Intentionerne var ikke til at tage fejl af, da topledelsen i Østifterne sidste år i Fundats fortalte om den filantropiske forenings styrkelse og modernisering af det demokratiske system.
”Vi ønsker at gå all in på medlemsdemokrati her i Østifterne. Vi synes selv, vi har en dejlig forening, og vi vil gerne have en stor opbakning fra vores medlemmer. Via vores direkte henvendelser til medlemmerne håber vi, at medlemmerne får bedre kendskab til foreningen, og at flere dermed får lyst til at engagere sig,” lød det blandt andet fra bestyrelsesformand i Østifterne Erling Bech Poulsen.
Moderniseringen indbefatter at supplere traditionelle avisannoncer med målrettede breve og mails til medlemmerne, når der skal vælges medlemmer til foreningens øverste myndighed, delegeretforsamlingen. Derudover er det besluttet at indføre digital afstemning ved de årlige valg, som går på skift i hver af de fem regioner.
Men tilsyneladende er det sværere end som så for Østifterne at få opfyldt ønsket om at engagere flere af de 300.000 medlemmer i foreningsdemokratiet.
Ved det første valg, hvor de nye tiltag blev taget i brug, i Region Midtjylland i april 2023 meldte kun tre selvopstillere sig på banen. Da der var delegeretpladser til alle tre, endte valget i Region Midtjylland som et fredsvalg, og der blev dermed ikke lejlighed til at få premiere på den digitale afstemning.
Vi havde meget gerne set, at der var kommet flere selvopstillere
Lars Suhr Olsen – Direktør, Østifterne
Og ved det netop overståede valg til delegeretforsamlingen i Region Syddanmark endte det igen med fredsvalg. Kun ét medlem, Jonas M. Hoeck, havde ved fristens udløb den 1. marts meldt sig som selvopstiller, og han snupper dermed den ottende plads ved siden af de syv nuværende delegerede, som alle genopstiller.
Direktør i Østifterne Lars Suhr Olsen lægger ikke skjul på, at han havde håbet på et noget større antal selvopstillere både i Region Midtjylland og i Region Syddanmark.
”Det er ikke tilfredsstillende, at vi nu to år i træk har haft så få selvopstillere blandt vores medlemmer, at der ikke har været behov for kampvalg. Vi havde meget gerne set, at der var kommet flere selvopstillere,” fastslår Lars Suhr Olsen.
Har skruet ned for antallet af stillere
Op til valget i februar i år i Region Syddanmark var Østifterne ifølge direktøren blevet advaret om, at det er ”en svær region at mobilisere i”.
”Det tog ikke modet fra os, og vi satte mange ting i værk. Den 1. februar sendte vi mails og breve ud til alle, der er forsikret i Privatsikring og bor i Region Syddanmark, vi satte annoncer i de regionale dagblade og lavede et stort opslag på vores hjemmeside. Derudover lagde vi i løbet af februar ikke færre end ni forskellige opslag på sociale medier rettet mod borgerne i Region Syddanmark. Det affødte et par henvendelser fra interesserede, men der var kun én, der kom i mål med at skaffe de fornødne stillere,” siger Lars Suhr Olsen.
Antallet af fornødne stillere, altså personer, der anbefaler den enkelte kandidats kandidatur, er 10. De skal alle være medlemmer af foreningen i den pågældende valgkreds.
Hvor foreningen i de tidligere vedtægter havde en bestemmelse om, at hver kandidat for at stille op til Østifternes delegeretforsamling skulle finde mindst 25 stillere, blev kravet ifølge Lars Suhr Olsen sat ned til 10 netop for at gøre det ”overskueligt” at leve op til.
Svært at mobilisere travle unge
Lars Suhr Olsen vurderer, at der især er én primær grund til, at så få medlemmer tilsyneladende ønsker at få indflydelse i delegeretforsamlingen.
”Vi sidder med et billede af, at det er ganske svært at mobilisere yngre mennesker, fordi de har meget travle liv med børn og job og måske derfor ikke overskud til at gå ind i demokratiske foreninger. Det er en udfordring, vi ikke står alene med – det samme oplever man i vandværker, elselskaber og grundejerforeninger,” siger Lars Suhr Olsen.
Vi sidder med et billede af, at det er ganske svært at mobilisere yngre mennesker, fordi de har meget travle liv med børn og job og måske derfor ikke overskud til at gå ind i demokratiske foreninger
Lars Suhr Olsen – Direktør, Østifterne
- Er der blandt jeres medlemmer den fornødne viden om dels konditionerne for at stille op, dels at der i det hele taget er mulighed for at stille op til delegeretforsamlingen?
”Det har vi jo skrevet til dem. Medlemmer i Region Syddanmark med forsikringer i Privatsikring har alle fået en specifik mail, hvor vi redegør for muligheden for at lade sig opstille. Vi mener ikke selv, at man kan klandre vores informationer. I mailen var der også en klar opfordring til at kontakte os, hvis man havde yderligere spørgsmål. Der er tilsyneladende bare en hurdle i at bruge tid på at kontakte mulige stillere og at finde ud af, hvem der er medlemmer og dermed potentielle stillere. Unge mennesker, der er vant til at bruge sociale medier, kunne sikkert finde stillerne derigennem, men hvis de unge ikke synes, de har tid og overskud til at stille op, er det måske lige dér, kæden springer af,” siger Lars Suhr Olsen.
Vil overveje at holde valgmøder
I kølvandet på valget i Region Syddanmark er det blevet besluttet at lave en grundig evaluering i efteråret, hvor Østifterne ifølge direktøren måske samtidig kan finde på nogle flere tiltag for at mobilisere interessen fremover.
”Vi skal blandt andet diskutere, om vi skal overveje at holde valgmøder eller lignende. Vi troede, at det var nemmere for medlemmerne at sidde foran pc’en derhjemme og gøre det hele, men vi må jo konstatere med kun én selvopstiller, at vi ikke er kommet i mål,” siger Lars Suhr Olsen.
Han ser ikke for sig, at evalueringen medfører, at Østifterne vil reducere antallet af stillere yderligere.
”Hvis man virkelig interesserer sig for at komme ind i vores delegeretforsamling, burde det være en overskuelig størrelse at finde 10 stillere,” mener Lars Suhr Olsen.
Når der i 2025 næste gang skal vælges medlemmer til Østifternes delegeretforsamling, er det i Region Sjælland. Her bliver der under alle omstændigheder kampvalg, oplyser direktøren.
”For nærværende har vi nemlig flere delegerede, end der fremadrettet er plads til i Region Sjælland. Antallet af pladser er udmålt i forhold til, hvor mange medlemmer vi har i hver region, og grundet en vækst især i regionerne i Jylland de senere år skal der fremover vælges to færre delegerede fra Region Sjælland,” forklarer Lars Suhr Olsen.
Østifterne er ikke den eneste filantropiske forening, der har vanskeligheder ved at finde selvopstillere blandt medlemmerne. Som Fundats kunne fortælle i en artikel i november 2023, aflyste Realdania kampvalgene i både Syd- og Sønderjylland og Nordjylland, efter at henholdsvis nul og én selvopstillere havde meldt sig.
Fakta om den uddelende forening Østifterne
- Stiftet i år 2000, da Nykredit-koncernen købte Østifterne Forsikring.
- Har knap 300.000 medlemmer, som enten er kunder i Privatsikring eller kunder i Gjensidige, hvis kundeforholdet er etableret via et selskab i Nykredit-koncernen.
- Østifternes øverste myndighed er delegeretforsamlingen, der består af 35 delegerede, som vælges af og blandt foreningens medlemmer. Der er valg hvert år i én af landets fem regioner på skift.
- Østifterne ledes af en bestyrelse, der er valgt blandt de delegerede. Formand for bestyrelsen er gårdejer Erling Bech Poulsen. Den daglige ledelse varetages af direktør Lars Suhr Olsen.
- Østifterne blev i efteråret 2023 grenspaltet i to sideordnede foreninger: Østifterne Skadeforebyggelse f.m.b.a. og Østifterne Almennyttig f.m.b.a. Det skete ifølge Lars Suhr Olsen for at skabe synlighed om, hvor meget der gives til almennyttige formål, og hvor meget der gives i tilskud til medlemmers anskaffelse af skadeforebyggende udstyr. Det er de samme personer, der er delegerede i begge foreninger, samme bestyrelse og samme direktion.