgtema, der trækker tråde tilbage til det dramatiske oprør i Tryghedsgruppen for præcis 10 år siden.
En konflikt der resulterede i en reel demokratisering og en udspaltning af en ny forening med en check på otte milliarder kroner. Nemlig til det, der i dag hedder Velliv Foreningen, og som siden er blevet eneejer af pensionsselskabet Velliv.
I år er det de østdanske medlemmer af den ni år gamle forening, der kan vælge deres repræsentanter til foreningens øverste myndighed. Valget foregår frem til den 11. marts i Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Blandt genopstillerne fra København finder man den 81-årige forhenværende bankdirektør og økonomiske vismand på Færøerne, Jørn Astrup Hansen, der spillede en central rolle i den gamle kamp om magten i Tryghedsgruppen.
Astrup Hansen er ikke kendt for sine filantropiske ambitioner. Til gengæld har han blandt andet i kraft af sit mangeårige virke i den finansielle sektor en dyb ekspertviden om de strukturer og mekanismer, der kendetegner de kundeejede finansielle selskaber: Omdrejningspunktet for de kooperative selskaber er at varetage kundernes interesse, og i de medlemsejede foreninger er kunderne lig med medlemmerne. Siden er det almennyttige fokus kommet til.
I sit valgoplæg påpeger Jørn Astrup Hansen, at medlemmernes kundebonus bliver unødvendigt hårdt beskattet. Derfor foreslår han, at foreningen ikke længere skal modtage aktieudbytte fra selskabets overskud. Og at foreningens filantropiske indsatsområde flyttes til den afdeling i pensionsselskabet, som i forvejen arbejder målrettet med at fremme mental trivsel.
Bonus på dyr omvej
Baggrunden for Jørn Astrup Hansens forslag skal findes i den koncernkonstruktion, som Velliv har udviklet sig til. Den er anderledes end i de øvrige filantropiske, uddelende foreninger. I Realdania ejer man ikke længere den oprindelige realkreditforening. I Østifterne er det gensidige forsikringsselskab også ude af historien. Og i Tryghedsgruppen har man ikke længere bestemmende indflydelse i forsikringsselskabet Tryg, men er derimod storaktionær i det børsnoterede selskab sammen med en masse mindre aktionærer.
Velliv Foreningen ejer derimod 100 procent af pensionsselskabet Velliv. Der er derfor ingen interesseforskelle mellem kredsen af pensionskunder, kredsen af medlemmer og kredsen af ejere via foreningen. Det er de samme 420.000 mennesker, der har deres livsforsikring og pension i Velliv.
Jørn Astrup Hansens beregninger viser, at medlemmerne hvert år kunne spare et trecifret millionbeløb, hvis bonussen blev udbetalt nede i pensionsselskabet. I stedet bliver selskabets overskud udbetalt som udbytte til Velliv Foreningen, der videregiver udbyttet som bonus til medlemmerne.
Men det er meget fordyrende omvej at gå, siger Jørn Astrup. En omvej der ifølge hans beregninger har kostet medlemmerne over én milliard kroner i løbet af en fem-årig periode. Det skyldes, at overskuddet først selskabsbeskattes på sin vej op i foreningen og siden beskattes som personlig indkomst, når det udbetales til medlemmerne som bonus.
Vi har jo netop nedsat et udvalg, der skal analysere alternative bonusmodeller. Det udvalg går i gang inden for få uger, og Jørn Astrup Hansen sidder selv med i udvalget
Peter Gæmelke – bestyrelsesformand, Velliv Foreningen
Hvis selskabets overskud i stedet blev fordelt på kundernes opsparinger inde i selskabet, ville det løbende afkast kun blive beskattet med pensionsafkastskatten (PAL-skat) på 15,3 procent for så at blive indkomstbeskattet, når pensionsopsparingen kommer til udbetaling som pensionsydelser. Oftest til en lavere marginalskat, fordi medlemmerne på det tidspunkt typisk ikke længere er aktive på arbejdsmarkedet.
- Hvis det er så enkelt at spare medlemmerne for et trecifret millionbeløb om året, hvorfor tror du så ikke, at bestyrelsen har sørget for at ændre modellen noget før?
”Velliv Foreningen er i 2015 født med helt de samme vedtægter som Tryghedsgruppen, herunder bonusmodellen. Vedtægterne er affattet på en sådan måde, at flere af bestemmelserne er næsten umulige at ændre,” siger Jørn Astrup Hansen.
Penge i hånden eller på opsparingen
Velliv Foreningens vedtægter blev i 2015 skabt af Tryghedsgruppens bestyrelse og vedtaget af Tryghedsgruppens repræsentantskab i forbindelse med spaltningen, som medførte at forsikringskunderne i Tryg forblev medlemmer af Tryghedsgruppen. Kunderne i pensionsselskabet, der på det tidspunkt hed Nordea Liv og Pension, var af historiske årsager også medlemmer af Tryghedsgruppen. Men de havde ikke indflydelse på deres pensionsselskab. Derfor blev de efter nogle meget konfliktfyldte år i Tryghedsgruppen udskilt til deres egen forening. Som en del af forliget fik de 8 milliarder kroner af Tryghedsgruppens formue, som Velliv Foreningen, der til at begynde med hed Norliv, senere brugte til at købe pensionsselskabet ud af Nordea-koncernen. Dermed blev pensionskunderne herre i eget hus.
Dengang sad Peter Gæmelke med i Tryghedsgruppens bestyrelse, og han er i dag formand for Velliv Foreningen.
Den model, vi har i dag, er vedtaget af repræsentantskabet, og den er lavet sådan, at medlemmerne får en bonuscheck fra foreningen, så de selv kan bestemme, hvad de vil bruge den til
Peter Gæmelke – Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen
”Den model, vi har i dag, er vedtaget af repræsentantskabet, og den er lavet sådan, at medlemmerne får en bonuscheck fra foreningen, så de selv kan bestemme, hvad de vil bruge den til. Om de vil bruge den med det samme, eller de selv vil sætte den ind på deres pensionsopsparing,” siger Peter Gæmelke.
Da repræsentantskabet i Velliv Foreningen for kort tid siden har vedtaget at se nærmere på modellen, ønsker han ikke på nuværende tidspunkt at diskutere bonus i offentligheden. Han mener dog ikke, at den mulige skattebesparelse er så stor, som Astrup har beregnet.
”Jeg er ikke enig i, at der er så stor forskel i skattebetalingerne, som Jørn Astrup Hansen hævder. Men vi har jo netop nedsat et udvalg, der skal analysere alternative bonusmodeller. Det udvalg går i gang inden for få uger, og Jørn Astrup Hansen sidder selv med i udvalget, som jeg forventer afleverer deres anbefalinger om 8 til 10 måneder. Indtil da har jeg ikke yderligere kommentarer til bonusmodellen,” siger Peter Gæmelke.
Han påpeger desuden, at hvis man helt nedlagde foreningen ved at fusionere den med selskabet, ville det udløse en stor skattebetaling.
Ny direktør for sundhedsfremmende aktiviteter
Med årlige uddelinger på mere end 50 millioner kroner er Velliv Foreningen blandt de 100 mest uddelende fonde og filantropiske foreninger. En stor del af foreningens aktiviteter handler netop om de almennyttige indsatser, og repræsentantskabet nedsætter efter hvert valg et uddelingsudvalg, som repræsenterer bestyrelsen i det almennyttige arbejde og samarbejder med foreningens sekretariat, der i dag består af cirka 19 fastansatte medarbejdere.
Blandt de mange filantropiske aktører i Danmark sidder Velliv Foreningen stort set alene på det uddelingsområde, der vedrører mental trivsel og sundhed på landets arbejdspladser.
Som en del af Jørn Astrup Hansens valgoplæg foreslår han en ændring af den måde, som Velliv-koncernen i dag varetager indsatsen.
Såfremt Velliv Foreningen ønsker at støtte initiativer til fremme af mental sundhed, da bør det ske gennem en proaktiv indsats i pensionsselskabet
Jørn Astrup Hansen – Medlem af repræsentanskabet, Velliv Foreningen
”Såfremt Velliv Foreningen ønsker at støtte initiativer til fremme af mental sundhed, da bør det ske gennem en proaktiv indsats i pensionsselskabet - og over for selskabets egne kunder. Opgaven ligger i naturlig forlængelse af pensionsselskabets engagement i syge- og ulykkesforsikring (SUL), der over en længere periode har påført selskabet ganske store tab,” skriver han i sit valgoplæg på foreningens valg-site.
- Hvordan kan pensionsselskabet varetage den filantropiske indsats i forhold til arbejdet for bedre mental trivsel på arbejdspladserne?
”Jeg tror, man med fordel kan begrænse sig. Velliv kan dog ikke favne alle. Men jeg har noteret mig, at pensionsselskabet i 2022 ansatte en sundhedsdirektør, der skal stå i spidsen for et nyt, stort forretningsområde med flere sundhedsfremmende initiativer, der skal tackle mental og fysik sundhed blandt selskabets mere end 400.000 kunder. Mere kan Velliv-koncernen nok ikke bidrage med. Og at sprede kræfterne giver næppe god mening,” siger Jørn Astrup Hansen.
- Hvis selskabet ikke skal betale udbytte til Velliv Foreningen, og indsatsen for bedre mental trivsel på arbejdspladserne skal udføres i selskabet, hvad er der så tilbage at beskæftige sig med for repræsentantskabet og Velliv Foreningen?
”Ja, der er fortsat en formue på et par milliarder kroner, der ikke er bundet i pensionsselskabet. Men Velliv Foreningen er jo i bund og grund en ejerforening, hvorigennem forsikringstagerne varetager deres interesser i pensionsselskabet. Det er vel kun naturligt, at aktiviteten som udgangspunkt udfoldes i det operative selskab - i pensionsselskabet. Og ikke i ejerforeningen,” siger Jørn Astrup Hansen.
Almennytte for alle danskere
For bestyrelsesformand Peter Gæmelke er det dog helt afgørende, at Velliv Foreningen er en almennyttig uddelende forening.
”En del af foreningens formål har fra starten i 2015 været, at vi skulle arbejde almennyttigt. Repræsentantskabet har besluttet, at 80 procent af foreningens overskud skal gå tilbage til medlemmerne og 20 procent skal gå til almennyttigt arbejde indenfor mental trivsel,” siger Peter Gæmelke.
Han mener derfor ikke, at det er en mulighed, at pensionsselskabet overtager arbejdet med mental trivsel på bekostning af uddelingsområdet
”Det almennyttige indsatsområde er vedtaget på baggrund af en analyse af, hvor foreningen kunne gøre mest gavn – ikke kun for medlemmerne men for alle danskere i alderen 20 til 70 år. Hvis det var selskabet, der skulle stå for indsatsen, kunne den kun komme pensionskunderne til gavn og dermed ikke være almennyttigt, og der er en meget bred opbakning i repræsentantskabet til foreningens almennyttige arbejde indenfor mental sundhed,” siger Peter Gæmelke.
Se listen over alle de opstillede kandidater til årets repræsentantskabsvalg i Velliv Foreningen.