En række af Bikubenfondens samarbejdspartnere oplever fonden som krævende og dominerende. Det står klart i en analyse foretaget blandt fondens interessenter, som Bikubenfonden selv har fået lavet.
I nogle tilfælde har Bikubenfonden overtaget projekter frem for at fungere som medspiller. Eller presset organisationers projekter i en retning, der flugter mere med fondens egen dagsorden.
"Fonden opleves til tider også som lidt for dominerende og styrende for processer, hvilket er svært for samarbejdspartnere at balancere på grund af magtasymmetrien i relationen," lyder en af konklusionerne i interessentanalysen, som konsulentbureauet Operate har gennemført for Bikubenfonden, og som fonden selv har offentliggjort.
Oplevelsen af, at Bikubenfonden "tenderer til at dominere samarbejdsrelationen", går ifølge analysen igen hos både organisationer, institutioner og rådgivere. Flere angiver, at de værdsætter Bikubenfondens ambitionsniveau og engagement i projekter, "men samlet set er der en oplevelse af fonden som krævende og dominerende i projekter, og der ønskes en bedre facilitering af rollen i relationerne."
Et ulige magtforhold
Fundats har tidligere beskrevet, hvordan det ulige magtforhold mellem de pengestærke fonde og bevillingsmodtagerne kan gøre det svært at tale åbent om problemer i samarbejdet.
Her blev Bikubenfonden fremhævet som en af flere fonde, der forsøger at blive klogere på, hvad deres samarbejdspartnere reelt mener om samarbejdet, ved at gennemføre anonyme undersøgelser, som skal gøre det muligt for bevillingsmodtagere og andre interessenter at bringe problemer til torvs uden at frygte for konsekvenser i samarbejdet.
Flere store fonde som Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Augustinus Fonden og Realdania foretager også anonyme interessentanalyser, men ganske få fonde lægger resultaterne offentligt frem.
Blandt de få, der har valgt at melde ud, hvad samarbejdspartnerne fortæller, er altså Bikubenfonden, som offentliggjorde sin interessentanalyse torsdag. Kritikken fra samarbejdspartnerne er ikke nævnt i Bikubenfondens egen pressemeddelelse om analysen, men læserne kan via et link dykke ned i den 72 sider lange analyse.
Spørger man Sine Egede Eskesen, udviklingsdirektør i Bikubenfonden, er det ikke overraskende, at samarbejdet med fonden kan opleves som krævende. Det er imidlertid ikke noget, fonden har fået at vide så direkte før.
Belyser interessentanalysen et problem i forhold til oplevelsen af fonden som krævende og dominerende, som I ikke i forvejen var bekendt med?
"Det er ikke overraskende, at samarbejdet kan opleves som krævende. Vi er helt klar over, at det er ambitiøst at have et mål om at skabe systemforandring. Vores holdning er, at hvis vi virkelig vil ændre på nogle af de komplekse samfundsudfordringer, vi står over for i dag, og eksempelvis få flere unge på kanten af samfundet ind i fællesskaber, job, uddannelse og bolig, så er det et langt sejt træk, der kræver ny viden, nye mindsets og nye tilgange til arbejdet," siger Sine Egede Eskesen.
"Så ja, det er ambitiøst og krævende. Men det er selvfølgelig vigtigt, at vores samarbejdspartnere ved, hvad de går ind til. Og den magtasymmetri, som analysen fremhæver som en udfordring, skal vi arbejde endnu mere med at mindske. Hvis vi i fællesskab skal løse komplekse problemstillinger i vores samfund, er det vigtigt, at vi kan have en ligeværdig og åben dialog med vores samarbejdspartnere,” siger hun.
Er det jeres oplevelse, at respondenterne i analysen har turde være mere ærlige over for jer, end de er, når I møder dem?
”Jeg synes langt hen ad vejen, at vi får god og konstruktiv feedback fra vores samarbejdspartnere. Men en analyse som denne tegner nogle pointer tydeligere frem, og vi har eksempelvis ikke oplevet, at nogen har sagt direkte til os, at vi er dominerende og krævende. Det er vigtigt input til vores arbejde, og derfor giver det mening at skabe en mulighed som denne for, at folk kan tale lige ud af posen uden frygt for, at det får konsekvenser for deres samarbejde med os. Den frygt findes, og derfor må vi også komme den i møde.”
"Fordi de sidder på pengene"
Og respondenterne lægger tilsyneladende heller ikke fingre imellem i deres tilkendegivelser om vanskeligheder i samarbejdet.
Overordnet beskrives Bikubenfonden vel at mærke som en god og kompetent samarbejdspartner, og fondens medarbejdere fremhæves for deres ordentlighed og samarbejdsevner.
Den magtasymmetri, som analysen fremhæver som en udfordring, skal vi arbejde endnu mere med at mindske.
Sine Egede Eskesen – udviklingsdirektør, Bikubenfonden
Men flere rejser altså også alvorlige kritikpunkter. Analysen indeholder en række citater fra besvarelserne som eksempler på, at Bikubenfonden opleves som en fordringsfuld samarbejdspartner.
”Jeg synes, Bikubenfonden falder i ved at overtage projekter og blive projekt-ejere frem for medspillere – så det er ikke bæredygtigt, når de trækker sig ud,” siger én anonym svarperson for eksempel.
”De balancerer den magtrelation overvejende godt, men jeg har oplevet eksempler, hvor det har haft en uhensigtsmæssig betydning for samarbejdets udtryk. Fordi de sidder på pengene, kan de krydre og bestemme hvilken destination, det skal have. Det handler om at være mere modtagelige overfor idéer, input og udfordringer,” siger en anden.
Fondens egen agenda
Derudover påpeger flere, at Bikubenfondens særegne strategi medfører, at det kan være svært for samarbejdspartnere at se sig selv passe ind i strategien.
Bikubenfonden har valgt ikke at benytte traditionelle, åbne ansøgningsrunder og kalder sin tilgang til filantropi og samarbejder for ”udviklingspartnerskaber”. Fonden insisterer med egne ord på at samskabe udviklingsindsatser med henblik på at skabe forandringer inden for fondens to fokusområder. De omfatter kunstområdet i form af "aktuel scene- og billedkunst" og det sociale område i form af "unge på kanten".
Bikubenfonden uddelte i det seneste regnskabsår mere end 139 millioner kroner og placerede sig for andet år i træk blandt landets 30 mest uddelende fonde. Bestyrelsesformand Niels Smedegaard fortalte i september, at fondens uddelinger inden for få år ventes at runde 225 millioner kroner årligt.
Bikubenfondens høje ambitionsniveau og særlige strategi fremhæves som positive kendetegn, men især inden for kunstområdet er der "en udtalt oplevelse af", at kunstinstitutioner og kunstnere skal tilpasse sig for at kunne samarbejde med fonden.
”Fordi de er så ambitiøse, og selv om intentionen er reel, får de alligevel ‘nudget’ projektet et sted hen, der flugter mere med deres agenda end vores, selvom visionen oprindeligt startede hos os,” angiver en organisation i analysen.
Flertallet af de adspurgte oplever, at fonden er meget bevidst om sin magt. Enkelte oplever derimod, at fonden mangler magtbevidsthed.
”Man er nødt til mere aktivt at forholde sig til magten i rummet. Vi talte overhovedet ikke om magtasymmetrien – det skal på dagsordenen fra starten,” siger en organisation
”For at skabe reel forandring skal de måske være lidt mere ude i den rigtige verden. Man skal passe på, man ikke bliver talt efter munden, når man er dem, der kommer med pengene,” siger en kommune.
En svær samtale
Analysen, som bureauet Operate har gennemført for Bikubenfonden, er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 100 interessenter såvel som interview med 61 af fondens nærmeste samarbejdspartnere. Alle deltagerne er sikret fuld anonymitet.
Bikubenfonden, som i det seneste års tid har været i gang med at forberede et generationsskifte i bestyrelsen, vil benytte analysen som grundlag for fondens strategiske udvikling i 2024.
Hvilke overvejelser ligger der bag beslutningen om at offentliggøre analysen og dermed blotlægge nogle problemstillinger, som I måske ud fra et kommunikationsperspektiv ikke har særlig interesse i at belyse offentligt?
”Vi håber, at det kan være med til netop at åbne op for nogle af de samtaler, der kan være svære at få taget hul på. Måske sidder der nogen, der har tænkt nogle kloge tanker om, hvad vi kan gøre ved de svære ting. Det får vi ikke indblik i, hvis ikke vi deler. Vi håber også, at vi ved at offentliggøre det signalerer til vores nuværende og kommende samarbejdspartnere, at vi gerne tager de svære samtaler, så vi sammen kan skabe forandringer. Som en fond, der ønsker at skabe systemisk forandring, er vi ekstremt afhængige af vores partnere. Vi kan ikke skabe forandringerne alene,” siger Sine Egede Eskesen.
Kan I genkende jer selv i beskrivelsen af en fond, der "samlet set" beskrives som krævende og dominerende?
”Det kædes i analysen sammen med, at vi er ambitiøse, og det er vi godt klar over. Det ligger også i vores rolle som udviklingspartner, at vi kan være med til at rykke andre fagligt og i forhold til at få nye perspektiver og mod til at gå nye veje – ligesom vi i øvrigt selv gerne vil rykkes. Samtidig har vi en stor interesse i at få skabt nogle ligeværdige samarbejder, der er bygget op om ærlig dialog og fælles mål. Så det er et input fra analysen, som vi tager til os og vil forsøge at arbejde med.”
Giver interessentanalysen anledning til at ændre på noget i jeres ageren, så fonden opleves som mindre krævende og dominerende? Og i så fald hvordan?
”Noget af det, vi er begyndt med inden for de seneste år, er at øge varigheden af de samarbejder, vi indgår. Vi tror på, at det kan skabe mere ligeværdighed, hvis vi forpligter os i længere tid. Som samarbejdspartner skal man have en vished om, at vi bliver siddende ved bordet og bidrager til løsninger – også når det er svært," siger Sine Egede Eskesen.
En analyse som denne tegner nogle pointer tydeligere frem, og vi har eksempelvis ikke oplevet, at nogen har sagt direkte til os, at vi er dominerende og krævende.
Sine Egede Eskesen – udviklingsdirektør, Bikubenfonden
Hvor Bikubenfonden tidligere bevilgede midler til projekter med en tidshorisont på to-tre år, har fonden i dag indgået flere partnerskaber med en tiårig løbetid eller mere.
"Noget af det, vi vil arbejde med på baggrund af analysen, er løbende forventningsafstemning og en endnu bedre forståelse af vores samarbejdspartneres virkelighed. Det er krævende, hvis vi skal lykkes med at skabe systemiske forandringer i vores samfund. Det kommer nok ikke til at ændre sig, men vi kan blive tydeligere omkring, hvad det kræver af den enkelte organisation at være med i sådan en udvikling,” siger udviklingsdirektøren.