Østifterne har netop opslået en nyoprettet stilling som sekretariatschef. Dermed fortsætter den filantropiske forening ekspansionen, og uddelingsniveauet ventes at stige fra sidste års 55 millioner kroner til omkring 100 millioner kroner i 2027.
”Når vi opretter en stilling som sekretariatschef, handler det om, at vores aktivitetsniveau er øget ganske betragteligt de seneste år. Grundet den kraftige stigning i uddelinger og deraf afledte administration har jeg de sidste to år måtte køre på kontoret hver weekend. Jeg skal have mere tid til det strategiske arbejde, og derfor udvider vi nu sekretariatet,” forklarer Lars Suhr Olsen, direktør i Østifterne.
For blot seks år siden sad Lars Suhr Olsen som direktør alene i sekretariatet på Kalvebod Brygge og uddelte omkring 10 millioner kroner årligt. Men siden Østifterne i 2017 solgte halvdelen af sine aktier i Nykredit til en kreds af danske pensionsselskaber, er den årlige uddelingssum øget markant.
Som tidligere fortalt her på Fundats betød salget af Nykredit-aktierne en frigivet kapital på 1,1 milliard kroner til Østifterne, og dermed rykkede foreningen adskillige filantropiske vægtklasser opad.
Allerede dengang lød ambitionen på årlige uddelinger på 50-60 millioner kroner, men nu skrues der yderligere op for uddelingsniveauet.
”Ambitionen er, at vi i løbet af de kommende år øger de årlige uddelinger til 75-100 millioner, og mit bedste gæt vil være, at vi når op på 100 millioner kroner om fire år,” siger Lars Suhr Olsen.
Ønsker en lille organisation
Med ansættelsen af en sekretariatschef udvider Østifterne staben, der udover den nyoprettede stilling, består af en direktør, to projektchefer, en sekretariatsmedarbejder og en studentermedhjælper.
”Med den nye sekretariatschef bliver vi seks ansatte, og trods det øgede uddelingsniveau ønsker vi ikke at være at vokse yderligere. Vi vil gerne være så få som muligt, for vi vil hellere bruge pengene på at støtte projekter end på at blive en stor organisation.”
Vi vil gerne være så få som muligt, for vi vil hellere bruge pengene på at støtte projekter end på at blive en stor organisation
Lars Suhr Olsen – Direktør, Østifterne
”Vi vil hellere være med til at finansiere ansatte i de projekter, vi støtter, så der kan skabes en bedre forankring. Samtidig gør en smal organisation hos os det også nemmere at lukke projekter ned, hvis de ikke virker efter hensigten. For vi kommer ikke i en situation, hvor der sidder medarbejdere internt og føler, de skærer den gren over, de selv sidder på,” siger Lars Suhr Olsen.
Med en lille organisation skal den kommende sekretariatschef kunne favne bredt. Fra ledelse af sekretariatet over porteføljestyring til styring af lokale uddelinger via foreningens delegerede samt research og udformning af indstillingsgrundlag vedrørende ansøgninger under en million kroner.
Ansøgninger over en million kroner tager sekretariatets to projektchefer sig af.
”Da vi er så få, har vi ikke meget klare faggrænser, og de enkelte medarbejdere må gerne have synspunkter om hvad som helst, og netop den måde at arbejde på skaber dynamikken i en lille organisation som vores,” siger Lars Suhr Olsen.
Flere strukturelle indsatser
Foreningen Østifterne blev stiftet i år 2000, da Nykredit koncernen købte Østifterne Forsikring. I dag har foreningen 300.000 medlemmer, som enten er kunder i forsikringsselskaberne Privatsikring eller Gjensidige.
De filantropiske aktiviteter har via foreningens formål fokus på skadeforebyggende aktiviteter, uddannelse, humanitære aktiviteter samt almennyttige formål. Særlige fokusområder er børn og familie samt ældre.
Med den markante forøgelse af uddelingssummen har Østifterne de seneste år kastet sig over, hvad foreningen kalder ’strukturelle indsatser’ – længerevarende projekter i partnerskab med blandt andet organisationer, regioner, kommuner og andre fonde.
”Med den øgede uddelingsramme er vores strategi at øge mængden af strukturelle indsatser, så de strukturelle projekter vil på sigt komme til at fylde mere end halvdelen af vores uddelinger,” fortæller Lars Suhr Olsen.
Lige nu har Østifterne to strukturelle indsatser. Dels ’god start på familielivet’ og ’sammen om hinanden’. Begge med en bevillingsramme på omkring 25 millioner kroner over fem år.
Den første er et samarbejde med Mary Fonden, Center for Mindfulness på Aarhus Universitet og Amager og Hvidovre Hospital om udvikling af en udvidet indsats til sårbare gravide og deres familier.
’Sammen om hinanden’ er en indsats i tre boligområder i Helsingør, der skal være med til at bryde den rekrutteringsindsats, som bander har i boligområderne - ved at give børn og unge støtte til at komme i uddannelse og job. Projektet er lavet sammen med Boligselskabet Boliggården, Konradi samt SSP Helsingør.
”Vores strukturelle indsatser kører over en femårig periode, og dermed får projekterne et mere kvalitativt grundlag at kunne fortsætte på, når fondsstøtten stopper. Fordi vi kan nå at dokumentere, hvilken forskel projekterne gør,” siger Lars Suhr Olsen.
Ny strategisk satsning
Som en ny strategisk satsning har Østifterne netop lavet et samarbejde med organisationen Faglige Seniorer under overskriften ’Seniorklar’.
”Det er endnu en strukturel indsats med en ramme på 25 millioner kroner over fem år, der har som formål at hjælpe +50-årige med, hvad de vil, når de når tilbagetrækningsalderen,” fortæller Lars Suhr Olsen.
Projektet har blandt andet som ambition at give seniorer, der gerne vil fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen, mulighed for det - samt at få både private og offentlige virksomheder til at have en mere progressiv seniorpolitik.
Derudover har vi planer om at søsætte endnu et strukturelt projekt i 2024. Vi sonderer i øjeblikket, hvad det skal være
Lars Suhr Olsen – Direktør, Østifterne
”Derudover har vi planer om at søsætte endnu et strukturelt projekt i 2024. Vi sonderer i øjeblikket, hvad det skal være,” siger Lars Suhr Olsen.
Underskud på 203 millioner
Østifterne har netop offentliggjort årsrapporten for 2022. Foreningen kom ud med et underskud på 202,8 millioner kroner – mod et overskud på 304,7 millioner kroner året før.
”2022 har været et udfordrende år på de finansielle markeder, og i forhold til at vi kun har én indtægtskilde: afkast på vores formue placeret i aktier og obligationer, så er resultatet tilfredsstillende,” siger Lars Suhr Olsen.
I 2022 uddelte Østifterne i alt 55,3 millioner kroner til 213 forskellige projekter.
Den største bevilling på 11,8 millioner kroner er givet til Privatforsikring A/S til tilskud til kundernes skadeforebyggende udstyr i form af blandt andet tagrenderensere, brandslukningsudstyr og tyverialarmer.
De mindste bevillinger er på henholdsvis 1.393 og 4.495 kroner – givet til støtte til henholdsvis projektdesign og et transportabelt musikanlæg.
For indeværende år forventer Lars Suhr Olsen, at foreningen vil kunne uddele 60-65 millioner kroner.
Øger kommunikationsindsats
Den betragtelige udvidelse i uddelingsniveauet fra 2017 til nu har, ifølge Lars Suhr Olsen, ikke givet vanskeligheder med at finde bevillingsegnede ansøgere.
”Det er gået ganske godt trods den kraftige stigning, og vi får en masse gode ansøgninger, men det øgede bevillingsniveau stiller krav om en øget kommunikationsindsats fra vores side. Så fra 2023 har vi besluttet at højne vores kommunikation i forhold til civilsamfundsorganisationerne,” siger Lars Suhr Olsen.
Netop kommunikationsplaner er et af ansvarsområderne for Østifternes nye sekretariatschef.