Særlige og synlige formål.
Det er nøgleordene i de uddelingsprincipper, som den nye nordjyske filantropiske aktør AN-TV har vedtaget.
Gennem ansøgerdrevne bevillinger ønsker AN-TV allerede fra i år at bidrage til særlige og synlige formål i Aalborg Kommune inden for fem overordnede temaer: Foreningsliv, udvikling, fritid, socialt, kulturliv.
Håbet er ifølge bestyrelsesformand Jakob K. Svendsen, at de potentielle ansøgere tænker både stort og dristigt, så AN-TV dermed kan hjælpe økonomisk med at realisere projekter i Danmarks tredjestørste kommune, som ellers ikke ville have kunnet lade sig gøre, og som vil gøre ”en særligt stor og positiv forskel”.
”Vi vil med andre ord gerne støtte noget, der har ambitioner over sig og kan gøre en så stor forskel som muligt for så mange som overhovedet muligt i kommunen. Det kan være et projekt, der kan udvikle hele kommunen på en særligt positiv måde, eller det kan være et anlægsprojekt, som kan forskønne det gamle forsyningsområde, vi har haft tilknytning til i lang tid,” forklarer Jakob K. Svendsen.
Vi vil gerne forholdsvis hurtigt have midlerne kanaliseret tilbage til dem, der har gjort dette muligt for os
Jakob K. Svendsen – Formand, AN-TV
Opfordringen til at tænke stort og dristigt handler samtidig om kombinationen af, at AN-TV har en, som Jakob K. Svendsen udtrykker det, ”ret stor sum af penge at dele ud og en ret kort tidshorisont”.
”Vi vil gerne forholdsvis hurtigt have midlerne kanaliseret tilbage til dem, der har gjort dette muligt for os, og mens folk stadig kan huske, at AN-TV var en antenneforening med et mangeårigt samarbejde med Stofa. Derfor er det vores ambition, at alle cirka 80 millioner kroner er uddelt allerede med udgangen af 2026,” siger Jakob K. Svendsen.
Han understreger, at det ikke er fordi, man ikke også gerne må søge AN-TV om mindre beløb, når der lige efter sommerferien åbnes for at sende ansøgninger af sted.
”I den proces, vi har haft, har vi drøftet, om vi skulle definere en minimumsgrænse, og det er vi gået væk fra for ikke at virke ekskluderende. Men det er ingen hemmelighed, at vi især vil kigge på ansøgninger om penge til store, ambitiøse og dristige projekter,” fastslår Jakob K. Svendsen.
Løbende behandling af ansøgninger
Som Fundats kunne fortælle i januar, stammer de cirka 80 millioner kroner, som initiativrige aalborgensere meget snart kan søge om at få del i, fra AN-TV’s salg af Aalborg-Nørresundby Antenneforening til Stofa.
AN-TV
- Foreningens formål er at støtte offentlige samt almennyttige formål i Aalborg Kommune – udspecificeret som ’særlige og synlige formål i Aalborg Kommune’ inden for fem overordnede temaer: Foreningsliv, udvikling, fritid, socialt og kulturliv.
- Stiftet 1. juli 1993 i forbindelse med Aalborg Kommunes investering i kabelanlæg til formidling af tv- signaler.
- AN-TV er nyt navn for foreningen, som ved stiftelsen hed Aalborg-Nørresundby Antenneforening. Efter salget til Stofa må foreningen ikke længere benytte navnet ’antenneforening’.
- Formand for bestyrelsen er Jakob K. Svendsen, som er et af to kommunalt udpegede medlemmer.
- Repræsentantskabet består af 55 medlemmer, som er valgt frem til 31. maj 2026.
I februar 2020 besluttede et flertal i AN-TV’s repræsentantskab at indgå en betinget aftale om salg af infrastruktur og kunder til Stofa, som er ejet af Norlys-koncernen. Og efter at blandt andre konkurrencemyndighederne havde sagt god for handlen, kunne der i maj 2021 sættes endelige signaturer på salget og den samtidige overdragelse af godt 40.000 tv- og internetkunder i Aalborgs største antenneforening til Stofa.
Aftalen indebar, at foreningen som kompensation modtog et kontantbeløb. Eksakt hvor stort et beløb, der var tale om, ønskede parterne i forbindelse med handlen ikke at oplyse, men efter handlens effektuering har foreningen omkring 80 millioner kroner stående på kontoen.
I øjeblikket er der ved at blive lagt sidste hånd på en ny hjemmeside, hvortil ansøgninger kan blive sendt.
”Hvis alt går, som vi forventer, går hjemmesiden i luften i august, og umiddelbart efter vores bestyrelsesmøde den 9. august udsender vi en pressemeddelelse om, at nu kan man begynde at sende ansøgninger. Og vi vil ikke melde en ansøgningsfrist ud. Tanken er at prøve at køre en så åben proces som muligt og se, hvad der kommer ind af ansøgninger, som så vil blive behandlet løbende,” forklarer formanden.
Han understreger samtidig, at kun ansøgninger om projekter, der er placeret inden for Aalborg Kommunes grænser, vil blive behandlet.
”Det har noget at gøre med foreningens forsyningsområde, som var det meste af Aalborg Kommune. Så en ansøgning fra eksempelvis Frederikshavn Kommune vil ikke blive behandlet,” siger Jakob K. Svendsen.
Repræsentantskab godkender store ansøgninger
Både formanden og resten af bestyrelsen er meget bevidst om, at filantropiske uddelinger er et nyt og ikke nødvendigvis nemt område at begive sig ind på. For at få mere viden og undgå de værste faldgruber, har bestyrelsen derfor det seneste års tid blandt andet mødtes med repræsentanter fra Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.
For at få hjemmesiden og ansøgningssystemet kvalitetssikret, har AN-TV valgt at tilknytte en timelønnet konsulent, som har erfaringer fra blandt andet Det Obelske Familiefond. Samme konsulent vil blive brugt i gennemgangen af ansøgninger.
”I første omgang skal han læse og kvalitetstjekke alle ansøgninger. Hvis der for eksempel mangler noget information eller relevante bilag, kan han kontakte ansøgeren og bede om flere oplysninger. Derefter vil ansøgningerne blive sendt til et screeningsudvalg bestående af to bestyrelsesmedlemmer og to personer fra hver af vores tre valggrupper, som vurderer ansøgningerne op imod vores uddelingsprincipper og definerede temaer,” siger Jakob K. Svendsen.
Vi er blevet kontaktet af nogen, der uformelt har luftet store og ambitiøse projekter, de vil søge om midler til
Jakob K. Svendsen – Formand, AN-TV
Dét, screeningsudvalget når frem til, er vejledende.
”Selve beslutningskompetencen i forhold til, hvem der skal have penge, ligger i bestyrelsen, hvis der er tale om ansøgninger på under 500.000 kroner, og i repræsentantskabet, hvis der er søgt om mere end en halv million kroner,” siger Jakob K. Svendsen.
Der er berammet en række møder hen over efteråret for det 55 personer store repræsentantskab, hvor store ansøgninger vil blive behandlet. Forventningen er, at AN-TV kan melde ud om de første bevillinger, inden året er omme.
”Vi regner med, at eksponeringen og interessen efter sommerferien vil føre til mange ansøgninger. Vi har allerede fået mange uformelle tilkendegivelser fra folk, som spørger, hvornår de kan sende ansøgninger, og vi er blevet kontaktet af nogen, der uformelt har luftet store og ambitiøse projekter, de vil søge om midler til,” siger Jakob K. Svendsen.