”Vores største ønske til de kommende folketingspolitikere er, at de begynder at investere i unge på kanten – i stedet for at se dem som en udgift.”
Sådan lyder svaret fra Sine Egede Eskesen, direktør for det sociale område i Bikubenfonden, når man spørger til fondens ønsker til de kommende folketingspolitikere.
Bikubenfonden har to sidestillede, strategiske fokusområder – nyskabende kunst – og det sociale område med fokus på unge på kanten. Når det gælder scene- og billedkunst, ønsker fonden at nyskabe muligheder for kunstinstitutioner og kunstnere, blandt andet ved at nuancere den politiske samtale om, hvorfor og hvordan kunsten skal prioriteres i samfundet. På det sociale område ser fonden behov for en række politiske tiltag og lovændringer, der kan skabe mærkbare forandringer.
”Talrige undersøgelser har vist, at tusindvis af unge aldrig får forløst deres potentiale, men kobles af samfundets fællesskaber, fordi de er uden job eller uddannelse, og det har enorme konsekvenser. Både for den enkelte unge og for vores samfund. Det koster mange milliarder hvert år, at så mange unge står uden for fællesskaberne, havner på kontanthjælp og giver forøgede sundhedsudgifter,” siger Sine Egede Eskesen og fortsætter:
”Men i stedet for at have fokus på, hvad unge på kanten koster for samfundet, skal politikere investere i dem på den lange bane. Så i stedet for de lappeløsninger, vi ser rundt omkring i kommunerne, skal politikerne have det lange lys på, så vi for alvor kan få vendt udviklingen,” mener Sine Egede Eskesen.
Efterværn skal udvides
Bikubenfonden har tre fokusområder i forhold til unge på kanten i alderen 13-30 år: Anbragte unge, hjemløse unge og så de omkring 50.000 unge, som står uden job og ikke er undervejs eller færdige med en uddannelse.
Vi håber, at politikerne vil lytte til vores anbefalinger, for de tager afsæt i unges egne erfaringer
Sine Egede Eskesen – Direktør, Bikubenfonden
I forbindelse med reformen Børnene Først om anbragte børn har politikerne i indeværende valgperiode besluttet, at der skal ske en radikal nytænkning af efterværnet – tilbuddet om støtte i overgangen fra anbringelse til voksenlivet.
”Men siden politikerne besluttede, at efterværnet skal radikalt nytænkes, er der endnu ikke kommet et konkret udspil til, hvordan det skal ske. Her har vi som del af Policy Lab et ønske om, at politikerne udvider de nuværende regler om efterværn: Unge skal have ret til efterværn, til de er 25 år – med mulighed for forlængelse til de er 27 år.”
”For vi kan se, at unge, der får efterværn, klarer sig bedre i forhold til uddannelse, job – hele deres livssituation. I dag kan unge få efterværn fra de er 18 år til og med 22 år, og det vil vi gerne have udvidet – igen ud fra en betragtning om, at det betaler sig på den lange bane. Både for den unge selv – og for os som samfund,” siger Sine Egede Eskesen.
Anbefalingen om længere efterværn er en af flere anbefalinger, som Bikubenfonden, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpædagogernes Landsforbund, De Anbragtes Vilkår, FADD – foreningen af Døgn- og dagtilbud og Børns Vilkår er kommet frem til i Policy Lab – et politisk laboratorium.
Sæt gang i hjemløsereform
I forhold til hjemløse var der stor glæde i Bikubenfonden og Hjem til Alle alliancen, da regeringen sammen med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne i november 2021 indgik en aftale om flere billige boliger til hjemløse og en omlægning af hjemløseindsatsen.
Med fokus på det man kalder Housing First, hvor man kombinerer anvisning til en passende og betalbar bolig med den nødvendige støtte, så borgeren kan etablere og trives i et hjem og have en god tilværelse med meningsfulde aktiviteter og gode, menneskelige relationer.
”Boligdelen er vedtaget, og den sociale del har været i høring og er klar til politisk behandling. Men det er den kommende regering og det politiske flertal efter et valg, der beslutter, om omlægningen skal blive til virkelighed. Som en del af Hjem til Alle alliancen er vores klare opfordring til politikerne at få hjemløsereformen op af skuffen straks efter valget,” siger Sine Egede Eskesen og fortsætter:
”Samtidig ser vi meget gerne, at formuleringen i lovgivningen skærpes, så kommuner ikke bare kan – men skal – tilbyde specialiseret bostøtte efter Housing First-metoden.”
Nødvendige 2. generationsreformer
I forhold til de 50.000 unge uden for job og uddannelse lyder ønsket fra Bikubenfonden, at Reformkommissionen med professor Nina Smith i spidsen får lov til at gøre deres arbejde færdigt.
”Mit ønske til det nye folketing er, at de skal lade Reformkommissionen fortsætte arbejdet med 2. generationsreformer. For det kræver 2. generationsreformer at løse udfordringen med at få alle unge i uddannelse eller job,” mener Sine Egede Eskesen.
Som en del af koalitionen En Vej til Alle er Bikubenfonden sammen med fem andre aktører – herunder Akademiet for Social Innovation og Modstrøm – elevorganisationen for unge på FGU – kommet med 10 konkrete anbefalinger til netop Reformkommissionen.
”Vi anbefaler blandt andet, at vi skal give de unge beslutningskompetence. Når unge på kanten møder sagsbehandlere og taler job og uddannelse, oplever de, at meget få veje er respekteret. Her skal mindsettet ændres, så den måde vi støtter unge på, tager udgangspunkt i unges motivation – fremfor systemets kasser,” siger Sine Egede Eskesen.
Andre af anbefalingerne handler om at skifte succeskriterier og droppe fokus på hastighed – altså hvor hurtigt man får de unge videre. Men også om at gøre virksomheder og civilsamfund til strategiske udviklingspartnere i arbejdet med at nyskabe muligheder for unge på kanten.
”Vi håber, at politikerne vil lytte til vores anbefalinger, for de tager afsæt i unges egne erfaringer og en analyse af virksomme ingredienser i ungeindsatser på tværs af civilsamfund, erhvervsliv og den offentlige sektor. Så jeg vil opfordre politikerne til at komme i gang med det samme og omsætte anbefalinger til handling, så vi kan udnytte de næste fire år bedst muligt og skabe mærkbare forandringer for unge på kanten.”
Netop det med at inddrage de unge selv er en hjørnesten i Bikubenfondens arbejde, og Sine Egede Eskesen mener, det er helt afgørende, at de kommende folketingspolitikere inddrager de unge – også i politikudviklingen.
Bikubenfonden uddelte sidste år 52,9 millioner kroner til deres strategiske fokusområde – unge på kanten. Til fondens andet fokusområde – aktuel scene- og billedkunst uddelte fonden 56,5 millioner kroner.