På Cass Business School i London kan man blive kandidat i filantropi. Skolen er den uddannelsesinstitution i Europa, der har det største udbud af uddannelse indenfor almenvelgørende arbejde, private donationer og andre almennyttige indsatser til gavn for samfundet. Cass Business School tilbyder både kursusuddannelser, professionel træning i tværfaglig filantropisk praksis og altså en hel kandidatuddannelse om emnet.
På flere universiteter i Italien, Storbritannien og Holland er det også muligt at tage uddannelser i filantropi, mens der er dukket flere og flere mindre kurser op på universiteter i Belgien, Frankrig, Tyskland, Litauen og Schweiz i de sidste 15 år. De uddannelser i filantropi, som findes rundt om i Europa, er fordelt på forskellige akademiske grunddiscipliner, bl.a. humaniora og socialvidenskab, og indgår som en del af uddannelser i management, økonomi, jura og historie. Business er det fag, de fleste kurser går ind under, og undervisere såvel som fonde rundt om i Europa har tilsyneladende appetit på mere af det.
Denne tendens ser man også på Copenhagen Business School i København, fortæller sekretariatschef for Dekansekretariatet for Uddannelse, Wilbert Van der Meer:
”Vi ser en tendens til, at der er mere fokus på området. Dels har vi nogle forskere, der beskæftiger sig med det, og dels beskriver de forskere, at der også er flere studerende, der tager det op i deres specialer. Det spiller en større rolle i virksomhederne, end det gjorde tidligere. Dér møder de studerende det, og så vil de også gerne skrive speciale om det,” siger han.
På CBS følger man udviklingen og overvejer at udbyde flere kurser inden for området, fortæller Wilbert Van der Meer. En master eller kandidatuddannelse i filantropi kunne godt blive realiteten inden for en årrække, men i første omgang øger CBS fokus på de filantropiske elementer i flere af de kortere kurser.
”Vi har ikke tradition for snævre kandidatuddannelser i Danmark, så i givet fald kunne man tænke filantropi sammen med ledelse af andre former for virksomheder f.eks. ngo’er – og med CSR," siger Wilbert Van der Meer.
I Danmark er fagområdet endnu ikke defineret
Filantropi som fagområde er endnu ikke etableret i den danske universitetsverden. Derfor er det svært at sige, hvor mange studerende, der beskæftiger sig med filantropi på kandidatniveau i Danmark i dag. Både på RUC, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet er der en lang række kurser, som indeholder elementer om filantropi: CSR, corporate governance, ngo-arbejde og studier i civilsamfundets rolle i udviklingsspørgsmål.
Men, ingen af de danske universiteter udbyder kurser, der handler om filantropi som fag. Det kan der være flere grunde til forklarer Peter Kragelund, som er institutleder på RUC’s Institut for Samfundsliv og Erhverv:
”Filantropi jo ikke særlig stort i Danmark i forhold til i den angelsaksiske verden. Det har noget at gøre med vores skattesystem, og med hvor meget du i princippet kan trække fra ved at være filantrop, og hvordan vores velfærdstatssystem ser ud,” siger han.
På RUC er der dog også fokus på filantropiens udvikling, og selvom man i dag heller ikke kan tilmelde sig konkrete kurser i filantropi på RUC, vælger en del studerende ligesom på CBS at fokusere på det filantropiske i deres studier. RUC har for eksempel kurser om CSR og om cause-related marketing og nye aktører i udvikling, som er en del af de større uddannelser om finansiering af udvikling. Derudover præger de studerende på RUC indholdet i deres egne uddannelser i højere grad end på de andre danske universiteter via det selvvalgte projektarbejde, så på den måde kan de vælge at arbejde selvstændigt med filantropi, forklarer Peter Kragelund.
Fondsbranchen er dog traditionelt lidt udfordrende at arbejde med fra et akademisk synspunkt, påpeger han.
”Et problem med det forskningsmæssige er, at fondsbranchen er meget lukket for offentligheden, så det er utrolig svært at få lavet sammenlignende studier. Du kan måske få adgang til en fond, men så kan du ikke få adgang til resten, og det gør det svært at lave egentlig forskning, for så er det bestilte opgaver fra fondene, der bliver lavet – og så er det konsulentopgaver,” siger Peter Kragelund.
Fondsbranchens efterspørgsel skal afklares
Der er i øjeblikket to større forskningsprojekter i gang på CBS, som er støttet af henholdsvis Carlsbergfondet og Tuborgfondet – ”Civil Society in the Shadow of the State” og ”Founding Blended Value”. Og på trods af, at der hverken findes små kurser i filantropi eller længere uddannelsesforløb på danske universiteter i dag, er det et relevant område for de uddelende fonde, mener Merete Konnerup, der er analysechef hos Trygfonden:
”Det er altid spændende at se mere dygtiggørelse og mere viden, men der er en lang række spørgsmål, der skal besvares, hvis der skal kunne etableres mere omfattende og bæredygtige uddannelsesforløb i filantropi i Danmark” siger hun og fortsætter:
”Den danske fondssektor har for eksempel en underskov af små fonde med meget små sekretariater, hvor bestyrelser kan være de udøvende. Så det stiller andre krav end klassisk efteruddannelse til for eksempel AC'ere. Når du så kommer op i de større fonde, så har vi større sekretariater, hvor en fornuftig arbejdsdeling gør, at det ikke er nødvendigt, at en enkelt person skal være 360 graders fondskompetent,” siger Merete Konnerup.
Om det er fondsbranchens udøvere eller unge kandidater ’in the making’, der er målgruppen for en mulig kandidatuddannelse i filantropi, er netop en af de overvejelser, man gør sig på CBS, fortæller Wilbert Van der Meer:
”Vi vil overveje, om det skal være en kandidatuddannelse for unge mennesker, eller om det i højere grad vil være relevant som en masteruddannelse for dem, der allerede er i erhvervet. Der er noget, der trækker begge veje, og det kan også være, vi laver begge dele. Det er klart, at vi får et andet undervisningsforløb, hvis det er for nogen, der faktisk har noget praktisk erfaring fra området,” siger han.
Filantropi på sidelinjen i akademia
I sin bog om den filantropiske sektor i Europa skrev professor i filantropiske studier på Vrije Universitet i Amsterdam, Theo Schuyt, i 2013, at filantropi som genstand for seriøse studier stadig er ”på sidelinjen i den akademiske verden”.
Schuyt beskriver flere mulige årsager til dette: Deriblandt at fokus på godgørenhed mange steder har en overvejende praktisk tilgang i modsætning til en mere teoretisk; at der mangler et officielt defineret fagområde for filantropi, at emnet stadig er relativt nyt i akademiske kredse samt en udbredt opfattelse af, at det ikke er acceptabelt at undersøge filantropi kritisk. Det ses simpelthen som uhøfligt. Schuyt beskriver ydermere en ”naturlig aversion” mod at granske foræringer, der i udgangspunktet ses som positive.
I 2014 udgav Cass Business School i London en rapport om uddannelse i filantropi i Europa. Rapporten støtter Schuyts teorier og ligeledes Schuyts overbevisning om, at en vækst på området for uddannelse i den filantropiske sektor faktisk er undervejs.