Når kvinder rammer overgangsalderen, øges risikoen for stroke og hjertekarsygdomme drastisk. En ’NNF Young Investigator Award’ på 25 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til lektor Anne Yaël Nossent gør det nu muligt at etablere en ny forskergruppe på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, som får til formål at identificere de molekylære sammenhænge bag den øgede risiko for stroke – også kaldet slagtilfælde.
Stroke er en af de primære årsager til, at over en million mennesker i Europa hvert år dør eller får varige mén på grund af hjerneskade. Fysisk aktivitet er den mest effektive måde at reducere den risiko på. Men når kvinder går i overgangsalderen, stiger risikoen for stroke og hjertekarsygdomme væsentligt, og samtidig reduceres de gavnlige effekter af fysisk aktivitet, skriver Københavns Universitet – Institut for Idræt og Ernæring i en pressemeddelelse.
Den øgede risiko for stroke er formentlig forbundet med, at produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen stopper ved overgangsalderen. Dog findes der meget lidt viden om, hvorfor og hvordan overgangsalderen og tiden derefter påvirker hjertet, hjernen, blodårerne og blodet.
På samme vis findes der meget lidt viden om, hvordan fysisk aktivitet påvirker overgangsalderen og risikoen for hjertekarsygdomme på molekylært niveau.
”Vi vil fokusere på en specifik type molekyler i vores celler, RNA’erne. De tjener blandt andet som budbringere i og mellem celler, og de reagerer på ændringer i kroppen som for eksempel fysisk aktivitet. Derfor tror vi også, at RNA'er kan være nøglen til, hvordan kvinder reagerer på overgangsalderen og dermed også, hvordan de kan reducere risikoen for stroke,” siger Anne Yaël Nossent.
NNF Young Investigator Award tildeles for en syvårig periode og løber fra frem til 2030.
Trecifret millionbeløb til forskningsinfrastruktur
Vi fortsætter gennemgangen af nogle af den seneste uges fondsuddelinger med endnu en nyhed fra Novo Nordisk Fonden, der har uddelt 158 millioner kroner fordelt på 11 nye bevillinger til forskningsinfrastruktur.
Bevillingerne skal finansiere såvel avanceret udstyr som højt kvalificeret teknisk personale for at sikre, at infrastrukturerne kan levere resultater af høj kvalitet.
De 11 projekter, der er blevet støttet, er meget tværfaglige og inkluderer en præklinisk billeddannelsesfacilitet med en kombineret PET- og MR- scanner, en frøbank med plantegenetiske ressourcer og en krystallografitjeneste, der skal understøtte effektiv udvikling af nye lægemidler og bæredygtige materialer.
”Gennem disse bevillinger sigter vi mod at muliggøre skabelsen af avancerede teknologi-hubs. Disse hubs vil generere ny viden, der kan fremme vores forståelse af vigtige grundforskningsspørgsmål og hjælpe os med at udvikle innovative tekniske løsninger,” siger Lene Oddershede, der er Senior Vice President indenfor Natural and Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Historiske bygninger i Aarhus skal forvandles
Godsbanearealerne i Aarhus har stor kulturhistorisk betydning for byen. Det tidligere industriområde er siden 2008 blevet udviklet med kultur og kreativitet for øje, og tidligere har den filantropiske forening Realdania været involveret i at omdanne Godsbanegården til et kulturelt kraftcenter.
Nu har kultur- og erhvervsplatformen Institut for (X) taget initiativ til at videreudvikle den kreative bydel.
Det er vigtigt at engagere de lokale i udviklingen af vores historiske bygninger
Thomas Waras Brogren – Projektchef, Realdania
Det skal ske med projektet ’X2 – Vores Kvarter’, hvor kultur- og uddannelsesplatformen Institut for (X), Aarhus Kommune og Realdania vil indgå et strategisk partnerskab og inddrage borgerne i at udvikle og forvandle tre bevaringsværdige bygninger, som ligger på de kommunale arealer ved baneterrænet.
Realdania støtter projektet med 6,9 millioner kroner, mens Aarhus Kommune bidrager med 3,8 millioner kroner. Institut for (X) ønsker i alt at rejse 40 millioner kroner til ’X2 – Vores Kvarter’.
”Det er vigtigt at engagere de lokale i udviklingen af vores historiske bygninger. Bygninger og områder, der rummer særlige kvaliteter, kan skabe en vigtig ramme om hverdagslivet og styrke fællesskaberne og den lokale identitet. Med projektet giver vi byrummene og bygningerne på baneterrænet et kvalitetsmæssigt løft og får samtidig afprøvet nogle nye metoder til at inddrage de lokale i byudviklingen,” siger Thomas Waras Brogren, der er projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse fra foreningen.
Støtter forskning i Det Blå Danmark
Den Danske Maritime Fond har ved årets tredje uddelingsrunde i 2023 bevilget 12 millioner kroner til Det Blå Danmark. Det oplyser fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
”Om end vi savner lidt flere startup-ansøgninger, må vi stadig konstatere, at der søsættes rigtigt mange gode initiativer indenfor erhvervsfremme og forskning i Det Blå Danmark,” skriver Den Danske Maritime Fond.
Blandt de ansøgere, der har fået del i de 12 millioner kroner, er inden for støtteområdet ’maritim forskning’ Teknologisk Institut, som får penge til et forskningsprojekt omhandlende måling og reduktion af ikke-regulerede emissioner fra metanol og ammoniak i maritime motorer.
Inden for ’maritim erhvervsudvikling’ har fonden blandt andre valgt at støtte Danske Rederier, som vil skabe en standardmodel til vurdering af et skibs livscyklusemissioner. På sigt skal det give mulighed for at teste forskellige brændstoftyper, levetidsforlængelse af skibe og energieffektivitetsforanstaltninger for skibstyper som containerskibe, passagerskibe og tankskibe.
Støtte til midlertidige studieboliger
Vi fortsætter til Sønderborg, hvor driften af 50 midlertidige studieboliger nu er sikret, efter at bestyrelsen for Bitten og Mads Clausens Fond på sit seneste møde besluttede at 5,4 millioner kroner over en treårig periode til formålet. Det oplyser fonden på sin hjemmeside.
Udgifterne til at etablere studieboligerne i det, der kaldes Studiebyen, er foretaget af Sønderborg Kommune, mens fondens bidrag går til at dække de årlige driftsomkostninger. Disse er estimeret til 1,8 millioner kroner om året.
Baggrunden for støtten er, at Syddansk Universitet i Sønderborg oplever stor søgning til sine uddannelser og er blevet det hurtigst voksende universitet i Danmark. Det er en positiv udvikling for hele regionen og er blandt andet med til at sikre den vigtige fødekæde af veluddannede medarbejdere til områdets virksomheder, mener fonden.
SDU’s succes har skabt en flaskehals i forhold til antallet af kollegieværelser i byen. For at løse det akutte behov er der etableret en midlertidig pavillonby i form af modulbyggerier, der deler fælles områder med Sønderskov Kollegiet.
Bitten og Mads Clausens Fond støtter også etableringen af en maskinmesterskole i Sønderborg, fordi maskinmestre er essentielle for den grønne omstilling og for områdets virksomheder. Med en bevilling på 5,5 millioner kroner fra fonden har skolen fået de sidste midler på plads til at påbegynde en ombygning af faciliteterne på EUC i Sønderborg, så de imødekommer behovet for plads og moderne rammer.
Vil øge mental trivsel blandt unge musiktalenter
Som non-profit-organisation arbejder MentalVoice for at fremme mental trivsel og øge mental styrke blandt danske musikskabere og branchefolk. Det sker gennem podcasts, workshops og coaching.
Snart bliver paletten af tilbud udvidet med en branchemanual. Organisationens egne undersøgelser viser, at mange unge musikere mangler konkret viden om, hvordan de kan stå stærkere i branchen både fra et trivsels- og performanceperspektiv. Det skal den nye branchemanual skabe rammer for takket være støtte på 1,9 millioner kroner fra Tuborgfondet.
Musik sætter ord på vores følelser og løfter os. Ofte betaler musikerne dog en høj pris for at kunne udgive og spille denne musik
Anders Guldhammer Vorborg – CEO og medstifter, MentalVoice
Anders Guldhammer Vorborg, der er CEO og medstifter af MentalVoice, understreger, at musik er en vigtig del af hverdagen for de fleste.
”Musik sætter ord på vores følelser og løfter os. Ofte betaler musikerne dog en høj pris for at kunne udgive og spille denne musik. Vi er fast besluttet på at give dem det mentale fundament, de har brug for, for at trives i et miljø med hårde forretningsvilkår. Ikke mindst vil vi skubbe til, at vi i fællesskab netop kan skabe en musikbranche, hvor fokus på mental trivsel og mental styrke er i centrum. Tuborgfondets engagement i vores mission er afgørende, og vi ser frem til at gøre en positiv forskel sammen,” siger Anders Guldhammer Vorborg i en nyhed på Tuborgfondets hjemmeside.