I coronaåret 2020 fik den erhvervsdrivende fond Industriens Fond flere end 500 ansøgninger.
I 2021 faldt antallet til 142.
Sidste år kom der kun 114.
Og ifølge fondens nye formand Lars-Peter Søbye vil antallet af ansøgninger i år formentlig dale yderligere.
Men den svindende mængde af ansøgninger om at få del i den kvarte milliard kroner, som Industriens Fond hvert år deler ud, bekymrer ingenlunde den tidligere mangeårige topchef i den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi.
”Tværtimod,” betoner Lars-Peter Søbye.
Hvis vi kan få størst impact på kun tre eller fire projekter, som vi vurderer, er the silver bullet, så er det det, vi gør
Lars-Peter Søbye – Bestyrelsesformand, Industriens Fond
Det markante fald i ansøgningsbunken går nemlig hånd i hånd med implementeringen af den nye strategi, som Industriens Fond vedtog sidste år.
”Der er ingen sammenhæng mellem antallet af ansøgninger og vores uddelinger. Det, vi fokuserer på, er, hvor vi kan få størst mulig impact for de cirka 250 millioner kroner, vi gerne vil investere hvert år. Og hvis vi kan få størst impact på kun tre eller fire projekter, som vi vurderer, er the silver bullet, så er det det, vi gør,” siger Lars-Peter Søbye i det første interview, efter at han i marts afløste Sten Scheibye som formand for Industriens Fond.
Vil stadig gerne have ansøgninger
Det er den nye formands forventning, at fonden fra og med i år vil gå i retning af færre og større bevillinger.
”Når vi kommer med større donationer i partnerskaber med andre, når vi ud til flere, og er projekterne systemiske, er der en væsentligt større impact, fremfor hvis vi giver enkeltstående mindre donationer,” forklarer Lars-Peter Søbye.
Han understreger samtidig, at accepten af den faldende mængde ansøgninger ikke er ensbetydende med, at det ville være ligegyldigt for Industriens Fond og dens nye formand, hvis antallet af årlige ansøgninger kommer ned på nul.
”Nej, det kommer du aldrig til at høre mig sige. Så ville jeg begynde at spekulere på, om vi har udfordringer med vores kendskabsgrad. Jeg vil rigtig gerne have, at man fortsat sender os ansøgninger inden for de fire strategiområder og kommer med andre gode ideer end dem, vi selv får på kontoret. Vores indsatser skal også fremover definitivt ske i partnerskaber og samarbejde. Men jeg sender signalet om, at vi går efter impact. Og det betyder, at hvis der er partnerskaber eller flere involveret i et projekt, så man dermed kan få større effekt, er det dét spor, vi går ned ad, frem for at støtte en enkeltstående god idé, der kan hjælpe den enkelte, men hvor ideen ikke er systemisk,” siger Lars-Peter Søbye.
Mere skabende og proaktiv
Som overordnet mission har Industriens Fond at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Fondens nye strategi, som blev skudt i gang i 2022 under overskriften ’Et stærkt erhvervsliv – et stærkt Danmark’, indebærer, at den frem mod 2030 fokuserer på at støtte projekter inden for fire områder:
Bæredygtig produktion, cybersikkerhed, internationalisering og anvendelse af nye teknologier.
Lars-Peter Søbye mener, at der med de fire strategiske ben, fonden står på frem til 2030, er sendt et klart signal til omgivelserne om, præcis hvor man vil se Industriens Fond gøre en forskel. Og det vil ifølge den nye formand ske i en rolle som er ”langt mere skabende på projekterne”, end det hidtil har været tilfældet.
”Vi vil ikke bare sidde passivt ved telefonen eller ved vores mailboks og vente på, at der kommer ansøgninger ind. Vi vil være meget mere opsøgende og mere proaktive i måden at drive denne her udvikling på, og det vil man opleve allerede fra i år. Og den tankegang var en, som Sten Scheibye var med til at sætte i søen, inden han stoppede som formand,” understreger Lars-Peter Søbye.
Vi vil ikke bare sidde passivt ved telefonen eller ved vores mailboks og vente på, at der kommer ansøgninger ind
Lars-Peter Søbye – Bestyrelsesformand, Industriens Fond
Han tilføjer, at den nye proaktive tilgang til fondens måde at arbejde på også handler om ”at påtage sig et samfundsansvar”.
”Når man har evnerne, har man også forpligtelsen. Industriens Fond er en af de største danske erhvervsdrivende fonde, og derfor har vi også en forpligtigelse til, at vi med vores donationer er med til at skabe så stor en impact som muligt ned ad det spor, hvor det fører til mere viden, udvikling og konkurrencekraft til små og mellemstore virksomheder,” siger fondens 63-årige formand.
Selve størrelsen på fondens samlede årlige uddelinger kommer ifølge Lars-Peter Søbye næppe til at rykke sig meget.
”Jeg forventer, vi kommer til at fortsætte med at ligge omkring en kvart milliard kroner om året i uddelinger, men det er ikke afgørende, om vi ender på 240 eller 280 millioner kroner. Det afgørende for os er derimod, at de projekter, vi går ud og støtter, er med til at skabe forandring og succes, så virksomhederne udvikler sig, bevæger sig i en mere grøn retning og/eller øger deres forretningspotentiale,” siger Lars-Peter Søbye.
Langsigtet strategi er rammeværk
I forhold til at skulle arbejde efter en strategi, der rækker helt frem til 2030, understreger Lars-Peter Søbye, at en strategi i hans optik ikke er ”en låst ting”, men derimod ”et rammeværk” og en defineret retning, fonden skal bevæge sig i frem mod 2030.
Som eksempel på et strategiområde, hvor der givetvis vil ske en udvikling inden 2030, nævner han bæredygtig produktion.
”Lige nu kan det være sådan noget som det projekt, vi kører med Dansk Industri, der hedder Klimaklar. Her hjælper vi over 8.500 virksomheder med at reducere deres CO2-udledning og med at kommunikere og dokumentere det. Om to-tre år vil det projekt stadig være relevant, men fylde mindre, og der vil komme nye projekter indenfor bæredygtig produktion og grøn omstilling, som kan flytte os endnu et skridt i den rigtige retning,” siger Lars-Peter Søbye.
Han er ikke i tvivl om, at den strategiske retning, der er blevet besluttet, før han selv satte sig i formandsstolen, er den rigtige.
”Hvis du kigger på de helt store megatrends, ligger vi efter min mening helt rigtigt med de fire ben, der er defineret i fondens strategi. Så vi har det rigtige strategiske sigte, men også den fleksibilitet, der inden for de fire ben er nødvendigt for at være med til at skabe et bedre erhvervsliv frem mod 2030,” siger Lars-Peter Søbye.
- Fondens primære overordnede formål er jo at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Hvordan vurderer du, at det går med det i disse urolige tider i en urolig verden?
”Hvis man kigger på øjebliksbilleder, så er jeg positivt overrasket over, hvor robust og stærkt dansk erhvervsliv er kommet igennem først en coronakrise og efterfølgende en helt forfærdelig krig som følge af Ruslands invasion i Ukraine. Dansk erhvervslivs modstandskraft og evne til at udnytte nye situationer til at levere resultater, synes jeg er enormt positiv og enormt stærk. Men det er også vigtigt at sige, at selvom det lige nu går rigtig godt, bliver det ikke ved af sig selv,” siger Lars-Peter Søbye.
Dansk erhvervslivs modstandskraft og evne til at udnytte nye situationer til at levere resultater, synes jeg er enormt positiv og enormt stærk
Lars-Peter Søbye – Bestyrelsesformand, Industriens Fond
Han mener, at det er i en situation som nu, at en langsigtet spiller som Industriens Fond for alvor kommer ind i billedet.
”Hvis erhvervslivet skal blive ved med at have en sådan succes, skal man blive ved med at investere i udvikling og være parat til at tackle nye udfordringer, kriser eller muligheder. Og derfor er det så vigtigt, at vi med de fire spor i vores strategi rammer spot on på de megatrends, som kommer til at bevæge sig de kommende år,” siger fondens formand.
Stor ære at være ny formand
Lars-Peter Søbye lægger ikke skjul, at han er særdeles godt tilfreds med, at den næstformandspost, han sidste år fik i Industriens Fond, allerede i marts i år blev byttet ud med formandshvervet, da Sten Scheibye efter 14 år i fondens bestyrelse takkede af.
”Jeg følte det som en enormt stor ære overhovedet at komme i betragtning til og blive spurgt, om jeg ville være ny formand for Industriens Fond. Jeg har fulgt Industriens Fond i en årrække, blandt andet i de fem år, hvor jeg var formand for Dansk Industri, og har altid syntes, at fondens mission og måde at drive filantropi på har været noget af det, der har gjort – og fortsat kan gøre – en kæmpestor forskel i dansk erhvervsliv,” siger Lars-Peter Søbye.
Der var, fortæller han, tre bevæggrunde, som gjorde, at det var ”supernemt” for ham at sige ja tak til at blive formand for fonden.
”I min aktive karriere som driftsansvarlig har jeg brugt min tid på at gøre Cowi mere konkurrencedygtig og relevant end nogensinde før. Samtidig har jeg altid været meget drevet og optaget af den grønne omstilling ud fra tankegangen, at alt, hvad vi gør, skal ske på en mere bæredygtig måde. Den tredje grund er, at jeg altid har været meget optaget af iværksætteri og at skabe grobund for nye virksomheder. Blandt andet har jeg brugt seks år i Bloxhub, som jeg var med til at etablere, og hvor der i dag er flere end 1.000 medarbejdere tilknyttet. Alle de tre områder, jeg hidtil har haft fokus på, taler direkte ind i Industriens Fonds formål,” understreger Lars-Peter Søbye.
Jeg har været med til at styre virksomheden igennem så mange kriser, at jeg knap nok kan huske dem alle – hvem husker for eksempel i dag Muhammedkrisen?
Lars-Peter Søbye – Bestyrelsesformand, Industriens Fond
Frem til, at Lars-Peter Søbye i efteråret 2022 sagde farvel til den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, havde han i alt været 37 år i virksomheden, heraf 17 år i direktionen og 14 år som administrerende direktør. Det er især erfaringerne derfra, han gerne vil dele med andre.
”I den tid, jeg var i virksomheden, har verden udviklet sig hurtigere og med større udsving end nogensinde før i historien. Jeg har været med til at styre virksomheden igennem så mange kriser, at jeg knap nok kan huske dem alle – hvem husker for eksempel i dag Muhammedkrisen? Verden er hele tiden i omstilling, og mine mange år i Cowi har givet mig mange erfaringer omkring forandringsledelse og hvordan man kan skabe mere vækst og nye forretningsområder, når der sker bevægelser med de store tektoniske plader a la dem, vi ser nu. De erfaringer mener jeg selv, at jeg kan bidrage med til fonden,” siger han.
Han mener også, at det har stor betydning for hans varetagelse af den nye formandspost, at han i fem år stod i spidsen for Dansk Industri som arbejdsgiver- og erhvervsorganisationens formand – i øvrigt som en af DI’s længst siddende formænd.
”Da jeg stoppede som formand sidste år, havde jeg haft berøringsflade med 19.000 virksomheder, været med til at skabe et miljø for iværksættere og dermed stor erfaring med at drive gode ideer frem,” pointerer Lars-Peter Søbye.
Vil sidde i to bestyrelser
I forbindelse med det nogenlunde samtidige stop i Cowi og DI sidste efterår tænkte han, som han selv udtrykker det, ”rigtig, rigtig meget over”, hvad fremtiden skulle byde på.
Lars-Peter Søbyes blå bog
- 63 år (født 13. februar 1960)
- Uddannelse: Civilingeniør (Aalborg Universitet 1985)
- Næstformand og medlem af bestyrelsen i Industriens Fond siden 2022 og formand fra 2023
- Formand for den del af arbejdsgruppen Nekst, der arbejder med grøn varme i danske hjem (nedsat af klima- og energiministeren)
- Administrerende direktør i den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi 2008-2022
- Tidligere formand for Dansk Industri og for netværket Bloxhub
Lars-Peter Søbyes konklusion blev, at han gerne vil bruge sin tid de kommende år i et par bestyrelser, hvor han kan bidrage med sine erfaringer inden for grøn omstilling og forretningsudvikling samt sin viden om forandringsledelse.
”Jeg har besluttet, at jeg kun vil arbejde med to bestyrelser. Nu har jeg Industriens Fond, og derudover har jeg sagt ja til at være formand for den ene af de to Nekst-arbejdsgrupper, som klima-og energiministeren har nedsat. Jeg er ikke i tvivl om, at de to formandsposter kommer til at tage den tid, jeg har til rådighed i resten af året. Næste år, når Nekst stopper, finder jeg så en bestyrelsespost mere. Derudover vil jeg bruge min tid på min søde kone og min familie, herunder mine tre børnebørn, og have tid til at være sammen med dem efter et langt arbejdsliv, hvor jeg har kørt med 110 kilometer i timen,” siger Lars-Peter Søbye.