Mere end 600 ledere fra filantropiske organisationer, repræsentanter fra internationale NGO’er, den akademiske verden, erhvervslivet og embedsmænd samles d. 26-28. maj for at diskutere og forsøge at finde løsninger på nogle af de vigtigste samfundsmæssige spørgsmål – som ikke kun Europa, men også resten af verden står overfor i dag.
“Hvis vi skal lykkes med at takle de globale udfordringer, vi står over for, bliver den etablerede filantropiske verden nødt til at samarbejde både internt med hinanden og skabe alliancer med andre interessenter fra civilsamfund, regeringer og erhvervsliv,” siger European Foundation Centers direktør, Gerry Salole.
Konferencen byder på godt 25 plenarmøder og en hel en række af parallelle sessions og præsentationer med mere end 60 kendte talere. Et af de større samfundsmæssige problemer, der er på dagsordenen er den europæiske flygtningekrise.
”Vi oplever, at særligt flygtningekrisen har ansporet til at flere og flere fonde er gået sammen om at udvikle fælles initiativer eller har arbejdet i netværk eller skabt alliancer,” siger Gerry Salole.
De mest alvorlige udfordringer, som flygtningekrisen har skabt, og hvordan de skal gribes an, var netop emnet i en ny undersøgelse, som European Foundation Centre har lavet blandt sine medlemmer og andre filantropiske organisationer. Her kom det tydeligt frem, at et tættere samarbejde var vejen frem. 80 procent af fondene svarede, at de var interesserede i at samarbejde med andre fonde, og næsten 60 procent var villige til at forene deres ressourcer for at løse disse problemer.
Flere af konferencens sessioner sætter fokus på flygtningekrisen. Og for de deltagere, som gerne vil tage fat på de udfordringer, som er kommet i kølvandet på flygtningekrisen, er der mulighed for at mødes og diskutere fælles projekter i et midlertidigt opstillet flygtningetelt.
Realdania: EFC er videndeling og samarbejde
Flere danske filantropiske fonde og foreninger er med den i europæiske forening. Realdania har været medlem i en årrække og har de sidste seks år haft plads i EFCs styrelsesråd.
”I styrelsesrådet arbejder vi meget på, hvordan EFC kan fungere som ramme for, at den viden, der eksisterer i den europæiske fondsverden stilles til rådighed for andre. EFC har en funktion i at skabe rammer for, at folk fra den filantropiske verden kan mødes, og for at skabe rammerne for videndeling.” siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård, der deltager på styrelsesrådets årsmøde og har repræsenteret Realdania i rådet de seneste tre år.
Han fortæller, at samarbejdet i EFC er et oplagt forum for Realdania, fordi foreningen med baggrund i sin samskabelsesfilosofi hele tiden søger inspiration og samarbejdsmuligheder, som kan fremme foreningens formål om livskvalitet i det byggede miljø. Derudover sætter han pris på den mangfoldighed af europæiske fonde og filantropiske interesser, der er samlet i foreningen.
”Organisationen har også andre bredere dagsordner, som forholdet til Østeuropa, fred i Ukraine og fondes rammebetingelser i forhold til EU-regulering. Det har rigtig mange af de andre medlemmers opmærksomhed, og det er en del af mangfoldigheden at skabe plads til de andre. Men vores dagsorden har været at gøre det muligt for fonde og foreninger at blive dygtigere til det, de har fokus på - om det er klassisk, strategisk eller katalytisk filantropi. Eller som os selv, der gerne vil noget fra alle tre skuffer”
Bred vifte af eksperter
Nogle af de fremtrædende oplægsholdere på årets konference er den hollandske prinsesse Laurentien, der er formand for den Europæiske Kulturfond og særlig udsending for UNESCO og Kristalina Georgieva, næstformand i Europa-Kommissionen, med ansvar for budget og Human Resources.
Ud over de mange muligheder for at høre og lære fra en bred vifte af eksperter og praktikere, giver konferencen deltagerne mulighed for selv at opleve filantropi med guidede besøg hos lokale projekter og netværks-events om aftenen i Amsterdam.
Arrangørerne bestræber sig på, at konferencen er så bæredygtig som mulig. Derfor er konferencen nærmest papirløs. Al relevant information og materiale bliver tilgængelig via en helt ny app. Måltiderne er bæredygtige, og deltagerne får udleveret tasker, som er lavet af brugte KLM-uniformer, og ’Kom-med-på-vandrørene’-vandflasker til at fylde op igen, for at opfordre til at drikke Amsterdams postevand.
Danmarks Fonde dækker årets konference i EFC. Læs mere i Nyhedsbrevet Danmarks Fonde den 30. maj 2016.