Det danske mindretal i Tarp i Sydslesvig er i vækst.
Det er baggrunden for, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig ønsker at etablere et mindretalscenter, som kan styrke samhørigheden i den lille by, der ligger syd for Flensborg.
Ifølge en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside kan første fase af byggeriet nu sættes i gang, efter at fonden har besluttet at give en bevilling på 50 millioner kroner til formålet. Bevillingen skal gå til etablering af en vuggestue og et dagtilbud med plads til knap 100 børn.
Kernen i mindretalscentret skal være dagtilbud og en skole med en række faciliteter, som udvikles med henblik på, at de kan benyttes af alle aldersgrupper og dermed være til glæde for hele lokalsamfundet.
A.P. Møller Fonden finansierer også arkitektkonkurrencen for projektet.
Børn skal have gode oplevelser med idræt
Ugens vue over nye fondsuddelinger fortsætter til Novo Nordisk Fonden, som netop har uddelt 20 millioner kroner til syv projekter om sundhed blandt børn og unge i sårbare positioner.
Et af de syv projekter hedder ’Bevægende Idræt’ og har fokus på skolernes idrætsundervisning, som kan være én af ugens helt store udfordringer for børn med særlige behov. Formålet med projektet er at give børnene gode oplevelser med idræt i skolen for dermed samtidig at give dem mod til at søge ind i idrætsforeningerne i fritiden.
Jeg ser, at mange børn med særlige behov ikke deltager i idrætsundervisningen eller kun deltager sporadisk
Anette Bentholm – Lektor og ph.d., University College Nordjylland
”Jeg ser, at mange børn med særlige behov ikke deltager i idrætsundervisningen eller kun deltager sporadisk. Idræt er et sårbart fag for mange. De føler sig stillet til skue, de har svært ved at finde deres plads, og mange føler sig og bliver også ekskluderet,” siger projektets leder, lektor og ph.d. Anette Bentholm fra University College Nordjylland.
Med i ’Bevægende Idræt’ er tre kommuner, seks skoler og 600-900 børn. Indsatsen fokuserer på børn med ADHD, autisme, depression, angst og/eller OCD.
Projektet har fået knap tre millioner kroner fra fonden.
Vil forbedre læseevne for mennesker med synstab
Novo Nordisk Fonden – og mere specifikt fondens ’Data Science Collaborative Research’-program – står også bag en bevilling på knap otte millioner kroner til at udvikle en løsning, der kan forbedre læseevnen og uddannelsesmulighederne for mennesker med synstab.
Millioner af mennesker på verdensplan lider af nedsat syn, hvilket påvirker deres dagligdag negativt på forskellige måder. Af dem lider mange af centralt synstab, hvor midten af deres synsfelt er uskarpt i en sådan grad, at de blandt andet har svært ved at læse.
Det er det problem, som et nyt forskningsprojekt under ledelse af lektor Per Bækgaard fra Institut for Matematik og Computer Science ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) vil kigge nærmere på.
”Det handler om at udvikle en model, som gør det muligt hurtigt at afkode folks læsemønster og sideløbende indstille for eksempel fontstørrelse, kontrast eller mellemrum mellem bogstaver på en mobiltelefon, en tablet eller anden skærm, så skriften bedst muligt tilpasses den enkeltes læsemønster og giver den bedst mulige læseoplevelse og forbedret læsehastighed,” forklarer Per Bækgaard i en nyhed på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.
Bevillingen til Per Bækgaards projekt er en af tre bevillinger uddelt gennem Data Science Collaborative Research-programmet. I alt er der uddelt knap 41 millioner kroner til de tre projekter.
Programmets næste ansøgningsfrist er den 16. marts 2023.
100 mio. kr. til 32 naturvidenskabelige projekter
Vi fortsætter med endnu en nyhed fra Danmarks største fond, som netop har blåstemplet 32 projekter, der alle får en bevilling gennem Novo Nordisk Fondens tre opslag inden for naturvidenskabelig uddannelse og formidling.
Fælles for projekterne, som tilsammen modtager 100 millioner kroner, står formålet om at fremme naturvidenskabelig almendannelse og styrke interesse, viden og kompetencer inden for naturvidenskab og teknologi blandt børn, unge og befolkningen i Danmark generelt.
Projekterne, der har modtaget støtte, vil inspirere børn og voksne til at opsøge og engagere sig i naturvidenskab
Berith Bjørnholm – Senior Vice President for Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden
Blandt de forskellige projekter har flere fokus på at gøre børn og unge fortrolige med naturvidenskaben. I et af dem kan børn lære om naturvidenskab og lave eksperimenter sammen med børneværten Katrine Bille, der blandet andet er kendt fra DR’s ’Lille Nørd’.
Og i et andet projekt vil UC-Syd understøtte daginstitutioner og de mindste børns naturfaglige dannelse gennem det, de betegner som ’science-pædagogiske forundringsmiljøer’.
”Projekterne, der har modtaget støtte, vil inspirere børn og voksne til at opsøge og engagere sig i naturvidenskab, og de vil bidrage til, at undervisning i naturvidenskab og teknologi bliver endnu stærkere fra grundskole til gymnasium og erhvervsuddannelser,” siger Berith Bjørnholm, der er Senior Vice President for Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden.
Flere penge til projekt om sørensning
I efteråret 2021 støttede Poul Due Jensens Fond et projekt om cirkulær fosforgenindvinding i Ormstrup Sø i Midtjylland. Siden er projektet kommet godt i gang, og sedimentet i søen forventes helt fjernet næste vinter.
Men dermed stopper forskningen i søen ikke, og Poul Due Jensens Fond har derfor netop besluttet at skyde yderligere 20 millioner kroner ind i del to af projektet, der har overskriften ’Bæredygtig søforvaltning’.
Ifølge en nyhed på fondens hjemmeside vil forskerne i den næste fase følge søens udvikling under og i to år efter sedimentfjernelsen, da det vil give et unikt datasæt, som vil blive udnyttet til udvikling af en avanceret økosystemmodel af søen. Modellen vil efterfølgende også kunne bruges i mange andre søer.
”Projektet vil således give en, internationalt set, enestående forståelse af ferskvandssøer og deres reaktioner på restaureringsindgreb – en viden, som vil påvirke søforvaltning nationalt og internationalt,” skriver fonden.
Projektet ledes af seniorforsker Martin Søndergaard fra Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.
Vil tiltrække flere til merkantile uddannelser
Den digitale udvikling buldrer frem, og der er spændende jobs både nu og i fremtiden for unge med en business-uddannelse. Men hverken de unge eller deres forældre kender tilstrækkelig meget til de merkantile erhvervsuddannelser eller jobmulighederne.
Sådan lyder det fra tre erhvervsskoler, som i en nyhed på Tietgenfondens hjemmeside sammen slår på tromme for de oversete merkantile erhvervsuddannelser.
Det er EUD- og EUX-businessuddannelserne på Campus Vejle, Tietgenskolen i Odense og Viden Djurs i Grenå, der er gået sammen om et treårigt projekt, der skal forsøge at tiltrække flere unge til de merkantile erhvervsuddannelser.
Vi skal ikke fortælle de unge, hvad de skal og ikke skal
Christine Paludan-Müller – Uddelingschef, Tietgenfonden
Projektet støttes af Tietgenfonden med 3,2 millioner kroner.
”Vi skal ikke fortælle de unge, hvad de skal og ikke skal. Men vi kan lade dem afprøve nogle muligheder, så de selv kan mærke efter og træffe deres egne valg sammen med deres forældre,” siger uddelingschef i Tietgenfonden Christine Paludan-Müller.
Frederiksberg får bymuseum
På Allégade på Frederiksberg kommer der i år til at ske ting og sager i og udenfor ejendommen Riises Landsted, der efter planen bliver det tætteste, Frederiksberg hidtil har været på at have sit eget bymuseum.
De første initiativer har allerede set dagens lys, og nu kommer der yderligere turbo på planerne takket være tre forskellige bevillinger til en samlet værdi af 600.000 kroner fra Frederiksbergfonden.
I stuetagen får Frederiksbergmuseerne og Stadsarkivet mulighed for at lave en udstilling om Frederiksbergs historie generelt og særligt om området omkring Allégade. Det bliver en udstilling, der tager besøgende med på en grafisk rejse gennem historien i form af billeder og tekster på fotostater.
”Vi får her rum til at lave en ny type udstilling. Vi har flere gange i årenes løb prøvet at få byhistorien ud i solskinnet, og nu er muligheden pludselig opstået dernede. Det er jo fantastisk at få støtte til det, så vi i fællesskab kan løfte det her og bidrage til huset med noget aktivitet,” siger stadsarkivar Caspar Christiansen i en nyhed i Frederiksbergfondens nyhedsbrev.
Udstillingen forventes at være klar til arrangementet ’Frb:dage’ i juni.
Legeplads får nyt liv med fondspenge
Vi fortsætter til Esbjerg, hvor legepladsen i Vognsbølparken takket være en donation på to millioner kroner fra Claus Sørensens Fond både kan blive udvidet og tilført nye legeredskaber.
Renoveringen af legepladsen vil uden tvivl gøre den mere attraktiv for mange, og flere vil få lyst til at bruge parken
John Riis Andersen – Administrerende direktør, Claus Sørensens Fond
Vognsbølparken betegnes i en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune som byens grønne hjerte. Parken blev anlagt i 1920, og hver eneste dag bruges den flittigt af mange besøgende, som enten kommer for at få pulsen op eller puste ud i området. Centralt i parken ligger legepladsen med legeredskaber til både store og små børn.
”Legepladsen bliver brugt af mange daginstitutioner og unge mennesker som base, når de er i parken. Renoveringen af legepladsen vil uden tvivl gøre den mere attraktiv for mange, og flere vil få lyst til at bruge parken,” siger John Riis Andersen, administrerende direktør i Claus Sørensens Fond, i pressemeddelelsen.
Den nyrenoverede legeplads står efter planen allerede klar til brug til sommer.
Kombinerer vandreteater med lokalhistorie
Vi slutter i Baldersbæk ved Varde, hvor der til juni bliver mulighed for at kombinere vandreteater med indsigt i lokalområdets historie.
Bag teaterforestillingen i det fri, der har titlen ’Baldersbæks stemmer’, står det omrejsende teaterensemble Grummes Teater. Forestillingen omfatter seks fortællinger og var en stor succes, da den blev vist første gang for to år siden, skriver Varde Kommune i en pressemeddelelse.
”Vi spillede Baldersbæks stemmer i 2021, og forestillingerne var totalt udsolgte, hvilket var ganske overvældende. Desværre måtte nogle også gå forgæves, så det er så glædeligt, at der er opbakning til at gentage projektet,” siger Kristian Grumme, der er kunstnerisk leder og forestillingens idémand.
Forestillingen er muliggjort med økonomisk støtte fra Region Syddanmark, Varde Kommune, Ole Kirks Fond, A.P. Møller Fonden, Toyota-Fonden og Grosserer Holger Laage-Petersen og Hustrus Fond.