Mens EU-landene nu ratificerer FNs globale klima-aftale fra Paris sidste år, melder de tre største banker sig på banen med fossilfri investeringsafdelinger. Både Jyske Invest, Danske Invest og Nordea Invest tilbyder nu investeringsporteføljer med en markant etisk profil til de kunder, der ikke vil investere i verdens mest CO2-udledende selskaber.
Det sker på baggrund af en stærkt stigende efterspørgsel efter fossilfri aktieporteføljer i de specialafdelinger, hvor bankerne i forvejen frasorterer aktier i selskaber, som producerer våben, tobak, alkohol, militært udstyr, spil og pornografi. Det betyder farvel til aktier som Exxon, Chevron, Mærsk, Shell og BHP Billiton.
”Før sommerferien begyndte vi at fra-screene fossile brændsler i vores specialafdeling for globale aktier i Jyske Invest. Vi har haft størst efterspørgsel fra kommuner, regioner og offentlige institutioner på afdelinger med etisk over-lay,” siger Head of Investment Management i Jyske Invest, Jens Christian Thellesen.
Hos Jyske Invest er det selskaber inden for udvinding, eftersøgning og raffinering af fossile brændstoffer, der er kommet på den sorte liste. Derudover fravælger specialafdelingen også selskaber, som leverer udstyr og services til de fossile brancher – for eksempel olieboreplatforme. Her er omsætningsgrænsen på 50 pct.
”Det betyder, at vi reelt ikke har noget i den sektor, der hedder energi,” siger Jens Christian Thellesen.
Samme melding kommer fra Danske Bank, der tilbyder et lignende investeringsprodukt for fossilfri aktier.
”Vi tilbyder investeringsfonde med attraktive investeringsstrategier, som ikke indeholder kul-, olie- og gasselskaber. I praksis betyder det, at selskaber, som har omsætning på mere end fem procent fra olie, kul og gas, frasorteres, ligesom forsyningsselskaber også har en grænse for, hvor stor en del af deres produktion må baseres på kul,” siger Head of Responsible Investments i Danske Bank, Thomas Kjærgaard.
Også i Nordea Invest er der flere forskellige klima-venlige investeringsprodukter på hylden, alt efter hvor radikal en fossil udrensning kunderne går efter:
”Nordea Invest er meget opmærksom på klimaagendaen og tilbyder en række investeringsløsninger, der udmærker sig ved et særligt lavt carbon footprint. Vi har blandt andet netop opdateret investeringsforeningen ’Nordea Invest Engros Internationale Aktier – Etisk Tilvalg’, så den nu er 90 procent mindre carbon-intens end det generelle aktiemarked, MSCI World. I foreningen ekskluderer vi blandt andet alle selskaber på CU200-listen,” siger direktør i Nordea Invest, Eric Pedersen, med henvisning til listen over de 200 mest CO2-udledende kul- og olieselskaber fra organisationen Carbon Underground, som i lang tid har været udgangspunktet for klimaaktivitiske ngo’er og den såkaldte Divest-Invest-bevægelse, der arbejder på at få formueforvaltere til at aflægge løfte om at ekskludere aktieselskaberne fra deres investeringer.
Samme afkast
En af de store problemstillinger i debatten om eksklusion af fossile aktier har været, at de store internationale energiselskaber fylder meget i omsætningen på de internaionale børser. Og ved at fravælge dem stiger risikoen for lavere afkast. Derfor har diskussionerne i bl.a. pensionskasserne gået på, om det overhovedet var rimeligt at forfølge andre mål end det største afkast til pensionsopsparerne.
Men ifølge Jyske Invest er bankens mål for afkast nu det samme for de normale aktieporteføljer som for de etiske specialafdelinger uden olie og kulselskaber.
”Vi har den samme afkastmålsætning for denne specialafdeling, som for vores normale afdeling for globale aktier. Men vi gør vores kunder opmærksomme på, at der er en lidt større risiko for, at vi ikke kan leve op til det afkastmål for specialafdelingen, og afkastudsving i forhold til markedsindeks vil være større,” siger siger Head of Investment Management i Jyske Invest, Jens Christian Thellesen.
Det har netop været klima-bevægelsens argument, at olie og kul under alle omstændigheder er på vej til at blive udfaset, og derfor vil afkastet være faldende. Det mener blandt andre Ansvarlig Fremtid som har været involveret i at sætte eksklusionsdebatten på dagsordenen i pensionsbranchen.
”I den krystalkugle, som vi kigger i, er der nu vedtaget en global klimaaftale, hvor landene satser ret ihærdigt på at finde lav-carbon-produkter til at føre deres energiforsyning videre. Så forventningerne til afkastet fra fossilsektoren er, at de er i strukturelt fald, og derfor vil det på længere sigt give højere afkast at holde investeringerne ude af fossile brændstoffer,” siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid.
Og det er Danske Bank til dels enig i, selvom der er forskel i opfattelsen af, hvornår det strukturelle fald sætter ind.
”Fossile brændsler vil fortsat være fundamentet for verdensøkonomien mange år endnu, så det er for tidligt at dømme ude,” siger Head of Responsible Investments i Danske Bank, Thomas Kjærgaard.
For selvom EU-landenes ratificering af Paris-aftalen betyder, at de deltagende lande nu skal trække i arbejdstøjet for at sikre at den globale opvarmning ikke bliver på mere end 1,5 grad, så er det også markedsforhold der peger i den modsatte retning.
”Det er klart, at det påvirker vurderingen af fossile aktier negativt, at EU nu har godkendt Paris-aftalen, og den træder i kraft i FN-regi. Omvendt havde vi for nogle uger siden en melding fra OPEC, hvor olieprisen steg dagen efter. Det betød, at olieaktierne klarede sig relativt bedre end andre sektorer. Vi siger ikke, at det generelt er mindre attraktivt at købe kul- og olieaktier. Man kan ikke sige entydigt om det økonomisk set er klogt at undlade at købe olieaktier. Der er både for og imod. Men vi siger til vores kunder, at vi prøver at levere det samme afkast, men at risikoen er lidt større på de fossilfri porteføljer,” siger Jens Thellesen fra Jyske Invest.
Filantropiske fonde afventer
Hidtil er den største efterspørgsel på de nye fossilfri investeringer kommet fra den offentlige sektor og de institutionelle investorer.
”Efterspørgslen fra erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde efter denne type investeringsløsninger er indtil videre relativt begrænset, men vi oplever en stigende interesse på området fra fondene. Vi vil følge udviklingen nøje, og vi er hele tiden klar til at justere vores udbud af aktieinvesteringsforeninger i forhold til efterspørgslen,” siger direktør i Nordea Invest, Eric Pedersen.
Det er også budskabet fra Danske Bank, der mener at de fossil-screenede investeringer kan være relevante for fonde, der arbejder efter etiske retningslinjer:
”Vi vil være i dialog med vores kunder om restrictede afdelinger, der opfylder de investeringsregler, fondene er underlagt,” siger Thomas Kjærgaard.
Men netop de særlige investeringsregler for ikke-erhvervsdrivende fonde udgør en barriere for fondenes interesse i klima. Det oplever fondsafdelingen i Jyske Forvaltning, hvor man har den helt tætte kundekontakt til de ikke-erhvervsdrivende fonde.
”Det er ikke ligefrem klimaspørgsmålet og fossilfri investeringer, vi oftest får henvendelser om fra vores fondskunder. Langt de fleste af de ikke-erhvervsdrivende fonde er jo underlagt anbringelsesbekendtgørelsen, som betyder, at kun omtrent 50 procent af formuen kan placeres i aktier og investeringsbeviser. Den begrænsning er fondenes største udfordring i det marked, vi har i dag. Men kommer der nogen til os og beder om at investere efter en bestemt politisk holdning, så kigger vi naturligvis på det,” siger Tine Lundøe Poulsen, der er leder i Jyske Banks Forvaltningsafdeling.
Hun mener at fondene har nok at gøre med at få pengene til vokse, så de kan bruges til de fundatsmæssige formål.
”Fondene fokuserer oftest på, hvordan de kan få mest muligt afkast, så de kan understøtte stifterens formål med fonden. Hovedsageligt er det jo sociale eller kulturelle formål. Vi har ikke set fonde, hvor stifteren har haft et ønske om at fremme fossilfri transport eller miljøhensyn om at spare på ressourcerne,” siger Tine Lundøe Poulsen.