Der blev ikke kun kippet med flaget, da Fundats i sidste uge i anledning af Novo Nordisk Fondens 100-års jubilæum interviewede professor Anker Brink Lund, direktør i Carlsbergfondet Lasse Horne Kjældgaard og interesseorganisationen Danske Universiteters direktør Jesper Langergaard om Novo-fondens indflydelse på samfundet og den danske forskning.
Især Anker Brink Lund dryppede malurt i jubilæumsbægeret. Fondseksperten fra Copenhagen Business School betonede blandt andet, at Novo Nordisk Fonden qua sin størrelse må acceptere det, han kaldte ’Pippi Langstrømpe-princippet’ – at ”man, når man er stor og stærk, samtidig skal være sød og rar og hjælpe de mindre”.
Anker Brink Lund understregede, at han ser frem til Magtudredningen 2.0 i relation til, at ”man altid skal holde øje med de store.”
”Novo Nordisk Fonden skal ikke have favør, og har de det, skal det frem i lyset. Men omvendt skal de heller ikke skydes noget i skoene, bare fordi de er store,” sagde professoren.
Og han stillede spørgsmålet, om Novo Nordisk Fonden ”medvirker til at skævvride forskningen, så vi bliver verdensmestre i metabolisme, mens vi misser en masse andre vigtige områder”, hvilket han også håber bliver undersøgt som en del af Magtudredningen.
Finansierer flere end 8.000 stillinger
I et interview med Fundats understreger den administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, professor Mads Krogsgaard Thomsen, at fonden, der sidste år uddelte i omegnen af ni milliarder kroner, har meget fokus på dens samfundspåvirkning og det deraf følgende ansvar.
På spørgsmålet om, hvordan Mads Krogsgaard Thomsen selv vil beskrive den indflydelse, Novo-fonden har på det danske samfund og dansk forskning, siger han:
”Vi er bevidste om, at vi med vores størrelse og store uddelinger har mulighed for at påvirke samfundet i en positiv retning. Dermed følger et stort ansvar, og vi har et tæt samarbejde med vores eksterne samarbejdspartnere, herunder politikere, universiteter og andre relevante aktører, for at sikre, at vi får input til, hvordan vi kan optimere vores indsats og derved bidrage bedst muligt til samfundsudviklingen.”
Vi har et tæt samarbejde med vores eksterne samarbejdspartnere, herunder politikere, universiteter og andre relevante aktører
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
”I samspil med de offentlige forskningsinstanser og de øvrige fonde er det vores ambition at bidrage til at løfte dansk forskning og innovation, og vi er glade for at se, at de mange af de projekter, vi har støttet, har ført til udvikling af ny viden og nye løsninger, der har bidraget til at forbedre menneskers sundhed og planetens bæredygtighed. Vi måler løbende på effekterne af vores uddelinger, og i 2022 finansierede bevillinger fra Novo Nordisk Fonden helt eller delvist flere end 8.000 stillinger med videnskabelige aktiviteter, hvoraf langt størstedelen er i Danmark. Af disse var mere end halvdelen kvinder,” understreger Novo Nordisk Fondens CEO siden 2021.
Han tilføjer, at Novo Nordisk Fondens og andre danske fondes indflydelse og ejerskab desuden er en medvirkende årsag til, at Danmark har kunnet bibeholde en række store virksomheder i landet.
”Dette har betydet, at arbejdspladser, vækst og innovation er forblevet i Danmark,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Godt og tæt samarbejde fondene imellem
Også Lasse Horne Kjældgaard fra Carlsbergfondet betonede i Fundats i sidste uge det langsigtede ejerskab af en række store virksomheder.
”Hvis det ikke havde været for den danske fondsmodel, som Carlsberg og Carlsbergfondets stifter J.C. Jacobsen var ophavsmand til, og som sikrer langsigtet dansk ejerskab af virksomheder som Novo Nordisk og Carlsberg, havde vi heller ikke haft samme grad af langsigtede kontinuerlig forskningsfinansiering. Én ting er, at dansk økonomi ville se helt anderledes ud uden de her store virksomheder og ikke mindst Novo Nordisk, men forskningslandskabet ville også være helt anderledes. Jeg håber derfor, at der også bliver sendt en venlig tanke til J.C. Jacobsen i forbindelse med Novo Nordisk Fondens 100-års jubilæum,” sagde Lasse Horne Kjældgaard.
Carlsbergfondets direktør understregede samtidig, at samarbejdet de forskningsfinansierende fonde imellem er godt.
”Nu er jeg jo ret ny i fondsverdenen, men dét, jeg hører og selv fornemmer, er, at samarbejdet og dialogen mellem de forskningsfinansierende fonde er blevet markant stærkere de senere år. Vi har en fælles interesse i at understøtte forskningssystemet bedst muligt og lave strategiske indsatser sammen. Som eksempel kan man se den aftale, der for nylig er indgået mellem fondene og Danske Universiteter om dækning af indirekte projektomkostninger. Det er netop en aftale, hvor man prøver på at fremtidssikre forskningssystemet og give universiteterne et større råderum,” sagde Lasse Horne Kjældgaard.
Mads Krogsgaard Thomsen er enig og beskriver Novo Nordisk Fondens samarbejde med de øvrige forskningsfinansierende fonde som ”godt og tæt”.
”Det giver os mulighed for at nå længere ud og med større styrke, når vi går sammen og bringer hinandens kompetencer i spil,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Lyttende og i dialog med samfundet
Adspurgt, om han er enig med Anker Brink Lund i, at fonden skal acceptere ’Pippi Langstrømpe-princippet’, siger Mads Krogsgaard Thomsen:
”Vi er fuldt ud bevidste om og anerkender vores ansvar og samfundsforpligtelse som en stor aktør. Vi ønsker at være lyttende og i dialog med samfundet. Vi forsøger at anvende samme imødekommenhed og faglige tilgang over for alle, uanset om man er lille eller stor. Samtidig har vi blik for, at mindre organisationer kan have brug for lidt mere vejledning og assistance i forbindelse med medvirken i større projekter med os.”
Vi synes, det er helt naturligt, at fondene også indgår som en del af Magtudredningen
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
- Anker Brink Lund siger, at ”man altid skal holde øje med de store”, og derfor glæder han sig over, at Magtudredningen 2.0 vil tage denne problematik op. Der mangler, mener han, en systematisk, grundig undersøgelse af disse forhold. Ser Novo Nordisk Fonden også frem til Magtudredningen 2.0?
”Magtudredningen 2.0 skal analysere demokratiets situation og vilkår med særligt fokus på teknologiens og mediernes udvikling, folkestyrets institutioner og processer samt den demokratiske deltagelse. Vi synes, det er helt naturligt, at fondene også indgår som en del af Magtudredningen, da fondenes uddelinger til almennyttige formål er en delmængde af vores samfund og det politiske system, ligesom eksempelvis civilsamfundsorganisationer, fagforeninger, erhvervsorganisationer, tænketanke og eksperter, NGO'er og politiske partier også er det,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Bredere støtte end tidligere til dansk forskning
Novo Nordisk Fondens dispositioner bliver indimellem mødt med kritiske røster. Som eksempel nævnte professor Anker Brink Lund, at fonden modtog en del kritik i forbindelse med, at den finansierede et metabolismecenter på Københavns Universitet for 2,5 milliarder kroner.
Fakta om 100-års jubilaren
- Stiftet som Nordisk Insulinfond 1924. Blev i 1989 fusioneret med Novo’s Fond under det nye navn Novo Nordisk Fonden.
- Erhvervsdrivende fond med to hovedformål: At udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed i Novo Gruppens selskaber (Novo Nordisk A/S og Novonesis A/S) samt at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.
- Fonden ejer A- og B-aktier i Novo Nordisk svarende til 28 pct. af aktiekapitalen og 77 pct. af stemmerne. I Novonesis er de tilsvarende tal 29 pct. af aktiekapitalen og 74 pct. af stemmerne.
- Formue: 805 mia. kr. (2022).
- Bestyrelsen består af ni medlemmer (seks vedtægtsvalgte og tre medarbejdervalgte). Formand: Lars Rebien Sørensen.
- Administrerende direktør: Mads Krogsgaard Thomsen.
- Antal medarbejdere: 160 (2022).
”Når man får så stor en enhed, suger den opmærksomhed til sig, og kritikken er gået på, om Novo Nordisk Fonden dermed risikerer at medvirke til at skævvride forskningen, så vi bliver verdensmestre i metabolisme, mens vi misser en masse andre vigtige områder. Myten er, at man suger ressourcer fra andre forskningsfelter, men jeg ved ikke, om det er rigtigt eller forkert, fordi det aldrig er blevet ordentligt undersøgt, og dét har både Novo Nordisk Fonden og samfundet generelt en interesse i, hvilket jeg håber vil ske som en del af Magtudredningen,” sagde Anker Brink Lund.
- Mads Krogsgaard: Medvirker Novo Nordisk Fonden til at ”skævvride forskningen”?
”Det mener vi ikke. I takt med, at vores uddelinger er steget gennem de senere år, har vi udvidet vores støtte til at omfatte en lang række nye forskningsområder, for eksempel infektionssygdomme, antibiotikaresistens, kvanteteknologi, udvikling af nye fødevarer og den grønne omstilling, så vi i dag dækker dansk forskning mere bredt end tidligere, ligesom vi støtter en lang række humanitære og sociale formål.”
”Udover vores missionsdrevne indsatser har vi faste årlige ansøgningsrunder, hvor det er forskernes egne ideer, der støttes, efter vurdering fra eksperter, der er uafhængige af fonden. Vi er således langtfra at være en fond, der kun støtter metabolismeområdet. Samtidig har vi for nylig indgået en aftale med Danske Universiteter om at finansiere universiteternes følgeomkostninger i forbindelse med de projekter, vi støtter. Dette medvirker også til, at disse penge ikke skal tages fra andre forskningsområder,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Novo Nordisk Fondens samlede årlige uddelinger har i 2021-2023 ligget på henholdsvis 8,8 milliarder kroner, 7,5 milliarder kroner og cirka ni milliarder kroner.