I 2022 overtog Det Danske Spejderkorps et spejdercenter på Holmen i København, og nu skal der sættes gang i udviklingen af det, spejderkorpset kalder ’Fællesskabet Arsenaløen’.
A.P. Møller Fonden har netop bevilget 17 millioner kroner til projektet. Fondspengene skal bruges til byggeriet af et frivillighus for foreninger, som arbejder med børn og unge.
Det Danske Spejderkorps håber, at Fællesskabet Arsenaløen bliver et attraktivt sted for foreninger, hvor spejdere og andre foreningsfrivillige kan mødes på et helt særligt sted midt i København.
”Vi er taknemmelige for den store donation til udviklingen af et nyt frivillighus. Det er projektets vision at styrke arbejdet med at skabe modige børn og unge – både nationalt og lokalt. Ansatte og frivillige i børne-, unge- og friluftsorganisationer kan lære meget af hinanden, og det styrker vi rammerne for med Fællesskabet Arsenaløen,” siger spejderchef Mathias Faaborg fra Det Danske Spejderkorps i en pressemeddelelse.
Arbejdet med at finde arkitekter og rådgivere til byggeriet er allerede i gang, og det forventes, at projektet bliver færdigt i etaper over de kommende to år.
Viser bæredygtige kompetencer frem
Fra København fortsætter vi til Skive. Her afvikles et event ved navn ’Green Innovation Week’ til september, hvor der blandt andet bliver fremvist bæredygtige møbler designet og produceret af tømrer-, møbelpolstrer- og snedkerfagene i samarbejde med håndværksvirksomheder.
Tietgenfonden støtter Green Innovation Week med 4,9 millioner kroner i en treårig periode, skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Green Innovation Week er kulminationen på et års samarbejde mellem midtjyske uddannelsesinstitutioner og lokale virksomheder. Grundidéen er at udvikle grønne og bæredygtige løsninger ikke mindst inden for håndværksfagene.
”Via forskellige aktiviteter bringes elevernes og de studerendes kompetencer i spil inden for den grønne omstilling,” siger Louise Vilsgaard, der er partnerskabsansvarlig i Green Innovation Week.
Det forventes, at arrangementet får 4.500 deltagere.
Opfører terrasser til intensivpatienter
Med 2,5 millioner kroner i støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond og en halv million kroner fra Vibeke og Mads Eg Damgaards Fond (Ege Fonden) sættes der nu gang i opførelsen af to udendørs terapiterrasser, der skal give intensivpatienter og deres pårørende mulighed for ophold og samvær i et frirum på Regionshospitalet Gødstrup. Bag projektet står en gruppe af sygeplejersker fra intensivbehandlingsafsnittet på hospitalet.
De to sydvendte terrasser bliver opført i nær tilknytning til sengestuerne på intensiv afdeling.
Vi har erfaret, at muligheden for at komme ud i frisk luft har medvirket til, at patienterne får livsgnisten tilbage
Dorthe Goul – Oversygeplejerske, Regionshospitalet Gødstrup
”De hvide vægge og lyde fra apparatur på stuen minder patienten og de pårørende om alvoren i forløbet. Et afbræk fra de kliniske omgivelser på stuen kan give patienten fornyet energi til genoptræning. Vi har erfaret, at muligheden for at komme ud i frisk luft har medvirket til, at patienterne får livsgnisten tilbage. Vi er derfor meget taknemmelige for, at Den A.P. Møllerske Støttefond og Ege Fonden har valgt at støtte denne svært belastede patientgruppe,” siger oversygeplejerske Dorthe Goul fra intensivbehandlingsafsnittet på Regionshospitalet Gødstrup i en pressemeddelelse fra hospitalet.
Håbet er, at terapiterrasserne kan blive taget i brug til efteråret.
Støtte til grønne åndehuller i byerne
13 foreninger og organisationer får i disse dage besked om, at de tilsammen modtager 7,1 millioner kroner fra første uddelingsrunde i Nordea-fondens ’Her gror vi’-pulje. Mange af de støttede projekter er mindre anlægs- og facilitetsprojekter, der omdanner byrummet til grønne åndehuller og samlingssteder.
Et eksempel er Charlottekvarteret i Hedehusene, som får 866.000 kroner til at skabe nye rekreative områder i et almennyttigt boligområde. Der skal nu anlægges bede med køkkenhaver, plantes spiselige planter og træer og skabes levesteder for insekter.
Et andet eksempel er fra Serritslev i Nordjylland, hvor et område ejet af den lokale kirke omdannes til et grønt mødested, der skal styrke det sociale fællesskab på tværs af generationer.
”Jeg er vildt begejstret for den idérigdom og det engagement i lokalsamfundenes fællesskaber, som de støttede projekter er udtryk for. Danmark er fyldt med både frivillige ildsjæle og professionelle aktører, der virkelig lægger sig i selen for at fremme biodiversiteten, styrke sammenhængskraften, og skabe gode liv i byerne," siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Her gror vi-puljen er i alt på 75 millioner kroner.
Undersøger livslang læring på STEM-området
Kompetencekravene til kandidater inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering og Mathematics) ændrer sig ofte og hurtigt. Samtidig er STEM-kandidater blandt de grupper, som tager mindst formel efter- og videreuddannelse.
Novo Nordisk Fonden har netop bevilget 4,5 millioner kroner til et nyt projekt fra Tænketanken DEA, som vil kortlægge, hvordan STEM-kandidater lærer i deres arbejdsliv. Projektet har fået titlen ’Livslangt lærende STEM-uddannede’.
Med støtten til projektet ønsker vi at bidrage til, at de grupper, som er centrale for at løse vores mest komplekse samfundsudfordringer, holder deres viden- og kompetenceniveau ajour
Berith Bjørnholm – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
”STEM-kompetencer er særligt relevante i forhold til en række aktuelle og komplekse samfundsudfordringer, for eksempel behovet for grøn omstilling og udvikling af digitale løsninger. Med støtten til projektet ønsker vi at bidrage til, at de grupper, som er centrale for at løse vores mest komplekse samfundsudfordringer, holder deres viden- og kompetenceniveau ajour,” siger Berith Bjørnholm, der er Senior Vice President på uddannelsesområdet i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse fra DEA.
Projektet skydes i gang i foråret 2024 og er berammet til to og et halvt år.
Ekstrabevilling til særligt talentfulde forskere
Seks forskere, der tidligere har modtaget bevillinger gennem Villum Fondens ’Young Investigator’-program, kan nu glæde sig til at fortsætte deres fondsfinansierede forskning i yderligere tre år.
Ifølge en nyhed fra Villum Fonden har de seks forskere bevist deres talent for fremragende forskning og præsenteret ambitiøse planer for fremtiden. Det belønner fonden med fire millioner kroner til hver.
”I Villum Fonden fokuserer vi på talent og fantastiske ideer, fordi vi tror på, at det giver den bedste forskning. Hos de seks forskere har vi så også set ambitioner om at skabe egne, selvstændige forskningsprofiler og evner som forskningsledere. Det bliver spændende at følge både dem og deres projekter,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden.
Tre af forskerne kommer fra Danmarks Tekniske Universitet, mens der er én fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.
Støtter iværksættermiljøet i Aarhus
Vi bliver på Aarhus Universitet i den næste uddelingsnyhed fra fondssektoren.
I ’Ugens uddelinger’ i sidste uge, den 30. januar, fortalte vi blandt andet om, at Salling Fondene har givet en donation til indkøb af møbler og AV-udstyr i Aarhus Universitets nye auditoriebygning.
Og nu kan vi fortælle, at Salling Fondene også er klar med en økonomisk håndsrækning til iværksættermiljøet det aarhusianske universitet. Fondene donerer således seks millioner kroner til universitetets iværksætterhus The Kitchen.
”I Salling Fondene er vi glade for at bidrage til, at The Kitchen i regi af Aarhus Universitet kan inspirere og hjælpe studerende og forskere med at etablere startups og dermed støtte iværksætteri, som rummer et stort samfundsmæssigt potentiale," siger Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond, i en pressemeddelelse fra universitetet.
Siden etableringen af The Kitchen i 2020 i det tidligere hospitalskøkken på Aarhus Kommunehospital har næsten 400 startups fundet fodfæste i huset. Virksomhederne har tilsammen rejst mere med 150 millioner kroner i investeringer.
13 community grants til lokale indsatser
Rent vand, bæredygtige ingeniøruddannelser og strandrensning. Det er nogle af fokusområderne for den seneste runde af Community Engagement Grants fra Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden), som støtter op om lokale indsatser drevet af Grundfos-medarbejdere verden rundt.
De 13 projekter beløber sig i alt til 4,9 millioner kroner, skriver fonden på sin hjemmeside.
Et af projekterne er i Tyrkiet, hvor Grundfos’ medarbejdere ønsker at fortsætte samarbejdet med ngo’en Sustainability Steps Association om et initiativ kaldet ’Responsible Engineers of Sustainability’.
Programmet rækker ud til Tyrkiets ingeniørstuderende, som får information om, hvordan de kan medvirke til at designe og implementere bæredygtig infrastruktur.
Et andet støttet projekt er fra Grundfos i Sverige, som nu kan indgå et treårigt partnerskab med ngo’en Strandstäderne om frivillige timer til strandrensning ved Bohuslän nord for Göteborg.