Hvem skal sidde for bordenden for en af Danmarks absolut mest magtfulde og indflydelsesrige filantropiske organisationer?
Realdania, som sidder på en pengetank på mere end 26 milliarder kroner, skal have ny direktør. Jesper Nygård, der har siddet mere end 11 år på posten, har for nylig meldt ud, at han i løbet af 2025 trækker sig - og over de næste måneder er jagten derfor gået ind på at finde hans afløser.
Fundats har talt med en række iagttagere inden for uddelinger, byggeri og klima, som har tæt kendskab til Realdania om hvilke potentielle navne, der kan komme i spil til jobbet. På baggrund af deres input og vurderinger, har vi samlet seks kandidater, der fremhæves som oplagte navne til at overtage roret fra Jesper Nygård og til om et år at kunne gå ind af svingdøren på Jarmers Plads som administrerende direktør for Realdania.
Den mest sandsynlige
Lars Krarup, bestyrelsesformand for Realdania og var inden da borgmester (V) i Herning i næsten 20 år.
Hvad taler for?
Flere spår, at Lars Krarup er den mest sandsynlige efterfølger. Han er allerede gennem de seneste år kørt i stilling til at overtage stafetten fra Jesper Nygård, og han kender organisationen og kender den linje, som den afgående direktør har lagt. Falder valget på ham, følger Realdania også en opskrift, som de har prøvet før. Da Jesper Nygaard i sin tid tiltrådte, kom han også fra posten som bestyrelsesformand for foreningen. Dertil har Lars Krarup politisk erfaring fra sine mange år som borgmester i Herning (V) og så tæller hans forholdsvis unge alder også som en plus.
Hvad taler imod?
Risikoen for Lars Krarup er, at han vil være det meget oplagte og kendte, men derfor også vurderes at være et meget lidt nytænkende valg. Og det kan ligeledes være, at bestyrelsen finder det risikabelt at gentage processen omkring Jesper Nygårds udnævnelse fra bestyrelsesformand til direktør. Og så er han ikke en kvinde, hvilket efter to mandlige direktører i træk hos Realdania anses som en ulempe for Lars Krarups muligheder.
Den politiske sværvægter
Lene Espersen, forhenværende direktør for Danske Arkitektvirksomheder og har i dag en række bestyrelsesposter herunder blandt andet hos Green Hub Denmark, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og M. Goldschmidt Holding.
Hvad taler for?
Med flere års erfaring inden for byggeriet og det politiske, vurderes Lene Espersen at være et oplagt bud på en ny direktør. Der er flere ting, der taler til hendes fordel. Hun er en klar profil med et etableret navn, hun har et stærkt netværk i branchen, hun har solid ledelseserfaring og så kender hun Christiansborg og kan det politiske arbejde helt ind til benet. Desuden er stillingen som direktør i en af Danmarks største filantropiske organisationer tung nok til at kunne matche hendes profil og erfaring.
Hvad taler imod?
Hun har sagt farvel til daglig ledelse og er de seneste år gået i retning af en professionel bestyrelseskarriere. Det store spørgsmål er derfor, om Lene Espersen vil takke ja, eller om hun vil mene, at tiden ikke er til et 24/7 ledelsesjob.
De to fra byggeriet
Jens Elmelund eller Bent Madsen, som er henholdsvis direktør for den almene boligadministrator, KAB og direktør for brancheorganisationen BL - Danmarks Almene Boliger.
Hvad taler for?
Der er enighed om, at den rette profil vil have en kombination af stærk byggefaglighed, demokratisk faglighed og politisk tæft - hvilket både Jens Elmelund og Bent Madsen besidder. Det er således to kandidater, som begge har mangeårig erfaring fra det almene boligddanmark og kommer med en dyb viden og indsigt i hele byggeri- og boligområdet, der er kernen i Realdanias dna. Desuden har både Jens Elmelund og Bent Madsen lang erfaring inden for demokratiske foreninger og den type organisationsledelse. Desuden har de også begge bevist en god portion politisk tæft gennem deres nuværende stillinger. Og så er den type profilskifte set før hos Realdania. Jesper Nygård kom selv fra en stilling som direktør fra KAB, før han blev bestyrelsesformand for Realdania.
Hvad taler imod?
De er ikke navne, som mange - ud over de meget boligindviede - kender. Og de er heller ikke profiler, der dufter af filantropisk nytænkning. Desuden er både Jens Elmelund og Bent Madsen i kategorien mænd +60-årige mænd, hvilket heller ikke taler til deres fordel.
Den erfarne med det rigtige køn
Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn og forperson for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
Hvad taler for?
Den tidligere filantropidirektør for Realdania og nu direktør for en af landets store bygge- og anlægsinstitutioner - udviklingsselskabet By & Havn - nævnes som en af de helt store favoritter til jobbet. Der er bred enighed om, at der vil blive ledt med lys og lygte efter en kvinde til at overtage efter Jesper Nygård. Klare plusser for Anne Skovbro er derfor hendes køn, men også hendes relativt unge alder (55 år). Dertil besidder hun mange af de kompetencer og den erfaring, som stillingen som direktør for Realdania påkræver. Hun har stor erfaring med byggeri og det byggede miljø og så har Skovbro allerede gennem sine mange år som del af topledelsen i Realdania en indgående viden og erfaring med, hvordan foreningen fungerer og drives.
Hvad taler imod?
Hun har de seneste år siddet for bordenden hos en institution, der gang på gang er endt i modvind i medierne blandt andet med heftig debat om og kritik af anlægsprojektet Lynetteholmen. En debat og kritik, som Anne Skovbro i flere omgange selv har blandet sig i og taget til genmæle overfor. Spørgsmålet er, om de seneste års debat og Anne Skovbros rolle i den, vil stå i vejen for hendes muligheder for at indtage direktørstolen.
Den grønne outsider
Connie Hedegaard, tidligere Europa-kommisær og bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og KR Foundation. Hun sidder i dag i flere bestyrelser blandt andet hos Kirkbi (Lego), Villum Fonden og Danfoss.
Hvad taler for?
Hun tikker stort set alle bokse i forhold til profil, kompetencer og erfaring. Connie Hedegaard har mangeårig erfaring med arbejde i fondsbestyrelser, hun har en lang politisk karriere bag sig og så er hun dybt inde i den grønne dagsorden, som ligger højt på prioriteringslisten hos Realdania. Og så er Connie Hedegaard et kendt og profileret ansigt. Det vurderes at være et meget stort scoop for Realdania, hvis hun satte sig i direktørstolen de kommende år.
Hvad taler imod?
Efter mange år som fri fugl med bestyrelses- og diverse formandsposter, er det nok ikke sandsynligt, at Connie Hedegaard vil takke ja til jobbet, hvis hun fik det tilbudt. Desuden er byggeri ikke et område, som hun har haft særligt fokus på gennem sin karriere.