Det er næppe forkert at gætte på, at der er forholdsvis mange mennesker, som gerne vil mødes og have en snak med Bill Gates.
Det er formentlig heller ikke noget ukvalificeret gæt, at det kun er ret få, for hvem det lykkes at komme til at sidde over for den 67-årige grundlægger af og mangeårige topchef i software-giganten Microsoft. Manden, som gennem en række år toppede erhvervsmagasinet Forbes’ navnkundige liste over verdens rigeste mennesker, og som de seneste år især har fokuseret på sit virke i Bill & Melinda Gates Foundation.
Én af de få er den administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden Mads Krogsgaard Thomsen. Hans møde med Bill Gates, som skulle vise sig at blive det første af flere, fandt sted i maj 2022 i Davos i Schweiz og har sidenhen fået stor betydning for samarbejdet mellem de to fonde.
Det nye samarbejde
- Samarbejdet mellem Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation omhandler et nyt konsortium, der vil anvende CO2 til at producere proteiner, som kan anvendes i fødevarer til mennesker.
- Det overordnede formål er at medvirke til at etablere en bæredygtig, sikker og stabil fødevareproduktion, der kan brødføde en voksende verdensbefolkning, samt at mindske drivhusgasudledningen fra landbruget.
- De to fonde finansierer hver halvdelen af aktiviteterne i konsortiet med tilsammen op til 200 millioner kroner.
- Projektperioden er i første omgang to år. Men ifølge Novo Nordisk Fonden er det muligt at fortsætte støtten, hvis arbejdet i konsortiet er succesfuldt.
- Konsortiet forener viden og ekspertise fra virksomhederne Novozymes A/S og Haldor Topsøe A/S, Washington University i St. Louis i USA og Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center ved Aarhus Universitet.
Ifølge Steffen Pierini Lüders, der er Senior Vice President og chef for Corporate Affairs-afdelingen i Novo Nordisk Fonden, blev netop mødet i den schweiziske alpeby således ”et vendepunkt” i relationen mellem nummer ét og tre på listen over verdens mest uddelende filantropiske fonde.
Når de to kæmpefonde for et par dage siden kunne offentliggøre, at de tilsammen skyder 200 millioner kroner ind i et nyt konsortium, der vil anvende CO2 til at producere proteiner, som kan anvendes i fødevarer til mennesker, kan der trækkes en direkte linje til mødet i Davos mellem Bill Gates og Mads Krogsgaard Thomsen.
”Helt konkret startede det nye samarbejde med, at Mads Krogsgaard Thomsen og jeg i maj 2022 deltog i World Economic Forums møde i Davos. Det var Mads’ første Davos-møde, og inden, vi skulle af sted, spurgte jeg ham, hvem han gerne ville møde, hvis han skulle pege på den allervigtigste. Han svarede: ’Så må det næsten være Bill Gates.’ ’Okay’, sagde jeg. ’Hvad får jeg, hvis det lykkes?’ For sjov lavede vi et væddemål om en flaske vin. Vi havde på det tidspunkt allerede en række samarbejdsflader med Bill Gates-fonden, og det lykkedes for mig at få sat et møde op mellem Gates, og hans nærmeste medarbejder inden for sundhed, og Mads og jeg,” fortæller Steffen Pierini Lüders.
Ikke på Gates’ radar før Davos-møde
Steffen Pierini Lüders betegner Bill Gates som ”en kapacitet på alle mulige måder”, hvilket han ifølge Corporate Affairs-chefen i Novo Nordisk Fonden fuldt ud levede op til på mødet i Davos.
”Han mødte op totalt velforberedt og havde grundigt sat sig ind, hvad vi var for en størrelse. Og når jeg ser tilbage, er der ingen tvivl om, at mødet i Davos blev et absolut vendepunkt for vores samarbejde. Frem til mødet i Davos havde Bill Gates ikke haft os synderligt meget på radaren, fordi vi jo er lidt af en upcoming sammenlignet med Gates Foundation i forhold til størrelsen på vores uddelinger. Tænk på, at da jeg startede i Novo Nordisk Fonden for otte år siden, uddelte vi én milliard kroner om året og havde 30 mennesker ansat. Men på mødet i Davos blev Bill Gates for alvor opmærksom på, hvad vi nu er for en fond. Samtidig talte Bill Gates og Mads Krogsgaard rigtig, rigtig godt sammen, og der var en virkelig god kemi mellem dem,” husker Steffen Pierini Lüders.
Frem til mødet i Davos havde Bill Gates ikke haft os synderligt meget på radaren, fordi vi jo er lidt af en upcoming sammenlignet med Gates Foundation i forhold til størrelsen på vores uddelinger
Steffen Pierini Lüders – Senior Vice President og chef for Corporate Affairs, Novo Nordisk Fonden
Den positive stemning fortsatte i efteråret 2022, da næste skridt skulle tages i forhold til den konkrete idé om at lave et konsortium, der anvender CO2 til at producere proteiner. Det skete på det årlige møde kaldet ’Grand Challenges’ i Bruxelles i oktober, som Gates-fonden arrangerer sammen med EU-Kommissionen og en række andre aktører.
”Her blev der igen holdt en række møder, hvor blandt andre Bill Gates og Mads Krogsgaard deltog, og hvor denne idé blev drøftet i tre timer. Og Gates og hans eksperter samt vores repræsentanter konkluderede, at det er en idé med musik i, og begge fonde sagde, at de ville prioritere ideen højt. Haldor Topsøe og Novozymes var også med på mødet, og derefter gik organisationerne i fondene og virksomhederne i gang med at lave en fælles plan, og det er den, der nu er blevet præsenteret,” siger Steffen Pierini Lüders.
Ifølge Steffen Pierini Lüders var det lige fra de første samtaler med Bill Gates tydeligt, at han var meget fascineret af de teknologier, der kan bringes i anvendelse i projektet.
”For Bill Gates selv og for Gates Foundation kan projektet muliggøre, at mennesker i flygtningeområder eller områder, hvor det er svært at dyrke afgrøder, får løsninger, som udnytter den energi, der er i CO2, til at producere noget, mennesker kan spise. At kombinere det i én samlet løsning er en vild idé,” siger Steffen Pierini Lüders.
Større effekt ved at pulje ressourcer
At verdens største uddelende fond samarbejder med Novo Nordisk Fonden er som sådan ikke nyt. Der har nemlig i en årrække været udveksling af viden mellem de to store fonde.
Men i det nye projekt er samarbejdet meget konkret, og det sker ifølge Steffen Pierini Lüders ”på alle mulige forskellige niveauer” parallelt med samtalerne mellem Bill Gates og Mads Krogsgaard Thomsen.
”Der er en direkte kontakt med Bill Gates og nogle af hans nærmeste rådgivere og ned i de indsats- og arbejdsområder, som Gates-fonden er opdelt i. Det er vigtigt, at der er en forståelse og enighed på allerhøjeste niveau i begge fonde om, at vi gerne vil det her og deler prioriteter. Vores bestyrelse og ledelse har derfor mødtes med Bill Gates og drøftet konkrete samarbejdsflader,” siger Steffen Pierini Lüders.
Det er samtidig værd at huske, at vi som fonde ikke konkurrerer, men er komplementære, og det gør, at begge får et stort udbytte af at samarbejde
Steffen Pierini Lüders – Senior Vice President og chef for Corporate Affairs, Novo Nordisk Fonden
- Hvilket udbytte får I i Novo Nordisk Fonden af at samarbejde med Gates Foundation?
”For det første kan vi få en større effekt, når ressourcer bliver puljet. For det andet er der udveksling af knowhow og kontakter. Der er opbygget en masse kompetencer i begge fonde på de områder, vi samarbejder om, og det kan tilsammen give større værdi til et projekt. Og for det tredje er der hele skaleringen af en, i dette tilfælde, vild idé. Det er samtidig værd at huske, at vi som fonde ikke konkurrerer, men er komplementære, og det gør, at begge får et stort udbytte af at samarbejde. Derfor er det værd at investere i samarbejder. Det kan godt være, det er besværligt, men den potentielle impact er meget større, end hvis man ikke samarbejder med andre,” understreger Steffen Pierini Lüders.
Han lægger ikke skjul på, at der åbner sig store muligheder, når man går arm i arm med en fond af Gates Foundations kaliber og navn. Men samarbejdet er ifølge Steffen Pierini Lüders ikke ensidigt til Novo Nordisk Fondens fordel.
”Der er helt klart nogle flere døre, der kan åbnes, når vi arbejder sammen med Bill Gates Foundation, men man skal ikke tage fejl af, at det går begge veje. Bill Gates er ret fascineret af det med, at vi er en erhvervsdrivende fond, og at vi dermed har indsigt i forhold til, hvad der foregår i virksomheder – en indsigt, som Gates-fonden ikke har,” forklarer Steffen Pierini Lüders.
Nye projekter på vej inden for sundhedsområdet
- Handler samarbejdet med verdens største fond for jer også om, at I selv er oppe i en størrelse nu, hvor det er mere relevant for jer at samarbejde internationalt frem for at tænke i samarbejder inden for Danmarks grænser?
”Det er helt rigtigt, at vi i høj grad orienterer os internationalt. Men det er stadig også relevant inden for os at have samarbejder inden for landets grænser. Og mange af de projekter, vi laver, er med til at etablere samarbejder mellem danske forskningsinstitutioner og andre internationale organisationer, hvilket det nye projekt, som også indbefatter Aarhus Universitet, er et godt eksempel på,” siger Steffen Pierini Lüders.
Bill & Melinda Gates Foundation
- Grundlagt i 2000 som en fusion mellem The William H. Gates Foundation og The Gates Learning Foundation.
- CEO er Mark Suzman, der refererer til dels de to co-chairs Bill og Melinda French Gates, dels en seks personer stor bestyrelse.
- Forventede uddelinger 2023: 8,3 milliarder dollars (57 milliarder kroner).
- Hovedsæde i Seattle og otte andre kontorer, blandt andet i Beijing og London.
- 1.736 medarbejdere (ultimo 2021).
Det intensiverede samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation slutter ikke med det netop lancerede projekt. Ifølge Steffen Pierini Lüders er der ”flere andre initiativer” på vej med Gates-fonden.
”Jeg kan endnu ikke fortælle, hvad de handler om, men hvor det nye projekt er inden for bæredygtighed, bliver de næste fælles projekter inden for sundhedsområdet. Derudover forventer vi at komme til at samarbejde med en række af de andre fonde, der er startet op inden for de seneste år blandt andet i USA, og som også har nogle ret store budgetter til bæredygtighedsagendaen. Jeg tror, at hvis man går nogle år frem til i tiden og kigger tilbage på det samarbejdsprojekt med Gates-fonden, som vi netop har præsenteret, vil man se det som startskuddet til flere projekter med Gates og andre store fonde,” siger Steffen Pierini Lüders.
Klima har fået topprioritet
Hvis man allerede nu ser tilbage på en række af de initiativer, Novo Nordisk Fonden på det seneste har skudt store summer ind i, er klima og grøn omstilling kommet meget højt på dagsordenen for fonden, som tidligere var kendt som værende mere ’klimaskeptisk’.
I et interview med Fundats i november 2021 erkendte bestyrelsesformand Lars Rebien Sørensen, at Novo Nordisk Fonden ”i forhold til klima hidtil har stået lidt uden for debatten”.
”Ikke fordi, vi ikke er interesserede i klimaet som sådan, men vi er interesserede i bæredygtighed,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Bestyrelsesformanden tilføjede, at Novo Nordisk Fondens ”nye bæredygtighedsfokus” dog ikke betyder, at fonden fremover ligefrem skal beskrives som en klimafond.
”Jeg vil ikke sige, vi er på vej til at blive en klimafond. Men vi forsøger at være relevante på klimaområdet,” understregede Lars Rebien Sørensen.
Med afsæt i det nye fælles projekt med Gates Foundation, hvor CO2 udbyttes til fødevareproduktion uden at anvende landbrugsjord til formålet, lægger Steffen Pierini Lüders ikke skjul på, at fondens ambitionsniveau inden for klimadagsordenen er voksende.
”Klima og bæredygtighed hænger sammen. Vores klimatiltag skal ses i forhold til fødevareproduktion, landbrug og alt, hvad der handler om den grønne omstilling. I dét lys er klima blevet topprioritet for os. Vores vision er at bidrage til menneskers sundhed og planetens bæredygtighed, og de to ting hænger sammen. Jeg har været ansat i otte år i fonden, og den største forandring, der er sket i de otte år, er inden for bæredygtighed. Det er blevet et kæmpestort tema for os, som vi bruger så mange penge og energi på, og det kommer vi til at eskalere yderligere i de kommende år,” siger Steffen Pierini Lüders.