Den erhvervsdrivende fond Hempel Fonden, der i disse dage fejrer 75-års jubilæum, har natur og tab af biodiversitet som ét af sine strategiske fokusområder med udgangspunkt i fire geografiske områder langt væk fra Danmark, blandt andre Madagascar og Indonesien.
Ikke desto mindre offentliggjorde Hempel Fonden i en pressemeddelelse for godt et år siden, at den ”som led i fondens fokus på biodiversitet og bevarelse af natur” netop havde investeret i det 775 hektar store natur- og landbrugsareal Saksfjed Vildmark på Lolland med det formål at omlægge arealet til vild natur. Et køb, der senere viste sig at have haft en prisseddel på 115 millioner kroner, som fonden betalte til sælgeren - godsejer og hofjægermester Nicolas baron de Bertouch-Lehn på Lungholm Gods.
Og nu skruer Hempel Fonden yderligere op for sine natur- og biodiversitetsaktiviteter i Danmark – rundt regnet 9.000 kilometer væk fra Madagascar. Fonden, der sidste år var den 24. mest uddelende fond i Danmark, har således netop offentliggjort et stillingsopslag, hvor den søger en naturformidler til det nyerhvervede store natur- og landbrugsareal på Lolland.
Ifølge stillingsopslaget bliver den kommende naturformidlers hovedopgave at etablere og være daglig leder af en ny naturskole i Saksfjed Vildmark. Medarbejderen skal sørge for at etablere et skolesamarbejde for børn og unge, som ”skal være et attraktivt tilbud for skoler, hvor elever kan opleve og få en bedre forståelse for vores natur.”
”Vi har også ambitioner om at afholde camps og lejrskoleaktiviteter for børn og unge i udsatte positioner samt at udvikle offentlige begivenheder om naturgenopretning. Du kan forvente at samarbejde med foreninger, forskere, institutioner m.m.,” skriver Hempel Fonden i stillingsbeskrivelsen.
Vil understøtte biodiversitet i Danmark
I forhold til Hempel Fondens strategi, som blev vedtaget i 2022, beskrives det på fondens hjemmeside, at den har identificeret fire regioner i verden, der rummer ”enestående biodiversitet og er stærkt truede”.
”Det er de vigtigste regioner i verden at arbejde i, hvis vi skal være med til at forhindre massivt tab af biodiversitet. Det er her, vi vil fokusere vores strategiske investeringer,” skriver Hempel Fonden med reference til Madagascar, Indonesien, Atlantic Forests i Brasilien og The Eastern Afromontane Hotspot, der strækker sig fra Saudi Arabien og Yemen til Zimbabwe og Mozambique.
Hempel Fonden har en international biodiversitetsstrategi, der i sin kerne understøtter bevarelsen af biodiversitet i fire geografiske områder
Anders Holm – Direktør, Hempel Fonden
Direktør i Hempel Fonden Anders Holm har på grund af travlhed ikke haft tid til at medvirke i et mundtligt interview med Fundats om fondens øgede biodiversitetsfokus på dansk grund. Men i en mail svarer han kortfattet blandt andet på, om købet af naturområdet på Lolland og planerne om nu også at åbne en naturskole samme sted skal tages som et udtryk for en ændret strategi fra fonden i forhold til, hvor dens natur- og biodiversitetsfokus rent geografisk bliver udmøntet.
”Nej. Hempel Fonden har en international biodiversitetsstrategi, der i sin kerne understøtter bevarelsen af biodiversitet i fire geografiske områder. I tillæg hertil har vi også ønsket at understøtte biodiversitet i Danmark, som vi blandt andet har fortalt om ved offentliggørelsen,” skriver Anders Holm.
”Fyrtårn for fremme af biodiversitet”
Direktøren henviser til en pressemeddelelse, der blev udsendt i oktober 2022 i forbindelse med købet af natur- og landbrugsarealet på Lolland. Her var Anders Holm citeret for, at Danmark er et af de lande i verden med forholdsvist mindst natur og især vild natur.
”Det vil vi gerne bidrage til at ændre på med dette markante projekt. Til gavn for naturen, Lolland og Danmark. Det er vores ambition, at området over tid bliver et af de vigtigste naturområder i Danmark og et fyrtårn for fremme af biodiversitet, der kan inspirere indsatser både i og uden for Danmark,” lød det fra Anders Holm i pressemeddelelsen.
Ifølge det aktuelle stillingsopslag bliver den kommende naturformidler en del af et ’projektteam’ for Saksfjed Vildmark, som også omfatter en projektleder, en natur- og vildtforvalter og en studentermedhjælper.
- Hvor mange medarbejdere forventer fonden i alt at ansætte i forbindelse med driften af det nyerhvervede naturområde og naturskolen samme sted?
”Vi har ikke umiddelbart planer om, at der skal ansættes flere,” lyder svaret fra Anders Holm.
Økonomi vil fremgå af årsrapporter
Ifølge Anders Holm er det ”ikke endeligt afgjort endnu,” hvor mange penge fonden forventer at bruge på drift af naturområdet og den tilhørende naturskole – ud over de 115 millioner kroner, som Hempel Fonden allerede har givet i købspris for Saksfjed Vildmark.
”Hvad vi årligt anvender, vil fremgå af vores kommende årsrapporter,” skriver Anders Holm og tilføjer, at der ikke er offentlige penge involveret i naturskolen.
Ifølge Anders Holm befinder fonden i relation til naturområdet på Lolland sig stadig i en ”tidlig udviklingsfase”, og han forventer i det tidlige forår 2024 at kunne komme med flere detaljer både i forhold til udvikling af naturen og naturskolen.
Trods det definerede strategiske fokus på fire områder langt væk fra Danmark, bliver Saksfjed Vildmark næppe det sidste sted på danmarkskortet, Hempel Fonden skyder penge og kræfter ind i. Som svar på spørgsmålet om, hvorvidt Hempel Fonden har aktuelle planer om at investere i eller donere til andre natur- og biodiversitetsprojekter i Danmark, skriver Anders Holm:
”Vi overvejer i øjeblikket forskellige muligheder for, hvordan vi kan støtte biodiversitet i Danmark.”