Håndværkspædagogik, grøn gastronomi og en åben skole er vejen til større engagement og faglig begejstring på de gastronomiske uddannelser.
Det mener Hotel- og Restaurantskolen og Tuborgfondet, som nu går sammen om et partnerskabsprojekt, der vil udvikle nye metoder og inspiration til gavn for hele erhvervsskolesektoren.
Skolen får over de næste to år 22 millioner fondskroner til at udvikle og teste nye modeller for håndværksbaseret undervisning, grøn gastronomi og fællesskaber, der både skal fremme elevernes engagement, løfte fagligheden i uddannelsen og få flere til at gennemføre.
“I det nye partnerskab ønsker vi først og fremmest at skabe en positiv forandring for skolens elever og for dansk madhåndværk. Samtidig er det et erklæret mål at inspirere til nye måder at undervise på – ja, til at være skole på. Sammen har vi musklerne til at afprøve nye tilgange, som potentielt kan skabe viden og inspiration, der vil komme alle erhvervsskoler til gavn,” siger Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet, i en pressemeddelelse fra Hotel- og Restaurantskolen.
På Hotel- og Restaurantskolen, hvor der bliver uddannet kokke, tjenere og andre faglærte til hotel- og restaurationsbranchen, vækker bevillingen begejstring.
”Vi har siden 2019 arbejdet efter en strategi, hvor grøn gastronomi, en undervisning baseret på håndværket og en praktisk tilgang til vores uddannelser i en langt mere åben skole er central. Men med faldende elevtal og begrænsede ressourcer kan netop dette projekt åbne muligheder for at realisere vores mission og prøve ideerne af. Derfor er vi stolte over, at Tuborgfondet ser potentialet i vores udviklingsarbejde og nu giver os bedre vilkår for det, vi kalder en stille skolerevolution,” siger direktør på skolen Anne-Birgitte Agger.
Koralrev som inspiration til solceller
Vi tager et tematisk stort spring til en nyhed fra Villum Fonden, som inden for Villum Synergy-programmet netop har udvalgt 15 projekter, der hver modtager tre millioner kroner.
Selvom løsningen på store udfordringer som regel kræver samarbejde på tværs, er det ikke så ofte, at forskerne krydser faggrænser i deres forskning. Målet med Villum Synergy er at styrke de forskningsmuligheder, der ligger i grænsefladen mellem datalogi og andre fagområder. Det kan være teknisk videnskab, naturvidenskab, men også gerne humaniora eller samfundsvidenskab.
Alle projekterne er datadrevne, men samarbejdspartneren afhænger helt af problemet, der skal tackles. Blandt de udvalgte projekter er en systemudvikler og en marinbiologs udvikling af en model for, at man i fremtiden kan producere højeffektive solceller inspireret af koralrev.
"Dét at indfange sollyset er nøglen til at høste solenergien, og her er naturen ekspert. Koraller er særdeles effektive til at absorbere solens stråler. Det gør dem i stand til at skabe de fantastiske koralrev med en kompleks tredimensionel struktur. Vores mål er at forstå den del af deres struktur og biologiske sammensætning, der gør dem så gode til at udnytte solenergi og så forsøge at overføre til udviklingen af bedre solceller," forklarer matematikingeniør Jeppe Revall Frisvad fra Institut for Matematik og Computer Science på DTU i en pressemeddelelse fra Velux Fondene.
De 15 projekter er udvalgt blandt 41 ansøgninger.
Psykiatrimuseum i tidligere sindssygehospital
Middelfart Museum har i de seneste år arbejdet på at etablere et nyt museum med fokus på psykisk sygdom og mental trivsel. Og takket være en bevilling på fem millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania kan museumsprojektet nu blive realiseret.
Det nye psykiatrimuseum får navnet Mind og etableres i en patientbygning på det tidligere sindssygehospital i Middelfart, der var i brug fra 1888 til 1999, skriver Realdania i en pressemeddelelse.
Vi vil bruge historien som afsæt til at tale om nutiden og arbejde med en formidling, der giver viden og inspirerer til dialog og erfaringsudveksling om psykisk sygdom og mental trivsel
Maiken Nørup – Museumsleder, Middelfart Museum
Museumsprojektet har tidligere modtaget tilsvarende støttebeløb fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Lokale og Anlægsfonden, Augustinus Fonden og Middelfart Kommune samt støtte fra en række andre fonde.
”Vi er glade for, at så mange bidragsydere har valgt at støtte projektet. Vi vil bruge historien som afsæt til at tale om nutiden og arbejde med en formidling, der giver viden og inspirerer til dialog og erfaringsudveksling om psykisk sygdom og mental trivsel. Dermed håber vi også, at Mind vil medvirke til at bryde tabu og stigma om psykisk sygdom,” siger museumsleder Maiken Nørup.
Støtte til projekter i Argentina og Etiopien
Vi fortsætter til Poul Due Jensens Fond, som i den seneste runde af fondens ’Community Engagement Grants’ sender 6,4 millioner kroner i omløb til projekter, hvor Grundfos-medarbejdere støtter op via engagement og samarbejde i deres lokalsamfund.
De mange penge ryger af sted til projekter i Argentina, Rumænien, Spanien, Slovakiet, Ghana, Filippinerne, Sydafrika, Peru, Chile, Etiopien, Colombia, Nigeria, Belgien og Danmark.
I Slovakiet handler projektet om, at Grundfos-medarbejderne hjælper til med at fremme menneskerettigheder ved filmfestivalen ‘One World’, og i Etiopien hjælper Grundfos Plan International med at skabe et nationalt uddannelsesprogram, som skal øge kapaciteten og vidensniveauet inden for vandinfrastruktur og adgang til sikkert vand.
Poul Due Jensens Fond skriver på fondens hjemmeside, at der stadig er næsten 10 millioner kroner tilbage i puljen for resten af 2023.
Skal være lettere at starte virksomhed som ordblind
Det kan være svært at få succes i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, hvis man hører til gruppen af de cirka 400.000 danskere, der har ordblindhed, men som også kan besidde unikke evner og kompetencer. Derfor lanceres et nyt initiativ, der skal omsætte de ordblindes kompetencer til muligheder gennem iværksætteri.
Projektet ’Styrk dine styrker’ er initieret af Danske Iværksættere i samarbejde med Ordblindeforeningen. Det har netop fået 4,7 millioner kroner i støtte fra Tietgenfonden.
Ordblinde har ofte styrker, der kan være nyttige i iværksættermiljøet
Peter Kofler – Formand, Danske Iværksættere
Projektet giver over godt to år 150 ordblinde mulighed for at indfri deres potentialer ved at arbejde med det, de er passionerede om.
”Ordblinde har ofte styrker, der kan være nyttige i iværksættermiljøet. De bærer præg af karaktertræk båret af kreativitet og innovation. Med denne indsats forsøger vi at udnytte det potentiale, der skabes i samspillet mellem ordblindhed og iværksætteri, for på den måde at give ordblinde mulighed for at bruge deres styrker og udvikle nye færdigheder,” siger Peter Kofler, der er formand for Danske Iværksættere, i en nyhed på Tietgenfondens hjemmeside.
Ny indsats mod unges mistrivsel
Organisationen GirlTalk sætter nu fart på arbejdet med at forebygge unges mistrivsel. Det sker med projektet ’EmpowR’, som er et gruppetilbud henvendt til 13-16-årige piger, der har til formål at forebygge og afhjælpe mistrivsel.
Med tre millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden vil GirlTalk forankre det nye projekt i fire eksisterende samarbejdskommuner: Hørsholm, Fredensborg, Egedal og Herlev Kommune.
”Der er et stort behov for langsigtede løsninger, hvis vi skal bremse den stigende mistrivsel. Med støtten fra Nordea-fonden har vi nu mulighed for at arbejde med en forankring af vores gruppeforløb, EmpowR, så vi kan være med til at hjælpe endnu flere ud af mistrivsel og ind i fællesskaber. Både nu og i fremtiden,” siger GirlTalks direktør Anna Bjerre i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Netop muligheden for at forebygge mistrivsel hos unge igennem trygge fællesskaber er centralt for Nordea-fonden.
”Med EmpowR har GirlTalk sat et vigtigt arbejde i gang med at forebygge mistrivsel hos unge piger. Når pigerne bliver en del EmpowR-forløbene får de nemlig mulighed for at blive en del af et fællesskab, hvor de bliver set, hørt og accepteret. Det er med til at skabe nye sociale relationer. Det arbejde vil Nordea-fonden meget gerne aktivt støtte op om, så flere unge piger kan få et godt og trygt ungdomsliv,” siger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Nordea-fonden.
Museumsgæster kan stikke næsen i fortiden
Når Moesgaard Museum i Højbjerg ved Aarhus åbner en ny særudstilling senere i denne uge, den 13. oktober, bliver det med en verdensnyhed.
Publikum kan nemlig snuse til en 3.500 år gammel balsameringsduft, som forskere har genskabt for første gang. Duften stammer fra mumificeringen af en højtstående egyptisk kvinde, som var amme for Farao Amenhotep II, da han var spæd.
I udstillingen ’Egypten – Besat af livet’ får publikum dermed bogstaveligt talt mulighed for at stikke næsen i fortiden og opleve duften af det evige liv, skriver museet i en pressemeddelelse.
Moesgaard Museum har fået støtte til udstillingen fra Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. ’Egypten – Besat af livet’ kan ses – og duftes – frem til 18. august 2024.
Udstiller murstensskulpturer af Per Kirkeby
Vi slutter med endnu en ny udstilling, som ser dagens lys takket være massiv fondsstøtte.
På Arken Museum for Samtidskunst i Ishøj udenfor København udstilles fra den 13. oktober og frem til ultimo februar næste år 13 af Per Kirkebys monumentale murstensskulpturer. Hovedparten har aldrig været bygget eller vist for offentligheden før.
Per Kirkebys murstensskulpturer er et kapitel af kunstnerens virke, der i disse år får stor og fornyet opmærksomhed. Udstillingen ’Bricks – Per Kirkeby’ markerer samtidig 50-året for hans første murstensskulptur i byrummet, skriver Arken i en pressemeddelelse.
”De fleste af os er sikkert stødt på Kirkebys murstensskulpturer før, måske endda uden at vi er klar over det. De har en særlig evne til at glide umærkeligt ind i byrummet. De bebor vores byer, parker og museer, men ofte uden at gøre stort væsen af sig. Arken opfører nu skulpturerne i vores Kunstakse, hvor murstenenes stringens vil spille op mod Arkens arkitektur og skabe en fantastisk oplevelse for vores gæster,” siger museumsinspektør Rasmus Stenbakken.
Udstillingen er støttet af blandt andre den filantropiske forening Realdania, Augustinus Fonden, 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Dreyers Fond.