Undervisningsaktiviteter på Jels Planetarium. Et Power to X-formidlingsforløb på Energimuseet i Bjerringbro. Silkeborg Museums udstilling af Tollundmanden. Bestræbelser på at gøre landbrug mere bæredygtige. Og ny belysning på fodboldbaner.
Alle er eksempler på projekter, som de seneste tre år har fået del i alt 174,9 millioner kroner fra en forholdsvis ny og for mange stadig ukendt aktør på det filantropiske danmarkskort, Norlys Vækstpulje.
Siden Norlys Vækstpulje første gang uddelte støtte i slutningen af 2020, har 2.264 projekter modtaget en økonomisk håndsrækning fra puljen – især i Jylland. Ifølge Niels Rousing Vendelboe, der sidder i den andelsejede energi- og telekoncern med ansvar for vækstpuljen, er der i uddelingerne især fokus på at støtte digitalisering og grøn omstilling.
”Norlys Vækstpulje har rod i fusionen i 2019 mellem SE og Eniig. Her aftalte parterne at oprette en pengepulje, som var en videreførsel af en pulje, der tidligere havde været i SE. Norlys er en andelsvirksomhed, og fællesskaber er vores afsæt – og formålet med Norlys Vækstpulje er netop at bidrage til at udvikle og støtte fællesskaber. Samtidig har puljen som mål særligt at støtte projekter om digitalisering og grøn omstilling, som går hånd i hånd med kerneforretningen,” forklarer Niels Rousing Vendelboe.
Den typiske ansøger om støtte er et fællesskab, for eksempel en lokal forening, der arbejder med digitalisering eller grøn omstilling.
”Til gengæld støtter vi ikke os selv. Man kan for eksempel ikke få støtte til at købe grøn strøm hos Norlys. Vi fodrer ikke hunden med dens egen hale,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Fra Brønderslev til grænsen
Ifølge Niels Rousing Vendelboe er der en fordelingsnøgle for puljen, som indebærer, at omkring 80 procent af de uddelte midler fordeles ud over ejerkredsens geografi, der groft sagt går fra Brønderslev i Nordjylland til den dansk-tyske grænse i Sønderjylland – minus primært mindre dele af øst- og vestkysten.
”De sidste cirka 20 procent af midlerne er allokeret til resten af landet og går til forskning, udvikling og innovative ideer,” siger Niels Rousing Vendelboe.
På Norlys’ hjemmeside er fordelingen mellem ”ejergeografien” og resten af Danmark formuleret på denne måde:
”Norlys Vækstpulje er primært til for vores 800.000 andelshavere, men vi støtter også gerne projekter uden for vores ejergeografi, hvis de fremmer den grønne omstilling i en bredere forstand.”
Den røde tråd i de flere end 2.000 projekter, som har fået penge fra puljen siden slutningen af 2020, har været, at ansøgerne er lokalt drevne fællesskaber, og at de støttede projekter bidrager til fællesskaber
Niels Rousing Vendelboe – Ansvarlig for Norlys Vækstpulje, Norlys
Niels Rousing Vendelboe understreger, at en stor del af det geografiske område, der er omfattet af ejerkredsens geografi, er ”lokalsamfund og landsbyer ude på landet”, hvor der, som han udtrykker det, ”typisk er et godt foreningsliv og en stor initiativrigdom”.
”Den røde tråd i de flere end 2.000 projekter, som har fået penge fra puljen siden slutningen af 2020, har været, at ansøgerne er lokalt drevne fællesskaber, og at de støttede projekter bidrager til fællesskaber. Eksempelvis har vi givet støtte til mange forsamlingshuse, der trængte til en kærlig hånd i form af for eksempel nye vinduer eller installation af en varmepumpe. Vi har også givet penge til mange idrætsforeninger, for eksempel til nye baner eller træningsbanebelysning, og vi har støttet kunst- og kulturliv på blandt andet teatre ved eksempelvis at finansiere omstilling af scenelys til LED-belysning,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Flest penge til idræts- og kulturliv
- Når man ser på de hidtil uddelte midler, er den største post idræts- og kulturlivet, som har fået 61,9 millioner kroner. Det er jo områder, som mange fonde allerede støtter. Hvad er grunden til, at også I mener, det er særligt vigtigt at støtte idrætten og kulturen i Danmark?
”Det skyldes hovedformålet om at støtte fællesskaber. Inden for idrætten og kulturen har vi fået mange gode ansøgninger, hvor vi har kunnet støtte fællesskaber og samtidig støtte grøn omstilling og/eller digitalisering,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Opgørelsen over, hvad de hidtidige knap 175 millioner kroner er gået til ved foreløbig 10 uddelingsrunder, viser, at posten ’foreningslivet’ med 57,2 millioner kroner kommer ind på 2. pladsen lige efter idræts- og kulturlivet. Dernæst følger ’andre former for fællesskaber’, ’andre almenvelgørende formål’ og ’innovative ideer’.
Da vi skabte Norlys Vækstpulje, var det med det klare formål at sætte præg på samfundet omkring os og gøre en håndgribelig forskel for vores andelshavere
Jens Erik Platz – Formand, Norlys a.m.b.a.
Nederst på opgørelsen ligger ’ideer, der skaber nye arbejdspladser’, ’uddannelse’ og ’forsknings- og formidlingsprojekter’.
”Da vi skabte Norlys Vækstpulje, var det med det klare formål at sætte præg på samfundet omkring os og gøre en håndgribelig forskel for vores andelshavere. Når jeg ser ned over listen af projekter, vi har støttet, så kan jeg konstatere, at vi har gjort lige netop det, hvad enten det har været med 2.000 kroner til petanquebaner ved Tinglev eller samlet 1,5 millioner kroner til Klimafonden Skives arbejde med at gøre landbrug mere bæredygtige,” siger Jens Erik Platz, der er formand for Norlys a.m.b.a., i en pressemeddelelse udsendt af Norlys lige før nytår.
Ifølge Niels Rousing Vendelboe har Norlys Vækstpulje en klart formuleret uddelingspolitik, som er blevet udarbejdet af bestyrelserne i fire delområder. De samme fire bestyrelser evaluerer uddelingspolitikken én gang om året.
”Det er også bestyrelserne, som vurderer de indkomne ansøgninger inden for det pågældende geografiske område ved tre runder om året. Dermed sikrer vi, at der er et lokalt kendskab, når pengene deles ud,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Bestyrelserne er valgt af a.m.b.a.-repræsentantskabet, altså ejerkredsen, som er Norlys’ øverste myndighed.
Vil hæve kendskabsgraden
- Hvad gør I for at fortælle om muligheden for at søge og for dermed at få mange ansøgninger?
”Hidtil har vi gjort det, at vi halvanden måned før hver ansøgningsfrist kører kampagner i lokalområderne i lokale trykte medier samt på Facebook og LinkedIn. Derudover sender vi på bagkant af uddelingsmøderne pressemeddelelser ud i lokalområderne om hvilke projekter, vi har valgt at støtte,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Om Norlys og Norlys Vækstpulje
- Energi- og telekoncernen Norlys leverer energi, ladestandere, internet og tv til flere end 1,7 millioner husstande og virksomheder.
- 3.500 medarbejdere i primært Silkeborg, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København.
- Norlys er ejet af 800.000 andelshavere.
- Norlys Vækstpulje blev til, da SE og Eniig i 2019 gik sammen og skabte Norlys.
- Siden slutningen af 2020 har puljen i alt støttet 2.264 projekter og initiativer med 174,9 millioner kroner.
- Vækstpuljen uddeler penge tre gange om året.
- Læs mere om puljen på Norlys’ hjemmeside.
Han lægger ikke skjul på, at han godt er klar over, at kendskabet til Norlys Vækstpulje er temmelig begrænset, hvis man ser bort fra de 800.000 andelshavere. Men det skal der gøres noget ved – gerne allerede i år.
”I øjeblikket arbejder vi på en kampagnestrategi for 2024 og fremover, hvor målet er, at vi skal forsøge at hæve kendskabsgraden til puljen,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Hvor mange penge, der bliver at søge om det kommende år, besluttes af Norlys’ repræsentantskab på det årlige repræsentantskabsmøde i april på baggrund af energi- og telekoncernens performance.
”Indtil videre har der hvert år fra april til april været 50 millioner kroner at dele ud, men før til april véd vi ikke, hvad vi har at gøre godt med det kommende år,” siger Niels Rousing Vendelboe.
Næste ansøgningsfrist til Norlys Vækstpulje er fredag den 1. marts.