For Danmarks suverænt største filantropiske aktør Novo Nordisk Fonden kommer 2023 til at blive nyt uddelingsrekordår.
Det ligger fast, efter at fonden netop har offentliggjort en otteårig bevilling på i alt op til 1,8 milliarder kroner til etableringen af et nyt initiativ med fokus på forskning i og udvikling af vacciner.
Kommunikationsafdelingen i Novo Nordisk Fonden oplyser til Fundats, at fondens samlede uddelinger i indeværende år dermed bliver på lige over ni milliarder kroner. Det helt præcise tal er endnu ikke opgjort.
Novo Nordisk Fondens hidtidige uddelingsrekord blev sat i 2021, hvor de samlede bevillinger nåede op på 8,8 milliarder kroner, mens fonden sidste år lavede filantropiske kontooverførsler for knap 7,5 milliarder kroner.
Med NIVI bygger Novo Nordisk Fonden og Københavns Universitet videre på det momentum og drømmer endnu større ved at arbejde hen imod en verden, hvor luftvejssygdomme ikke længere slår millioner af mennesker ihjel hvert år
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
Målet med det nye vaccineinitiativ Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), som er blevet til i partnerskab med Københavns Universitet, er at udvikle nye eller bedre vacciner mod nogle af de mest dødelige luftvejssygdomme, blandt andre tuberkulose og influenza.
”Udviklingen af Covid-19-vacciner viste, hvilke fantastiske muligheder det åbner op for, når man prioriterer interdisciplinær vaccineforskning og udvikling. Med NIVI bygger Novo Nordisk Fonden og Københavns Universitet videre på det momentum og drømmer endnu større ved at arbejde hen imod en verden, hvor luftvejssygdomme ikke længere slår millioner af mennesker ihjel hvert år,” siger administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, professor Mads Krogsgaard Thomsen, i en pressemeddelelse.
Samarbejder med private og offentlige aktører
Sammenlignet med andre vaccineinitiativer har NIVI ifølge pressemeddelelsen en unik struktur. Initiativet omfatter to enheder, som tilsammen skal sikre en lige vej fra grundforskning over vaccineudvikling og frem til kliniske fase 2-forsøg.
Forskningsarmen – Novo Nordisk Foundation Center for Vaccines and Immunity (NCVI) – er forankret ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
”Grundforskning har stor betydning, når det drejer sig om sundhed og trivsel for verdens befolkning – både nu og i fremtiden. Vacciner og viden om immunologi er en central del af det. At styrke excellent grundforskning inden for dette forskningsfelt vil bane vejen for nye opdagelser og have potentiale til at gøre en kæmpe forskel for mange mennesker over hele kloden,” siger dekan Bente M. Stallknecht fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Jeg er glad for, at Novo Nordisk Fonden i samarbejde med Københavns Universitet og Statens Serum Institut vil bidrage til at styrke Danmarks position som førende inden for vaccineforskning og -udvikling
Sophie Løhde – Indenrigs- og sundhedsminister (Venstre)
Samarbejdet med offentlige og private aktører bliver centralt for initiativets succes. En nøglepartner bliver Statens Serum Institut (SSI), som hører under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. SSI har stor ekspertise inden for vaccinedesign og -udvikling samt relevante forskningsprogrammer og relevant infrastruktur.
”Vaccineforskning er afgørende for, at vi bliver beskyttet bedst muligt mod sygdomme i fremtiden. Der er behov for innovative løsninger og offentlig-private partnerskaber, som kan være med til at forbedre vaccineforskningen og dermed folkesundheden globalt. Jeg er derfor glad for, at Novo Nordisk Fonden i samarbejde med Københavns Universitet og Statens Serum Institut vil bidrage til at styrke Danmarks position som førende inden for vaccineforskning og -udvikling,” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (Venstre) i fondens pressemeddelelse.
Udviklingen af NIVI vil foregå i to faser. I den første fase, 2024-2027, vil fokus være på rekruttering af medarbejdere, udvikling af nye internationale partnerskaber og igangsættelse af centrale forskningsprogrammer. I fase 2 fra 2028 til 2031 vil NIVI være fuldt skaleret og bestå af 150-200 medarbejdere med base i København.