Østifterne har i år suppleret den traditionelle valg-avisannonce med målrettede breve og mails til medlemmerne, som informeres om deres medlemskab og samtidig opfordres til at stille op til foreningens øverste myndighed - delegeretforsamlingen.
Derudover har den filantropiske forening besluttet af indføre digital afstemning ved de årlige valg, som går på skift i hver af de fem regioner.
De nye tiltag er indført for at skabe en egentlig demokratisk proces og få flere medlemmer til at engagere sig i medlemsdemokratiet.
”Vi har kunnet mærke i mange år, at indrykning af avisannoncer ikke giver folk lyst til at stille op, og selvom vi aldrig har haft problemer med at hverve folk til vores delegeretforsamling, så ønsker vi at lave en reel demokratisk proces,” forklarer Lars Suhr Olsen, direktør hos Østifterne.
Samtidig er elektronisk afstemning den økonomisk mest forsvarlige måde, da det er meget billigere end at holde fysiske valgmøder
Lars Suhr Olsen – Direktør, Østifterne
”Når vi indfører elektronisk afstemning ved valgene, er det i erkendelse af, at det er svært at få folk til at møde frem til fysiske valgmøder. Dermed fører fysiske valgmøder til, at det alene bliver personer med et stort fremmødt netværk, der bliver valgt. Vi vil gerne give større muligheder for, at flere af vores medlemmer kan afgive deres stemme. Samtidig er elektronisk afstemning den økonomisk mest forsvarlige måde, da det er meget billigere end at holde fysiske valgmøder,” siger Lars Suhr Olsen.
Ønsker flere selvopstillere
Tidligere har foreningens bestyrelse - ved ledige pladser i delegeretforsamlingen – spurgt enkelte medlemmer, om de ville stille op som kandidater, og deres navne har været skrevet i valg-avisannoncen. Håbet er, at der fremover vil komme langt flere selvopstillere.
Den nye tilgang blev brugt første gang i år, da der i april var valg i Region Midtjylland. Inden da havde foreningen lavet et stort forarbejde med blandt andet at afklare GDPR-regler med Erhvervsstyrelsen, finde et egnet system samt indhente kontaktoplysninger på medlemmerne.
Østifterne har 300.000 medlemmer. Halvdelen er forsikringskunder i Privatsikring. Halvdelen er kunder i Gjensidige fra perioden 2010-2021, hvor Nykredit formidlede forsikringskunder til Gjensidige.
Hvor Gjensidige ikke ønskede at videregive kontaktoplysninger, har Østifterne fået de nødvendige oplysninger fra Privatsikring, så foreningen har kunnet udsende enten mail, beskeder over e-boks eller fysiske breve til medlemmerne i Privatsikring.
Brevene er underskrevet af såvel Lars Suhr Olsen som direktør i Privatsikring Mads Foged.
”Derudover har vi fortsat indrykket annoncer i de regionale aviser i Region Midtjylland, og fremadrettet vil vi gøre brug af både direkte henvendelser og avisannoncer, blandt andet også for at nå vores medlemmer forsikret i Gjensidige,” siger Lars Suhr Olsen.
Den direkte mail gjorde udslaget
De målrettede breve med beskrivelse af Østifterne, letforståelige forklaringer omkring opstillingsprocessen og opfordrende ordlyd som ”Vil du stille op som kandidat for Østifterne?” og ”Det vil glæde os at se dig som kandidat” har allerede givet resultat.
Tre selvopstillere meldte sig på banen til valget i Region Midtjylland, og alle tre tiltræder som delegerede i Østifterne, når den filantropiske forening den 25. maj holder generalforsamling.
Kommunikationsrådgiver Jette Nielsen fra Give er en af de tre selvopstillere. Hun har sine forsikringer i Privatsikring, men uden den direkte mail med opfordring om opstilling til valget havde hun aldrig stillet op om delegeret.
Uden mailen havde jeg slet ikke været opmærksom på, at jeg som kunde i Privatsikring havde mulighed for at stille op
Jette Nielsen – Nyvalgt delgeret, Østifterne
”Det er første gang, jeg stiller op hos Østifterne, og uden mailen havde jeg slet ikke været opmærksom på, at jeg som kunde i Privatsikring havde mulighed for at stille op,” fortæller Jette Nielsen.
Når hun valgte at stille op, handler det om gerne at ville yde et bidrag til Østifternes almennyttige formål.
”Østifterne har et rigtig fint formål og en stor uddelingspulje, som kan gøre en forskel på masser af områder både i Danmark og på Grønland, og det giver mening for mig at bidrage i det arbejde,” siger Jette Nielsen.
”Samtidig vil jeg gerne være med til at øge synligheden om Østifterne, gøre opmærksom på muligheden for at søge Østifterne her i mit lokalområde og være med til at sætte retning for formålet, og her vil jeg gerne arbejde for mere fokus på bæredygtighed,” fortsætter hun.
Selvstillere til fredsvalg
Da valget i Region Midtjylland endte som fredsvalg, fordi der var delegeretpladser til alle tre selvopstillere, har Østifterne endnu ikke afprøvet den elektroniske afstemning. Det bliver først effektueret, hvis der bliver kampvalg til næste valghandling, som finder sted næste år i Region Syddanmark.
Østifterne har valgt firmaet Assembly Voting til at stå for den elektroniske afstemning.
”Skal valget gennemføres, bliver der udsendt et link om de opstillede kandidater og en kode til de medlemmer i den pågældende region, som vi har kontaktoplysningerne på. Enten via mail, e-boks eller fysisk brev – alt efter hvad der er muligt,” fortæller Lars Suhr Olsen.
Han håber, at de nye tiltag vil øge interessen for at blive opstillet som delegeret.
”Jeg sidder ikke med et håb om en paladsrevolution, for vi er glade for de delegerede, vi har, men vi tror, at de direkte henvendelser og den elektroniske afstemning er en god måde at tiltrække nye kræfter på,” siger Lars Suhr Olsen.
Vil være på forkant
Bestyrelsesformand i Østifterne Erling Bech Poulsen håber, at foreningens nye tiltag vil styrke medlemsdemokratiet i foreningen.
”Vi ønsker at gå all in på medlemsdemokrati her i Østifterne. Vi synes selv, vi har en dejlig forening, og vi vil gerne have en stor opbakning fra vores medlemmer. Via vores direkte henvendelser til medlemmerne håber vi, at medlemmerne får bedre kendskab til foreningen, og at flere dermed får lyst til at engagere sig,” siger han.
Vi tror ikke, at foreninger som vores på sigt får lov til at have så mange penge uden at udvide medlemsdemokratiet ved hjælp af elektronisk afstemning, som giver mulighed for langt højere stemmedeltagelse
Erling Bech Poulsen – Bestyrelsesformand, Østifterne
Beslutningen om at overgå til elektronisk afstemning begrunder Erling Bech Poulsen dels med de teknologiske muligheder, men også med øget alsidighed og mulighed for at være på forkant med udviklingen.
”Jeg har siddet som bestyrelsesformand siden 2009, og vi har altid bestræbt os på en meget alsidig sammensætning af delegerede, når vi har spurgt medlemmer, om de havde lyst til at stille op, men vores kombination af øget synlighed og elektronisk afstemning giver mulighed for endnu mere alsidighed.”
”Samtidig ønsker vi ikke at være på bagkant på udviklingen, og vi tror ikke, at foreninger som vores på sigt får lov til at have så mange penge uden at udvide medlemsdemokratiet ved hjælp af elektronisk afstemning, som giver mulighed for langt højere stemmedeltagelse,” siger Erling Bech Poulsen.
Østifterne - en filantropisk forening
Foreningen Østifterne blev stiftet i år 2000, da Nykredit koncernen købte Østifterne Forsikring.
Østifternes øverste myndighed er delegeretforsamlingen, der består af 35 delegerede, som vælges af og blandt foreningens 300.000 medlemmer. Der er valg hvert år i én af landets fem regioner på skift.
Som delegeret er man blandt andet med til at sætte retning og ramme for Østifternes mange projekter samt finde og udvikle projekter i ens eget lokalområde.
I seneste årsrapport fra 2022 fremhæves de delegeredes lokale arbejde, som har ført til, at Østifterne sidste år støttede 64 lokale aktiviteter.
For at stille op til Østifternes delegeretforsamling skal man finde mindst 10 stillere, der vil anbefale en som kandidat.
Østifterne ledes af en bestyrelse, der er valgt blandt de delegerede. Den daglige ledelse varetages af en direktør.