Det halter med kønsbalancen i bestyrelsen for Tryghedsgruppen, der står bag Trygfonden. Og det er et problem, fordi Tryghedsgruppen har et måltal om, at bestyrelsen skal bestå af mindst tre kvinder ud af i alt otte medlemmer.
Det fremgår af Tryghedsgruppens politik for kompetencer og mangfoldighed i bestyrelsen.
Da der i øjeblikket kun er to kvinder, er målet ikke opfyldt. Og hvad værre er: Trygfondens bestyrelse har hidtil ikke haft en procedure, der sikrer, at der blandt bestyrelsens egne kandidater er tilstrækkeligt mange kvinder at vælge imellem, når der på repræsentantskabets årsmøder om foråret afholdes valg til bestyrelsen.
Kun hvis repræsentantskabet opstiller modkandidater til bestyrelsen, har det hidtil været muligt at sikre nok kvinder at vælge imellem.
Bestyrelsen i Trygfonden
- Jørn Rise Andersen (Formand)
- Magnus Skovrind Pedersen (Næstformand)
- Torben Jensen (Næstformand)
- Anne Kaltoft
- Claus Wistoft
- Jens Otto Størup
- Jonas Bjørn Jensen
- Karen Bladt (genopstiller ikke og fratræder derfor ved næste årsmøde)
Bestyrelsen stemte imod forslag
Men det bliver der fremover lavet om på. På mødet den 24. oktober havde et af repræsentantskabets 70 medlemmer stillet forslag, som skal sikre, at bestyrelsen selv kan leve op til måltallet for ligelig kønsbalance.
Forslaget gik ud på, at der i bestyrelsens indstilling af kandidater til bestyrelsesvalget i foråret 2025 skal være et antal kvinder, som gør det muligt for repræsentantskabet både at følge bestyrelsens indstilling og at indvælge et antal kvinder, så bestyrelsen består af minimum tre kvinder ud af de i alt otte medlemmer, og måltallet dermed opfyldes.
”Det er vigtigt for mig at sige, at det er bestyrelsens opfattelse, at mangfoldighed i bestyrelsen, herunder i relation til køn, er en styrke for Tryghedsgruppen og en vigtig opgave, som bestyrelsen arbejder med. Derfor har bestyrelsen også et overordnet mål om en ligelig kønsfordeling i bestyrelsen, dvs. et måltal om minimum tre kvinder i bestyrelsen - et mål vi desværre ikke har nået endnu, hvor vi har to kvinder i bestyrelsen,” siger bestyrelsesformand i Tryghedsgruppen og Trygfonden Jørn Rise Andersen.
Det fremgår desuden af Tryghedsgruppens kompetence- og mangfoldighedspolitik, at det er lovkrav for Tryghedsgruppen at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn i bestyrelsen.
Det skyldes, at Tryghedsgruppen som hovedaktionær i Tryg A/S er underlagt lov om forsikringsvirksomhed, hvori der stilles krav om, at bestyrelsen har fastsat en politik om ”mangfoldighed i bestyrelsen, der fremmer tilstrækkelig diversitet i kvalifikationer og kompetencer blandt bestyrelsens medlemmer.”
Derfor støttede bestyrelsen ikke forslaget om, at bestyrelsen pålægges at indstille et bestemt antal kvinder til bestyrelsesvalget i 2025
Jørn Rise Andersen – Bestyrelsesformand, Trygfonden/Tryghedsgruppen
Jørn Rise Andersen peger på, at bestyrelsesmedlemmerne skal bestride en række kompetencer og fagligheder, ligesom der er andre hensyn end køn at tage hensyn til, når bestyrelsen skal sammensættes. Når bestyrelsen indstiller kandidater til bestyrelsesvalget, sker det først og fremmest med udgangspunkt i de færdigheder og kompetencer, som fremgår af kompetence- og mangfoldighedspolitikken.
Og af de grunde stemte bestyrelsen imod forslaget om at sikre et tilstrækkeligt antal kvindelige kandidater til at opfylde måltallet, forklarer Jørn Rise Andersen.
”Det har været bestyrelsens udgangspunkt at indstille kandidater på baggrund af en samlet prioritering af kompetencer og færdigheder, kontinuitet og samarbejde samt hensynet til mangfoldighed – et hensyn som ikke alene tages i relation til køn, men også i relation til f.eks. baggrund, alder og geografisk spredning.”
”Derfor støttede bestyrelsen ikke forslaget om, at bestyrelsen pålægges at indstille et bestemt antal kvinder til bestyrelsesvalget i 2025. Men vi tager naturligvis repræsentantskabets beslutning til efterretning og vil følge den. Det er demokratiets natur og styrke – også her i Tryghedsgruppens medlemsdemokrati, ”siger Jørn Rise Andersen.
Da det ene af de nuværende kvindelige bestyrelsesmedlemmer Karen Bladt netop har meddelt, at hun ikke genopstiller ved repræsentantskabsvalget i Region Hovedstaden i februar 2025 betyder det konkret, at bestyrelsen ved næste repræsentantskabsmøde er tvunget til at opstille yderligere mindst to kvindelige kandidater for, at det er muligt at ramme målet om såkaldt ligelig kønsfordeling.
Kandidaterne til bestyrelsen findes blandt medlemmerne af repræsentantskabet, som i øjeblikket består af 33 kvinder og 37 mænd.