’LF Scientific Enrichment Prize’.
Sådan lyder titlen på en ny pris, som den erhvervsdrivende fond Lundbeckfonden netop har stiftet for at hædre forskere, der tager ansvar og lederskab for at skabe gode forskningsresultater ved at integrere diversitet i forskningsgruppen.
Parallelt med den nye pris etablerer Lundbeckfonden samtidig en pulje på to millioner kroner, der skal understøtte diversitetsfremmende aktiviteter på de danske universiteter.
”Vi har en voldsom kønsdebat i Danmark, og den har sin egen ret, men man glemmer nogle gange, hvor vigtig diversitet er inden for en række problemstillinger. Så med den nye diversitetspris og nye pulje til at understøtte diversitetsfremmende aktiviteter på universiteterne vil vi gerne italesætte værdien af diversitet i stedet for at tale om de problemer, der er, og som allerede har været diskuteret rigtig meget. Vi håber, at vi kan komme med nye fortællinger om, hvordan diversitet giver inspiration til løsning af nogle givne problemer, og endemålet for os er, at den øgede diversitet i forskningen kommer danske patienter til gavn,” siger forskningsdirektør i Lundbeckfonden Jan Egebjerg til Fundats.
LF Scientific Enrichment Prize bliver ifølge fonden givet til en person, der tager – eller har taget – lederskab for at sikre diversitet for at løse en opgave. Prisen sætter fokus på, at videnskaben kan styrkes på andre måder end de klassiske som for eksempel publikationer.
Ikke et spørgsmål om stjerner på skuldrene
I den pressemeddelelse, Lundbeckfonden har udarbejdet om sine nye diversitetsinitiativer, er Jan Egebjerg blandt andet citeret for, at fonden i jagten på fremtidens løsninger på samfundets problemer ønsker at ”fejre de ledere i forskningsverdenen, som har arbejdet aktivt for og skabt gode forskningsresultater gennem diversitet.”
”Vores fokus er derfor de ledere, der har blik for nødvendigheden af forskellighed i deres forskningsgrupper,” lyder det fra Jan Egebjerg i fondens pressemeddelelse
Dette er ikke et spørgsmål om stjerner på skuldrene. Derimod vil vi gerne med prisen sætte fokus på de individer, der har påtaget sig en lederrolle og taget ansvar inden for øget diversitet i forskningen
Jan Egebjerg – Forskningsdirektør, Lundbeckfonden
Men over for Fundats understreger forskningsdirektøren, at man ikke nødvendigvis skal have et formelt organisatorisk lederansvar for at være i spil til at modtage fondens nye pris.
”Vi ønsker ikke kun at fejre lederne. Dette er ikke et spørgsmål om stjerner på skuldrene. Derimod vil vi gerne med prisen sætte fokus på de individer, der har påtaget sig en lederrolle og taget ansvar inden for øget diversitet i forskningen,” siger Jan Egebjerg.
Og diversitet i Lundbeckfondens optik handler om andet og mere end køn, fastslår Jan Egebjerg.
”Med diversitet mener vi helt spektret – lige fra, hvilken videnskabelig tilgang man har, til hvor man kommer fra. Selvfølgelig er kønsdiversitet også et meget væsentligt element, og vi føler os helt sikre på, at vi vil kunne se store fordele ved, at folk af forskelligt køn bringes sammen for at løse forskellige problemstillinger,” siger Jan Egebjerg.
Sikring af diversitet bliver typisk glemt
Ifølge Jan Egebjerg ønsker Lundbeckfonden med den nye pris samtidig at rette fokus mere på forskningsgruppernes arbejde og sammensætning frem for kun at kigge på de resultater, der bliver frembragt.
”Ofte er det forskningsresultaterne, der bliver honoreret med priser. Det fortsætter Lundbeckfonden med, men vi udvider vores blik og honorerer den indsats, der ligger i at sikre, at forskningsgruppernes arbejde er præget af diversitet. Desværre bliver denne indsats typisk glemt,” mener Jan Egebjerg.
Et panel bestående af tre profiler fra de akademiske forskningsmiljøer og dansk erhvervsliv skal de kommende måneder bedømme de ledere af forskningsgrupper, der bliver nomineret til LF Scientific Enrichment Prize, og udpege en vinder af den personlige pris på 100.000 kroner.
Ved siden af prisen etablerer Lundbeckfonden en pulje til diversitetsfremmende aktiviteter på universiteterne. Puljen, der er på to millioner kroner årligt og uddeles to gange hvert år, skal understøtte institutter eller forskningsgrupper i at integrere blikket for diversitet i deres arbejde.
Der er ifølge Jan Egebjerg vide rammer for, hvordan ’diversitetsfremmende aktiviteter’ skal forstås.
”I forvejen honorerer vi i mange af vores andre puljer, når projekter bringer forskellige faglige discipliner sammen. Med den nye pulje forestiller vi os, at aktiviteterne kan være simple ting som for eksempel mødeaktiviteter eller etablering af forskellige fora, man skaber for at afdække, om der er mulighed for at fremme diversitet. Men det kan også være mere specifikke initiativer, som jeg håber, ansøgerne til puljen kan identificere. Umiddelbart er begrebet ’diversitetsfremmende aktiviteter’ tænkt meget bredt,” siger Jan Egebjerg.
Har betydning, at fond tager initiativer
Lise Lotte Hansen, der er Ph.d., lektor og leder af Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på Roskilde Universitet, vurderer, at Lundbeckfondens nye pris og pulje godt kan få en positiv effekt på bestræbelserne på at sikre øget diversitet i forskningsverdenen.
”Udgangspunktet for mig er, at ethvert initiativ af denne type kan hjælpe og medvirke til at synliggøre problemerne og prikke til en meget træg kultur. I dette tilfælde synliggør man både diversitetsproblemet og honorerer dem, der sørger for øget diversitet, så det kan helt klart medvirke til, at der bliver taget nogle skridt fremad. Samtidig kan det have en betydning, at initiativerne tages af en fond, idet flere og flere forskningsmidler, som bliver hentet ind, netop er fondsmidler,” siger Lise Lotte Hansen.
Man skal ikke underkende værdien af selv små initiativer blandt de mere liberale ligestillingsredskaber
Lise Lotte Hansen – Leder, Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på Roskilde Universitet
Kønseksperten pointerer dog samtidig, at i en forskningsverden med fortsatte store udfordringer i forhold til især kønsdiversitet er det næppe Lundbeckfondens pris og pulje, der kommer til at gøre en afgørende forskel.
”Der skal helt sikkert andet og mere til for at rykke på de grundlæggende strukturer. Vi har jo, som det har været beskrevet i medierne, at gøre med en meget traditionel kønskultur, som i høj grad fremmer en bestemt type af forskere – som hovedregel den hvide mand. Og der skal meget mere til at gøre op med en kultur, som forhindrer, at kvinder for eksempel får de samme muligheder som mænd, kommer med i de samme netværk som mænd og bliver lyttet lige så meget til som mænd – samt en kultur, hvor barselsorlov stadig ses som uheldig forstyrrelse. Men man skal ikke underkende værdien af selv små initiativer blandt de mere liberale ligestillingsredskaber,” siger Lise Lotte Hansen.
Ifølge Jan Egebjerg vil Lundbeckfondens nye pris og pulje muligvis få følgeskab af flere lignende diversitetsinitiativer.
”Ja, det er bestemt ikke utænkeligt. Stiftelsen af prisen og etableringen af den nye pulje afspejler et generelt øget fokus fra fonden på diversitetsområdet,” siger Lundbeckfondens forskningsdirektør.
Panel skal finde prisvinder
Et panel bestående af tre profiler fra de akademiske forskningsmiljøer og erhvervslivet bedømmer de kommende måneder de ledere af forskningsgrupper, der bliver nomineret til LF Scientific Enrichment Prize, og finder vinderen af 100.000 kroner.
Panelet består af:
- Marianne Thellersen, koncerndirektør for Innovation og Entreprenørskab, DTU.
- Andreas Roepstorff, professor og leder af Interacting Minds Center, Aarhus Universitet.
- Christina Aabo, selvstændig rådgiver og tidligere chef for R&D i Ørsted.