Det var bestemt ikke en nem opgave, som Realdania kastede sig over, da bestyrelsen i efteråret 2019 vedtog en ny investeringsstrategi og satte fokus på investeringer, der kunne fremme foreningens mission om at skabe ’livskvalitet i det byggede miljø’.
Og samtidig nedfældede et specifikt mål om, at fem procent af den kommercielle investeringsformue med udgangen af 2026 skal være placeret i de missionsrettede investeringer (MRI).
Det mener Kenneth Lillelund Winther, investeringsdirektør i den filantropiske forening Realdania.
For ifølge ham er det en langsommelig og svær proces at arbejde med MRI, når man som Realdania stiller krav om et markedslignende økonomisk afkast på investeringerne. Til gengæld er han ret overbevist om, at foreningen når i mål med de fem procent. For lige nu går det i den rigtige retning.
”Det går rigtig godt. Vi er stadig i den tidlige del med missionsrettede investeringer, og det er fortsat lidt svært at finde investeringer, der opfylder vores mission, men vi er godt på vej, og det er realistisk, at vi når de fem procent,” siger Kenneth Lillelund Winther.
Med udgangen af 2023 lå markedsværdien af Realdanias investeringer inden for MRI på 842 millioner kroner, og med en kommerciel investeringsformue på 26,7 milliarder kroner når andelen dermed op på 3,2 procent.
Derudover lå værdien af de ikke-kaldte investeringstilsagn inden for MRI, hvor Realdania har forpligtet sig til at indskyde investeringsmidler ved anmodning, på 592 millioner kroner.
”Hvis vi lægger begge tal sammen, kommer vi op over fem procent, men vi måler kun på investeringerne, og der er vi nået op på godt tre procent,” konstaterer Kenneth Lillelund Winther.
Egen mission udfordrer
Før 2020 havde Realdania en skarp opdeling mellem den filantropiske mission og den investeringsmæssige mission. Det betød, at der kunne opstå modstrid mellem de dagsordner, som Realdania arbejdede for på uddelingssiden og de investeringer, som var grundlaget for uddelingerne.
Men efter den nye investeringsstrategi for alvor blev præsenteret for offentligheden, er det gradvist lykkedes at finde flere investeringsprojekter, der flugter med de filantropiske formål.
I 2021 var det forventningen at nå op på MRI-investeringer for 400 millioner kroner – svarende til 1,6 procent af investeringsformuen inden årets udgang.
Med de nuværende 3,2 procent går det fremad – men langsomt.
Ifølge Kenneth Lillelund Winther er det de snævrere rammer for MRI, der gør arbejdet vanskeligt. Realdania definerer missionsrettede investeringer som en specialiseret form for impact-investeringer. Fordi MRI adskiller sig fra gængse impact-strategier ved at indsnævre investeringens ønskede effekt tættere til Realdanias mission.
Der findes ikke kapitalfonde, hvor vi kan købe for 100 millioner kroner Realdania-strategi
Kenneth Lillelund Winther – Investeringsdirektør, Realdania
”Den største udfordring er netop vores egen mission, for der findes ikke kapitalfonde, hvor vi kan købe for 100 millioner kroner Realdania-strategi. Så vi skal selv finde produkter, som passer til vores mission, og det er en større proces, hvor vi både skal identificere mulige investeringer og arbejde tæt sammen med vores filantropiafdeling,” siger Kenneth Lillelund Winther.
To nye investeringer
Den strategiske ramme for MRI tager afsæt i Realdanias filantropistrategi, som er bygget op omkring seks filantropiske mål. Derudover har filantropistrategien udpeget seks af de 17 verdensmål, som er særlig relevant for Realdanias arbejde og det byggede miljø.
For at sikre, at de missionsrettede investeringer understøtter Realdanias mission, bidrager til effekt på minimum et af Realdanias seks filantropiske mål eller et af de seks verdensmål, som foreningens arbejde understøtter, godkendes alle MRI af direktionen ud fra såvel principper for filantropiske bevillinger som principper for investeringsbeslutninger.
Så sent som i sidste uge slap endnu to nye missionsrettede investeringer gennem nåleøjet. Her offentliggjorde Realdania to MRI i henholdsvis genanvendelse af plastik og startup-virksomheder med fokus på løsninger til den grønne omstilling.
”Begge temaer har vi identificeret som havende medvind både i investeringskredse og via taksonomien i EU,” siger Kenneth Lillelund Winther.
Den ene investering i Infinity Recycling Circular Plastics Fund I handler om at genanvende og omdanne plastikaffald til råolie, polymer eller voks, hvor fonden vil investere i virksomheder, der arbejder med avancerede løsninger med fokus på produktion af plastik af høj kvalitet cirkulært.
”Fonden har som mål at lave kapitalinvesteringer i storskala-anlæg,” fortæller Kenneth Lillelund Winther.
Den anden investering understøtter den nystartede danske kapitalfond The Footprint Firm Fund I, der ønsker at gøre en forskel i forhold til at få flere bæredygtige løsninger på markedet.
”Begge fonde er såkaldte EU artikel 9 fonde, der har konkrete bæredygtighedsmål, de skal leve op til – ud over afkast,” forklarer han.
Trecifret millionbeløb
De to nye missionsrettede investeringer er begge illikvide investeringer, hvor størsteparten er ikke-kaldte investeringstilsagn.
”Vi oplyser ikke tal på enkelte investeringer, men de to slået sammen udgør et trecifret millionbeløb i danske kroner,” fortæller Kenneth Lillelund Winther.
Realdanias MRI:
- Infinity Recycling (Private Equity cirkulær økonomi)
- Foot Print (Impactfond startup-selskaber løsninger til grøn omstilling)
- Patrizia Sustainable Communities (ejendomsfond reduktion af CO2 i bygninger)
- Norsk Gjenvinning via Summa Circular (aktier)
- Polestar (kreditfond cirkulær økonomi)
- Redaptive via Linse Capital (finansiering af energirenovering)
- A/O Built Technologies (venture Proptech)
- Closed Loop Leadership (Private Equity cirkulær økonomi)
- Building Ventures (venture Proptech)
- Navitas (venture Proptech)
- NN IP (børsnoterede aktier)
- NinetyOne (børsnoterede aktier)
- SUSI (finansiering af energirenovering)
De nye investeringer lagt sammen med de i forvejen ikke-kaldte investeringstilsagn og flere mulige MRI de næste par år giver ham en tro på, at målet om de fem procent nås.
”Ikke alle kapitalforvaltere kalder alle midler op, som vi har givet tilsagn om, at de må trække, derfor måler vi også kun på de direkte investeringer, men vi har snart så mange missionsrettede investeringer, så jeg har tiltro til, at vi når op på de fem procent,” siger han.
Vanskeligt at måle effekt
Realdania arbejder med to aktivklasser inden for MRI – de tematiske, hvor investeringerne understøtter centrale problemstillinger i de seks verdensmål – og de målrettede med en tættere sammenhæng til den filantropiske mission. Og både globalt og nationalt.
”For nu er vi primært engageret globalt og tematisk, men ambitionen er gradvist at blive mere national og mere målrettet i forhold til de missionsrettede investeringer, men indtil nu er det lykkedes os tre gange at lave målrettede investeringer,” siger Kenneth Lillelund Winther.
Ud over vanskelighederne med at finde målrettede missionsrettede investeringer peger han på effektmåling som en anden udfordring ved MRI.
”Måling af effekt – den filantropiske impact - er vanskelig, blandt andet fordi alt ikke kan måles og vejes, men effektmåling er vigtigt for at se, om vores investeringer gør nytte,” siger han.
Realdania har en ambition om at dele viden i forhold til MRI og vil gerne bidrage til, at der kommer bedre redskaber til måling af investeringernes effekt. Første skridt på den vej var et nyt rammeværk, som Realdania indførte sidste år med det formål systematisk at måle og rapportere den filantropiske effekt af de missionsrettede investeringer.
Rammeværket er udviklet i samarbejde med den danske konsulentvirksomhed The Footprint Firm og tager udgangspunkt i internationalt anerkendte standarder og opgørelsesmetoder, og effekten defineres med udgangspunkt i EU’s taksonomier for henholdsvis klima- og miljømæssig bæredygtighed samt social bæredygtighed.
Det jeg kan konstatere lige nu er, at det går godt, og at hver gang vi lægger ressourcer i det, øger vi vores missionsrettede investeringer
Kenneth Lillelund Winther – Investeringsdirektør, Realdania
Alle investeringer vurderes ud fra tre trin: ’Bidrager væsentligt til missionen – positiv impact’, ’gør ikke væsentlig skade’ og ’opfylder Realdanias politik for samfundsansvar’. Derudover var der til den første afrapportering valgt fire overordnede impact-temaer; drivhusgasser, cirkularitet, energi og understøttende teknologi.
Målet er, at rapporten skal udkomme en gang om året.
Ny strategi fra 2027
Trods udfordringerne ser Realdania missionsrettede investeringer som en måde, hvorpå der kan skabes endnu mere filantropi for pengene. Som et ekstra værktøj til at skabe en positiv forandring i forhold til foreningens mission.
Men det er et nyt og umodent område, og Kenneth Lillelund Winther kan da heller ikke spå om, hvad der kommer til at ske, når den nuværende investeringsstrategi udløber, og en ny syvårig investeringsstrategi for 2027-2033 skal vedtages.
”I 2026 skal vi gøre status, kigge på om markedet er blevet mere modent, om vi er blevet mere modne, og så er det op til bestyrelsen at beslutte, om de fem procent er den rigtige afvejning. Det jeg kan konstatere lige nu er, at det går godt, og at hver gang vi lægger ressourcer i det, øger vi vores missionsrettede investeringer,” siger Kenneth Lillelund Winther.