Da kunderne i forsikringsselskaberne Tryg og Alka i Region Midtjylland for et år siden gik til valg for at vælge områdets 16 medlemmer til Tryghedsgruppens øverste myndighed, repræsentantskabet, blev der sat rekord. Der var nemlig ikke færre end 51 navne at vælge imellem på den midtjyske stemmeseddel.
I slutningen af januar og starten af februar 2024 er turen kommet til forsikringskunderne i Region Nordjylland, som skal vælge regionens otte medlemmer af repræsentantskabet for de næste fem år – og også dét valg indskriver sig i Tryghedsgruppens rekordbøger. Der er nemlig et rekordstort antal kandidater på 22 at vælge imellem i Nordjylland, hvilket er to flere end ved valget i 2019.
Men det er ikke kun i forhold til det rekordhøje antal aspiranter til repræsentantskabet, at valget i Region Nordjylland er bemærkelsesværdigt. Blandt de 22 kandidater er der således en stor del, som er aktive i fagforeninger og/eller i politiske partier, især Socialdemokratiet.
Det gælder blandt andre Peter Reetz Baltzer fra Pandrup, der er fællestillidsrepræsentant i Aalborg Lufthavn og aktiv i 3F, og Henrik Røn Pedersen fra Løkken, som er aktiv i HK’s grafiske gruppe.
Og blandt politikerne er der blandt andre medlem af regionsrådet i Nordjylland og tidligere socialdemokratisk skatteminister, Ole Stavad samt byrådsmedlemmerne i henholdsvis Frederikshavn og Aalborg Tina Kruckow og Dennis Charles Hansen, der også begge er valgt for Socialdemokratiet.
Derudover tæller listen medlem af regionsrådet i Nordjylland og tidligere medlem af Folketinget for Venstre Anne Honoré Østergaard og byrådsmedlem i Frederikshavn for Nye Borgerlige Jens Nygaard Johansen.
Dermed fortsætter den tendens, som Fundats afdækkede i en artikel i februar i år, med uformindsket styrke. I artiklen blev det dokumenteret, at der efter valget i Region Midtjylland i alt er 15 personer indvalgt i repræsentantskabet med en aktuel eller tidligere tilknytning til fagbevægelsen, hvoraf flere også er aktive i Socialdemokratiet. I tillæg til de 15 sidder der fire personer i repræsentantskabet, som har en nuværende eller forhenværende politisk karriere for Socialdemokratiet.
De i alt 19 personer beslutter sammen med resten af repræsentantskabet blandt andet de overordnede strategier for Tryghedsgruppen og Trygfonden samt godkender størrelsen og temaerne for Trygfondens årlige uddelinger på 680 millioner kroner.
Derudover har Tryghedsgruppen som største aktionær i Tryg A/S også mulighed for at udøve indflydelse på aktiviteterne i forsikringsselskabet via de bestyrelsesmedlemmer, som repræsentantskabet, via bestyrelsen i Tryghedsgruppen, udpeger til Trygs bestyrelse.
Har ikke organisation bag sig
Blandt kandidaterne i Region Nordjylland er Jens Bigum fra Aars, som er nuværende formand for både repræsentantskabet og Tryghedsgruppens regionale råd i Region Nordjylland. Jens Bigum har haft plads i repræsentantskabet i 10 år og håber på at få en tredje periode.
Den 53-årige selvstændige landmand går til valg på tre mærkesager, fortæller han: Dels Trygfondens aktiviteter. Dels ønsker han at fortsætte sin kamp for ”et aktivt medlemsdemokrati”. Og dels medlemsbonus, hvor Jens Bigum finder det vigtigt, at overskuddet i Tryghedsgruppen kommer medlemmerne til gode i form af bonus.
Hvis der er blevet skrevet rundt til medlemmerne, at nu skal I stemme på vedkommende, så kommer den pågældende også ind
Jens Bigum – Formand, Tryghedsgruppens repræsentantskab og kandidat ved valget i 2024
Men for Jens Bigum er der yderligere en tungtvejende grund til at stille op.
”Jeg synes, at det er vigtigt med diversitet i repræsentantskabet. Bagsiden af medlemsdemokratiet er jo, at der er nogle organisationer i blandt andet fagbevægelsen, som bevidst prøver at få nogen valgt ind i Tryghedsgruppens repræsentantskab. De pågældende kandidater har nogle organisationer bag sig, som gør det rimeligt nemt for dem at blive valgt ind. Hvis der er blevet skrevet rundt til medlemmerne, at nu skal I stemme på vedkommende, så kommer den pågældende også ind. Jeg har ikke en sådan en organisation bag mig. Jeg er i dagligdagen selvstændig erhvervsleder, og sådan nogle skal der også være i repræsentantskabet,” siger Jens Bigum.
Hans ønske er, at repræsentantskabet i Tryghedsgruppen skal bestå af en bred skare af medlemmer. Derfor skal der, hvis det står til repræsentantskabets formand, ”både sidde lønmodtagere, selvstændige, akademikere og faglærte”.
”Repræsentantskabet skal ikke kun bestå af folk, der enten har en tilknytning til fagbevægelsen eller er politisk engagerede og derigennem har et navn, fordi de er kendte fra lokal- eller regionspolitik. Og jeg kan jo godt forstå, at de medlemmer, som sidder med en lang liste med 22 kandidater og måske ikke personligt kender nogen af dem, ender med at stemme på en af de kendte lokale politikere,” siger Jens Bigum.
Vil ikke indskrænke medlemsdemokratiet
Ifølge Jens Bigum er der tale om en tendens, som det er svært at gøre noget ved.
”Jeg kan godt som selvstændig sige, at det er forkert, men jeg har ikke noget bud på, hvordan man eventuelt kan sætte regler op for at forhindre koordinerede opstillinger, for jeg ønsker jo heller ikke at indskrænke medlemsdemokratiet. Vi har også drøftet problemstillingen i repræsentantskabet, men heller ikke dér har vi fundet en løsning, idet vi ikke ønsker at begrænse det frie og aktive demokrati,” siger Jens Bigum.
Jeg kan bare konstatere, at der denne gang er et skarpt felt af kandidater med mange kendte mennesker, som er eksponerede og har et netværk bag sig
Jens Bigum – Formand, Tryghedsgruppens repræsentantskab og kandidat ved valget i 2024
- Virker det i dine øjne, når du ser på dine modkandidater, orkestreret, at så mange kommer med en baggrund i politiske partier eller fagbevægelsen?
”Det kan godt være, men det må du selv spørge dem om. Jeg har også googlet mine modkandidater, men jeg ved ikke, om deres opstilling er orkestreret, eller om de stiller op, fordi de pågældende har et oprigtigt ønske om at blive valgt. Jeg kan bare konstatere, at der denne gang er et skarpt felt af kandidater med mange kendte mennesker, som er eksponerede og har et netværk bag sig. Og når du stiller op til denne type valg, drejer det sig rigtig meget om netværk.”
- Bekymrer denne udvikling dig?
”Jeg ved ikke, om den bekymrer mig, men det er vigtigt for mig, at repræsentantskabet ikke kun består af folk med en baggrund i fagforeninger og politik. Dér kan jeg være en modvægt – det vil jeg gerne være. Det er netop forskelligheden og diversiteten i repræsentantskabet, som gør det spændende, og jeg ønsker jo heller ikke et repræsentantskab, som kun består af selvstændigt erhvervsdrivende,” understreger Jens Bigum.
På opfordring fra tillidsmandskollega
I Fundats’ artikel i februar i år om fagforeningernes og de politisk aktives øgede indflydelse på Tryghedsgruppens repræsentantskab medvirkede blandt andre fællestillidsrepræsentanten i Billund Lufthavn Henrik Puggaard, der i 2022 blev valgt ind i repræsentantskabet i Region Syddanmark.
Henrik Puggaard fortalte, at han selv stillede op på opfordring fra en tillidsmandskollega fra Sjælland, som han havde mødt på et kursus, og han understregede, at han er ”superglad” for, at der er mange 3F’ere, der vælger at organisere sig i de demokratiske processer i blandt andet Tryghedsgruppens repræsentantskab.
”Det er klart, at i den forbindelse presser jeg også på, når jeg i mit bagland kan se, at der er nogle dygtige kolleger med potentiale til at bidrage. Så opfordrer jeg mine kolleger til at stille op. Og tillidsrepræsentanter på arbejdspladser har jo ofte et stort netværk og dermed mulighed for at tiltrække sig de stemmer, der er nødvendige for at blive valgt ind,” sagde Henrik Puggaard.
Når Peter Reetz Baltzer fra Pandrup nu er blandt de 22 kandidater i Region Nordjylland, kan der trækkes en direkte tråd til Henrik Puggaard. Peter Reetz Baltzer er fællestillidsrepræsentant i Aalborg Lufthavn, og han lægger ikke skjul på, at det er tillidsmandskollegaen fra Billund Lufthavn, som har åbnet hans øjne for Tryghedsgruppens repræsentantskab.
”Henrik Puggaard og jeg sidder sammen i fire-fem forskellige udvalg, blandt andre et lufthavnsudvalg og et brancheudvalg. Efter at Henrik kom ind i Tryghedsgruppens repræsentantskab, har han fortalt så meget om det, at jeg tænkte, at det gad jeg også godt være en del af. Det var også igennem ham, jeg hørte, at der skulle være valg i Nordjylland – ellers var jeg ikke klar over det. Sådan er det jo typisk; det går fra mund til mund,” siger Peter Reetz Baltzer.
Efter at jeg besluttede at blive kandidat, har jeg spurgt 3F, om de vil være behjælpelige med at gøre noget
Peter Reetz Baltzer – Kandidat ved valget til Tryghedsgruppens repræsentantskab
Efter at have hørt om Tryghedsgruppen og Trygfonden fra Henrik Puggaard, håber Peter Reetz Baltzer nu at få tilstrækkeligt med stemmer til at kunne komme til at gøre sin indflydelse gældende i repræsentantskabet de næste fem år.
”Jeg synes, det lyder vildt spændende. Jeg vil gerne være med til at sætte mit præg på og gøre en forskel de steder, hvor jeg nu en gang kan. Jeg har selv to drenge på 10 og 14 år, og mine mærkesager er tryghed og trivsel for børn og unge,” siger Peter Reetz Baltzer.
Han understreger, at han ikke er blevet opfordret af sin fagforening 3F til at stille op – opfordringen kommer udelukkende fra tillidsmandskollegaen i Billund. Til gengæld har Peter Reetz Baltzer tænkt sig at bruge 3F’s hjælp, nu hvor han skal til at føre valgkamp frem mod afstemningens start den 22. januar.
”Efter at jeg besluttede at blive kandidat, har jeg spurgt 3F, om de vil være behjælpelige med at gøre noget. Og de vil selvfølgelig gerne dele materiale ud til andre tillidsrepræsentanter her i det nordjyske og dermed hjælpe mig med at lave markedsføring,” siger Peter Reetz Baltzer, der mener, at mange af hans modkandidater har et meget større netværk, end han nogensinde selv vil få.
Inspireret af HK-kollega
Henrik Røn Pedersen fra Løkken, der også er blandt de 22 kandidater i Region Nordjylland, arbejder som grafisk tekniker på et trykkeri og har gennem seks år været aktiv i den grafiske gruppe i Danmarks næststørste fagforbund HK.
At Henrik Røn Pedersen nu forsøger at få indflydelse på blandt andet temaerne for Trygfondens uddelinger sker direkte inspireret af Maria Kaspersen, der er faglig konsulent i HK Privat og sidder i Tryghedsgruppens repræsentantskab valgt i Region Sydjylland. De to kender hinanden gennem HK.
”Jeg lagde mærke til, at Maria Kaspersen stillede op ved det seneste valg til repræsentantskabet i Region Sydjylland, og jeg delte hendes opslag. Siden har jeg spurgt ind til arbejdet i repræsentantskabet og hørt så meget positivt om det. Det bestyrelsesarbejde, jeg har været med i gennem HK, har vist mig, hvordan man kan være med til at gøre en forskel og repræsentere sit bagland,” siger Henrik Røn Pedersen.
Han har været forsikret i Tryg i over 40 år og fra sidelinjen fulgt med i Tryghedsgruppen og Trygfondens arbejde.
”Det er et fantastisk koncept, hvor man både tilgodeser medlemmer med medlemsbonus og samtidig hjælper så mange steder med sikkerhed, trivsel og initiativer for udsatte børn, unge og ensomme ældre. Det brænder jeg for og vil gerne være med til at udvikle. Samtidig har jeg bemærket, at det nordlige Vendsyssel hidtil ikke har haft nogen repræsentanter, og jeg synes, det er vigtigt, vi er bredt funderet både uddannelses- og bopælsmæssigt,” siger Henrik Røn Pedersen.
Det bestyrelsesarbejde, jeg har været med i gennem HK, har vist mig, hvordan man kan være med til at gøre en forskel og repræsentere sit bagland
Henrik Røn Pedersen – Kandidat ved valget til Tryghedsgruppens repræsentantskab
Det er Henrik Røn Pedersens håb, at hans tilknytning til HK vil kunne give nogle stemmer, også i lyset af, at HK indtil salget til Tryg var blandt ejerne af Alka Forsikring. Et medlemskab af HK udløser i dag mindst 10 procent i rabat, når man tegner forsikringer hos Alka.
”Jeg tror ikke, det er usandsynligt, at der er nogen i mit netværk, der vil stemme på mig. Jeg mener, netværket er vejen frem, når jeg skal føre valgkamp. Derudover vil jeg bruge Facebook og LinkedIn og så vidt muligt møde op til medlemsmøderne i januar og stille kritiske spørgsmål. Der skal gøres en indsats, hvis jeg skal have de nødvendige stemmer,” fastslår Henrik Røn Pedersen.
Stiller op på egen foranledning
Ved kommunalvalget for to år siden blev den dengang 34-årige social- og sundhedsassistent Tina Kruckow valgt ind i byrådet i Frederikshavn for Socialdemokratiet som rådets yngste medlem.
Når Tina Kruckow er på kandidatlisten ved valget om en måneds tid til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen, sker det helt på egen foranledning, understreger hun.
”Jeg fik en mail fra Tryghedsgruppen om, at der skulle være valg til repræsentantskabet, og tænkte, at dér vil jeg gerne ind. Det er første gang, jeg stiller op, og det gør jeg, fordi jeg mener, jeg har noget at bidrage med: Både tid, lyst og engagement. Samtidig er én af hovedårsagerne, at der ikke i øjeblikket sidder nogen fra min del af Nordjylland i repræsentantskabet. De fleste er fra Aalborg. Så det er ikke fordi, jeg kun vil være repræsentant for Frederikshavn, men jeg synes, det er vigtigt, at vi er bredt repræsenteret,” siger Tina Kruckow.
Den socialdemokratiske lokalpolitiker kan ikke umiddelbart genkende tendensen til, at fagforbund og politiske partier, især hendes eget, i stigende grad søger indflydelse i Tryghedsgruppen og ofte baner vejen for hinanden.
”Jeg kan jo ikke svare for andre, men for mig var det ret tilfældigt, at jeg overhovedet fandt ud af, at der skulle være valg,” fastslår Tina Kruckow, som i den kommende tid især planlægger at føre valgkamp på Facebook, på onlinemedier samt på gader og stræder især i Frederikshavn og Brønderslev.
Enestående mulighed for at være gavmild
Tina Kruckows partifælle Dennis Charles Hansen, der har siddet to år i Aalborg Byråd, er også blandt de nye kandidater til Tryghedsgruppen.
Når Dennis Charles Hansen håber på at få én af de otte repræsentantskabspladser i Nordjylland, er det blandt andet for med fondspenge at kunne gøre noget af det, som det skrabede kommunale budget ikke levner mulighed for.
”Jeg stiller op, fordi det er en enestående chance for at få medindflydelse på rigtig mange fondsmidler. I Aalborg Byråd har vi til daglig mindre mulighed for at være gavmilde. Der skal spares, og derfor er der ofte ikke mulighed for at søsætte mange af de forebyggende indsatser og projekter, vi gerne vil starte. Det er der til gengæld her,” siger Dennis Charles Hansen.
Han mener, at Trygfonden bør have særlig fokus på at skabe fællesskaber og projekter, der kan have en positiv effekt på børn og unges mistrivsel, samt naturprojekter.
Jeg mener, at det er naturligt, at folk, som interesserer sig for ting, ønsker at byde ind på flere andre områder – det ser man også i foreningsliv og politik
Dennis Charles Hansen – Kandidat ved valget til Tryghedsgruppens repræsentantskab
Det socialdemokratiske byrådsmedlem understreger, at han stiller op til repræsentantskabet på egen foranledning og foranlediget af, at han fik en mail fra Tryghedsgruppen om muligheden for at stille op til det kommende valg.
”Jeg tænker, at det er en helt naturlig ting, at mange, som i forvejen er engageret i for eksempel politik, stiller op her. Hvis man kigger på listen over kandidater, er den bred og mangfoldig, og der er mennesker fra flere forskellige interessegrupper – der er for eksempel også folk fra landbrugets interessegrupper. Jeg mener, at det er naturligt, at folk, som interesserer sig for ting, ønsker at byde ind på flere andre områder – det ser man også i foreningsliv og politik,” siger Dennis Charles Hansen.
For at få de nødvendige stemmer, vil han i den kommende tid prøve at gøre sig synlig på sociale medier, måske købe et par annoncer og så ellers deltage i de planlagte valgmøder.
Bedste mand må vinde
Som formand for repræsentantskabet og for det regionale råd i Nordjylland glæder Jens Bigum sig over, at der ved det forestående valg er rekordmange navne på stemmesedlen. Han tror, at en del af forklaringen er, at Trygfonden er blevet meget kendt i befolkningen, og det er samtidig er blevet mere kendt, at Tryg, Tryghedsgruppen og Trygfonden er i familie med hinanden.
”Jeg synes, det er godt og borger for en god demokratisk proces, at så mange stiller op, og at der bliver kampvalg her i Nordjylland. Det sker samtidig med, at rigtig mange foreninger ikke har særlig meget aktivitet i medlemsdemokratiet. For eksempel oplever Norlys og mange sparekasser, at de ikke har flere, der stiller op, end det antal, som skal vælges, og det er mit indtryk, at Realdania i nogle områder er nødt til at prikke folk på skuldrene og spørge, om de gider at stille op,” siger Jens Bigum.
At 22 kandidater til otte pladser så samtidig betyder, at repræsentantskabets nuværende formand på ingen måde kan føle sig sikker på genvalg, lægger han ikke skjul på.
”Jeg ved godt, at mine egne odds bliver dårligere, når der er så mange kandidater, så helt egoistisk kunne jeg jo godt håbe, at der kun var otte navne på stemmesedlen. Men det vigtigste for mig er medlemsdemokratiet, og derfor glæder jeg mig over, at så mange gerne vil ind i repræsentantskabet, og så må den bedste mand jo vinde,” siger Jens Bigum.
Repræsentantskabet i Tryghedsgruppen
- Er samlet mindst to gange om året.
- Vælger Tryghedsgruppens bestyrelse.
- Beslutter de overordnede strategier for Tryghedsgruppen og Trygfonden.
- Godkender størrelsen og temaerne for Trygfondens uddelinger og almennyttige arbejde.
- Godkender Tryghedsgruppens regnskab og eventuelle vedtægtsændringer.
- Sidder i et regionalt råd og er med til at behandle regionale og lokale ansøgninger to gange årligt samt kan derudover indgå i særlige udvalg, f.eks. valgbestyrelsen.
- Får et fast honorar. Grundhonoraret er på 58.067 kroner årligt for repræsentantskabets formand og 40.811 kroner for de menige medlemmer. Derudover gives der et mødehonorar på 5.830 kroner for hvert møde.
- Medlemmerne kan maksimalt sidde fire hele perioder i repræsentantskabet.
- Se alle kandidaterne i Region Nordjylland her