Kooperative finansformuer er en hjørnesten i fondsbranchens donationer. Gammel egenkapital fra kundeejede gensidige forsikringsselskaber, sparekasser, andelskasser og realkreditforeninger ligger i dag i filantropiske fonde og foreninger, som har til formål at uddele penge til samfundsgavnlige formål.
Sidste år blev det til pengegaver for 2.148 millioner kroner fra sparekassefonde, andelskassefonde, brandkassefonde og almennyttige finansielle foreninger. Det viser Nyhedsbrevet Danmarks Fonde opgørelse over de almennyttige uddelinger i 58 fonde og foreninger fra den finansielle sektor (se tabellen under artiklen).
Ifølge skatteministeriets skøn ligger det samlede uddelingsniveau i Danmark på 9,2 milliarder kroner i år 2015. Det betyder, at 23 procent af uddelingerne i landet stammer fra afkastet af båndlagte formuer i de tidligere, kooperative, finansielle selskaber i opgørelsen.
Størstedelen af fondene er ikke-erhvervsdrivende fonde, som ikke er underlagt anbefalingerne om God Fondsledelse eller de nye lovkrav om at offentliggøre fondens uddelingspolitik. Alligevel har 38 – svarende til to tredjedele – af fondene og foreningerne hjemmesider, som indeholder informationer om deres formål, ledelse, ansøgningsrunder eller om modtagerne af de tidligere uddelinger (se links i tabellen nedenfor).
De fire største fonde og foreninger tegner sig beløbsmæssigt for 90 procent af uddelingerne. Industriens Fond, Tryghedsgruppen (Trygfonden), Nordea-fonden og Realdania gav tilsammen 1,9 mia. kr. til store og små projekter inden for deres faglige indsatsområder i hele landet. Derudover er det kun få, som har landsdækkende aktiviteter. Det gælder Nykredit Fonden, Bikubenfonden, Topdanmark Fonden, GF Fonden, Sparnord Fonden og Foreningen Nordea Liv & Pension. Sidstnævnte har endnu ikke lagt sig fast på sit almennyttige indsatsområde, da den først blev stiftet i 2015 efter den blev udskilt fra Tryghedsgruppen. Også BRF Fonden er i øjeblikket ved at fastlægge sin nye strategi og uddelingspolitik. Resten af fondene har rent lokale formålsbestemmelser.
Fra kundedemokrati til filantropi
De fire største finansfilantroper repræsenterer også de forskellige typer af kooperative finansielle virksomheder, som tidligere udgjorde en væsentlig del af finanssektoren. Nordea-fonden bygger på egenkapitalen fra sparekassen SDS, da den blev omdannet til aktieselskab i 1989. Ud af de 58 fonde og foreninger stammer de 42 netop fra sparekasser, som er blevet fusioneret eller omdannet til aktieselskaber. Mange af dem er opstået i slutningen af 80’erne, hvor sparekasserne fik behov for at kunne tiltrække kapital fra aktiemarkedet for at udvide deres forretning. Derfor vedtog Folketinget loven om omdannelse af sparekasser, som sikrer, at den kundeejede og såkaldte herreløse kapital bliver placeret i en fond.
To af sparekassefondene er helt nye. Sidste år besluttede repræsentantskabet i Ulfborg Sparekasse at lade sig opsluge af Ringkjøbing Landbobank A/S og stifte en fond på den egenkapital, som er opbygget af kunderne gennem 146 år. Også Sparekassen Sjælland Fonden blev skabt i 2015, da Sparekassen Sjælland blev til et børsnoteret aktieselskab. Begge fonde uddeler første gang i 2016, og Sparekassen Sjælland forventer at uddele 2,5 mio. kr. om året.
Tryghedsgruppen og Realdania kan begge føre deres historier tilbage til to københavnske brande, som fik byens borgere til at gå sammen om at finde løsninger på katastroferne. Efter branden i 1795 gik husejere sammen om at skabe en kreditforening, som kunne skaffe billige lån til at genopbygge boligerne. Kunderne ejede foreningen og hæftede solidarisk for hinanden, og foreningen skulle ikke give overskud. Det blev senere til Kreditforeningen Danmark, som i år 2000 lod sig købe ind i Danske Bank-koncernen. Den fællesejede kapital i foreningen blev placeret i Realdania, som stadig bygger på medlemsdemokrati og har et repræsentantskab på 109 personer.
Også Tryghedsgruppens formue er bygget delvist på et selskab, som kan trække sin historie tilbage til den første københavnske brand i 1728. Efter branden gik borgere sammen for at sikre sig i tilfælde af endnu en ødelæggende brand. De stiftede Kjøbenhavns Brandforsikring som et gensidigt forsikringsselskab. Også her ejede kunderne selskabet i fællesskab og hæftede solidarisk for brandkassens forpligtelser. Idéen var, at kapitalen i selskabet altid skulle være nok til at dække skaderne. Hvis der manglede penge i brandkassen, måtte kunder selv spæde til, men selskabet skulle ikke give overskud. Københavns Forsikring blev senere en del af det gensidige Tryg Forsikring, som stadig ejes af kunderne. I dag ligger ejerskabet i det medlemsejede selskab Tryghedsgruppen, som ejer 60 procent af aktierne i det nu børsnoterede Tryg Forsikring A/S, som dog også skal give aktieudbytte til de øvrige aktionærer. Efter en årrække, hvor repræsentantskabet var selvsupplerende, har Tryghedsgruppen genindført kundedemokratiet og ledes af det 70 mand store repræsentantskab, som har besluttet at uddele 550 mio. kr. primært til skadeforebyggende arbejde. Det sker under Tryghedsgruppens binavn, Trygfonden.
Industriens Fond bygger på kapital fra Kreditforeningen for Industrielle Ejendomme. Fonden støtter innovative projekter, som kan styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.
Egnsfonde finansierer foreningslivet
Mens disse fire største donorer i opgørelsen har hver deres overordnede faglige strategiske indsatsområde, så arbejder langt de fleste af fondene rent lokalt. De støtter typisk forenings- og kulturlivet inden for deres nedlagte finansielle kooperative virksomheders afgrænsede, geografiske virkeområde.
En af dem er Fonden for Sparekassen Farsø, som blev dannet i 2012 som følge af fusionen mellem Sparekassen Farsø og Den Jyske Sparekasse, som er en regional sparekasse i Jylland.
Fonden uddeler årligt mellem en halv og en hel million kr. til almennyttige og velgørende formål i Sparekassen Farsøs oprindelige virkeområde.
”Pengene bliver uddelt til lokalområdet i Vesthimmerlands Kommune. Det kan være til idrætsforeninger, til byforskønnelse og mange andre ting, som er til glæde og gavn for vores lokalsamfund,” siger Brian Otte Samuelsen, der er medlem af bestyrelsen i Fonden for Sparekassen Farsø. Han er desuden områdedirektør i Den Jyske Sparekasse i den filial, som tidligere var Sparekassen Farsø. Derfor har han ofte kontakt med mange af de mennesker, som nyder godt af fondens donationer.
”Vi kan mærke, når vi taler med vores kunder og andre i lokalområdet, at folk er meget bevidste om, at pengene fra fonden er med til at få nogle ting til at lykkes i foreningslivet og lokalsamfundet, som måske ikke ville være lykkedes uden fondens midler. Så det har en stor betydning for udviklingen i det lokalområde, som det vi arbejder i,” siger Brian Otte Samuelsen.
I mange af de mindre sparekassefonde er det udelukkende bestyrelsen, som står for uddelingerne fra fondene. Men flere af de lidt større fonde har egentlige sekretariater og direktioner til at stå for den daglige drift. En af dem er Spar Vest Fonden, som både har en direktør og to øvrige fondsmedarbejdere.
Spar Vest Fonden blev stiftet i 1989 i forbindelse med at Skive Sparekasse blev omdannet til bankaktieselskabet, Sparbank Vest. I 2012 fusionerede Sparbank med Sparnord Bank og aktierne blev vekslet til aktier i Sparnord Bank, som siden har givet pæne udbytter. I løbet af de sidste tre år har fonden uddelt i alt 51 mio. kr. i Skive Sparekasses gamle område i Skive, Salling og Fjends.
Andelskassefond støtter frivillige
Andelskasser var også tidligere en væsentlig selskabsform blandt landets kooperative pengeinstitutter. Og selv om der stadig findes levedygtige andelskasser, har hovedparten måtte lukke. 16 af de gamle andelskasser, som var med i Sammenslutningen af Danske Andelskasser, blev i 2011 fusioneret med bankaktieselskabet Danske Andelskassers Bank (DAB). Den fusion resulterede i 16 andelskassefonde, som konverterede deres egenkapital til aktier i DAB. Derudover skulle fondene virke til fordel for de enkelte andelskassers lokalområde, men da DAB endnu ikke har givet udbytte på aktierne, har der hidtil ikke været penge til lokalsamfundene.
Anderledes gik det for Sdr. Lem Andelskasse, som stod uden for Sammenslutningen af Danske Andelskasser. Sdr. Lem Andelskasse fungerede indtil begyndelsen af det nye årtusinde, hvor ny regulering og indrapporteringskrav udgjorde en større og større bureaukratisk byrde for det lille pengeinstitut. Derfor forhandlede andelskassens daværende direktør, Claus Bo Hansen med Ringkjøbing Landbobank om et samarbejde.
I 2004 besluttede andelshaverne i andelskassen at lade sig opkøbe af Ringkjøbing Landbobank for 20 mio. kr. svarende til en lille overkurs på egenkapitalen i andelskassen. Omkring 500 deltagere mødte op på generalforsamlingen og sagde ja til at nedlægge andelskassen. Kun en enkelt andelshaver stemte imod, fortæller Claus Bo Hansen.
Godt 12 mio. kr. af salgssummen blev udbetalt til andelshaverne, som fik deres andelsindskud igen til kurs 800. Derudover stiftedes Sdr. Lem Andelskasses Fond, som fik resten af pengene – 7,2 mio. kr. i grundkapital.
”Det var en prioritering, vi gjorde for at sikre, at der også var noget tilbage til de kunder, som ikke var andelshavere. Vi syntes, det kunne være godt at have en fond med lidt pondus, som kunne støtte forenings- og kulturlivet i lokalområdet. Det har så vist sig siden hen, at det virkelig har sat nogle ting i gang,” siger Claus Bo Hansen, der er medlem af bestyrelsen i fonden og arbejder som filialdirektør i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm.
I år har fonden blandt andet uddelt penge til idrætshaller i de to byer, hvor den gamle andelskasse havde afdelinger. Hallen i Højmark har fået 50.000 kr. til en storskærm og en projektor. Hallen i Lem har fået 50.000 kr. til nye net og praktisk vedligeholdelse. Lem Boldklub har fået 60.000 til ny belysning på boldbanen. Derudover har den lokale ældreklub fået tilskud til udflugter, og den lokale afdeling af Børns Voksenvenner har modtaget tilskud til årets aktiviteter. I alt har fonden fået 55 ansøgninger og bevilget penge til 32 af dem.
Pengene fra fonden er vigtige for de frivillige indsatser i lokalsamfundene, siger Claus Bo Hansen, der selv sidder i bestyrelsen for flere foreninger.
”Hvis man for eksempel er frivillig fodboldtræne, betyder det meget for motivationen, at man ved, at der kommer nogle penge til nyt udstyr til klubben, eller at man får sine udgifter dækket, hvis man tager holdet med på en fodboldrejse,” siger Claus Bo Hansen.
Fra brandkasse til egnsfond
11 af fondene og foreningerne i opgørelsen stammer fra gensidige forsikringsselskaber, som oprindeligt var etableret i et helt afgrænset lokalt område. En af dem er Skads m.fl. Herreders Brandkasses Fond. Brandkassen dækkede en stor del af befolkningen i en række herreder mellem Varde, Bramming, Esbjerg og Fanø. Den havde 24 afdelinger med hver sin administration og ledelse.
Brandkassen var et gensidigt løsøre-forsikringsselskab, som blev stiftet i 1849. I løbet af 1970’erne blev en større og større del af selskabets forpligtelser genforsikret i MLU Forsikring, som senere blev opslugt af det gensidige forsikringsselskab Tryg.
”Vi havde kun ti procent af porteføljen på egne bøger. Og efterhånden var det også MLU, der stod for vores administrative opgaver. Vi var blevet overflødige og måtte beslutte, om vi skulle lukke selskabet,” siger Tage Buhl, der har været kasserer siden 1969 – først i brandkassen og nu i fonden.
Hvis det gensidige selskab skulle lukkes var der to muligheder. Enten skulle egenkapitalen betales tilbage til kunderne, som ejede selskabet, eller også skulle pengene lægges i en almennyttig fond.
”Hvis vi skulle betale pengene tilbage til ejerne, så skulle vi opgøre det forholdsmæssigt i forhold til kundernes forsikringsportefølje gennem de sidste ti år. Det kunne vi hurtigt se, at det ville blive et stort arbejde, og desuden ville det være småtterier til den enkelte kunde. Derfor lavede vi en fond,” siger Tage Buhl, der selv var med til at skrive fundatsen.
En del af fondens formue blev investeret i obligationer med en kursværdi på 2,5 mio. kr. Derudover havde den for cirka en million kroner i indeståender i forskellige sparekasser og andelskasser. Senere fik fonden foræret salgsprovenuet fra højskolehjemmet i Varde, hvor hovedsædet havde haft til huse. Det indbragte yderligere 1,5 mio. kr. I starten kunne fonden uddele en halv mio. kr. om året.
”Vi havde en stor del af pengene opsparet i 12-procents obligationer til kurs 56. Efterhånden som tiden gik, steg kursen på obligationerne og de blev indfriet til kurs pari. Det var jo guldrandet papir og meningen med fonden var jo, at pengene skulle arbejde i det samme område, som de var tjent ind i,” siger Tage Buhl, der udover sin funktion som kasserer i brandkassen også var filialdirektør i Sparekassen Bikubens afdeling Aalestrup.
I takt med det faldende renteniveau op gennem firserne blev uddelingsniveauet mindre. Sidste år uddelte Skads m.fl. Herreders Bandkasses Fond 140.000 kr. I dag har fonden en formue på syv mio. kr.
Nogle af de faste modtagere af uddelingerne fra brandkassefonden gennem årene har været forsamlingshuse i området, et lokalhistorisk arkiv, Minibyen i Varde, pensionistforeninger og husmorforeninger samt en række bogudgivelser fra området.
Finansfilantroper uddeler 2,1 milliarder kr.
Kooperativt ophav | Fond eller forening | Status | Noter | Modtagere - klik og se modtagere | Uddelinger 2015 - i kroner |
---|---|---|---|---|---|
Sparekasser | |||||
Bikubenfonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 77.000.000 | ||
Danske Bank Fonden for Aalestrup og Omegn | Ikke Erhv. Fond | n.a. | 15.000 | ||
Den Jyske Sparekasses Støttefond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | n.a. | ||
Durup Sparekasses Fond | Erhv. Fond | Byfornyelsesprogram i Durup | 2.460.000 | ||
Fanefjord Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 1.768.000 | ||
Fionia Fond | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 4.475.000 | ||
Fonden for Brørup Sparekasse | Erhv. Fond | 0 | |||
Fonden for Fynske Bank | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 3.394.000 | ||
Fonden for Sparekassen Farsø | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 500.000 | ||
Fonden for Sparekassen Himmerland | Erhv. Fond | 0 | |||
Fonden for Sparekassen i Skals | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | n.a. | ||
Fonden Sparekassen Midtdjurs | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 1.394.734 | ||
FrederiksbergFonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 8.300.000 | ||
Fuur Sparekasses Fond | Erhv. Fond | [popup_trigger id="1354" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 172.500 | ||
Galten Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1359" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 269.796 | ||
Gjerlev-Enslev Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1364" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 1.162.200 | ||
Hassing-Villerslev Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | n.a. | |||
Hunstrup-Østerild Sparekasse Fonden | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | n.a. | ||
Hvidbjerg-Ørum Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 99.260 | ||
Jelling Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 1.593.539 | ||
Lollandsfonden | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 100.000 | ||
Nordea-fonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 489.000.000 | ||
Ravnkilde Sparekasses Legatfond | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1366" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 25.000 | ||
Roslev Sparekasses Fond | Erhv. Fond | [popup_trigger id="1368" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 258.230 | ||
Snedsted-Nørhå Sparekasses Jubilæums Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 246.000 | ||
Spar Hvetbo Fonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 200.000 | ||
Spar Vest Fonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 16.385.290 | ||
Sparekassen Bornholms Fond | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 11.800.000 | ||
Sparekassen Hobro Fonden | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 6.202.397 | ||
Sparekassen Løgumklosters Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | n.a. | ||
Sparekassen Sjælland Fonden | Erhv. Fond | [popup_trigger id="1392" tag="span"]note[/popup_trigger] | Se modtagere hos fonden | 0 | |
Sparekassen Vendsyssels Fond, Brovst | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 1.262.500 | ||
Sparekassen Vendsyssels Fond, Jerslev | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 1.501.900 | ||
Sparekassen Vendsyssels Fond, Klokkerholm | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 1.016.138 | ||
Sparkassen Midt Vest Fonden | Erhv. Fond | [popup_trigger id="1370" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 852.000 | ||
Sparnord Fonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 21.600.000 | ||
St. Brøndum Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 314.424 | ||
Sydbank Sønderjyllands Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 2.254.766 | ||
Trelleborg Fonden | Erhv. Fond | [popup_trigger id="1372" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 2.080.000 | ||
Tved Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | 1.500.000 | |||
Ulfborg Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1395" tag="span"]note[/popup_trigger] | Se modtagere hos fonden | 0 | |
Vorning og Omegns Sparekasses Fond | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1374" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 15.000 | ||
Gensidige Forsikringsselskaber | |||||
Ærø Brand Fond | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 57.000 | ||
Topdanmark Fonden | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1376" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 275.000 | ||
Skads m.fl. Herreders Brandkasses Fond | Ikke Erhv. Fond | 140.000 | |||
Fonden af Hammerum Herreds Brandkasse for Løsøre af 1844 | Ikke Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 407.000 | ||
GF Fonden | Erhv. Fond | Se modtagere hos fonden | 400.000 | ||
Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond | Ikke Erhv. Fond | 125.000 | |||
Østifterne fmba. | Forening | Se modtagere hos fonden | 7.973.000 | ||
Tryghedsgruppen smba (Trygfonden) | Medlemsejet selskab | Se modtagere hos fonden | 550.000.000 | ||
Brand af 1848 Fond | Erhv. Fond | 4.457.000 | |||
Stevns Brand Fond | Erhv. Fond | 526.000 | |||
Foreningen Nordea Liv & Pension | Forening | [popup_trigger id="1398" tag="span"]note[/popup_trigger] | Se modtagere hos fonden | 0 | |
Realkreditforeninger | |||||
Realdania fmba. | Forening | Se modtagere hos fonden | 795.000.000 | ||
Industriens Fond | Erhvervsdrivende Fond | Se modtagere hos fonden | 125.700.000 | ||
BRF Fonden | Erhvervsdrivende Fond | Se modtagere hos fonden | 0 | ||
Nykredits Fond | Ikke Erhv. Fond | [popup_trigger id="1378" tag="span"]Se modtagere her[/popup_trigger] | 3.600.000 | ||
Andelskasser | |||||
Sdr. Lem Andelskasses Fond | Ikke Erhv. Fond | 406.000 | |||
16 andre andelskassefonde | Erhv. Fond | [popup_trigger id="1400" tag="span"]note[/popup_trigger] | 0 | ||
2.148.283.674 |