Ejendomsfonden Gangstedfonden har i to tilfælde brudt loven i en sag om interesseforbundne parter og inhabilitet. Det er konklusionen i en afgørelse fra Erhvervsstyrelsen, som Fundats har fået aktindsigt i.
Bestyrelsesformand Christian Gangsted-Rasmussen har ifølge styrelsen først haft en dobbeltrolle i Gangstedfonden, idet han sideløbende har arbejdet som fondens administrator. Og da hvervet som administrator efterfølgende overgik til en ansat i Christian Gangsted-Rasmussens eget advokatfirma, kunne Gangstedfonden ikke dokumentere, at bestyrelsesformanden ikke havde deltaget i indgåelsen af aftalen. Faktisk underskrev han selv aftalen på vegne af både fonden og advokatfirmaet.
Derfor har Gangstedfonden fået to påtaler fra Erhvervsstyrelsen. Der er for begge påtalers vedkommende tale om, at fonden har handlet i strid med erhvervsfondsloven.
"Bestyrelsesformanden må ikke medvirke til administrationen. Det handler om at undgå en magtkoncentration hos formanden," forklarer statsautoriseret revisor og tidligere chefkonsulent i revisorforeningen FSR, Lars Kiertzner, som Fundats har bedt om at gennemgå afgørelsen.
"Bestyrelsens opgave er blandt andet at føre tilsyn med den daglige drift. Og hvis den samme person, som står for væsentlige dele af den daglige drift, samtidig skal føre tilsyn med den daglige drift, så virker kontrolsystemet ikke. Så kan formanden foretage dispositioner på fondens vegne, uden at det reelt bliver kontrolleret," siger Lars Kiertzner.
Gangstedfondens bestyrelse har over for Erhvervsstyrelsen fastholdt, at Christian Gangsted-Rasmussen ikke har arbejdet som fondens administrator. Men en intern mailkorrespondance mellem bestyrelsesmedlemmerne i Gangstedfonden viser, at Christian Gangsted-Rasmussen gennem Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen personligt har varetaget arbejdet som administrator for fonden. Det konkluderer Erhvervsstyrelsen.
"Erhvervsstyrelsen skal som fondsmyndighed for fonden påtale, at fondens formand har udført hverv for fonden, der ikke er en del af hvervet som formand, i strid med erhvervsfondslovens § 52, stk. 3, da fondens bestyrelsesformand i tidligere år personligt har varetaget hvervet som fondens administrator," skriver styrelsen i sin afgørelse 31. august 2022.
I samme periode har Christian Gangsted-Rasmussen over for den øvrige bestyrelse indstillet til, at administrationshonoraret til hans advokatfirma blev sat op til 650.000 kroner i 2021.
Underskrev kontrakt for begge parter
Erhvervsstyrelsen har noteret sig, at Christian Gangsted-Rasmussen ikke længere personligt arbejder som Gangstedfondens administrator.
Opgaven varetages stadig af Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen, hvor den fire personer store virksomhed på Esplanaden i København har en administrator ansat til blandt andet at varetage fondens daglige opgaver. Det skaber imidlertid et habilitetsproblem, og fonden har over for Erhvervsstyrelsen ikke kunnet dokumentere, at bestyrelsesformanden har forladt lokalet eller i det hele taget afstået fra at deltage i behandlingen, da Gangstedfonden i maj 2021 indgik en kontrakt til 650.000 kroner med hans advokatfirma.
Bestyrelsesformanden kan selvfølgelig ikke underskrive en kontrakt på vegne af både fonden og sit eget advokatfirma.
Lars Kiertzner – revisor
Tværtimod har Christian Gangsted-Rasmussen personligt underskrevet kontrakten, både på vegne af fonden og på vegne af advokatfirmaet.
"Erhvervsstyrelsen skal også påtale det forhold, at fondens bestyrelse ikke har ført tilstrækkelig protokol over bestyrelsens håndtering af formandens habilitet i strid med erhvervsfondslovens § 53, stk. 4, da fondens bestyrelse ikke har dokumenteret bestyrelsens stillingtagen til habilitet i beslutninger, som vedrører fondens administrator," skriver Erhvervsstyrelsen således.
"I øvrigt burde formanden (…) slet ikke have undertegnet administrationsaftalen på vegne af fondens bestyrelse," skriver styrelsen videre.
Aftalen er dog stadig gyldig, fordi andre bestyrelsesmedlemmer også har underskrevet den.
"Bestyrelsesformanden kan selvfølgelig ikke underskrive en kontrakt på vegne af både fonden og sit eget advokatfirma. Der skal være rene linjer. Så det er en klar fejl at underskrive sådan en aftale som både den ene og den anden part," siger Lars Kiertzner.
Forhøjet betaling i 2022
Det står klart i erhvervsfondsloven, at et medlem af bestyrelsen ikke må deltage i behandlingen af spørgsmål om aftaler mellem fonden og en tredjepart, hvis bestyrelsesmedlemmet har en væsentlig interesse i sagen, der kan stride mod fondens interesser.
"Da Christian Gangsted-Rasmussen er direktør og den eneste kapitalejer i Advokat Gangsted-Rasmussen ApS, lægger styrelsen til grund, at han er inhabil på fondsbestyrelsens vegne i forhold til indgåelse af aftaler mellem fonden og tredjemand (Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen ApS), da formanden har en væsentlig interesse deri, der er stridende med fondens. Af denne årsag kan Christian Gangsted-Rasmussens undertegnelse af administrationsaftalen ikke tillægges nogen gyldighed," skriver Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse.
Tilsvarende kan fonden heller ikke dokumentere, at Christian Gangsted-Rasmussen ikke har deltaget, da bestyrelsen i maj 2022 vedtog at forhøje Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussens betaling til 950.000 kroner årligt. Fonden har over for Erhvervsstyrelsen oplyst, at Christian Gangsted-Rasmussen fremlagde udkastet til den nye aftale, men at han ikke deltog i bestyrelsens afstemning. Det fremgår dog hverken af mødereferatet, at han har undladt at deltage i afstemningen, eller at han har forladt lokalet under bestyrelsens behandling af sagen.
"I alle tilfælde burde fondens formand have forladt lokalet under bestyrelsens forhandlinger, og dette forhold burde også være ført til protokol," skriver Erhvervsstyrelsen.
Familieforetagende siden 1984
Sagen er langtfra den eneste af sin art. Fundats har over det seneste års tid afdækket en række sager om advokaters roller i danske fonde, herunder flere sager om interesseforbundne parter og problemer med inhabilitet. Senest i sidste uge, hvor sagen om erhvervsdrivende fond i Kolding, der i flere år har foretaget ulovlige uddelinger til sin egen bestyrelsesformand, så dagens lys.
Gangstedfonden blev stiftet i 1984 ved en fusion af tre fonde, som alle blev stiftet af medlemmer af Gangsted-Rasmussen-familien. Fonden støtter hovedsageligt forskning og sygdomsbekæmpelse samt projekter med fokus på trivsel blandt børn og unge. Bestyrelsen består af seks medlemmer, hvoraf tre er læger. Fonden uddelte sidste år 3,25 millioner kroner til almennyttige formål.
Christian Gangsted-Rasmussen er fjerde generation ejendomsadvokat og bestrider en lang række poster i dansk erhvervsliv, herunder som direktør, ejer eller bestyrelsesmedlem i flere selskaber, blandt andet inden for ejendomme og investering. Han er søn af den ene af Gangstedfondens stiftere, advokat Niels Gangsted-Rasmussen, som var fondens første formand.
Christian Gangsted-Rasmussen blev sidste år kendt i offentligheden i forbindelse med en anden problemsag i fondsverdenen, nemlig sagen om Drost Fonden, hvor advokat Morten Heding Andersen havde en ulovlig dobbeltrolle som både bestyrelsesformand og direktør i den erhvervsdrivende fond. Sagen er blevet afdækket i mediet EjendomsWatch. Christian Gangsted-Rasmussen tiltrådte vel at mærke først som bestyrelsesformand i Drost Fonden efterfølgende, og han har siden måtte forholde sig til problemerne i pressen, ligesom han har søsat en række tiltag for at sikre klarere retningslinjer som en del af opgøret med de problematiske forhold i fonden.
Indsigelse mod afgørelsen
Erhvervsstyrelsen gik ind i sagen om Gangstedfonden i juli 2022, hvor styrelsen anmodede en række fonde om oplysninger som et led i den såkaldte risikobaserede kontrol. En kontrol, som styrelsen indledte, fordi der i flere fonde var tegn på, at bestyrelsesformanden samtidig arbejdede som administrator.
Gangstedfondens bestyrelse har som nævnt fastholdt, at Christian Gangsted-Rasmussen ikke personligt har varetaget hvervet som fondens administrator. På den baggrund har Gangstedfonden i september 2022 sendt en indsigelse til Erhvervsstyrelsen, hvori fonden erklærer sig uenig i styrelsens afgørelse. Men, skriver Erhvervsstyrelsen:
"Imidlertid fremgår det af ovenstående citater fra e-mail af 30. oktober 2020 fra netop Christian Gangsted-Rasmussen, at han på dette tidspunkt har varetaget hele eller dele af administrationsopgaverne, som Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen ApS varetager på fondens vegne. Styrelsen lægger dette til grund med henvisning til, at Christian Gangsted Rasmussen direkte nævner, at han personligt har varetaget alle eller dele af de nævnte administrative opgaver."
Jeg har ikke på noget tidspunkt varetaget hverken hele eller dele af arbejdet som administrator for Gangstedfonden.
Christian Gangsted-Rasmussen – bestyrelsesformand, Gangstedfonden
Citaterne fra oktober 2020, som Erhvervsstyrelsen refererer til, indgår i en mailkorrespondance mellem bestyrelsens medlemmer, som er blevet udleveret til styrelsen. Heri skriver Christian Gangsted-Rasmussen blandt andet til de øvrige bestyrelsesmedlemmer:
"Jeg skriver til jer, da jeg har gennemgået og vurderet mit arbejde med administration af Gangstedfonden, herunder vedrørende formue og investeringer samt varetagelse af alt det administrative arbejde omkring legatansøgninger, bogholderi, regnskabsaflæggelse/årsafslutning mv."
En beklagelig fejl
At Christian Gangsted-Rasmussen gentagne gange i mailkorrespondancen har indikeret, at han arbejder som administrator for fonden, betegner fonden som "en beklagelig formel fejl, som skyldes de svære arbejdsbetingelser under covid-19-nedlukning."
Styrelsen skriver dog, med henvisning til samme mailkorrespondance, at det "fortsat er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at det fremgår klart og tydeligt af fondens interne mailkorrespondance, at Christian Gangsted-Rasmussen helt eller delvist har varetaget hverv for fonden, som ikke er en del af hvervet som formand."
Gangstedfondens indsigelse over Erhversstyrelsen udgør ikke en formel klage. Og fonden har efterfølgende meddelt styrelsen, at man ikke ønsker at indbringe sagen for Erhvervsankenævnet.
Over for Fundats fastholder Christian Gangsted-Rasmussen, at han ikke på noget tidspunkt har arbejdet som administrator for Gangstedfonden, og at der siden fondens stiftelse hele tiden har været ansat personale i advokatfirmaet til at varetage det administrative arbejde for fonden.
Adspurgt om mailkorrespondancen, som ifølge Erhvervsstyrelsen dokumenterer, at han har arbejdet som administrator for fonden, siger han:
"Jeg har ikke på noget tidspunkt varetaget hverken hele eller dele af arbejdet som administrator for Gangstedfonden. Det gør meget kompetente hænder på advokatkontoret. Så det er en beklagelig formel fejl, som skyldtes de til tider kaotiske arbejdsbetingelser med hjemmearbejde for mange under covid-19-nedlukningen, at den blev skrevet og afsendt fra min mail, da det rent lavpraktisk var nemmest," skriver Christian Gangsted-Rasmussen i en e-mail til Fundats.
Påbud om dokumentation
Eftersom Erhvervsstyrelsen har accepteret, at Christian Gangsted-Rasmussen på nuværende tidspunkt ikke personligt arbejder som Gangstedfondens administrator, konkluderer styrelsen, at fondens bestyrelse har rettet op på forholdet, og styrelsen foretager sig ikke yderligere i det konkrete forhold.
Hvad angår påtalen om, at Gangstedfondens bestyrelse ikke i tilstrækkelig grad har dokumenteret behandlingen af formandens inhabilitet i aftalen med hans advokatfirma, har Erhvervsstyrelsen givet fonden et påbud om at rette op på forholdet, sådan at "fondens bestyrelse fremadrettet, ved enhver lejlighed, kan dokumentere bestyrelsens drøftelser og håndtering af inhabilitet jf. erhvervsfondslovens § 51 i forholdet mellem fonden og fondens administrator."
Det betyder, at bestyrelsen fremover skal føre protokol på en måde, så det fremgår, hvorvidt bestyrelsens drøftelser, håndtering og reaktioner i forholdet mellem fonden og Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen er i overensstemmelse med erhvervsfondsloven.
Christian Gangsted-Rasmussen fortæller, at han i praksis har forladt lokalet, når Gangstedfondens bestyrelse har behandlet vederlaget til hans advokatfirma.
"Bestyrelsesmedlemmerne har været og er meget omhyggelige med at overholde reglerne om inhabilitet og har forlangt, at behandling af spørgsmål om vederlag/afstemning først sker, når formanden har forladt lokalet. At det ikke er anført i referatet, er en fejl, og det er sikret, at det ikke sker fremadrettet," skriver han til Fundats.
Hvad angår hans underskrift på aftalen mellem Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen og Gangstedfonden fortæller han, at bestyrelsen har taget Erhvervsstyrelsens bemærkning ad notam, og at der er efterfølgende er underskrevet et nyt eksemplar af aftalen, som kun de øvrige bestyrelsesmedlemmer har underskrevet.