Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.
”Jeg drømmer om at få et job med mere mening, jeg drømmer om at arbejde i en fond”. Sådan siger en del djøfere til mig i de karrieresamtaler, jeg afholder som chefkonsulent i Djøf.
Jeg spurgte mine kollegaer om de havde oplevet det samme. Svaret var et stort Ja. Af en eller anden årsag, er der noget hemmeligt forbundet med det at arbejde i en fond, hvad enten den er privat eller offentlig. Men det hemmelige gjorde mig kun endnu mere nysgerrig.
I mit arbejde som karriererådgiver, skal jeg kunne svare på alle de spørgsmål, som vores videnstunge medlemmer stiller mig. Jeg skal altid være lidt på forkant med udviklingen på det danske arbejdsmarked og da både medlemmer og kolleger var nysgerrige på fondsmarkedet, gik vi i gang med at undersøge de filantropiske fonde i Danmark.
”Hvad laver de egentlig helt konkret i en fond?”
De bedste til at fortælle det, er medarbejdere fra forskellige fonde. Vi inviterede derfor 5 forskellige repræsentanter fra fondsverdenen til et morgenmøde. Vi annoncerede det et par gange for vores medlemmer, at man kunne komme og høre om fondene, stille spørgsmål og høre undertegnede stille branchen spørgsmål. Der tilmeldte sig over 100 på meget kort tid. Det er et tal, som viser, at der er en enorm interesse for arbejdet i fondene.
Fun(d) fact: Erfaren interesse
Hvis man kiggede ud over deltagerne på morgenmødet, så var det tydeligt, at de ikke var nyuddannede. Det var medlemmer med en ca. 10 års erfaring, der deltog. Og jeg vidste ydermere, at det var medlemmer, som kom fra mange forskellige typer af job og både fra den offentlig og den private sektor.
Vi mødte en kæmpe stor velvillighed fra fondene til at deltage. Stort set alle, vi spurgte, sagde ja. Man vil gerne dele viden med os, og fondene vil gerne vise hvem de er og hvad de kan. Men der er stadig et stykke vej. Netop vidensdeling og åbenhed blev et tema på morgenmødet. På den gode måde, virker det som om, at den store interesse for at arbejde i fonde, er kommet lidt bag på den organisatoriske opbygning af de respektive sekretariater.
Fra ngo til fonde – forretning og mening
I Djøf har vi gennem mange år set, at en del medlemmer gerne vil arbejde i et job, som giver mening, hvor man gør en forskel. Ngo-verdenen har i mange år været bannerfører på det område og er stærkt repræsenteret i Djøf. Det, vi ser nu, er, at også medlemmer med en mere forretningsmæssig tilgang til deres arbejde gerne vil arbejde med mening og være med til at gøre en forskel i verden.
Fondene kan med fordel åbne lidt mere op og ikke være så bange for at fortælle om de konkrete arbejdsopgaver.
Thomas Kantsø – , Chefkonsulent, Djøfs Karriere og Erhverv
At arbejde i en fond kan opfylde begge de ønsker; der er forretning og der er mening – eller som det blev sagt på morgenmødet; ”der er penge ind og der er penge ud og begge dele er lige vigtige.”
Så hvis man har prøvet en del forskellige ting i sit arbejdsliv indtil nu, så bliver det for mange vigtigt at have et job, hvor der er en stor grad af tydelig status i form af mening eller purpose, som det så moderne hedder. At arbejde i en filantropisk fond er derfor kommet på hitlisten over steder, hvor man gerne vil arbejde og som man gerne vil brande sig på – være stolt af.
”Vi vil så gerne høre, hvad det er, I laver”
Når der er en øget interesse for fondene, skyldes det måske, at fondene er blevet bedre til at beskrive, hvad deres purpose er i form af konkrete projekter. Fondene er gået fra det stille baggårdsliv til at vise sig frem på hovedstrøget: Vi kan alle se de imponerende nye bygningsværker, der blomstrer op i vores byer, og vi læser om kæmpe indsatser til både unge, uddannelse m.m.
Men der er også brug for, at fondene fortæller mere tydeligt, hvordan arbejdet bliver udført: Hvem arbejder der, hvad laver de, hvordan kan man få et job i en fond? Og det var hele formålet med morgenmødet: at møde rigtige medarbejdere fra forskellige fonde og høre dem fortælle om, hvordan deres arbejdsdag ser ud. Og jo mere de fortalte, des flere spørgsmål kom der fra salen. Vi var alle nysgerrige.
God og divers rekruttering
En anden forskel fra ngo-verdenen er, at det ser ud til, at fondsverdenen rekrutterer fra mange forskellige akademiske retninger og både fra den offentlige og private sektor, og at man ikke behøver at have trådt sine barnesko i branchen. Det er kendt, at ngo-jobene ikke hænger på træerne, og at det kan være svært at komme ind i branchen, som en erfaren rotte uden branchekendskab. Her virker det til, at der er flere muligheder i de filantropiske fonde. Selvom jobmængden i absolutte tal stadig er meget lille, tyder det på, at fondene sætter pris på, at medarbejdere kommer mange forskellige steder fra. Det vil Djøf gerne støtte op om og sikre, at Djøf medlemmerne ved, at der er den mulighed.
Morgenmødet blev netop fedt og spændende fordi, det var medarbejdere, der tegnede billedet af deres arbejdspladser og blot helt konkret fortalte, hvilke arbejdsopgaver, der ligger på deres skrivebord.
Er lukketheden dragende?
Måske er den mærkelige og udefinerbare lukkethed, der hersker om fondene blot en del af charmen? For mig som uvidende, udefra skuende så er det enormt fascinerende, lidt skræmmende og meget dragende, at der er en verden inden for fondsmurerne, jeg ikke helt forstår.
Noget dragende og mystisk vil der nok altid være ved store pengekasser. Det er jo kæmpestore beløb, det handler om. Men fondene kan med fordel godt åbne lidt mere op og ikke være så bange for at fortælle om de konkrete arbejdsopgaver. Hvis I ikke fortæller det, så skal jeg, og alle andre der laver karriererådgivning, gøre det ved at gætte. Det er ikke en god idé.
Mit råd er, vis hvordan en hverdag ser ud for en medarbejder i en fond.
Thomas Kantsø – , Chefkonsulent, Djøfs Karriere og Erhverv
Det virker som om der er nye kommunikationsinitiativer på vej. Man kan se på diverse social medieplatforme, at fondene kommunikerer mere. Flere fonde prøver at vise en arbejdsdag indefra.
Et godt råd
Mit råd er, vis hvordan en hverdag ser ud for en medarbejder i en fond.
Jeg er ærlig talt meget, meget imponeret over de mennesker jeg møder fra fondsverdenen. Der ser ud til, at ordentlighed, flid og professionalisme dominerer. Måske derfor bliver jeg selv lidt usikker eller imponeret i mødet.
Man tager sit arbejde og ansvar meget alvorligt. Det ansvar synes jeg er spændende at høre mere om. Hvordan forvalter man det store ansvar man har, når man netop kan påvirke et samfund med en stor donation?
Derfor kaster jeg nu bolden videre til fondene og siger: I har et stort publikum, der gerne vil vide mere.
Et nysgerrigt publikum, der netop er drevet af at tage ansvar. Vær gerne mere åbne og beskrivende. For I har nogle meget spændende job, og DET er spændende at høre om.
Sig endelig til. Vi vil gerne arbejde mere sammen. Sammen når vi bredt ud med et godt ansvarsfuldt budskab og kan gøre os alle klogere på, hvad det vil sige at arbejde i en filantropisk fond.