Forekomsten af kardiometaboliske sygdomme som diabetes, svær overvægt og hjerte-kar-sygdomme er i stigning på globalt plan. Antallet af mennesker, der lever med diabetes, er firedoblet i løbet af de seneste 40 år, mens antallet af svært overvægtige personer er tredoblet i samme periode.
Det er en del af baggrunden for, at Novo Nordisk Fonden netop har offentliggjort, at fonden fortsætter sin støtte til Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) ved Københavns Universitet. Det sker med en ny femårig bevilling på op til én milliard kroner, oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Centret blev etableret i 2010 og har siden åbningen været støttet massivt af Novo Nordisk, som med den seneste bevilling kommer op på i alt at have doneret knap 2,6 milliarder kroner til centret.
”Med denne bevilling gør Novo Nordisk Fonden centret i stand til at opnå en endnu dybere forståelse af de underliggende årsager til kardiometaboliske sygdomme. Det er nødvendigt for, at vi kan udvikle bedre forebyggelses- og behandlingsmuligheder. I sidste ende håber vi, at denne viden vil føre til udvikling af løsninger, der er skræddersyet til den enkelte – en tilgang, vi også kalder præcisionssundhed,” siger professor Mads Krogsgaard Thomsen, der er administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
Ungdomsrådgivning sikret
Vi fortsætter til Slagelse, hvor en samlet donation på 400.000 kroner fra Sparekassen Sjælland Fonden og Sparekassen Sjælland-Fyn redder lokalafdelingen af ungdomsrådgivningen Headspace i den sydvestsjællandske kommune. Pengene betyder, at Headspace i resten af 2023 fortsat er et tilbud til børn og unge i kommunen.
Derudover sikrer donationer fra blandt andre Jascha Fonden og Spar Nord Fonden Headspaces eksistens i Slagelse et godt stykke ind i 2024.
Headspace Slagelse stod ellers til at lukke med udgangen af april 2023, efter at Slagelse Kommune som led i en stor sparerunde valgte at opsige samarbejdet med Headspace.
”Både i Sparekassen Sjælland-Fyn og Sparekassen Sjælland Fonden har vi et ønske om at bidrage til børn og unges trivsel. Derfor er vi glade for, at vi med vores donation til headspace Slagelse er med til at sikre, at børn og unge i Slagelse Kommune fortsat har nogen at tale med, når livet slår knuder,” siger Lars Petersson, administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, i en pressemeddelelse fra Headspace.
Det betyder alt for de unge og os, at man fra lokalt hold kan se betydningen af Headspace som tilbud, når unge har brug for nogen at tale med
Poul Nyrup Rasmussen – Stifter og protektor, Headspace
Også tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er stifter af og protektor for Headspace, glæder sig over opbakningen til det fortsatte arbejde i Slagelse.
”Det betyder alt for de unge og os, at man fra lokalt hold kan se betydningen af Headspace som tilbud, når unge har brug for nogen at tale med. Det er mit store håb, at Slagelse Kommune igen får øjnene op for det store behov, børn og unge i kommunen har for et sted, de kan henvende sig med stort og småt på hjerte,” siger Poul Nyrup Rasmussen.
Siden åbningen i april 2020 har Headspace i Slagelse haft godt 1.200 samtaler med omkring 600 lokale unge.
Fondsstøtte af uddannelsesevent i Herning
Vi bliver ved Poul Nyrup Rasmussen, som også spiller en hovedrolle i den næste uddelingsnyhed fra fondssektoren. Eks-toppolitikeren er nemlig formand for uddannelseseventet og -messen EuroSkills 2025, der ventes at tiltrække op imod 100.000 til Messecenter Herning i efteråret 2025, og i en pressemeddelelse fra SkillsDenmark oplyses det, at Tietgenfonden støtter EuroSkills 2025 med fem millioner kroner.
Uddannelseseventets hovedformål er at få flere unge til at starte på en erhvervsuddannelse.
”Talrige brancher har udsigt til massiv mangel på faglært arbejdskraft. Om få år mangler vi op mod 100.000 faglærte. Det er både alvorligt for vores velfærd, erhvervslivets vækst og hele den grønne omstilling. EuroSkills 2025 er et konkret svar på ønsket om at gøre noget ved situationen og sikre flere faglærte,” siger Poul Nyrup Rasmussen.
EuroSkills 2025 foregår fra 10. til 14. september 2025 i Messecenter Herning.
Forskning i stolthed i erhvervsuddannelser
Vi fortsætter med endnu en uddeling fra Tietgenfonden, og også den omhandler udfordringen med at få flere danske unge til at vælge en erhvervsuddannelse.
Fonden har nemlig i den forløbne uge offentliggjort sin støtte til et nyt forskningsprojekt, der skal hjælpe erhvervsskolerne med at gøre det mere attraktivt og prestigefyldt at uddanne sig til for eksempel murer, snedker eller kok.
Vi ved, at stolte elever og lærere er væsentligt, hvis det skal lykkes at få flere unge til at søge og gennemføre en erhvervsuddannelse
Jeppe Egendal – Lektor og projektleder, VIA University College
VIA, de danske professionshøjskoler, står i spidsen for projektet ’Styrkelse af faglig stolthed i erhvervsuddannelser’ sammen med Nationalt Center for Erhvervspædagogik ved Københavns Professionshøjskole.
”Vi ved, at stolte elever og lærere er væsentligt, hvis det skal lykkes at få flere unge til at søge og gennemføre en erhvervsuddannelse. I det nye projekt ønsker vi at udbrede viden til alle danske erhvervsskoler om, hvordan de kan styrke den faglige stolthed, og hvordan erhvervsskolerne gør deres undervisning og vejledning mest attraktiv i forhold til læring og trivsel,” siger lektor og projektleder Jeppe Egendal fra VIA University College i en nyhed på Tietgenfondens hjemmeside.
Projektet støttes med fire millioner kroner af Tietgenfonden.
Ny promenade binder Thyborøn sammen
’Den maritime forbindelse i Thyborøn’ er navnet på en promenade, der bliver første led i gennemførelsen af en udviklingsplan for Thyborøn. Målet er at forbinde havnen, attraktionsområdet og diget med et nyt strøg, som gør det lettere at komme rundt til og mellem de oplevelser, byen byder på.
Projektet udspringer af to planer: Dels en udviklingsplan for vestkysten fra 2018, der udpeger Thyborøn som ét af 18 stærke feriesteder, og dels en strategisk-fysisk udviklingsplan for Thorsminde-Thyborøn fra 2020, som beskriver ’Åbningstrækket’, promenaden er en del af.
Åbningstrækket er et projekt til i alt 10 millioner kroner, og ifølge en pressemeddelelse fra Realdania bidrager den filantropiske forening med fem millioner kroner, mens det resterende beløb finansieres af henholdsvis Fonden Thyborøn og Lemvig Kommune.
”Udviklingsplanerne for vestkysten sætter ambitiøse mål for udviklingen af vestkystens feriesteder frem mod 2025. Her vil promenaden i Thyborøn bidrage til i højere grad at forløse det store potentiale, som byen har som feriested ved at forbinde nogle af de mange oplevelser, som byen tilbyder,” siger Henrik Lund, der er projektchef i Realdania.
Socialt liv i svømmeklubber skal forbedres
Næsten alle børn går til svømning på et tidspunkt i deres liv. Det ses på medlemstallet i SvømDanmark (tidligere Dansk Svømme Union), hvor 140.000 børn under 13 år hvert år dyrker vandaktiviteter i en svømmeklub.
Desværre har SvømDanmark en stor udfordring: Når organisationen taler med sine børnemedlemmer i klubberne, lyder meldingen, at børnene ønsker sig mere klubliv. Helt konkret svarer de, at de ikke føler sig som en del af klubben, og at det sociale miljø burde være bedre.
Det er ifølge en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside baggrunden for, at fonden netop har valgt at støtte et projekt fra SvømDanmark, som i samarbejde med udvalgte svømmeklubber de næste tre år vil undersøge klublivet og igangsætte nye initiativer for at styrke det.
”Det er med stor glæde, at vi kan fortælle, at SvømDanmark har modtaget 3,2 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden til projekt ’Vores Klub’, der har til formål at forbedre klublivet for børn i svømmeklubber i hele landet. Det er rigtig vigtigt, fordi vi ved, at vores svømmeskolemedlemmer siger, at der er et stort potentiale for mere klubliv i de danske svømmeklubber,” siger SvømDanmarks direktør Allan Nyhus.
Projektet igangsættes i juli i år og afsluttes i juni 2026.
Kvart million til forsker i trådløs kommunikation
Vi slutter oversigten over ugens uddelinger hos Spar Nord Fonden, som har uddelt sin forskningspris på 250.000 kroner til Anders Ellersgaard Kalør. Han får prisen for sit ph.d.-projekt og sin forskning inden for trådløs kommunikation, hvor han bidrager med løsninger på problemstillinger, der baner vej for fremtidens brug af robotteknologi.
”I Danmark bygger vi vores samfund på viden, og det er helt åbenlyst vigtigt, at vi husker at sætte pris på de mange dygtige forskere, som hver dag er engageret og passioneret omkring deres arbejde. De bidrager på den lange bane til vores alle sammens hverdag – indirekte eller direkte – også selvom vi ikke nødvendigvis lægger mærke til det. Dén indsats vil vi med forskningsprisen gerne hylde,” siger Bo Uggerhøj, der er fondsdirektør hos Spar Nord Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Anders Ellersgaard Kalørs forskning har resulteret i flere end 30 artikler til feltets bedste internationale konferencer og journaler, og han er blevet inviteret til at præsentere sit ph.d.-projekt for blandt andre den tyske rumfartsorganisation DLR.
Prisoverrækkelsen skete ved Aalborg Universitets årsfest i Aalborg Kongres Kultur Center.