Den humanitære organisation AIDS-Fondet kan nu igangsætte den største udvidelse af indsatserne i organisationens nyere historie og realisere en række projekter i både ind- og udland, som længe har stået på ønskelisten.
Årsagen er, at AIDS-Fondet i løbet af kort tid modtager en kæmpestor arveindtægt foranlediget af tre afdøde menneskers testamentariske ønsker.
I en mail til Fundats oplyser kommunikationsafdelingen i AIDS-Fondet, at de tre arvesager ikke er afsluttet endnu, men at det lige nu ser ud til, at den samlede arveindtægt ”ender et sted mellem 14 og 20 millioner kroner”.
Til sammenligning modtog AIDS-Fondet ifølge det senest offentliggjorte årsregnskab i 2022 arve- og gaveindtægter for i alt knap 1,8 millioner kroner mod 2,5 millioner kroner i 2021.
”Jeg er utroligt ydmyg og taknemmelig over, at der er tre mennesker, som har valgt, at arven efter dem skal gå til AIDS-Fondet. Vi skylder dem at investere deres arv, så den gør forskel også om mange år – som man gjorde med den arv, der blev til det AIDS-Fondet, vi kender i dag,” siger AIDS-Fondets direktør Lars Christian Østergreen i en pressemeddelelse.
Epidemi af sexsygdomme
Ifølge Lars Christian Østergreen har AIDS-Fondet gennem længere tid arbejdet på at styrke indsatserne både nationalt og internationalt, og den ekstraordinært store arveindtægt gør, at der nu kan sættes turbo på planerne.
”Jeg blev direktør i AIDS-Fondet, fordi det er en vigtig organisation. Derfor er det også en personlig glæde at kunne styrke organisationen endnu mere. Lige nu står vi midt i en epidemi af sexsygdomme. Flere og flere bliver smittet med klamydia, gonorré og syfilis. Faktisk er det alle andre sygdomme end hiv, der er i stigning. Det kræver i dén grad handling,” siger Lars Christian Østergreen.
Konkret kommer styrkelsen af AIDS-Fondets økonomi blandt andet til at betyde mere støtte til mennesker med hiv.
”Patientstøtte har været en væsentlig del af AIDS-Fondet i alle årene. De fleste tænker, at det er blevet nemmere at leve med hiv, og det er det også for nogen. Desværre er der stadig rigtig mange, som har det virkelig svært, og dem er vi nødt til at hjælpe,” siger Lars Christian Østergreen.
Vil være mindre afhængig af offentlig støtte
En del af arven investeres i at styrke AIDS-Fondets fundraising, så afhængigheden af offentlig støtte bliver mindre.
”Det er forudsætningen for vores arbejde, at vi har en stabil økonomi – også mange år fremover. Derfor kommer vi til at styrke vores fundraising. Vi skal have bedre fat i virksomheder og private, og vi skal kigge på finansiering fra fonde og andre puljer,” siger Lars Christian Østergreen.
AIDS-Fondets indtægter fra fonde og legater lå både i 2021 og 2022 på 2,1 millioner kroner.
Det er forudsætningen for vores arbejde, at vi har en stabil økonomi – også mange år fremover. Derfor kommer vi til at styrke vores fundraising
Lars Christian Østergreen – Direktør, AIDS-Fondet
Arveindtægten kommer også til at få betydning for AIDS-Fondets internationale arbejde, hvor den lige nu primært støtter projekter for sexarbejdere, LGBT+ personer og unge kvinder i Malawi og i Uganda.
”Vi har opbygget en virkelig god partnerskabsmodel, hvor vi samarbejder med lokale organisationer, som laver hiv-forebyggelse og arbejder for kvinder, sexarbejdere og LGBT+ personers rettigheder. Det er en model, der virker, og som er nem at udbrede til flere lande og flere grupper, der på grund af stigma og diskrimination er sårbare overfor hiv. Derfor opruster vi nu vores internationale arbejde med to nye kolleger, der skal samarbejde med vores partnere om at styrke og udvide vores indsatser, så vi kan hjælpe endnu flere,” siger Lars Christian Østergreen.
AIDS-Fondet har HKH Prinsesse Marie som protektor og skuespilleren Susse Wold som præsident.