Hvis natur er et spørgsmål om definitioner, så er der basis for gode diskussioner om strategi og uddelingspolitik i det udvalg, som skal rådgive direktion og bestyrelse i Den Danske Naturfond. Fonden har for nylig fastlagt sin strategi for, hvordan den skal arbejde for at forbedre naturtilstanden og vandmiljøet i Danmark. Og den har netop annonceret sin første indkaldelse af projekter til en pulje på 15 mio. kr. Det er sket efter, at fonden har rådført sig med det bredt sammensatte rådgivende udvalg, der dækker yderpolerne fra landbrugslobbyister til grønne miljøorganisationer.
Her sidder blandt andre Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Pattedyrsforening, Danmarks Jægerforbund, Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer samt Kommunernes Landsforening og professorer fra København og Aarhus universiteter.
”Vi har måske en lidt anderledes tilgang end mange andre private fonde, idet vi har vores interessenter knyttet helt tæt til os i form af et rådgivende udvalg, hvor alle de centrale interesseorganisationer er repræsenteret. Det kan naturligvis give nogle udfordringer hen ad vejen, men vi ser det primært som en rigtig god måde at have en dialog med vores omverden på. Vi har indtil videre været meget tilfredse med samarbejdet med det rådgivende udvalg”, siger direktør i fonden, Flemming Nielsen, der fungerer som mødeleder, når de forskellige interessenter, der ofte repræsenterer modsatrettede holdninger, mødes i udvalget.
En af landbrugssektorens medlemmer i udvalget er Bæredygtigt Landbrug, som fra begyndelsen var skeptiske over for de mange forskellige syn på naturen, som er repræsenteret i udvalget:
”Da vi gik ind i det, frygtede vi lidt, at udvalget blot skulle være en legitimering af det fonden i forvejen havde tænkt sig at gøre. Altså at udvalget sætter sig ned og smider en masse bolde i luften, hvorefter fonden vælger de tre projekter, de synes er sjovest. Og derefter påstår de så, at de har haft en offentlig høringsproces omkring det med inddragelse af interessenterne. Men sådan har det indtil videre slet ikke været. Det har derimod været positivt, og vi oplever, at vi er blevet lyttet til og reelt inddraget”, siger Gustav Garth-Grüner, der er bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Det er også oplevelsen hos Danmarks Naturfredningsforening, der dog mener, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvordan udvalget kommer til at påvirke resultaterne af fondsledelsens arbejde.
”Det er mit klare indtryk, at Den Danske Naturfond virkelig har viljen til at inddrage sine interessenter. Det er en meget bred interessentkreds, og der er jo mange modsætningsfyldte meninger repræsenteret. Men fonden har været åben over for at inddrage os, de har lyttet, og det har været en god proces indtil videre. Spørgsmålet er så hvilken effekt, det har på det videre arbejde – det er endnu for tidligt at udtale sig om. Det kan jo være svært at se det aftryk, man reelt kommer til at sætte, for vi ved jo ikke, hvad bestyrelsen har ment i forvejen,” siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Åben medindflydelse
Den Danske Naturfond er en erhvervsdrivende fond, men er stiftet som et offentligt privat partnerskab af den foregående regering sammen med Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond, der begge har skudt kapital i fonden. Loven om Den Danske Naturfond trådte i kraft i januar sidste år, og siden har fonden brugt tiden på at etablere organisationen og fastlægge strategien. Og i den proces er det lykkedes de grønne organisationer at præge retningen, mener Ella Maria Bisschop-larsen.
”Det har været rigtig vigtigt for Danmarks Naturfredningsforening hele vejen igennem oprettelsen af fonden, at hovedsigtet skal være at gavne naturen. Det vil sige, at der skal gøres en særlig indsats for truet og sjælden natur og for biodiversitet. Vi har været meget optagede af, at fondens projekter skal skabe blivende værdi, fordi mange af de naturindsatser vi har set de seneste årtier, har været midlertidige ordninger, hvor landbruget har haft opdyrkningsret efterfølgende. Det har fonden anerkendt og skrevet ind i den langsigtede strategi. Så der kan vi og de andre grønne organisationer se, at vi har sat et fodaftryk, og vi er selvfølgelig glade for, at fonden er enig i, at projekterne skal ske på naturens præmisser,” siger hun.
Fonden er underlagt reglerne om aktindsigt i miljøoplysningsloven, og derudover offentliggør den frivilligt resuméer af bestyrelsesmøderne og referater fra møderne i det rådgivende udvalg. Her har man blandt andet kunne læse om udvalgets diskussioner om, hvorvidt fonden skulle lancere nogle af sine uddelingsmidler via et såkaldt ’open call’. Den 4. maj offentliggjorde fonden netop en indkaldelse af projekter og idéer til en pulje på 15 mio. kr. til lokale naturprojekter.
”Vi har i udvalget diskuteret fordele og ulemper ved ’open calls’. For nogle ansøgere bliver det jo lidt som at spille lotto, og det mener vi er lidt farligt, fordi mange bliver skuffet og spilder en masse ressourcer mens kun få bliver glade. Men nu prøver vi at se, hvordan det går. Og hvis det bliver for meget glittet papir og store ansøgninger, så er det et tegn på, at folk bruger for mange ressourcer på det i forhold til hensigten,” siger Gustav Garth-Grüner fra Bæredygtigt Landbrug.
Han vil dog ikke fremhæve enkeltområder, hvor landbruget har sat sit aftryk på arbejdet indtil videre.
”Det har netop fungeret som et fællesskab, og derfor har vi ikke behov for at sige, at vi har haft en konkret indflydelse ved at trække noget i en bestemt retning. Selvfølgelig er der forskellige interesser, som bliver diskuteret. Men det er ikke sådan, at udvalget blot maler med den store pensel, og fonden derefter drager sin egen konklusion. Udvalget er ikke bare et gummistempel for fondsledelsen, det har været meget positivt”, siger han.
Det rådgivende udvalg i Den Danske Naturfond:
- Præsident Ella Maria Bisschop-Larsen (Danmarks Naturfredningsforening)
- Formand Egon Østergaard (Dansk Ornitologisk Forening)
- Formand Lars Mortensen (Friluftsrådet)
- Formand Claus Lind Christensen (Danmarks Jægerforbund)
- Forbundsformand Verner W. Hansen (Danmarks Sportsfiskerforbund)
- Biolog Charlotte Moshøj (Det Grønne Kontaktudvalg/Dansk Pattedyrforening)
- Viceformand Lone Andersen (Landbrug og Fødevarer)
- Direktør Jan Søndergaard (Dansk Skovforening)
- Bestyrelsesmedlem Gustav Garth-Grüner (Bæredygtigt Landbrug)
- Formand Per Kølster (Økologisk Landsforening)
- Vicekontorchef Troels Garde (Kommunernes Landsforening)
- Viceinstitutleder Flemming Skov (Aarhus Universitet)
- Professor Jørgen Primdahl (Københavns Universitet)