Kunderne i Nykredit Forsikring uddelte sidste år otte millioner kroner til 104 forskellige velgørende aktiviteter gennem Foreningen Østifterne, som ejer 3,25 pct. af aktierne i Nykredit Holding. For at fremtidssikre uddelingsniveauet bliver foreningens milliardformue udskilt i en ny selvstændig forening, som fremover skal stå for kapitalforvaltningen og de almennyttige uddelinger. Det blev besluttet på en ekstraordinær delegeret forsamling i Foreningen Østifterne den 22. juni 2016.
Med udsigterne til, at Nykredit Holding A/S begynder at betale udbytte, forventer det nye Østifterne f.m.b.a. (forening med begrænset ansvar) at øge uddelingerne til almennyttige sociale, humanitære og uddannelsesmæssige formål samt til skadebegrænsende aktiviteter.
”Vi forventer at øge de årlige uddelinger med 65 procent i forhold til de nuværende niveau på seks til otte millioner kroner om året,” siger direktør i Foreningen Østifterne, Lars Suhr Olsen, til Nyhedsbrevet Danmarks Fonde.
Foreningens aktiepost i Nykredit svarer til to milliarder kroner af egenkapitalen i Nykredit Holding A/S og udgør 80 procent af foreningens aktiver. Markedsværdien af Nykredit-aktierne er forventeligt langt større, og det kunne give problemer i forhold til Foreningen Østifternes oprindelige juridiske status.
”I forbindelse med Nykredits kommende børsnotering vil disse aktier fremover blive beskattet efter lagerbeskatningsmetoden og ved eventuelle større kursudsving i de enkelte år, vil det potentielt øge foreningens skattebetalinger markant. Vi risikerer derfor at måtte sælge ud af vores Nykredit-aktier og neddrosle vores almennyttige uddelinger markant for at kunne betale skatten,” udtaler bestyrelsesformand i Foreningen Østifterne, Erling Bech Poulsen, i en pressemeddelelse i forbindelse med indkaldelsen til den ekstraordinære delegeretforsamling.
Foreningen Østifterne fik Nykredit-aktierne som betaling, da det gensidige forsikringsselskab Østifterne Forsikring blev solgt til Nykredit i år 2000.
”Foreningen er af historiske grunde skattemæssigt kategoriseret som et forsikringsselskab og ikke en almennyttig forening. Det giver os nu et stort strukturelt problem, og gør at vi kan blive tvunget til at frasælge vores Nykredit-aktier, og at foreningens mulighed for at have et almennyttigt virke svinder ind. Derfor har vi været nødt til at undersøge, hvordan vi kan beskytte og opretholde foreningen,” siger Erling Bech Poulsen.
Løsningen er den nye forening, som får navnet Østifterne f.m.b.a. og får status som almennyttig forening og dermed ændrer den også skattemæssig status. Østifterne f.m.b.a. får ansvar for de mange årlige donationer og for forrentningen af kapitalen, som ud over Nykredit-aktier også består af en fri formue på omkring 250 mio. kr. Den gamle forening får navnet Foreningen Østifterne Administration og skal alene fungere som administrator for den nye forening.
Mere medlemsdemokrati men ingen bonusplaner
Østifternes struktur minder om Tryghedsgruppen/Trygfonden, som har indført kundebonus til medlemmerne, der udbetales af overskuddet fra udbyttet på aktieposten i Tryg Forsikring. Tryghedsgruppen ejer 60 pct. af aktierne i Tryg. En lignende bonusmodel bliver også indført i Foreningen Nykredit og i Foreningen Nordea Liv & Pension. Også ejerforeningen i forsikringsselskabet Almindelig Brand har luftet tanker om på et tidspunkt at indføre en bonusordning til medlemmerne.
Men kundebonus er ikke på dagsordenen hos forsikringskunderne i Nykredit Forsikring og Gjensidige, som udgør de godt 200.000 medlemmer i Østifterne.
”Det er der ingen planer om. Nykredit Forsikring ejes af Gjensidige i Norge, og Østifterne har ikke bestemmende indflydelse på beslutninger om udbetaling af bonus på forsikringsdriften, så derfor koncentrerer vi os om at bruge forrentningen af vores formue på at støtte almenvellet i stedet,” siger Lars Suhr Olsen.
Der afholdes hvert år valg i en af landets regioner til et antal af pladserne i den 35 personer store delegeretforsamling. Men indtil videre har interessen for at få indflydelse på beslutningerne i foreningens øverste myndighed ikke været så stor, at det har været nødvendigt med kampvalg til nogen af de regionale poster. Det betyder i realiteten, at forsamlingen er selvsupplerende. Derfor ønsker foreningen fremover at sætte mere skub i medlemsdemokratiet, forklarer direktør Lars Suhr Olsen.
”Med de nye vedtægter har vi besluttet, at man fremover kun skal have 10 stillere, hvor man før skulle have 25 for at blive opstillingsberettiget. Det skal gerne gøre det nemmere at stille op til delegeretforsamlingen og få indflydelse på foreningens arbejde,” siger han.
Derudover har foreningen i begyndelsen af juni måned lanceret en ny hjemmeside, som skal være omdrejningspunkt for kommunikationen om Østifterne f.m.b.a.
Foreningen søger gennem sine donationer og almennyttige aktiviteter og projekter at fremme skadeforebyggende aktiviteter, uddannelse, forskning og humanitære støtteaktiviteter.
Mange af donationerne er beløb på mellem 10.000 og 100.000 kr. til lokalt foreningsarbejde, og 90 procent af uddelingerne er baseret på ansøgninger. Derudover har foreningen for eksempel støttet projekt ’Råd til Livet’, som er et mentorbaseret program for voldsramte kvinder, som Østifterne har etableret i samarbejde med Mary Fonden, Nykredit, lokale advokater, Mødrehjælpen og kvindekrisecentre rundt omkring i landet.
Både Erhvervsstyrelsen og Skat har forhåndsgodkendt Østifternes spaltningsplaner, herefter skal Erhvervsstyrelsen formelt godkende den ekstraordinære delegeretforsamlings beslutning.