I dag lever omkring flere end en halv million danskere med en hjerte-kar-sygdom. Hjertesygdom er blevet en folkesygdom – og der er akut behov for livreddende viden og forskning, hvis kurven skal knækkes.
Sådan lyder det fra Hjerteforeningens administrerende direktør Anne Kaltoft i anledning af en ny samlet donation fra Børnehjertefonden og Hjerteforeningen. I alt giver fonden og foreningen 29 millioner kroner til hjerteforskningen i Danmark.
”Hvis ikke du selv har hjerte-kar-sygdom, tør jeg næsten garantere, at du kender én, der har. Sygdommene koster samfundet milliarder, belaster vores i forvejen pressede sundhedsvæsen, forringer vores livskvalitet drastisk, og værst af alt koster de alt, alt for mange danskere livet. Vi har simpelthen et akut behov for livreddende viden og forskning, hvis vi skal have noget håb om at knække den kurve,” siger Anne Kaltoft i en nyhed på Hjerteforeningens hjemmeside.
Vi har simpelthen et akut behov for livreddende viden og forskning, hvis vi skal have noget håb om at knække den kurve
Anne Kaltoft – Administrerende direktør, Hjerteforeningen
De 29 millioner kroner fordeles mellem otte projekter, der spænder særdeles bredt indenfor hjerteforskningen.
”Vi vil med de udvalgte projekter i år gerne signalere, at der er behov for forbedringer og ny viden hele vejen rundt. Vi skal blive bedre til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, bedre til at identificere højrisikoborgere og sætte tidligere ind, og bedre til den akutte behandling ved hjertestop eller ved en blodprop i hjertet,” siger Anne Kaltoft.
Bevilling skal styrke yngre kunstnere
Oversigten over udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uge fortsætter til 15. Juni Fonden, som netop har givet i alt 2,2 millioner kroner til en række museers køb af dansk samtidskunst.
Fonden satser på at styrke landets yngre kunstnere og har derfor gennem et par år ydet en særlig indsats for 25- til 45-årige danske billedkunstnere. Indsatsen støtter fortrinsvis de statslige og statsanerkendte danske kunstmuseers indkøb af dansk samtidskunst og dermed indirekte også kunstnerne.
”Fonden giver på den måde både yngre danske kunstnere en håndsrækning og sikrer, at kunstmuseerne får mulighed for at erhverve sig værker fra nutiden,” skriver 15. Juni Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
De støttede kunstmuseer har hver fået op til 150.000 kroner. Værkerne bestilles i indeværende år og leveres senest den 31. december 2023, således at de fra næste år kan indgå i museernes samlinger.
Ungdomsøens havn fremtidssikres
Fokus er også på den yngre del af den danske befolkning med en ny bevilling fra A.P. Møller Fonden. På LinkedIn oplyser fonden, at den netop har givet 70 millioner kroner til et havneprojekt på Ungdomsøen på Middelgrundsfortet.
Øen udenfor København, der engang var verdens største søfort, er nu fuld af aktiviteter for og udviklet af unge. Havnen er Ungdomsøens hjerte, og med den store bevilling ønsker A.P. Møller Fonden at bidrage til at fremtidssikre besejlingen til det historiske søfort og til den fortsatte udvikling af Ungdomsøen som et attraktivt sted for de mange besøgende og engagerede unge.
Med projektet inddeles havnen i fire zoner til hvert sit formål: Aktivitetsstrøget, landgangen, servicekajen og stranden. Aktivitetsstrøget vil blive samlingspunktet for forskellige fysiske aktiviteter. Ved landgangen og servicekajen skal både og større skibe kunne lægge til, og på stranden skabes der mulighed for afslapning i sandet.
Udover udviklingen af de nye områder og faciliteter bliver kaj og moler renoveret, ligesom øen bliver klimasikret.
Havneprojektet foregår frem til 2027.
Svendborg får nyt teater på havnen
A.P. Møller Fonden er også hovedbidragyder til, at der nu bliver etableret et nyt teater på havnen i Svendborg.
Ifølge Fyns Amts Avis har fonden givet tilsagn om 84,5 millioner kroner. Da politikerne i Svendborg Kommune tilbage i 2021 afsatte 22,5 millioner kroner til teaterbyggeriet, og da Fonden for Fynske Bank støtter projektet med en million kroner, er den fulde finansiering dermed på plads.
Det er nok den største dag i mit arbejdsliv
Jakob Bjerregaard Engmann – Direktør, Baggårdteatret
Det er Stålhallen på Frederiksø, der skal huse teatret, som kommer til at hedde Stålhallen Teater. Bag projektet står Baggårdteatret i Svendborg, og teatrets direktør Jakob Bjerregaard Engmann lægger ikke skjul på sin begejstring over A.P. Møller Fondens tilsagn.
”Det er nok den største dag i mit arbejdsliv. Det er kæmpestort, og jeg var helt geléagtig i knæene, lige da jeg fik det at vide,” siger Jakob Bjerregaard Engmann til Fyns Amts Avis.
Teaterdirektøren vurderer, at der vil gå et sted mellem tre et halvt og fire år, før teatret på havnen står færdigt.
Væksthus til musikbranchens unge iværksættere
’Sound’ er navnet på musikbranchens nye væksthus og inkubationsmiljø. Bag projektet står Rytmisk Musikkonservatorium, og det støttes af Tuborgfondet med 4,6 millioner kroner, skriver fonden på LinkedIn.
Med væksthuset ønsker Rytmisk Musikkonservatorium at hjælpe unge, rytmiske musikere med at få en bedre overgang fra uddannelse til arbejdsliv. Arbejdsmarkedet for rytmiske musikere er primært freelancebaseret, og særligt unge og nyuddannede har svært ved at etablere sig på arbejdsmarkedet.
”Samarbejdet og de mulige synergier i Sound rummer et stort potentiale for den enkeltes personlige musikalske rejse, men vi forventer også, at initiativet vil give unge musikere et bedre og stærkere fodfæste på arbejdsmarkedet,” siger Mathias Findalen, der er programansvarlig i Tuborgfondet.
Sound tager imod de første unge kunstneriske iværksættere og musik-startups i begyndelsen af 2024.
Penge til ny formidling om biodiversitet
Vi fortsætter til Møn, nærmere bestemt til Geocenter Møns Klint, som netop har modtaget 3,7 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden til centrets nye formidlingsaktiviteter om biodiversitet. Støtten skal gå til en ny særudstilling, der åbner i sommeren 2024, og til nye læringsforløb og guidede ture.
Formålet er at få flere ud og opleve den helt særlige natur ved Møns Klint.
Det er en stor drøm for os at få mange flere ud og opleve dette prægtige stykke natur og samtidig give dem mulighed for at lære om, hvad man selv kan gøre for at være med til at sikre biodiversiteten
Nils Natorp – Direktør, Geocenter Møns Klint
”Vi er rigtig glade for støtten til vores nye biodiversitetsprojekt. Møns Klint er noget af Danmarks vildeste og smukkeste natur. Samtidig rummer landskabet og kalkoverdrevene bag ved klinten en helt enestående biodiversitet og artsrigdom. Det er en stor drøm for os at få mange flere ud og opleve dette prægtige stykke natur og samtidig give dem mulighed for at lære om, hvad man selv kan gøre for at være med til at sikre biodiversiteten,” siger direktør Nils Natorp fra Geocenter Møns Klint i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Bagtæppet for projektet er den rekordstore udryddelse af arter, som foregår i disse år. Lige nu forsvinder arterne med en hastighed, som er 100 til 1000 gange hurtigere end forventet, og mere end en million arter er direkte truet af udryddelse.
Den nye formidling og udstilling er en del af det EU-støttede projekt Life Orchid, som er et samarbejde mellem Vordingborg Kommune, Klintholm Gods, Naturstyrelsen og Geocenter Møns Klint.
Vil undersøge stress hos patienters pårørende
Næsten 20 procent af den voksne befolkning lever med kroniske smerter. Mange får udskrevet stærk smertestillende medicin og har ofte svært ved at leve et normalt arbejds- og privatliv. Det kan i flere tilfælde betyde, at de pårørende udsættes for stress gennem en årrække.
Det er baggrunden for, at lektor og klinisk epidemiolog Mette Wod fra Center for Klinisk Epidemiologi ved Odense Universitetshospital har modtaget 723.000 kroner fra Trygfonden.
Donationen skal gå til at undersøge, hvordan det stress, det medfører at være partner til en patient med kroniske smerter, påvirker partnerens mentale helbred, medicinbrug og sygefravær, skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.
En anden ny donation fra Trygfonden på 936.000 kroner er gået til professor og overlæge Christoffer Johansen fra Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet. Pengene skal bruges til at udvikle et screeningsredskab, der kan afdække ønsker, ressourcer og behov for støtte hos pårørende, der tager sig af ældre pårørende med funktionsnedsættende sygdomme.
Danmarks Jægerforbund har modtaget 630.000 kroner fra Trygfonden til at uddanne jægere i livreddende førstehjælp. Den mest udbredte ulykke, som sker, når jægere er på jagt, er hjertestop, som koster flere jægere livet hvert år. Med donationen kan Danmarks Jægerforbund afholde 62 førstehjælpskurser for omkring 1.000 deltagere over hele landet.
Støtte til kunst i landkommuner
Ugens uddelingsrundtur slutter med nyheden om, at Ny Carlsbergfondet og Realdania støtter ni helt særlige steder i de danske landkommuner med godt 39 millioner kroner. Det sker i en indsats kaldet ’Stedet Tæller X’.
Bag de ni projekter står en lang række kommuner, Naturstyrelsen og lokale foreninger med ildsjæle, der kender og brænder for deres lokalområde. Alle har de budt ind med et særligt sted og en god idé til, hvad der kan styrkes gennem arkitektur og kunst.
”Vi ved fra andre projekter, at arkitektur og kunst kan give særlige steder det ’ekstra’, der fører til lokal identitet, stolthed og fællesskab i hverdagen. Derfor er det en kæmpe glæde, at vi nu kan støtte ni formidable steder med at udvikle deres X-faktor og gode ideer. Blandt stederne er både kendte perler som Skagen og Rømø, men også stærke lokale steder som Langør havn og en staldruin på Langeland,” siger Stine Lea Jacobi, der er programchef i Realdania, i en pressemeddelelse fra foreningen.
De ni ideer tager afsæt i alt fra bygningskulturen til naturen og fremtidens fortællinger.
Efter sommerferien skyder Ny Carlsbergfondet og Realdania gang i to forskellige idékonkurrencer, der skal resultere i konkrete forslag for de ni udvalgte steder. De første projekter forventes at være klar til realisering i 2024/25.