’Vokser Sammen Prisen’.
Sådan lyder navnet på en ny pris indstiftet af den kun to år gamle erhvervsdrivende fond Familien Hansens Fond. Prisen er en ekstraordinær bevilling i de år, hvor Familien Hansens Fond laver et særligt godt resultat, hvilket var tilfældet i regnskabsåret 2023.
”Den overordnede tanke med prisen er, at når det går godt i fonden, skal det også gå godt for modtagerne,” forklarer Familien Hansens Fond i en pressemeddelelse.
Første modtager af prisen er rådgivningscentret Headspace i Horsens. Headspace er et anonymt og gratis sted, hvor unge mellem 12-25 år kan henvende sig og tale med rådgivere om alt det, der kan være svært i livet i den alder.
Prisoverrækkelsen fandt sted forleden dag i Headspaces lokaler i Horsens, hvor centerchef Susanne Mathiesen og tidligere statsminister og stifter af Headspace Danmark Poul Nyrup Rasmussen modtog donationen på 150.000 kroner samt en statuette.
”Det er et vigtigt og meget relevant område, da der er flere og flere unge, der får ondt i livet på den ene eller anden måde. Familien Hansens Fond er både glad og stolt over at støtte så vigtig en indsats,” siger Janni Hansen, der sammen med sin mand Per har stiftet Familien Hansens Fond.
Fra stald til samlingspunkt for elever og medarbejdere
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til Sønderjylland, nærmere bestemt til Aabæk Efterskole tæt ved Aabenraa, som netop har modtaget en donation på 20 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Pengene skal bruges til at forvandle Aabæk Efterskoles hovedbygning til et samlingshus for elever og medarbejdere.
”Vores hovedbygning er i sin tid bygget som en stald og ikke som en efterskole med 90 elever. Derfor har det længe været vores højeste ønske at bygge om, så hovedbygningen bliver et mere naturligt samlingspunkt for elever og lærere. Nu kan vi endelig gå i gang, fordi Den A.P. Møllerske Støttefond atter har doneret et stort millionbeløb til skolen,” siger Aabæk Efterskoles forstander Thomas Frickmann i en pressemeddelelse fra skolen.
Ombygningen bliver gennemført i etaper, og målet er, at den nye hovedbygning står klar i slutningen af 2026.
Projektet kommer til at koste godt 35 millioner kroner. Aabæk Efterskole har selv sparet 15 millioner kroner op.
Vil inspirere studenter til faglærte karriereveje
Vi bliver i Jylland med nyheden om, at Uddannelsescenter Holstebro (UCH) har modtaget 1,4 millioner kroner fra Tietgenfonden til et projekt kaldet ’Hånd om generation ufaglært’.
I lyset af Arbejderbevægelsens Erhvervsråds fremskrivninger, der forudser en mangel på 99.000 faglærte i Danmark inden 2030 og et overskud på 59.000 ufaglærte arbejdere uden beskæftigelse, retter UCH i projektet fokus mod denne voksende udfordring. Det sker blandt andet med en styrket indsats overfor gymnasieelever, der endnu ikke har trådt den faglærte sti.
”På UCH gør vi allerede en stor indsats for at imødekomme erhvervslivets efterspørgsel på flere faglærte, men med støtten fra Tietgenfonden kan vi nu gå et spadestik dybere, og arbejde endnu mere målrettet med at inspirere flere gymnasieelever til at vælge en fremtid som faglært,” siger udviklingschef på UCH Kirsten Skov Bertelsen i en nyhed på Tietgenfondens hjemmeside.
Vi mener, at gymnasieelever også skal præsenteres for erhvervsuddannelser som en attraktiv karrierevej efter gymnasiet
Julie K. Madsen – Formand, Erhvervsskolernes Elevorganisation
Det konkrete mål med projektet er, at 30 rollemodeller uddannes til at formidle deres faglige erfaringer og overtage undervisningen for 2.300 elever på de deltagende gymnasier på udvalgte dage. Visionen er, at det udbredes nationalt til inspiration for gymnasieelever på tværs af hele landet.
Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) bliver en aktiv medskaber i projektet.
”Vi mener, at gymnasieelever også skal præsenteres for erhvervsuddannelser som en attraktiv karrierevej efter gymnasiet. Vi glæder os til at bidrage til ‘Hånd om generation ufaglært’, så vi sammen med UCH kan sikre, at gymnasieelever træffer informerede valg om deres uddannelse og fremtid," siger Julie K. Madsen, der er formand for EEO.
Sikrer pasning af voldsudsattes kæledyr
En ny bevilling fra Qato Fonden på en kvart million kroner sikrer akut nødpasning af voldsudsatte kvinders kæledyr, når kvinderne kommer på krisecenter. Projektet er et samarbejde mellem Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og Dyrenes Beskyttelse.
Ifølge en pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse er kæledyr for mange voldsudsatte kvinder en stopklods for, at de og deres børn kan bryde fri af volden. Kvinderne har ofte ikke mulighed for at få deres kæledyr med, og de frygter for, hvad der kan ske med dyrene, når de efterlades hos en voldsudøver.
Når kvinden og hendes børn ved, at deres kæledyr er i sikkerhed, kan de bedre koncentrere sig om opholdet på krisecentret og den proces, som det er at blive fri af volden
Laura Kirch Kirkegaard – Direktør, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK)
”Det kan være et stort skridt at forlade en voldelig partner og søge hjælp og beskyttelse på et krisecenter. En væsentlig barriere for at tage skridtet kan ofte være, at familiens kæledyr ikke kan komme med. Når kvinden og hendes børn ved, at deres kæledyr er i sikkerhed, kan de bedre koncentrere sig om opholdet på krisecentret og den proces, som det er at blive fri af volden,” siger Laura Kirch Kirkegaard, der er direktør i LOKK.
Antallet af kvinder og børn, der søger beskyttelse på et krisecenter, er steget støt over de seneste fem år. Sidste år var tallet knap 3.000, fremgår det af pressemeddelelsen.
Udvikler ny medicin mod resistente bakterier
Vi fortsætter til forskningens verden, hvor professor Håvard Jenssen fra Roskilde Universitet modtager 13 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Pengene går til et forskningsprojekt, der kan føre til nye behandlinger af bakterieinfektioner, som er resistente over for lægemidler.
FN forudsiger, at op imod 10 millioner mennesker på verdensplan i 2050 årligt vil dø på grund af bakterieinfektioner, der er resistente over for medicin. Derfor er udviklingen af nye lægemidler og behandlingsformer utrolig vigtig, pointeres det i en pressemeddelelse fra Roskilde Universitet.
I det nye forskningsprojekt vil Håvard Jenssen undersøge nogle særlige proteiner, såkaldte antimikrobielle peptider, med henblik på at opdage ny medicin. Antimikrobielle peptider er små proteiner, der findes i alle levende organismer. De findes også i vores immunceller og er blandt andet en komponent i sved, spyt og på huden.
”Forskere har længe vidst, at en nøgle til at løse dette problem kan være at forstå, hvordan visse antimikrobielle peptider, som er til stede i de fleste arter på jorden, fremmer immuniteten. Disse peptidmolekyler er blevet studeret i årtier med henblik på at bane vejen for nye lægemidler – men uden succes,” siger Håvard Jenssen i pressemeddelelsen.
Vil give børn og unge oplevelser i naturen
Vi slutter hos Trygfonden, som netop har doneret knap 638.000 kroner til landsforeningen Natur & Ungdom. Pengene går til et pilotprojekt, der skal give flere børn og unge oplevelser i naturen.
Børn kommer mindre ud i naturen end tidligere på trods af, at undersøgelser viser, at ønsket hos mange børn og forældre er det stik modsatte. Men ifølge en nyhedsmail fra Trygfonden er problemet ofte, at familierne mangler tid og inspiration til, hvad man kan lave udendørs.
Med donationen vil Landsforeningen Natur & Ungdom etablere et tilbud i tilknytning til børnehaver, friskoler og SFO’er, hvor man kan ’gå til natur’. Tilbuddet skal hjælpe forældre til at give deres børn et forhold til naturen og de mange aktiviteter, man kan lave i det fri.
I første omgang etableres et samarbejde med fire børnehaver, to SFO’er og to friskoler om tilbuddet ’Naturpatruljen’.